• Sonuç bulunamadı

Ortadoğu’nun barış ve istikrarına yönelik bir tehd it varsa, o da ABD, İngiltere ve onların desteklediği İsrail’dir. ABD, bölgede bulundurduğu asker ve geminin yanı sıra İsrail’i tüm teçhizatları ile donatmakta ve bölgenin kontrolünü de İsrail aracılığı ile gerçekleştirmeye çalışmaktadır. Bunun ABD’ye mali yeti 50 Milyar Doları bulurken; bölgedeki petrolden elde ettiği kazanç ve dünya petrol fiyatlarını kontrol altında tutması ABD açısından daha fazla önem arz etmektedir.140 Dolayısı ile ABD’nin, bölgede sorunsuz ve tam bir barışın sağlanması hususunda fazla m esai harcamamasının altında yatan gerçek olduğu değerlendirilmektedir. .

Bugün gelinen noktada Ortadoğu barış görüşmelerinin geleceği konusunda tam bir belirsizlik hâkimdir. Özellikle yapılan antlaşmalara uymamak için elinden geleni yapan İsrail yönetimleri , konunun belirsizliğe sürüklenmesine neden olmuştur.

Son olarak tarafların uzlaşması için ortaya atılan Yol Haritası planı da bir çözüm sağlayamamış ve nihai görüşmeler yapılamamıştır. Bu kapsamda da Ürdün yönetimi her fırsatta bu istikrarsız sürecin kend isine zarar verdiğini ve Filistin devletinin bir an önce kurulması gerektiğini belirtmiştir.

ABD’nin Newsweek dergisi ile röportaj yapan Ürdün Kralı Abdullah, İsrail - Filistin barış süreci konusunda iyimser olduğunu, ancak ortada yol haritası kalmadığını ve bu konuda ABD’nin daha fazla direktif ve aydınlık sağlaması gerektiğini, Filistin devleti için vakit kaybedildiğini belirtmiştir.141Madrid Süreci ile başlayıp, 13 Eylül 1993’te FKÖ ve İsrail arasında imzalanan İlkeler Deklarasyonu ile devam eden Ortadoğu barış sürecinin günümüzde geldiği durum sorunlarla doludur.

140

BRAR, a.g.e., s. 148; ABD Enerji Bakanlığının yaptığı açıklamada konu ile ilgili olarak Irak petrolünün maliyetinin çok düşük ve kar oranının yüksek olması diğer dünya devletlerinin de, özellikle Irak petrolleri konusunda iştahlarını kabartmaktadır. Ayrıntılı bilgi için bkz: A. Öner PEHLİVANOĞLU, Ortadoğu ve Türkiye , Kastaş Yayınevi, İstanbul, 2004, s. 31 –33. 141

En basitinden Filistin özerk yönetimi idaresinde bulunan topraklarda günümüzde ciddi altyapı, istihdam ve sağlıklı içme suyu açığı mevcuttur. Bu nedenle Filistin-İsrail arasındaki barış sürecind e yaşanan sorunlar gün geçtikçe artmaktadır. Sorunun nihai statüsü konusunda ve Filistin devletinin geleceği konusunda İsrail, Batı Şeria ve Gazze Şeridi üzerinde kurulacak bir bağımsız Filistin devletinin varlığını kabul ederken, Filistin tarafı Kudüs’ün başkent olacağı bağımsız bir Filistin devleti üzerindeki ısrarlarını sürdürmektedir.

Filistin ve İsrail arasında mevcut sorunların başında mülteciler konusu ve mültecilerin geri dönüşü gelmektedir. Ürdün’ün hayati önem verdiği mülteciler sorunu, görüşmelerin nihai aşamasında da en önemli konularından biri olarak ortaya çıkmaktadır. Filistinli mültecilerin %41’i Ürdün’de yaşamaktadır. Mültecilerin ve evsiz kişilerin büyük çoğunluğu Filistin’de tarihsel hakları olan Ürdün vatandaşlarıdır. Bu mültecilere ve yu rtsuz kişilere sağlanan Ürdün vatandaşlığı, Haşimi Ürdün Krallığı ve Filistin arasında 1950 yılında imzalanan Birlik Antlaşması gereğidir. Bununla beraber Ürdün vatandaşlığı bu kişilere kendi yurtlarındaki haklarının iptali ya da azaltılması anlamına gelme mektedir.

Ürdün, mülteciler konusunun İsrail -Filistin görüşmelerinde ele alınacak son konulardan olarak değerlendirmektedir. Fakat Ürdün’ün bu konuda yasal duruşu ve görüşü reddedilmemelidir. Son olarak Ürdün, yeni mültecilere izin vermeyeceğini ve vatandaşlık hakkı da sağlamayacağını bildirmiştir. Ürdün, mülteciler konusunda İsrail ile yapılan antlaşmanın 8. maddesinde de bünyesinde barındırdığı mültecilerin durumunun iyileştirileceğini kabul etmiştir. Ürdün’ün mülteciler konusunda pozisyonu, BM temelinde çözüm bulunması yönündedir. Buna göre mültecilerin evlerine geri dönüşlerini düzenleyen BM’nin 192 sayılı kararı desteklenmektedir. Buna ek olarak Ürdün, mültecilerin geri dönüşünü sorunun çözümünde önemli bir aşama olarak değerlendirmekte ve 1948 savaşı sonrası mülteci olanlarla 1967’de evsiz kalanlar için de tazminat talep etmektedir.142

142

Jordan’s Position on Current Conflict Between Israel and the Palestinians, <http://www.jordane”mbassyus.org/new/me/indexme1.shtml#api>, (14.04.06).

Ortadoğu görüşmelerinde sınırlar konusu da en fazla tartışma doğuran konulardan biri olmayı sürdürmektedir. Filistinliler, İsrail’in 1967 öncesi sınırlara kesin olarak dönüşünü isterken, İsrail bu sınırlara dönmeyi reddetmektedir. Ürdün de Filistinlilerin görüşmelerini paylaşmakta ve görüşmelerin sürebilmesi için İsrail’in işgal ettiği topraklardan kesin olarak çıkmasını istemektedir. İsrail günümüzde işgal ettiği topraklardan Sina hariç tam olarak geri çekilmemiştir. Bu durum işgal altındaki bölgelerde İsrailli yerleşimciler konusunun da ortaya çıkmasına yol açmıştır. İsra hükümetleri, işgal ettiği topraklarda Yahudi yerleşim yerlerinin kurulmasına izin vermiş, bu durum barı ş sürecinde de büyük sorunlara yol açmıştır.

Ortadoğu tarihinde önemli anlardan biri İsrail’in Gazze’den çekileceğini açıklaması ile yaşanmıştır.143 1967’de işgal edilen bölgelerden biri olan Gazze’de bir buçuk milyon Filistinlinin yanı sıra savaştan sonra b uraya yerleştirilen 8 bin Yahudi yaşamını sürdürürken, İsrail’in Yahudi yerleşim yerlerinin boşaltılacağı kararı Ürdün tarafından memnuniyet verici olarak karşılanmıştır. Ürdün’e göre, Gazze çekilmesi Yol Haritası’nın yedeği değil, ancak onun önemli bir pa rçasıdır. 9 Ekim 2005’te bu konuda bir demeç veren Kral Abdullah, Gazze çekilmesinin Yol Haritasının uygulanmasında ilk adım olduğunu ve bunun İsrail’in Batı Şeria’dan da çekilmesi için ilk adım teşkil edeceğini belirtmiştir.144

Bununla beraber Ürdün, İsrail ’i, hükümetinin suikast politikaları ve gerginliği durdurması konusunda da uyarmıştır. Ayrıca Hamas Lideri Rantisi’ye

143

Peygamber Hz. Muhammed’in dedesinin mezarının bulunduğuna inanılan Gazze, aynı zamanda İmam -ı Şafi’nin de doğum yer idir. İsrail’in kurulması ile sonuçlanan Arap - İsrail savaşında Mısır’ın denetimine geçen Gazze, İsrail’in işgal ettiği topraklardan gelen binlerce mülteci ile dolmuştur. İsrail, 1967 savaşında Batı Şeria, Golan Tepeleri ve Sina Yarımadası ile birlikte Gazz e’yi ele geçirmiş ve devam eden süreçte de binlerce Yahudi yerleşimci bölgeye

Yerleştirilmiştir. Jordan’s Position on Current Conflict Between Israel and the Palestinians.

144

Jordan’s Position on Current Conflict Between Israel and the Palestinians , A.g.w.s., (14.04.06).

yönelik suikastı da İsrail’in 2005 yılında ilan edilecek Filistin Devletinde ihtimal olarak yönetime girebilecek kişilerin yok edilmesine çalıştığının bir ifadesidir. Burada ABD’nin saldırılar karşısında meşru müdafaa kabilinden yaptığı açıklamalar Evanjelik145ve Siyonist ittifakın göstergesidir.146

Ürdün, İsrailli sivil hedeflere yönelik gerçekleştirilen şiddet eylemlerinin de ahlaki ve siyasal olarak karşısında olduğunu savunmaktadır. Aynı zamanda Ürdün, İsrail’in 1967’de işgal ettiği tüm Arap topraklarından çekilmesinin tamamlanması temelinde barış görüşmelerinin sürdürülmesini de istemektedir. Bu nedenle Ürdün, canlı bomba eylemlerini ahlaki ve siyasal olarak hatalı olduğundan dolayı kınamıştır ve kınamaya devam edecektir. Ürdün’e göre bugünkü durumun sürmesi bölgede sağlanan geçmiş başarılar için de tehlikeli olacaktır. Filistin topraklarında şiddetin artmasının tehlikesi sadece Ürdün -İsrail ikili ilişkileri için değil, aynı zamanda Ürdün’ün milli çıkarları için de sınırlandırıcı olacaktır. Filistinli yerleşimciler arasında yoksulluk ve hayal kırıklığının birleşmesi radikalleşmeye de neden olacaktır.