• Sonuç bulunamadı

BBC Türkçe’nin Uluslararası, BBC, İngiltere ve Türkiye ile İlgili Konular-

4. Dünyada Başlıca Uluslararası Radyo Yayın Kuruluşları

3.4. BBC Türkçe’nin Uluslararası, BBC, İngiltere ve Türkiye ile İlgili Konular-

BBC Türkçe Servisi kurulduğu 1939 yılından 1993 yılına kadar Türkiye’de kı- sa dalga radyo yayınları üzerinden yayınlanmıştır. 1993 yılında ise özel bir radyo ile yapılan ortaklık ile BBC Türkçe ilk defa FM bandı üzerinden yayınlanmaya başlan- mıştır. Türkiye’nin en ciddi ve güvenilir haber kanalı olarak bilinen NTV ile 2001 yılında yayın işbirliği yapan BBC Türkçe Servisi bu yılda radyo yayınlarını NTV Radyo üzerinden Türkiye’deki dinleyicilerine sunmaya başlamıştır. 2008 yılına ise BBC Türkçe hazırladığı televizyon programlarını NTV üzerinden yayınlamaya yö- nelmiştir. NTV’de haftada üç gün yayınlanan Dünya Gündemi adlı programlar ayrıca servisin 2009 yılında yenilenen internet sitesindeki sesli, görüntülü ve yazılı haber- lerle birlikte yayınlanmaktadır. Türkiye ile ilgili ulusal ölçekteki haberler ise daha çok servisin radyo programlarında ve internet sitesindeki araştırma, yorum, ve haber metinlerinde aktarılmaktadır.

BBC Türkçe Servisi’ne göre “Dünya Gündemi” yayınlarda amaç uluslararası konuları ele almak, küresel ve yerel sorunların yansımalarını irdelemektir. 2008 yılı- nın ortalarında başlayan 15 dakikalık bu programlarda genellikle üç haber yayınlan- maktadır. Programların süreleri ise çoğunlukla 15 dakikadır. Haberler daha çok ha- bercilikte doğal ses diye adlandırılan haber sesi yerine görüntü eşliğinde bir spikerin

okuduğu metinlerden oluşmaktadır. Metinlerin bazıları konunun türüne göre araştır- ma ağırlıklı haberlere dayanırken bazıları da güncel olayların konu alındığı rutin ha- berlerden oluşmaktadır. Bu programlar haftada üç gün yayınlandığı için içeriğe yön veren ilk unsur o hafta içinde uluslararası gündemde öne çıkan ya da dikkat çekici olaylardır. İkinci unsur ise BBC Dünya Servisi ya da BBC’de yer alan bazı haberle- rin Türkçe’ye daha ayrıntılı uyarlanmak istenmesidir. Hüseyin Sükan’a göre, Dünya Gündemi adlı pragramların yayınlanmasındaki amaç şunlardır:

“BBC’nin dünya haberciliğindeki olanaklarını ve deneyimini kullanarak ha- berlerin ötesine geçmek, gelişmelerin farklı boyutlarını irdelemek, değişik görüşler aktarmak, yeni açılar sunmaktır. Küresel ve siyasi gelişmeler, küresel ekonominin durumu; Avrupa Birliği, Birlik içindeki sorunlar, aday ülkelere ilişkin gelişmeler; çevre, iklim değişikliği, kıtlık; bilim, bilimsel gelişmelerin toplumları nasıl etkilediği ve bunların yol açtığı tartışmalar Dünya Gündemi’nin ilgilendiği alanlardır. Prog- ramda sosyal sorunlarla, kültür, sanat ve sporla ilgili konulara, İngiltere’deki siyasi ve sosyal gelişmelere de yer verilmektedir” (Sükan:2009).

BBC Türkçe Servisi’nin; haber, yorum, araştırma-incleme, izlenim ve İngilizce derslerinin yayınlandığı internet sitesine, www.bbc.co.uk/turkce adlı web adresinden ulaşılmaktadır. BBC Türkçe’nin 70. yıldönümünde yenilenen internet sitesi; ses gö- rüntü ve fotoğraf olmak üzere geniş bir formata ve rahat okunabilen bir tasarıma sa- hiptir. Ayrıca multimedya diye adlandırılan ses ve görüntü dosyaların, özellikle BBC Türkçe’nin NTV Radyo’da yayınlanan belgesel dizilerin mobil cihazlara indirilerek (podcast) dinlenmesi mümkündür.

Uluslararası ile ilgili Konular

BBC Türkçe Servisi’nin radyo, TV ve internet haberlerinde en fazla yer tutan konu uluslararası olaylardır. Dünya gündemine ilişkin bu haberler BBC Dünya Ser- visi’nin gündemi ile örtüşmektedir. BBC Dünya Servisi’nin ön plana çıkardığı haber- ler ya da olaylar aynı zamanda BBC Türkçe Servisi’nin yayınlarında da sık sık yer almaktadır. Bu durum BBC Türkçe’nin uluslararası olayları Türkiye gündemine daha da yaklaştırmak istediğini ve Türkiye’de daha ayrıntılı ve derinlemesine tartışma ya

da konuşma ortamı sunmak istediğinin ifadesidir. Ayrıca Türkiye’de pek öne çıkma- yan ancak uluslararası yayıncılıkta daha fazla öneme sahip olan içerikler, BBC Türk- çe tarafından Türkiye gündeminde alternatif bir haber içeriği olarak sunulmak isten- mektedir.

BBC Türkçe’nin internet sitesinde yayınlanan haberler uluslararası sorunlara eğilim şeklindedir. Bunun dışında teknoloji, kültür ve sanat, spor, eğlence ve yaşam konularını içeren haberler çoğunlukla daha ayrıntılı ve bilgi verici niteliktedir.

BBC Türkçe Servisi’nin internet sitesinde, “dünyaya açılan pencere” ana başlı- ğı altında Afrika, Amerika, Asya, Avrupa ve Ortadoğu alt başlıklarıyla dünya haber- leri yayınlanmaktadır. Buna göre, dünya haberlerinin niceliksel bir unsur gözetilerek yayınlandığı söylenebilir. Ancak haberlerin başlıklarında çoğunlukla konuyla ilgili ülkenin adına vurgu yapılmış, sorunlar ülkelerin siyasal, sosyal, ekonomik ve kültü- rel durumuna paralel olacak bir biçimde bazen de küresel boyutuyla birlikte ele a- lınmıştır. Başlıklarda çoğunlukla; sorgulama, farkındalık oluşturma, demokratikleş- me, ezber bozma, hatırlatma, dikkat çekme, sorumluluk hissettirme gibi noktalara vurgu yapılmaktadır. Haberin okunup okunmamasını sağlayan haber başlığı BBC Türkçe Servisi’nde Türkiye’deki klasik habercilikle örtüşmemektedir. Türkiye’de daha çok haber başlıkları ilgi çekme unsuruna göre belirlenirken, BBC Türkçe’de bu durum, haberin diğer unsurlarını da içeren bir paket olarak karşımıza çıkmaktadır.

BBC Türkçe Servisi’nde kullanılan haber girişi yöntemi kısa, öz ve açıklayıcı- lık üzerine kuruludur. Yorum ya da değerlendirme de içeren haber girişleri BBC Türkçe Servisi’nin özgülüğünü yansıtmaktadır. Sonuç olarak, BBC Türkçe Servi- si’nin uluslararası konularla ilgili haberleri, ülke gözetmeksizin dünya sorunları ya da gelişmeleri ile ülkelerin kendi içindeki sorun ve gelişmeleri ile alakalıdır.

BBC ile İlgili Konular

BBC Türkçe Servisi’nin internet sitesinde BBC’nin kendisi ile ilgili haberler niceliksel olarak sığdır. Bu durum iki şekilde açıklanabilir: BBC Dünya Servisi’nin bir parçası olan BBC Türkçe Servisi, kendi internet sitesinde bağlı olduğu yayın ku-

ruluşu ile ilgili haberlere yer vermek istememektedir. İkinci olarak da BBC Dünya Servisi zaten kendini ilgilendiren haberleri İngilizce olarak yayınlayarak herhangi bir haber kısıtlamasına gittiğini düşünmemektedir. Öyle ki BBC News kanalında BBC’yi eleştiren ya da protesto eden haberler kesinlikle yayınlanmaktadır.

BBC Türkçe Servisi, BBC Dünya Servisi’nin de yayın yaptığı aynı binada ve BBC Dünya Servisi’nin ortak haber havuzunu da kullanarak yayın yapmaktadır. BBC Dünya Servisi’nin finansmanı İngiliz Dış İşleri Bakanlığı tarafından sağlandığı için BBC Türkçe de bu servis ile aynı konuma sahiptir. Ancak BBC Dünya Servisi özerkliğini aldığı Kraliyet İmtiyaznamesi’ne göre hükümetin hiçbir etkisi altında ya- yın yapmamaktadır. Dolayısıyla BBC Türkçe Servisi de bu haktan yararlanmakta, yayınlarında devlet etkisi görülmemekte, BBC Türkçe için de haberi ört bas etmek yerine bilgilendirme önemli bir unsurdur.

İngiltere ile İlgili Konular

BBC Türkçe Servisi’ni Londra’da yayın yapan uluslararası yabancı bir yayıncı olarak değerlendirirsek, İngiltere’nin söz konusu olduğu içerik, iç haberlerin alanına giren bir unsur olarak görülmelidir. Bu nedenle BBC Türkçe Servisi’nde iç haberler, yani İngiltere ile ilgili haberler niceliksel olarak diğerlerine oranla daha sık karşımıza çıkmaktadır.

BBC Türkçe Servisi’nde İngiltere ile ilgili yayınlanan belirli tarih ve konulara ait bazı haberler, BBC Dünya Servisi’nde yayınlanan haberlerin Türkçe’ye uyarlan- mış halidir. Bunlar çoğunlukla araştırma-inceleme haberleridir. Ayrıca BBC Türk- çe’nin internet sitesindeki “özel dosyalar” başlığı ile sunulan haberlerde de bu durum gözlenmektedir. Öte taraftan bazı haberler ise BBC Türkçe’nin diğer servislerden bağımsız olarak seçtiği ya da ajans kaynaklı içeriklerden oluşturmaktadır.

BBC Türkçe Servisi’nin internet sitesi, dünyada Türkçe konuşulan bölgelerde- ki insanlar tarafından ya da ana dili Türkçe olmayıp da Türkçe bilen kişiler tarafın- dan takip edilmektedir. Dolayısla İngiltere ile ilgili haberlerin çoğunlukla olumlu ol- ması beklenebilir. Ancak haberler incelendiğinde böyle bir durum söz konusu değil- dir. Haber içerikleri, olumlu ya da olumsuz olmak üzere birbiri içine geçmiştir. Ha-

ber başlıklarında, İngiltere siyaseti ve ekonomisinin olumsuz tarafları sıkça vurgu- lanmaktadır. Diğer taraftan hükümet ile ilgili bazı haberlerde, siyasal iktidarın başa- rısızlıkları haber başlıklarında sıklıkla rastlanmaktadır. Haber girişlerinde ise kötüye giden İngiliz ekonomisinin bu durumunu kanıtlayan rakamsal ifadelerine dikkat çe- kilmiştir. Siyasi haberlerde ise haber girişlerini, siyasal iktidarın yani hükümetin hata ya da başarısızlıkları biçimlendirmektedir. Sonuç olarak, BBC Türkçe Servisi’nin İngiltere ile ilgili yayınlarında siyasi ve ekonomik konular ağırlık kazanmakta ve ba- şarısızlık, hata ve sorumsuzluk temaları işlenmektedir. BBC Türkçe Servisi, İngilte- re menfaatleri söz konusu olan olay ve durumlarda Türkiye’dekinden çok daha farklı olarak olayı olduğu gibi aktarma prensibinden hareket etmektedir. BBC Türkçe bu anlayış biçimi, BBC’nin yayın ilkelerinden yola çıkarak oluşturulmuştur.

Türkiye ile İlgili Konular

Türkiye ile ilgili haberler, Türkiye’den yayın yapan bir radyo kadar BBC Türk- çe Servisi için aynı öneme sahiptir. İngiltere ile ilgili haberlerde olduğu gibi BBC Türkçe Servisi’nde yayınlanan Türkiye konulu haberlerde siyasi ve ekonomik içerik ön plandadır. Güncel olayların yanı sıra, hükümet ağırlıklı haber metinlerinde, konu- nun doğasına karşı rutin bir haber metodu yerine araştırma-inceleme tercih edilmek- tedir. Bu da aynı bir olayın, Türkiye’de yayınlanan haberle arasındaki farklılığını ifa- de eder. Haberlerde ayrıca Türkiye’nin dış politikasını ilgilendiren konular da yoğun- luktadır. Bazı haberlerde, Türkiye hükümetinin iç ve dış politikası eleştirilmektedir.

BBC Türkçe Servisi Türkiye ile ilgili bir haber söz konusu olduğunda olayın tarafından öte dengelilik unsuru ve tarafsızlık ilkesini göz önüne almaktadır.

Türkiye ile ilgili program dizileri de yayınlayan BBC Türkçe, bu içeriklerde çoğunlukla kamu hizmeti yayıncılığının gereklerinden biri olan bilgilendirme işlevini yerine getirmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta da BBC Türkçe’nin yaptığı yayınlarla, çok sesliliğin ve medya çeşitliliğinin yaygın olduğu Türkiye’de kendine bir alternatif yayıncılık rolü çizmesidir. BBC Türkçe yayın içe- riklerindeki bu rol daha çok bilgilendirme, ayrıntılı ve başka bakış açılarından haber

yayınlama, uluslararası haber ya da olaylara dikkat çekmek ve BBC’nin yayıncılık standartlarını Türkiye’deki yayıncılık anlayışı ile örtüştürmek şeklinde belirmektedir.

SONUÇ

BBC Türkçe’nin, “İngiliz hükümetinin bir dış politika aracı” ya da “İngiliz hü- kümeti ile olan ekonomik ve siyasi ilişkisinin editoryal sürecine bir müdahalesi” olup olmadığı sorunsalı araştırmanın birinci bölümünde ele alınmıştır. Bu bağlamda BBC’nin yasal statüsünün Kraliyet İmtiyaznamesi tarafından güvence altına alındığı ve İngiliz hükümetlerinin BBC’nin işleyiş yapısına herhangi bir siyasi baskıda bu- lunmalarının mümkün olamayacağı tespit edilmiştir. Kraliyet İmtiyaznamesine göre BBC editoryal bağımsızlığa sahiptir. Araştırmada bu iddia sadece kuramsal olarak ele alınmamış, örneğin Falkland Savaşı’nda olduğu gibi BBC’nin doğru ve dürüst habercilik kurallarına müdahale etmek isteyen İngiliz hükümetinin bunu başaramadı- ğı belirlenmiştir. BBC Türkçe Servisi’nin işleyiş yapısı da BBC Dünya Servisi ile hiçbir farklılık göstermemektedir. İngiliz hükümetinin bu servislerin sadece sayısının artırılıp azaltılmasında yetkili olması nedeniyle BBC Türkçe hiçbir şekilde siyasi bir müdahaleye açık değildir. Öyle ki BBC Türkçe’de çalışan Zeki Okar’ın (BBC World Service, 1989) belirttiği gibi yayınların içeriği konusunda İngiliz Dış İşleri Bakanlı- ğı’nın hiçbir etkisi söz konusu değildir. Diğer tarafdan BBC’nin İngiliz hükümeti ile olan ekonomik ilişkisi de irdelenmiştir. BBC’nin gelir kaynakları; ruhsat ücreti gelir- leri, hükûmet ödenekleri, ticari ve diğer gelirlerden oluşmaktadır. BBC’nin hükümet ödenekleri, İngiliz Dış İşleri Bakanlığı bütçesinden BBC Dünya Servisi’ne aktarılan ve hükümetlerin politikalarına göre oranı değişen kaynaklardır. BBC ile hükümetler arasında herhangi bir sorun yaşandığında siyasi iktidarların BBC’ye müdahalesi sa- dece ödenek kesintisi tehditleri ile sınırlıdır. Bu bağlamda araştırmanın “BBC Türkçe Servisi’nin, İngiliz hükümetinin bir dış politika ya da propaganda aracı olmuş mu- dur?” sorusu olumsuzlanmıştır.

“Araştırmanın bir diğer problemi BBC’nin Türkiye’deki Türkçe dilindeki ya- yınlarını sadece belirli bir amaç (siyasi veya ekonomik) için yaptığı iddiası” olmuş- tur. Bu iddia kamu hizmeti yayıncılığı tartışmaları çerçevesinde gündeme gelmekte- dir. Ancak BBC’nin kamu hizmeti yayıncılığı anlayışı belirgin ve doğru bir şekilde değerlendirilememiştir. BBC’nin ilk Genel Müdürü John Reith’e göre BBC, Ameri- ka’da olduğu gibi tecimsel bir yayıncılık anlayışını benimsememiştir. Eğer öyle ol-

saydı BBC’nin finans kaynakları arasında hükümet ödenekleri önemli bir yer tutar ve reklam geliri söz konusu olurdu. Ancak BBC’nin temel amacı toplulukları bilgilen- dirme, eğlendirme ve eğitme şeklinde olmuştur. İncelemenin bu yönüyle problem analizi birinci bölümünde ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır. Birinci bölümün sonucu- na göre BBC, ekonomik ve siyasi güçlerce disipline edilmemiş tam tersine bağımsız yayıncılığı kendisine ilke edinmiştir. Dolayısıyla araştırmanın bu probleminde öne sürülen BBC’nin “belirli amaç (ekonomik ve siyasi)” iddiası kanıtlanamamıştır.

Bu araştırmanın temel problemi “uluslararası medya yayıncılığında hükümetler ile radyo arasındaki siyasi ve varsa ekonomik bağımlılığı, bunun sonucuna bağlı ola- rak da radyo yayıncılığının kamu hizmeti yayıncılığı çerçevesindeki konumu” ince- lemenin her üç bölümünde de ele alınmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde kamu hizmeti yayıncılığının BBC’deki uygulanış biçimi ve işlevi sunumu yapılmıştır. İkin- ci bölümde ise BBC Dünya Servisi’nin uluslararası radyo yayıncılığındaki konumu irdelenmiştir. Son olarak araştırmanın üçüncü bölümünde BBC Türkçe Servisi’nin Türkiye’de uluslararası radyo yayıncılığı bağlamındaki önemi incelenmiştir. Bu üç bölümden elde edilen bulgulara göre dünyada radyo yayıncılığı çok önemli bir yere sahiptir. Birçok küresel medya yayıncısı, radyonun gücünü, her yere ulaşılabilir olma özelliğinden faydalanarak belirli bir çıkar amacıyla kullanmaktadır. Bazı yayın kuru- luşları ekonomik ve siyasi çıkarları ön planda tutarak bir yayıncılık yaparken, BBC gibi yayıncılar da kamu hizmeti yayıncılığı ilkesi çerçevesinde “doğru enformasyonu her yere ulaştırma” anlayışını benimsemiştir.

“BBC Dünya Servisi ile diğer uluslararası radyo kanalları arasında hükûmetlerin dış politikasını belirlemede bir rol benzerliği var mıdır?” sorusu araş- tırmanın ikinci bölümünde BBC Dünya Servisi başlığı altında tartışılmıştır. Bu soru- nun yanıtını tespit etmek amacıyla öncelikle uluslararası radyo yayıncılığı ve dünya- daki başlıca radyo yayın kuruluşları betimleyici analiz yöntemiyle açıklanmıştır. El- de edilen sonuçlara göre; Amerika’nın Sesi Radyosu, Moskova Radyosu ve Deutche Welle gibi uluslararası radyo istasyonlarının savaş dönemlerinde hükûmetlerin pro- paganda yaymada önemli birer aracı olarak kullanıldıkları ortaya çıkmıştır. Bu radyo istasyonları özellikle II. Dünya Savaşı döneminde, Almanya ve İtalya; Soğuk Savaş

döneminde de Rusya tarafından savaş ve siyasi haberleri dünyanın her tarafına yay- mada etkin rol oynamışlardır. Araştırma sorusunun, “BBC Dünya Servisi’nin hükûmetlerin dış politikasını belirlemede bir rolü olup olmadığı” kısmı ise BBC Dünya Servisi’nin tarihsel sürecinin ayrıntılı bir şekilde anlatıldığı bölümlerde ince- lenmiştir. Tespit edilen sonuçlara göre BBC’nin birçok defa İngiliz hükümetlerini karşısına aldığı haberler yaptığı ortaya çıkmıştır. BBC, hükümetlerin siyasi ve eko- nomik baskılarına rağmen dünya uluslarına doğru enformasyon sağlamış ve bunun sonucunda güvenilir bir yayın kuruluşu olma prestijini elde etmiştir. Dolayısıyla a- raştırmanın yukarıda belirtilen sorusuna bu çalışmada olumsuz yanıt verilmiştir.

“BBC’nin yaptığı kamu hizmeti yayıncılığı devlet ve reklam etkisine bağlı ola- rak düzenlenmekte midir?” sorusuna yanıt çalışmanın birinci bölümünde aranmıştır. BBC’nin kamu hizmeti yayıncılığı başlığında belirtildiği gibi BBC’nin program içe- riklerinde bilgilendirici, eğitici ve eğlendirici işlevleri vardır. BBC bu işlevleri yerine getirebilmek için gücünü siyasi ve ekonomik iktidarlardan bağımsız olmasından al- maktadır. Kraliyet İmtiyaznamesi ve buna ek sözleşmede BBC’nin bağımsızlığı açık ve net bir şekilde tanınmıştır. BBC’nin ekonomik özerkliği ise reklam almaması so- nucunda gerçekleşebilmiştir. BBC, kamu hizmeti yayıncılığı yapan bütün TV ve rad- yo kanallarında hiçbir şekilde reklam yayınlamamaktadır. BBC’ye özgü bu sistem kamu hizmeti yayıncılığı başarısındaki en büyük etkenlerden biri olmuştur. Araştır- manın yukarıda belirtilen bu sorusuna da çalışmada olumsuz yanıt verilmiştir.

Araştırmada yanıtı aranan bir diğer soru “BBC Türkçe Servisi Türkiye’de siya- si ve askerî karışıklıklar döneminde alternatif haber kaynağı olabilmiş midir?” şek- linde olmuştur. İncelemede bu soruya yanıt, BBC Türkçe Servisi’nin tarihsel süreci- nin çeşitli tarihlere ayrılarak irdelendiği bölümlerde aranmıştır. Özellikle inceleme- nin; II. Dünya Savaşı sonrası yayınlar ve Türkiye’deki askeri darbeler dönemi yayın- ları başlıklı bölümlerinde detaylı bir tartışma yapılmıştır. Bunlara göre, BBC Türkçe Servisi Türkiye’de sadece TRT’nin tekelindeki radyo yayıncılığı dönemlerinde ö- nemli bir haber ve bilgi kaynağı olduğu kanısına varılmıştır. 27 Mayıs darbesi, 12 Mart muhtırası ve 12 Eylül darbesinin yaşandığı yıllarda devlet kaynaklı sansür uy- gulaması sıkça görülmüştür. Böyle bir ortamda, Türkiye dışından yayın yaptığı ve yayınlarına herhangi bir sansür uygulanması mümkün olmadığı için BBC Türkçe

Servisi’nin Türkiye’de alternatif bir haber kaynağı olduğu sonucuna varılmıştır. Ör- neği 12 Eylül darbesinde konuşması basında yasaklanan birçok siyasetçi BBC Türk- çe aracılığıyla Türkiye’deki dinleyicilerine mesajlarını ulaştırmışlardır. Yine TRT tarafından yayınlanması yasaklanan birçok müzik ürünü BBC Türkçe’de yayınlan- mıştır.

Araştırmanın “Demokratik ve özgür basının olmadığı yerlerde yabancı dil ya- yınları başlatan BBC Dünya Servisi’nin, Türkçe bölümü BBC Türkçe Servisi kuruluş amacını yerine getirdiği ve Türkiye’de özgür basın ortamı mevcut olduğu için, Avru- pa’da olduğu gibi kapatılması söz konusu mudur?” sorusuna çalışmanın üçüncü bö- lümünde yanıt aranmıştır. BBC bir bölgede yabancı dil yayınları açarken o yerlerin özgür medyaya sahip olup olmamasına önem vermektedir. Tablo 4’te ifade edildiği gibi BBC’nin özellikle Afrika ve Asya kıtalarında yoğun olarak açtığı yabancı dil yayınlarının birçoğu günümüzde de devam etmektedir. BBC’ye göre bu durumun nedeni bu bölgelerde özgür ve demokratik ortamları destekleyecek medya sistemleri- nin olmamasıdır. Ancak BBC, başta Almanca ve İtalyanca olmak üzere Avrupa’da birçok yabancı dil yayınlarına son vermiştir. Çünkü bu kıtada medya çeşitliliği ve yaygınlığı Afrika ve Asya kıtalarına göre daha gelişmiş durumdadır. Sonuç olarak BBC Türkçe’nin geleceği ile ilgili olarak çalışmanın üçüncü bölümünde vurgulandığı gibi iki ihtimal söz konusudur: ilki BBC Türkçe’nin yayın yaptığı ülkede özgür ve demokratik medya ortamı geliştiği için İngiliz Dış İşleri Bakanlığı BBC’nin Türkçe yayınlarını son verebilir. İkinci olarak ise BBC Türkçe Servisi’nin geleceği BBC’nin uluslararası dil yayınlarına vereceği öneme bağlıdır.

Tartışma ve Öneriler

BBC Türkçe Servisi uluslararası bir yayın kuruluşu olan BBC’nin bağımsız bir koludur. Kurulduğu 1939 yılından günümüze kadar İngiltere Dış İşleri Bakanlığı’nın finansmanı ile yayıncılık yapan BBC Türkçe Servisi, BBC’nin on yıllardır mücadele ettiği “tarafsızlık ve bağımsızlık” kimliğini Türkiye’de yaptığı radyo ve televizyon yayınlarıyla temsil eden, reklam baskısı altında olmadığı için ekonomik özgürlüğün

Benzer Belgeler