• Sonuç bulunamadı

5. Dr Öğr Üyesi Mahire ASLAN Üye)

4.1. Birinci Alt Probleme İlişkin Bulgular ve Yorum

4.1.2. Yurt Dışı Yükseköğretiminde ve Öğretmen Yetiştiren

4.1.2.3. Avustralya

akreditasyonu Avustralya Öğretim ve Okul Liderliği Kurumu (AITSL) tarafından yürütülmektedir. Kurum Avustralya hükümeti tarafından finanse edilmekte olup Hizmet Öncesi Öğretmen Eğitimi Programlarının Akreditasyonu: Standartlar ve Prosedürler (2015) çalışmasının geliştirilmesinde önemli eğitim paydaşlarıyla yakın olarak çalışmıştır. Ayrıca standartlar ve prosedürler öğretmenlere yönelik düzenleme otoritelerinden uzmanlar- Avustralya Eğitim Dekanları konseyi, eyalet ve bölge eğitim otoriteleri- tarafından geliştirilmiştir (AITSL, 2015).

Ulusal akreditasyon ilkeleri: Hizmet öncesi öğretmen eğitim programlarının akreditasyonu ve uygulanması için bu Standartlar ve Usuller sekiz ilkeye dayanmaktadır. Bu ilkelerin birçoğu Öğretmen Eğitimi Bakanlık Danışma Grubu tarafından 2014 yılında yazılmış ve hizmet öncesi öğretmen eğitim programlarının nasıl geliştirilebileceği konusunda tavsiyelerde bulunan Şimdi Harekete Geç: Sınıfa Hazır Öğretmenler raporunda belirtilmiştir (AITSL, 2015: 3):

1. Etki - Akreditasyon süreci, programın etkisi hakkında kanıtlara dayanır. Etkinin kanıtı, hem hizmet öncesi öğretmen performansından hem de mezuniyet sonuçlarından (çıktılarından) alınır.

2. Kanıta dayalı olma - Kanıtlar, programların tasarımı ve sunumundan, programlarda öğretilen öğretim uygulamalarına kadar, temel öğretmen eğitiminin tüm unsurlarını desteklemelidir. Kanıtlar, jürinin yaptığı akreditasyon önerilerine temel oluşturmaktadır.

3. Özen - Akreditasyon sürecinin tüm unsurlarına özenle ve sürekli odaklanmak, güçlü ve ulusal olarak tutarlı kararların yanı sıra programların ve mezunlarının kalitesinin sağlanmasında hayati önem taşır.

4. Sürekli gelişme - Akreditasyon, Avustralya'daki öğretmen eğitiminin ve dolayısıyla öğretme ve öğrenme kalitesinin geliştirilmesine katkıda bulunur. Sürekli gözden geçirme ve yeniden akreditasyon döngüsü, mezun

öğretmenlerin kalite güvencesini sağlayacak ve mesleğe karşı halkın güvenini kazandıracaktır.

5. Esneklik, çeşitlilik ve yenilik - Akreditasyon, programın olumlu bir etki gösterebildiği sürece öğrencilerin ve mesleğin farklı ihtiyaçlarını karşılamak için sağlayıcıların programlarda yenilikçi olmasını teşvik eder.

6. Ortaklıklar - Ulusal akreditasyon, hizmet öncesi öğretmen eğitimi sağlayıcıları, eğitim ortamları, öğretmenler, işverenler ve yetkililer arasında paylaşılan sorumluluk ve yükümlülükleri içeren ortaklıklar etrafında oluşturulmuştur ve hizmet öncesi öğretmen eğitimini geliştirmek, öğrencilerin öğrenme ve mezuniyet çıktılarını olumlu yönde etkilemek için ortaklık içinde çalışmaya yönelik paylaşılan bir bağlılığa sahiptir.

7. Şeffaflık - Akreditasyon süreci, adayın seçiminden program çıktılarına kadar hizmet öncesi öğretmen eğitiminin tüm unsurlarında şeffaflığı gerektirir. Bu süreç, hizmet öncesi öğretmenleri için ilk öğretmenlik eğitiminden ne bekleyecekleri ve daha sonra dersleri boyunca onlardan ne bekleneceği konusunda net, geçerli, karşılaştırılabilir ve halka açık ulaşılabilir veri ile sonuçlandırılır.

8. Araştırma - Akreditasyon, program tasarımı ve sağlanması konusunda bilgi veren güçlü bir araştırma temelini oluşturur ve buna dayanır, ayrıca öğretmen eğitimi programlarının sağlayıcılar tarafından sürekli geliştirilmesi için bilgi sağlar.

Avustralya’da hizmet öncesi öğretmen eğitimi programları için ulusal akreditasyon sistemi üç bütünleşik unsura sahiptir (AITSL, 2015: 4):

1. Öğretmenler için Avustralya Mesleki Standartlarının mezuniyet basamağı olan ve ulusal akredite edilmiş programlardan mezun olanların bilgi, beceri ve niteliklerini açıkça belirten Mezun Öğretmen Standartları.

Mesleki bilgi: 1. Öğrencileri ve nasıl öğrendiklerini bilme, 2. İçeriği ve nasıl öğretileceğini bilme;

Mesleki Uygulama: 3. Etkili öğretme/öğrenmeyi planlama ve uygulama, 4. Destekleyici ve güvenli öğrenme ortamları oluşturma ve sürdürme, 5. Öğrenci öğrenimi hakkında değerlendirme, dönüt ve bildirimde bulunma;

Mesleki katılım: 6. Mesleki öğrenmeye katılma, 7. Meslektaşlarla, ebeveynlerle / bakıcılarla ve toplumla mesleki olarak etkinliklerde bulunma

2. Mezun Öğretmen Standartlarına ulaşılmasını sağlayan ve yüksek kalite hizmet öncesi öğretmen eğitimi programlarının neye ihtiyaç duyduğunu açıklayan Program Standartları.

3. Akreditasyon grubunun oluşturulması, bu grupların programları

değerlendirilmesi, akreditasyon kararlarının raporlanması ve ulusal tutarlılığın sağlanması için mekanizmalar da dâhil olmak üzere programları akredite etmek için ulusal olarak tutarlı bir süreç ortaya koyan Akreditasyon Prosedürleri.

Ulusal akreditasyon sistemi: Ulusal akreditasyon sistemi, program geliştirme, program dağıtımı, program çıktıları ve iyileştirme üzerine odaklanmaktadır. Akreditasyon sistemi, akreditasyon dönemi boyunca ve sonrasında sürekli iyileştirme ve etkinin gösterilmesine önem vermektedir. Bu dönem, iki akreditasyon aşamasından oluşur ve yıllık raporlamayı içerir. Program Standartları, hem birinci hem de ikinci akreditasyon aşamasında uygulanır. Bununla birlikte ikinci aşama, çıktıların ve sürekli gelişimin kanıtları üzerine odaklanmaktadır. Birinci ve ikinci aşamada akreditasyon ve yıllık raporlama aşağıda verilmiştir (AITSL, 2015: 4-5):

Akreditasyonda birinci aşama: Akreditasyonda birinci aşama, akreditasyon sistemine ilk kez giren yeni programlar için geçerlidir ve (öğretmen eğitimi veren) bir sağlayıcı tarafından sağlanan etki gösterme planına odaklanmaktadır. Bu aşamada programları sunanlar şunları sağlar:

1. Program Standartlarına yönelik kanıt

2. Programda Mezun Öğretmen Standartlarının öğretildiği, uygulandığı ve değerlendirildiğine yönelik betimleme

3. Etki göstermek için bir plan.

Etki gösterme planı, sağlayıcılar tarafından geliştirilmektedir ve bir akreditasyon dönemi sırasında ve sonrasında bir programın etkisini göstermek üzere toplanacak, raporlanacak ve güvenilecek olan hizmet öncesi öğretmen performansı ve mezuniyet sonuçlarının (çıktılarının) ölçümlerini tarif etmektedir. Plan, bir sağlayıcının o programın iyileştirilmesi ile özellikle ilgili olan soruları geliştirmesi ve cevaplaması için fırsatlar sağlar. Plan için gerekli olanlar (ilgili Program Standartlarında) açıklanmaktadır. Onaylandıktan sonra plan, bir sağlayıcının kanıt toplama sürecine rehberlik edecektir.

Akreditasyonda ikinci aşama: Akreditasyonda ikinci aşamanın odak noktası sağlayıcının, program etkisi üzerine topladığı kanıtları yorumlamasıdır. Bu kanıt, özellikle, akreditasyon süresinin başlangıcında, etki gösterme planında tanımlanan hizmet öncesi ve mezun öğretmen çıktı (sonuç) ölçümleri ile ilgilidir. Programların, birinci akreditasyon sırasında ve beş yılı aşmamak kaydıyla belirlenen süreci takip ederek akreditasyonda ikinci aşamayı geçmeleri gerekmektedir. Bu aşamada programları sunan sağlayıcılar şunları sağlar: (a) Hizmet öncesi öğretmen performansı ve mezuniyet sonuçlarıyla ilişkili olarak etki göstermek üzere planlarda belirtildiği şekilde kanıtların analizi ve yorumlanması, (b) Program değişiklikleri, planlanan iyileştirmelerin ve bunlara dayanak oluşturan kanıtların açıklanması, (c) Program Standartlarına uyumu gösteren kanıtlar. Programlar ikinci aşamada akredite olduktan sonra, her yıl rapor vermeye ve ikinci aşamada gerekli öğelere değinilen bir sonraki başvuruyu sağlamaya devam etmeleri gerekmektedir. Sonraki başvurular, akreditasyonun ikinci aşamasında, otorite / yetkili / kurum tarafından risk tabanlı bir yaklaşımla belirlenen bir süre içinde istenmektedir. Sonraki akreditasyonun süresi beş yıldan fazla olamaz.

Yıllık rapor: Akredite edilmiş programlar, yıllık olarak yetkili kuruma şunları rapor edecektir: Etki göstermek için planda tanımlanan veriler; programdaki değişiklikler; ulusal ve / veya temsil yetkisine ait derlemelere, uygunluğa ve hesap verebilirlik amaçlarına katkıda bulunmak için gerekli ulusal veriler; yetkili kurumun talep ettiği ek veri / bilgi.

4.1.2.4. Asya: 2009 ve 2012 PISA sınavlarında ilk sıralarda Finlandiya'nın