• Sonuç bulunamadı

Avrupa için Liberal ve Demokrat İttifakı Grubu

3.4 Avrupa Parlamentosunda Aşırı Sağ Söylemlerde Bulunan Gruplar

3.4.2 Avrupa için Liberal ve Demokrat İttifakı Grubu

İlk Liberal grup toplantılarının geçmişi 1974 yılına kadar uzanır. Liberal grup üyeleri toplantısı haftada bir olmak suretiyle düzenli bir hal almıştır. O günlerde Büro, grup liderinden ve genel sekreterden oluşmaktaydı. 1978 Ağustos ayında Peter Kallenberger idari işlerden sorumlu sekreter olarak atanmış ve Eylül 2010 tarihine kadar bu görevde kalmıştır. 1980 sonbaharında, Manfred Vohrer (Almanya), Portheine’in selefi olarak Grup Genel Sekreterliği’ne atanmıştır. Fakat, 1983’te Vohrer tekrar aday olmama kararı almış ve Almanya Federal Meclisi’ndeki görevini de bırakmıştır. Yerine Bjorn Elmquist (Danimarka) seçilmiştir. Elmquist’in başkanlığında üye sayısı 35’ten 50’ye yükselmiştir. 1991 Mayıs’ında Daniel Tarschys (İsveç) yeni grup lideri olarak seçilmiştir. Doğu Avrupa meselelerinde uzman olmasıyla hem Parlamentonun hem de Merkez ve Doğu Avrupa ülkelerinin

güvenini kazanmıştır. Bu sayede, grubun üye sayısı bu ülkelerden parlamenterlerin de katılımıyla artmıştır.

Tarschys’in 12 Nisan 1994’te yapılan Avrupa Konseyi Genel Sekreteri olarak seçilmesinden sonra, Liberal grubun liderliğini Sir Russell-Johnston (Birleşik Krallık) üstlenmiştir. 1999 yılında Lord Russell-Johnston, 1999–2002 dönemi için AP Başkanı olarak seçilmiştir. 2002’de Liberal Demokratlar Grubunun başkanlığı için Kristina Ojuland (Estonya) desteklenmiştir. Fakat Ojuland ülkesinde Dışişleri Bakanlığı makamına getirilmiştir. Aynı yıl, yedinci başkan olarak Matyas Eorsi (Macaristan) geniş destek kazanmıştır. Eylül 2009’dan bu yana gruba Anne Brasseur (Lüksemburg) başkanlık yapmaktadır (http://www.alde-pace.org/index.php) .

1980’lerin ortalarına kadar grubun resmi adı “Liberal Grup” olarak kalmıştır. Fakat, “liberal” kelimesinin her dilde farklı bir karşılığının bulunması, grup üyelerini grubun adına açıklayıcı eklemeler yapmaya itmiştir. Buradaki amaç, grubun siyasi ideallerinin evrensel ve kesin suretle tanınır hale getirmektir. Uzun tartışmaların sonucunda, “Liberal, Demokrat ve Reformcular Grubu” (LDR) ismi üzerinde uzlaşılmıştır. 20 Haziran 2005’te “Avrupa’nın Liberal ve Demokratları İttifakı” (ALDE), LDR Grubunun yasal varisi olmuştur. Adından da anlaşılacağı üzere, grup üyeleri demokrat ve liberal değerlere olan bağlılıklarını ve üye ülkeler arasında daha sağlam işbirlikleri yaratarak insan hakları konusunda daha güçlü bir Avrupa oluşturmak için kararlılıklarını ifade etmişlerdir.

Eski İsveç Ulusal Konseyi üyesi Peter Sager, 1984 ila 1991 yılları arasında Liberal grupta yer almıştır. İsveç Doğu Enstitüsü’nün kurucusu ve yöneticisi olan Sager, en önemli siyasi amacını totalitarizmin her türüyle mücadele etmek olarak belirlemiştir. Sager’in çoğulcu demokrasi inancını ve korkusuz mücadelesini ilk tanıyan komünist yaklaşımları olan Sosyalist Grup üyeleri olmuştur. Fakat, Sager, fikirsiz ve komünistlerden nefret eden biri olarak damgalandı. Diğer yandan, Parlamento’da büyük saygı görmüştür. Sovyetler Birliği’nde Mihail Gorbaçov Genel Sekreterlik makamına yerleşince, açıklık politikası ve yeniden yapılanmanın işaretleri daha belirgin hale gelmiştir. Sager, güçlü bir optimist olarak Avrupa Konseyi kapılarının merkez ve doğu Avrupa ülkelerine açılmasının yılmaz savunucu

haline gelmiştir. Sager’e göre, merkez ve doğu Avrupa ülkeleri komünizmden kurtulmaya karar verdikten sonra, onları bir araya getirebilecek tek yapı Avrupa Konseyi idi.

Hans Koster’i takiben AP Başkanlığına Sosyalist gruptan değil de, muhafazakâr Avrupa Demokratlar Grubundan bir üyenin atanmasının ardından 1986 ilkbaharında Sosyalistler, Hıristiyan Demokratlar, muhafazakâr Avrupalı Demokratlar ve 1994 yılında LDR grubunun katılımıyla bir anlaşma yapılmıştır. Bu anlaşmaya göre, başkanlık makamı dört siyasi grup arasında dönüşümlü olarak yönetilmektedir. Bu anlaşma, bir rotasyon sistemiyle Başkanın daha büyük siyasi gruplar tarafından seçilmeye devam etmesini sağlamaktadır. En büyük siyasi gruplar (Sosyalistler ve Hıristiyan Demokratlar) altı yıllık aralıklarla ve daha küçük gruplar (LDR ve Avrupalı Demokratlar) 15 yıllık aralıklarla başkanlık koltuğuna sahip olabilecektir. Bu anlaşmanın bir neticesi olarak Liberal Başkan Lord Russell- Johnston (Birleşik Krallık) Parlamento’yu görev yaptığı süre içerisinde milenyuma taşımıştır. 2008’de başkanlık süresi en fazla iki yıl olarak belirlenmiş, dolayısıyla, küçük gruplar için rotasyon süresini dört yıla düşürmüştür.(http://www.alde- pace.org/index.php?page=3) .

Sürdürülebilir iyileşme programları sayesinde ekonomik ve mali kriz ile mücadele, bütçenin yeniden düşünülmesi, toplumla birlikte iklim değişikliğiyle mücadele, özgürlük ve temel haklar için mücadele ve dünyada tutarlı bir Avrupa stratejisinin teşviki Liberal Grubun siyasi politikasının ana temalarını oluşturmaktadır. ALDE Grubu finansal çöküşü değerlendirmek ve nedeni hakkında rapor vermek amacıyla Parlamento'da geçici bir komitenin kurulması için adım atmıştır. Ekonomik kriz sonrasında AB ülkelerinden para birimi Avro olan ülkeler arasında daha güçlü bir destek mekanizması oluşması üzerine krizin yükünün hafifletildiğini savunmaktadır. Bu sebeple, Euro bölgesinin genişletilmesinden yanadır.

Euro bölgesinin genişletilmesi yönünde çaba sarf etmeleri Avrupa Parlamentosu’nda Aşırı Sağ grupla Liberal Grubu karşı karşıya getirmektedir. Aşırı Sağ söylemin ana temalarından biri Euro’ya getirilen eleştiridir. Avrupa bölgesinde

serbest ticaret ve sosyal özgürlükler savunusu Aşırı Sağ grubun karşı çıktığı konulardandır. Öte yandan grubun mülteci ve göçmenler konusunda tutarsız yaklaşımları da mevcuttur. Yukarıda da açıklandığı üzere bu grupta da Avrupa’da esen Aşırı Sağ rüzgârından etkilenmiştir. Liberal ideoloji ile insan hakları savunusunu temel hareket noktası iddia eden grubun “yabancı” algısı ve düşüncesi tutarlı görünmemektedir.

Birlik içinde insanların özgürce hareket etmelerine bugün kadar gereken vurgunun yapılmadığına dikkat çeken Liberaller, vatandaşların nerede olurlarsa olsunlar haklarının korunacağına dair medeni kanun yapılması için gereken sürece başlanması konusunda girişimlerde bulunmaktadırlar. Ayrıca, Birlik içinde vatandaşların istedikleri yere hareket etmekleri için gerekli prosedürlerin oluşturulmasına da dikkat çekmektedirler.