• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 7 TÜRKĐYE’DE ÜÇ BÜYÜK STADYUM YAPISININ MODERN STADYUM YAPILARI KAPSAMINDA DEĞERLENDĐRĐLMESĐ

7.1. ATATÜRK OLĐMPĐYAT STAD

Türkiye’de modern stadyum yapısı anlamında en önemli stadtır. Bu stad olimpiyat oyunlarının yapılması düşünülerek hazırlanmıştır.

Özellikler ve Kapasite

Atatürk Olimpiyat Stadının net izleyici sayısı 75.145 kişidir. Bu izleyicilerin tamamı %100 görüş alanına sahip olarak müsabakaları izleyebilmektedirler. Bu sayının yönlere göre dağılımı aşağıdaki gibidir.

-Doğu Tribünü 25.522 izleyici

- Batı Tribünü 25.522 izleyici, batı tribünlerinde toplam 669 adet basın mensupları için, 335 adet Protokol için yer bulunmaktadır. ( Resim 7.2.) - Kuzey Tribünü 11.262 izleyici(Kale Arkası)

- Güney Tribünü 11.215 izleyici (Kale Arkası) Oyun ve Servis Alanları

Atatürk Olimpiyat Stadının toplam olarak 240.929 m2 lik alanını yan tesisler oluşturmaktadır.

- Isınma ve antrenman amaçlı 2 adet atletizm pisti. 19.700 m2 - Isınma ve antrenman amaçlı 1 adet çim saha.

- Toplam 600 m2 ve 300 kişilik anfitiyatro.

- 13 spor dalında müsabakalar için 16.000 m2 lik kapalı alan

Oyun alanında, zemin kat içinde teknik direktör ofisi, duşlar, jakuzi, WC, soyunma ve ısınma odaları bulunan iki adet 253.3 m2 lik futbol amaçlı soyunma odaları, iki adet jakuzili ilave futbolcu soyunma odası, toplam 6 adet atletizm soyunma odası, 2 adet hakem soyunma odası bulunmaktadır.

Resim 7.1. Atatürk Olimpiyat Stadından genel görünüş

Siyah renk Otopark alanları Gri renk Otopark alanları

Şekil 7.2. Atatürk Olimpiyat Stadı genel vaziyet planı

Medya Kullanım Alanları;

Medya mensuplarının verimli ve rahat şekilde çalışabilecekleri tribün, merkez ve odalara sahiptir. 669 kişi kapasiteli televizyon ve internet erişimi olan masalı yazılı basın tribünü, sporcu, antrenör ve teknik direktörlerin basına açıklama yapmaları için düşünülmüş 96 m2 lik basın toplantı salonu, canlı yayınlar ve çekim için hazırlanan basın toplantı odası ile doğrudan bağlantılı röportaj odası, toplam 286 m2 olan 140 kişinin oturarak çalışabileceği, her basın mensubuna ait telefon ve internet bağlantısı bulunan, posta kutuları ve bar hizmetleri dahil, medya tribünü ile bağlantılı mobilyalı salon yer almaktadır. Đnternet erişimi bulunan 20 kişilik foto muhabir odası, radyo ve televizyon yayınları için 7 adet yorumcu odaları, Mixed zone olarak da kullanılan 2 adet çağrı odası bulunmaktadır.

Stadta Servis Brimleri ( WC ve Lavabo)

Stadta seyirci sayısı yaklaşık olarak 50.000 erkek ve 30.000 bayan olarak düşünülmüştür. Buna göre ;

- Her 1.000 erkek seyirci için 6 WC, 10 pisuvar ve 5 lavabo; - Her 1.000 bayan seyirci için 6 WC, 4 lavabo

bulunmaktadır. Ayrıca özürlü seyirciler için 78 WC ve 78 lavabo bulunmaktadır. Bu bölgeler seyircilere en fazla 60 m. mesafede bulunmaktadır.

Anfitiyatro

Atatürk Olimpiyat Stadının en önemli özelliklerinden birisi de ANFĐTĐYATRO ya sahip olmasıdır. 266 m2 üzerine kurulu 300 kişi kapasiteli, arzu edildiğinde açılabilen masalı, lüks koltuklara sahiptir. Kapalı otopark ile doğrudan bağlantısı olan bu anfitiyatronun bar ve vestiyer hizmetleri, televizyon ekranları bekleme salonu, 3 adet anında tercüme ve teknik hizmetler odası, hareketli dev ekran ve gösterme podyumu bulunmaktadır.

Eğitim Ve Toplantı Mekanları

Atatürk Olimpiyat Stadı'nda dördü 36 kişilik dördü ise 24 kişilik toplam 8 adet eğitim sınıfı bulunmaktadır. Ayrıca 270 kişilik bir adet de toplantı salonu bulunmaktadır. Bu sayılar her katılımcıya bir masa tahsis edilmiş şekilde olup masaların çıkartılması durumunda kapasiteler iki katına çıkmaktadır.

Đlkyardım Alanları

Atatürk Stadında seyirciler için toplam 6 adet ilk yardım kliniği bulunmaktadır (Resim 7.3.) Bunlardan 5 tanesi 2. ve 3. katlarda stadyumu çevreleyecek biçimde yerleştirilmiş ve her biri aynı anda iki kişiye hizmet verebilecek yeterliliktedir.

Sporcular için soyunma odaları katında 2 adet klinik bulunmaktadır. Bu klinikler 190 m2 alan üzerinde olup sporculara anında müdahale edebilmek için gerekli donanıma sahiptirler. Bu alanlarda doktor, hemşire ofisi dispanser, dinlenme salonu ve tuvaletler bulunmaktadır. Ayrıca 1. katta 25 m2 alanda kurulu, içerisinde doktor, hemşire odaları, tuvaletler, 2 adet 8 yataklı müşahede odası, muayene odası, 11 yataklı gözlem odası ve bekleme salonu bulunan büyük bir sağlık merkezi bulunmaktadır.

Kapılar

Tablo 8.1.’de Atatürk Olimpiyat Stadı’nın giriş - çıkış kapıları sayıları verilmektedir.

GĐRĐŞ TURNĐKELERĐ ÇIKIŞ KAPILARI

Doğu Tribünleri: 32 Adet Doğu Kapısı: 22 Adet Batı Tribünleri: 48 Adet Batı Kapısı: 20 Adet Kuzey Tribünleri: 16 Adet Kuzey Kapısı: 16 Adet Güney Tribünleri: 18 Adet Güney Kapısı: 15 Adet

Tablo 8.1. Modern stadyum yapılarında seyirci alanlarına giriş-çıkış değerlerine örnek Atatürk Olimpiyat Stadı-Türkiye

Localar

Resim 7. 3. Atatürk Olimpiyat Stadında ilk yardım alanı

Stadda 14 ve 16’şar m2 üzerine kurulu toplam 34 adet lüks loca bulunmaktadır. Tüm localar klimalı olup her locada toplantı masası ve koltukları, içeriden sahayı izlemek için bar tipi yüksek tabureler, televizyon, Amerikan bar ve

dolap bulunmaktadır. Ayrıca tüm localara hizmet veren barlar bulunmaktadır ( Resim 7.4.)

Resim 7.4. Atatürk Olimpiyat Stadında Locadan görüntü

Atatürk Olimpiyat Stadının Güvenlik Özelliği;

Seyirciler stadyuma giriş yaptığı andan itibaren rakip taraftarlardan yaklaşık 2.5 m. yükseklikteki tel çitle birbirlerinden ayrılmaktadırlar. Aşırılık yaparak huzur bozan seyircileri gözetim altında tutmak için 4 adet gözlem odası bulunmaktadır. Her turnikede (98 adet) metal arama detektörü bulunmaktadır. Polis için 5 adet sahaya hakim noktalarda camekanlı ofisler bulunmaktadır. Bunlar 1 er adet kuzey ve güneyde, 1 adet doğuda, 1 adet batı 2. katta ve 1 adet batı 6. katta olmak üzere toplam 5 adettir. Ayrıca stadın 7. katında koordinasyon merkezi olarak içinde CCTV (kamera sistemi) ve kayıt cihazlarının bulunduğu ana güvenlik noktası bulunmaktadır. Stadyumda toplam 38 adet güvenlik kamerası bulunmakta olup bunlardan 18 tanesi stad dışını, 20 tanesi stad içini görüntülemekte ve sürekli kayıt yapabilmektedir. Ayrıca olası acil durumlar için (yangın, deprem v.s.) tribünlerden sahaya açılan manyetik kapılar bulunmaktadır. Polis, Đtfaiye ve sağlık ekipleri için gerekli mekânsal bölümler 1. katta ayrılmıştır. Bu birimlerin kullanabileceği ofis ve soyunma odaları da bu katta bulunmaktadır.

( www.ataturkolimpiyatstadi.net)

Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nun Değerlendirmesi;

Atatürk olimpiyat stadı modern stadyum yapılarının bütün özelliklerini taşımaktadır. Stadyum yapısında görülen önemli iki sorun yanlış konumlandırma ve trafik sorunudur. Stadın iklim şartları düşünülmeden tasarlanmış yapısı seyircileri ve

oyuncuları olumsuz etkilemektedir. Stadın en büyük problemi yer seçiminde yaşanmaktadır. Ana ulaşım bağlantı yolları üzerinde bulunmayan Atatürk Olimpiyat Stadı bu yönü ile modern stadyum yapılarının özelliklerinden uzak kalmıştır. Ancak bu durum FĐFA’nın 5 yıldız kriterlerine uygun stadlar arasında yer almaya engel değildir. 2007 yılı itibari ile ana trafik bağlantı çalışmaları devam etmektedir. Metro sisteminin stada bağlantı çalışmaları sürmektedir. Çözülmesi gereken en büyük sorun otopark kapasitesi gibi görülse de modern stadyum yapılarında aynı kapasiteye sahip stadlarda otopark kapasitesi 5.000 – 7.000 arası değerlerdedir. Bu değer Atatürk Olimpiyat Stadında yaklaşık 10.500 araçtır. Bu sayının çok fazla olmasından dolayı trafik ve stada ulaşım olumsuz etkilenmektedir. Modern stadyum yapılarında olduğu gibi toplu taşıma sistemi en uygun çözüm olarak görülmektedir.

Atatürk Olimpiyat Stadının 5 yıldız kriterlerine sahip sayılı stadlar arasında yer almasını ve bu özelliklerin verimli kullanılmasını yanlış tasarım ve trafik gölgelemektedir. Đklim sorunu modern stadyum yapılarında olduğu gibi stadın çatı örtüsünün tamamen değiştirilmesiyle sağlanabileceği yönünde görüşler vardır. Kafes sistemi ile seyirci oturma alanları tamamen kapatılarak ve sistem hafif alışımlı kompozit malzemeler ile giydirilirse iklim sorununa çare bulunabileceği öngörülmektedir..

Modern stadyum yapılarında önemli unsurlardan birisi seyir konforudur. Oyun alanının orta kısmı ile yakın tribün arasındaki mesafe max 90 m ve en uzak mesafe oyun alanının köşe kısmındaki mesafenin max 190 m. olması gerekliliği düşünüldüğünde Atatürk Olimpiyat Stadı’nda bu değerler aşılmaktadır. Oyun alanı etrafındaki koşu pistinin kaldırılması ile birlikte bu sorunu çözülebileceği öngörülmektedir.