• Sonuç bulunamadı

Bu tez çalışmasında özgün bir sorudan yola çıkılması, böyle bir sorunun telekomünikasyon sektöründe daha önceden incelenmemiş olması ve kavramsal ilişkilerin tespit edilebilmesi için nitel ve nicel yöntemler birlikte kullanılmasını gerekli kılmıştır. Çalışmanın başlangıç aşamasında yazın incelemesi detaylı olarak yapılmıştır. Tez yazarı bu süreçte uluslararası bilimsel çalışmaları ve sektör incelemeleri yapmak üzere bir akademik dönem ERASMUS+ Yükseköğretim programı kapsamında Almanya-Trier Üniversitesi İşletme Bölümü'nde eğitim ve araştırmalarını sürdürmüştür. Saha verileri yüz yüze görüşmeler ve web tabanlı soru formları ile toplanmış, ayrıca saha gözlemleri ve doküman incelemeleri ile daha zengin bir veri setinden yararlanılmıştır. Alan çalışması üç aşamada gerçekleştirilmiştir:

 Araştırmanın ilk aşamasında, araştırma kapsamının geçerliliğinin test edilmesi amacıyla bir pilot uygulama yapılmıştır. Pilot uygulama kapsamında telekomünikasyon sektöründe bilgi ve tecrübelerine güvenilen 4 profesyonel yönetici ile derinlemesine ön görüşme gerçekleştirilmiştir. Sözü edilen kişilerle ön görüşmeler ortalama 2-3 saat sürmüştür. Gerçekleştirilen görüşmelerde, araştırmanın nitel (görüşme formu) ve nicel (soru formu) ölçüm araçlarına temel oluşturacak fikirler ve bilgiler sağlanmıştır.

 Araştırmanın ikinci aşamasında firma operasyonlarına hakim dört üst düzey yönetici ile yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler (Bkz. Ek 1) yapılmıştır. Bu görüşmeler ortalama 2-3 saat sürmüştür. Görüşmeler katılımcıların izni alınarak ses kayıt cihazı ve görüşme notları ile kayıt altına alınmış. Ayrıca görüşmeler esnasında, gözlemler sonucu edinilen bilgiler de saha gözlem notları ile kayıt altına alınmıştır. Elde edilen kayıtlar çözümlemeye tabi tutulabilecek bir metin bütünlüğü içinde tekrar yazılmış ve bulgular araştırma hedefleri doğrultusunda sınıflandırılmıştır. Görüşme, doküman incelemesi ve gözlem ile elde edilen veriler, hem araştırmanın kavramsal çerçevesinin oluşturulmasına, hem de bu çerçevenin telekomünikasyon sektörü bağlamında analizine katkıda bulunmuştur. Son olarak sektörde bilgi ve tecrübelerine güvenilen bu kişilerin verdikleri bilgiler ve yaptıkları değerlendirmeler nicel araştırmada kullanılmak üzere hazırlanan soru formunun pilot çalışması niteliğinde önemli bir bilgi kaynağı da olmuştur. Bu araştırmada en önemli noktalardan biri, nitel veri geliştirme tekniklerinin kavramlar arası ilişkileri

incelerken uygulanacak soru formunun sektöre özgü biçimde oluşturulmasına sağladığı katkıdır.

 Araştırmanın üçüncü aşamasında örneklemde yer alan ve Antalya Türk Telekom Bölge Müdürlüğü‟nde bilgisayar destekli bilgi portalını aktif olarak kullanan farklı pozisyonda çalışan personele geçerliliği test edilmiş bir soru formu (Bkz. Ek 2) uygulanmıştır. Tez yazarı bu soru formunu kendisinin oluşturduğu internet tabanlı bir uygulama aracılığı ile yöneticilere iletmiştir ve kendi çalışanlarıyla paylaşması istenmiştir. Soru formunun internet ortamında hazırlanmasının ardından tez danışmanı ve yazarı firmanın üst düzey yönetiminden, soru formunun kapsamını ve soru formunun uygulanmasında sakınca olmadığını içeren bir yasal izin belgesi (Bkz. Ek 3) talep etmişlerdir. Firmanın üst düzey yönetimi izin belgesini örneklemde yer alan tüm personele e-posta aracılığı ile iletmiş, böylece çalışanlar soru formu hakkında ilgili bilgiye sahip olmuştur. Nihai olarak geçerliliği test edilmiş soru formu her yöneticiye e-posta aracılığı ile internet tabanlı uygulama haline getirilerek ulaştırılmıştır. Saha çalışmasında firma yöneticileri araştırmacıya ve çalışmasına son derece duyarlı bir yaklaşım göstererek zaman ayırmışlar ve anket sorularını titizlikle, hassas bir yaklaşım içinde cevaplamışlardır. Bu hususta özellikle Antalya Türk Telekom Bölge Müdürlüğü araştırmaya çok duyarlı yaklaştıklarını vurgulamıştır. Aynı zamanda bölge müdürlüğü bu araştırmaya özel katkılar sağlayarak yardımcı olmuşlardır.

Aşağıda saha çalışmasının veri toplama araçları, örneklemi, araştırma modeli ve veri analiz teknikleri daha ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır.

2.4.1. Veri Toplama Araçları

Bu çalışma Türk Telekom firmasının firma operasyonlarına hakim dört üst düzey yöneticisi ile yürütülen derinlemesine görüşmeler ve Antalya Türk Telekom Bölge Müdürlüğü‟nde bilgisayar destekli bilgi portalını aktif olarak kullanan personele uygulanan soru formu aracılığı ile toplanan veriler üzerinden sorgulamaktadır. Veri toplama sürecinin ilk ve ikinci aşamasında firmanın operasyonlarına hâkim yöneticileri ile yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler yürütülerek firmanın ilk kez uyguladığı bilgisayar destekli bilgi portalının işletmenin bilgi yönetim sürecine, yenilikçilik uygulamalarına ve performansına katkısı sorgulanmıştır. Bu görüşmelerde portalın işleyişi, teknik alt yapısı, oluşum süreci, portalın bilgi paylaşımına katkısı vb. sorular ele alınmıştır. Ayrıca görüşmelerde toplanan veriler bilgi yönetim süreci, yenilikçilik ve işletme performansı ilişkisinin değerlendirilmesi için geliştirilen soru formunun son haline getirilmesi için de kullanılmıştır.

Araştırmada kullanılan soru formu (Ek 2) dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırmaya katılan farklı pozisyonlarda çalışan personele işletmenin yenilik kapasitelerini, ürün, süreç, örgütsel ve pazarlama yenilik kapasitesi boyutlarıyla ölçen Lin vd.‟nin (2010) ölçeğinden yararlanılarak, sektöre uygulanmış yeni ölçek kullanılmıştır. Lin vd.'nin kullandığı orjinal ölçek toplamda 24 maddeden oluşmaktayken, pilot çalışması sonucunda sektöre özel türetilmiş yeni ölçek toplam 19 maddeden oluşmaktadır. Soru formunun 1, 2, 3, 4 ve 5. ifadeleri ürün yenilik kapasitesi boyutlarını; 6, 7, 8 ve 9. ifadeleri süreç yenilik kapasitesi boyutlarını; 10, 11, 12 v 13. ifadeleri organizasyon yenilik kapasitesi boyutlarını; 14, 15, 16, 17, 18 ve 19. ifadeleri ise pazarlama yenilik kapasitesi boyutlarını temsil etmiştir. Derecelendirme yapılırken 5 noktalı Likert ölçeğinden (1:Kesinlikle katılıyorum – 5:Kesinlikle katılmıyorum) kullanılmıştır. Soru formunun ikinci bölümünde ise tezin kuramsal yapısına uygun biçimde işletmenin bilgi yönetim süreciyle ilgili sorulara yer verilmiştir. Bu amaçla bilgi yönetimini, bilgi edinimi, bilgi paylaşımı, bilgi kullanımı ve bilgi depolaması boyutlarıyla ölçen yazındaki farklı kaynak ölçeklerinden yararlanılarak tez yazarı tarafından oluşturulmuş soru formu uygulanmıştır. Soru formunun geçerliliği ve güvenilirliği pilot çalışması ile test edilmiş ve beklentileri karşılması nedeniyle araştırmaya dahil edilmiştir. Bilgi yönetim süreci ölçekleri Nawaz vd. (2014), Yılmaz (2014), Kör vd. (2013), Wang vd.‟nin (2012) araştırma ölçeklerinden yararlanılarak oluşturulmuştur. Soru formunun 1, 2, 3 ve 4. ifadeleri yeni bilgi edinimi, 5, 6, 7 ve 8. ifadeleri bilgi paylaşımı, 9, 10, 11 ve 12. ifadeleri bilgi kullanımı ve 13, 14, 15 ve 16. İfadeleri bilgi depolaması boyutlarını temsil etmiştir.

Soru formunun üçüncü bölümünde, işletmenin son bir yıl içindeki yenilik performansını bir yıl önceki performansıyla karşılaştırarak ölçen Wu vd.‟nin (2008) ölçeği kullanılmış ve işletmenin son bir yıl içindeki genel performansını ölçmek için ise Venkatraman‟ın (1989) işletme performans soruları kullanılmıştır. İşletmenin yenilik performansı ve genel performans soruları için değerlendirme yapılırken, anketi dolduran işletme sorumlusundan işletmenin sektör ortalamaları ve en yakın rakibine göre bir değerlendirme yapması istenmiştir. Araştırmanın işletme performansı değişkeninin ölçümünde öznel verilerden faydalanılmıştır. Konuyla ilgili çalışmalarda nesnel performans göstergeleri ile öznel performans göstergeleri arasında yüksek korelasyon bulunmuştur. İşletme performansını ölçmede öznel değerlendirmeler en uygun değerlendirme aracıdır. Araştırma kapsamındaki işletmeler için nesnel değerlendirmeye olanak sağlayacak verilerin bulunmaması göz önünde tutularak tez çalışmasında performans değerlendirmesi, yönetici ve çalışanların algılamaları üzerinden ölçülmüştür. Dördüncü ve son bölümde ise, araştırmaya katılan işletme personelinin demografik özelliklerini belirlemek amacıyla 8 soruya yer verilmiştir.

2.4.2. Araştırmanın Örneklemi

Araştırmanın ana kütlesini Türk Telekom Antalya Bölge Müdürlüğünde farklı pozisyonlarda çalışmakta olan ve bilgisayar destekli bilgi yönetim portalını aktif olarak kullanan yaklaşık 150 kişi oluşturmaktadır. Ana kütleyi temsil eden her departman müdürlerine ulaşılmaya çalışılmış ve web tabanlı soru formu bağlantısını kendi çalışanlarıyla paylaşmaları istenmiştir. Saha çalışması sonucunda 62 adet soru formu elde edilmiştir. Geri dönüş oranı %41‟dir.

2.4.3. Veri Analiz Teknikleri

Yüz yüze görüşme sonucunda elde edilen bilgilerin önemi, bilgisayar destekli bilgi yönetim portalını yakından tanıma fırsatı, kullanıcılardan portalın avantaj ve dezavantajlarını, geliştirilmesi gereken noktaları öğrenmek vb. hususlardır.

Anket verilerinin analizinde istatistik paket programlarından SPSS 22.0 (Statistical Package for the Social Sciences) kullanılmıştır. Araştırmanın güvenilirlik analizi için Cronbach Alfa tekniğinden yararlanılmıştır. Anketin dördüncü bölümünde yer alan işletme çalışanlarının demografik özellikleri frekans analizi ile incelenmiştir. Bilgi yönetim süreci ile yenilikçilik, yenilik performansı ve işletme performansı arasındaki ilişkinin, yenilikçiliğin boyutları ile yenilik performansı ve işletme performansı arasındaki ilişkinin ve son olarak yenilik performansı ve işletme performansı arasındaki ilişkinin ilişkinin belirlenmesi için basit doğrusal regresyon analizinden yararlanılmıştır.

2.5. Araştırmanın Güvenilirliği