• Sonuç bulunamadı

Görsel sanatlar eğitiminde teknoloji destekli tüm resim aktarım yöntemleri konusunda öğrenci ve öğretmenlerin olumlu/olumsuz görüşleri nelerdir? Alt problemin verileri öğrenci ve öğretmen görüşme formu aracılığıyla elde edilmiştir. Görüşme formlarındaki ifadelerde harf, kelime hataları ile cümle düşüklüğü öğrencilerin ve öğretmenlerin izinleri doğrultusunda düzeltilerek yazılmıştır. Veriler öğrenci ve öğretmen görüşme formu sorularındaki sıralamaya göre organize edilerek tablolar oluşturulmuş, yüzdeler ve frekanslar kullanılarak istatistik analizleri yapılmış, açıklanmış ve yorumlanmıştır.

Tablo 4.9 Öğrencilerin ve öğretmenlerin tüm resim aktarım yöntemlerinin kullanımı konusunda olumlu görüşleri neyi ifade etmektedir?

Öğrencilerin olumlu görüşleri f % Öğretmenlerin olumlu görüşleri f % Projeksiyona dayalı resim

aktarım yöntemi

10 35,7 Projeksiyona dayalı resim aktarım yöntemi

1 20 Transfer resim aktarım yöntemi 5 17,8 Transfer resim aktarım yöntemi 2 40 Kareleme resim aktarım yöntemi 13 46,4 Kareleme resim aktarım yöntemi 5 100 Dijital resim aktarım yöntemi 10 35,7 Dijital resim aktarım yöntemi 2 40

123

Tablo 4.9’a göre olumlu görüş belirten öğrenciler ve öğretmenler resim aktarım yönteminin kullanımı konusunda tercihlerini “projeksiyona dayalı resim aktarım yöntemi, transfer resim aktarım yöntemi, kareleme resim aktarım yöntemi ve dijital resim aktarım yöntemi” olarak belirtmişlerdir. Öğrencilere “Resim aktarım yöntemlerinden hangisini ya da hangilerini kullanmak isterdiniz? Neden?” Öğretmenlere ise “Öğrencilere faydalı olduğunu düşündüğünüz resim aktarım yöntemi hangisi ya da hangileridir?” soruları yöneltilmiş her iki grup da resim aktarım yöntemlerinin tercihinde benzer söylemlerde bulunmuşlardır.

Elde edilen verilerden öğrencilerin resim aktarım yöntemlerine ilişkin olumlu görüşleri alınmıştır. Çoğunluğun kendilerine çok şey kattığını düşündükleri kareleme resim aktarım yöntemi yönünde olumlu görüş bildirdikleri görülmüştür. Bu durumun öğretmenlerin görüşleriyle de örtüşmekte olduğu söylenebilir. Kuşkusuz her yöntemin kendine ve kişiye göre olumlu yönleri vardır. Diğer resim aktarım yöntemlerinin de faydalı olduğu öğrenci görüşme formlarına yansımıştır. Bu husus da öğretmenlerin olumlu görüşleriyle desteklenmiştir. Tüm resim aktarım yöntemlerine ilişkin öğrencilerden ve öğretmenlerin ise tamamından olumlu yazılı ifadeleri özetlenerek aşağıda sunulmuştur.

ÖĞRC-2: “Kareleme resim aktarım yöntemini kullanmak isterdim. Oran-orantı açısından fayda sağlıyor. Her bir ayrıntısı için uğraşmak daha çok hoşuma gidiyor.”

ÖĞRC-7: “Kareleme resim aktarım yöntemini tercih ederim çünkü diğer resim aktarım yöntemlerinin özgürlüğümü, yaratıcılığımı ve gelişmimi az da olsa kısıtlayabileceğini düşünüyorum.”

ÖĞRC-10: “Dijital resim aktarım yöntemini kullanmak isterdim; çünkü daha kolayı. Takip edip yapmak daha entelektüel.”

ÖĞRC-21: “Resim aktarım yöntemlerinden projeksiyona dayalı resim aktarım yöntemini kullanmak isterdim. Yaratıcılığımın önünü açabileceğini düşünüyorum.”

ÖĞRC-25: “Resim aktarım yöntemlerinden dijital resim aktarım yöntemini kullanmak isterim çünkü dijital resim aktarım yöntemi kendi hayal gücümle birleştirdiğim resimleri baskı yaparak boyadığım için bana kolaylık sağladı.”

124

ÖĞRC-26: “Tüm resim aktarım yöntemlerini yeri geldiğince kullanmak isterim. Sanat eğitiminde teknolojinin getirdiği farklı imkânları gördüm.”

Ö-1: “Karelemeye dayalı resim aktarım yöntemi olduğunu söyleyebilirim zira çizim yerleştirme büyük oranda öğrenciye kalmaktadır.”

Ö-2: “Kareleme ve transfer resim aktarım yöntemlerini daha geliştirici bulduğumu ifade edebilirim çünkü bu yöntemler öğrencinin daha fazla gayret göstererek hem kıyaslama hem de düşünme becerisini geliştirmektedir.”

Ö-3: “Dijital resim aktarım yöntemi ile farklı üslûpların birleştirilerek yeni teknikler geliştirilebileceğini söyleyebilirim.”

Ö-4: “Kareleme resim aktarım yöntemi dikkat eğitimi ve görsel algıları desteklemektedir.”

Ö-5: “Tek bir resim aktarım yönteminin faydalı olduğu ve olmadığı veya şu yöntem daha faydalı gibi bir değerlendirme, nitelendirme yapmak doğru olmaz; çünkü yöntemin uygulandığı öğrenci, kişiliği, kapasitesi, yetenek seviyesi, ilgi alanı, kullanacağı materyallere ulaşabilmesi ve yatkınlığı vb. nedenlerle faklı olacaktır. Bu yüzden her yöntemin kendisine hitap ettiği öğrenci kitlesi olacaktır. Bütün yöntemlerin öğrencinin ilgi ve kapasitesine göre mutlaka faydası vardır.”

Tablo 4.10 Öğrencilerin ve öğretmenlerin tüm resim aktarım yöntemleri konusunda olumsuz görüşleri neyi ifade etmektedir?

Tablo 4.10’a göre olumsuz görüş belirten öğrenciler ve öğretmenler tüm resim aktarım yöntemlerinin kullanımı konusunda tercihlerini “projeksiyona dayalı resim aktarım yöntemi, transfer resim aktarım yöntemi, kareleme resim aktarım yöntemi ve dijital resim aktarım yöntemi” maddelerine bağlı olarak belirtmişlerdir. Öğrencilere “Resim aktarım yöntemlerinden hangisini ya da hangilerini kullanmak isterdiniz? Neden?”, öğretmenlere de “Öğrencilere faydalı olduğunu düşündüğünüz resim aktarım Öğrencilerin olumsu görüşleri f % Öğretmenlerin olumsuz görüşleri f % Projeksiyona dayalı resim

aktarım yöntemi 2 7,1

Projeksiyona dayalı resim aktarım

yöntemi 1 20

Transfer resim aktarım yöntemi 5 17,8 Transfer resim aktarım yöntemi 1 20 Kareleme resim aktarım yöntemi 3 10,7 Kareleme resim aktarım yöntemi 1 20 Dijital resim aktarım yöntemi 4 14,2 Dijital resim aktarım yöntemi 1 20

125

yöntemi hangisi ya da hangileridir?” soruları yöneltilmiş, her iki grup da sorulara birbiriyle örtüşen, birbirine benzeyen cevaplar vermişlerdir

Elde edilen verilerden hareketle öğrencilerin resim aktarım yöntemlerine ilişkin olumsuz görüşlerinde daha çok çekmiş oldukları sıkıntılardan kaynaklandığı tespit edilmiştir. Bu durum, öğretmenlerin görüşlerinde belirttikleri teknolojik araçlardan kaynaklı olumsuzluklarla da örtüşmektedir. Bunun yanında hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin vermiş oldukları olumsuz cevaplarda resim aktarım yöntemlerinin yaratıcılığı ve özgünlüğü engellediği görüşünde birleştikleri söylenebilir. Sanat eğitimi adına bakıldığında bu, olumsuz bir durum olarak nitelendirilebilir. Tüm resim aktarım yöntemine ilişkin öğrenciler ve öğretmenlerden belirli sayıda olumsuz yazılı ifadeleri özetlenerek aşağıda sunulmuştur.

ÖĞRC-7: “… diğer resim aktarım yöntemlerinin özgürlüğümü, yaratıcılığımı ve sanatsal gelişmimi az da olsa kısıtlayabileceğini düşünüyorum.”

ÖĞRC-15: “Sevmediğim resim aktarım yöntemi transfer resim aktarım yöntemidir. Çalışmayı transfer tutkalıyla uygularken zorluk yaşadım, günlük hayatımda kopyalama kullanmak istemem çünkü her çalışmayı da resim aktarım yöntemleriyle yapmak doğru olmaz.”

ÖĞRC-19: “Dijital resim aktarım yöntemini pek sevmedim çünkü çalışmalarda özgünlüğü kısıtlıyor.”

ÖĞRC-21: “Projeksiyona dayalı resim aktarım yönteminin haricinde diğer resim aktarım yöntemlerini kullanmak istemem kendi özgünlüğümü yansıtamıyor ve dışa vuramıyorum.”

Ö-4: “Kareleme Yöntemi dikkat eğitimi ve görsel algıları desteklemektedir, diğer yöntemleri (dijital, transfer, projeksiyona dayalı aktarım yöntemleri) daha çok hazıra konma olarak değerlendirdiğim için faydalı olduğunu düşünmüyorum.”

Elde edilen sonuçlara göre hem öğrenciler hem de öğretmenler, teknoloji destekli tüm resim aktarım yöntemlerinin olumlu yönlerinin olumsuz yönlerine göre daha fazla olduğunu belirtmişlerdir. Buna dayanarak bu yöntemlerin çalışmalarda daha çok tercih edileceği söylenebilir. Bu durum frekans ve yüzdelik dilimlere de olumlu olarak yansımıştır.

126 BÖLÜM 5 5 SONUÇ, TARTIŞMA VE ÖNERİLER

Bu bölümde, araştırmanın bulgularından elde edilen sonuçlara, tartışma ve önerilere yer verilmiştir.

Benzer Belgeler