• Sonuç bulunamadı

4. BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜ OLARAK TEGV VE HALKLA

4.2. TEGV’in Halkla İlişkiler Çalışmaları

4.2.2. Araştırmanın Yöntemi ve Süreci

Çalışmanın literatür kısmı bittikten sonra, örneklem kısmı olan dördüncü bölümde yerinde gözlem ve yarı yapılandırılmış görüşme tekniklerinden yararlanılmıştır. Çalışmanın dördüncü bölümünde; TEGV’in kurumsal iletişim uzmanı Serdar Erdoğan’la, TEGV’in “Hiç Bana Sordunuz mu?” kampanyasının medya ilişkilerini üstlenen TNC iletişim danışmanlığının halkla ilişkiler sorumlusu Berkay Kundakçıyla ve TEGV’in Bakırköy şubesinde, gönüllüler ve şube yöneticisi Gönül Orhan’la görüşmeler yapılmıştır.

İlk olarak TEGV’in genel merkezi ile iletişime geçilip, genel merkezde çalışan kurumsal iletişim uzmanı Serdar Erdoğan’la 24 Şubat 2017 tarihinde görüşülmüştür. TEGV’in halkla ilişkiler faaliyetlerine ilişkin yol haritasını öğrenmek için ve 2016 yılında hazırladıkları “Hiç Bana Sordunuz mu?” kampanyasındaki halkla ilişkiler faaliyetlerine ilişkin sorular sorulmuştur. Sorular mail üzerinden iletilmiş ve cevapları alınmıştır.

TEGV’in kurumsal iletişim uzmanı Serdar Erdoğan’a halkla ilişkiler faaliyetleri ile ilgili; TEGV’in halkla ilişkiler faaliyetlerinin kaç ana başlık altında toplandığını, halkla ilişkiler faaliyetlerinde nasıl bir strateji izledikleri, kampanya süreçleri, kampanyalarındaki ana mesajlar ve ölçütlerin neler olduğu, kampanyalarda hangi medya mecrasına yer verildiğini ve bu kampanyalardaki hedeflerinin neler olduğu sorulmuştur.*1

TEGV’in 2016 yılında yaptığı “Hiç Bana Sordunuz mu?” kampanyasının medya ilişkilerini üstlenen TNC iletişim danışmanlığı ile kampanyanın medya ayağı ve

1. *TEGV’in halkla ilişkiler faaliyetlerini kaç ana başlık altında toplayabilirsiniz? 2. TEGV’in halkla ilişkiler faaliyetlerinde nasıl bir strateji izleyecek siziniz? 3. Hazırladığınız kampanya sürecini özetleyebilir misiniz?

4. Hazırladığınız kampanya sürecinde ana kıstaslarınız nelerdir? Vermek istediğiniz ana mesaj nedir?

5. Kampanyada en çok hangi medya mecrasına ağırlık verdiniz? Neden? 6. Hazırladığınız kampanya sonucunda hedeflerinizden bahseder misiniz?

58

halkla ilişkiler faaliyetleri hakkında görüşme yapılmıştır. Görüşme, TNC iletişim danışmalığının halkla ilişkiler sorumlusu Berkay Kundakçı ile 16 Aralık 2016 tarihinde Erenköy’de gerçekleştirilmiştir. Görüşmenin her aşaması kayıt altına alınmış ve görüşmeden önce onay alınmıştır. TEGV’in hazırlamış olduğu “Hiç Bana Sordunuz Mu?” kampanyasının medya ilişkilerinin üstlenen TNC iletişim danışmanlığına kampanyanın medya ilişkileri ve halkla ilişkiler faaliyetlerine ilişkin sorular yöneltilmiştir.

Görüşme sırasında TEGV’in halkla ilişkiler faaliyetleri ve kampanya süreci ile ilgili; TEGV’in halkla ilişkiler faaliyetlerinin kaç ana başlık altında toplandığını, halkla ilişkiler faaliyetlerinde nasıl bir strateji izledikleri, kampanya süreçleri, hazırladıkları kampanyadaki ana kıstasları, kampanyada verilmek istenen mesajı, kampanyada en çok hangi medya mecrasına ağırlık verildiği ve kampanya sonucunda hedeflenen durumun neler olduğu sorulmuştur.*1

TEGV’in halkla ilişkiler faaliyetlerini ortaya koymak için TEGV’in Bakırköy şubesi ile iletişime geçilip araştırma ile ilgili bilgiler verildikten sonra görüşme talep edinilmiştir. Görüşme isteği TEGV’in Bakırköy şube yöneticisi Gönül Orhan tarafından kabul edilmiştir. 5 Aralık 2016 tarihinde TEGV’in Bakırköy şubesinde, 1 yönetici ve 10 gönüllü ile yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Görüşmeler hepsi kayıt altına alınmış ve bütün görüşmelerden önce görüşme yapılan kişilerden onay alınmıştır. Görüşmelerin hepsi 150 dakika sürmüş ve hem Bakırköy şube yöneticisi Gönül Orhan’a hem de gönüllülere TEGV’in halka ilişkiler faaliyetlerine yönelik sorular iletilmiştir.

Görüşmelerde TEGV’in Bakırköy şubesinde hizmet veren gönüllülere ve şube yöneticisine TEGV’in halkla ilişkiler faaliyetlerine ilişkin; TEGV’in varlığından ne

1. *TEGV ile çalışmanızdaki ana neden nedir?

2. TEGV’in halkla ilişkiler faaliyetlerini kaç ana başlık altında toplayabilirsiniz? 3. TEGV’in halkla ilişkiler faaliyetlerinde nasıl bir strateji izleyecek siziniz? 4. Hazırladığınız kampanya sürecini özetleyebilir misiniz?

5. Hazırladığınız kampanya sürecinde ana kıstaslarınız nelerdir? Vermek istediğiniz ana mesaj nedir?

6. Kampanyada en çok hangi medya mecrasına ağırlık verdiniz? Neden? 7. Hazırladığınız kampanya sonucunda hedeflerinizden bahseder misiniz?

59

zaman ve nasıl haberdar oldukları, TEGV’i seçmelerindeki nedenler, gönüllülerin ve şube yöneticisinin verdikleri hizmet konusunda eğitimlerinin olup olmadıkları, verilen hizmeti yeterli görüp görmedikleri, haftanın kaç saati hizmet verdikleri, TEGV’e verdikleri hizmet dışında başka bir işte çalışıp çalışmadıkları, çocuklarla iletişim kurma konusunda sorunlarının olup olmadığı, çevrelerinin TEGV’de gönüllü olmalarına nasıl baktıkları, gönüllü sayısını arttırmak için ne gibi halkla ilişkiler faaliyetlerinin yapılması gerektiği soruları sorulmuştur. *1

TEGV’in Bakırköy şubesinde 5 Aralık 2016 tarihinde yapılan görüşmelerden sonra yine aynı şubedeki ortam ve genel yapının gözlemi aynı tarihte yapılmıştır. Bakırköy şubesindeki öğrencilerin eğitim gördükleri, etkinlikler yaptıkları alanlara gidilmiş ve gözlem yapılmıştır. Öncelikle ders verilen sınıfların alan olarak yeterli olduğu ve öğrenciler için uygun olduğu görülmüştür. Bilgisayar odasındaki yeterli malzemenin ve öğrencilerin gelişimi için yeterli teknolojinin kullanıldığı diğer bir çıkarılması gerekilen sonuçtur. Kütüphane, çok amaçlı salon ve spor faaliyetlerinin yapıldığı yerlerdeki temiz ortam ve düzen, öğrenciler için çok iyi bir eğitim alanı oluşturmuştur. Yapılan her etkinliğin gönüllülerin eşliğinde gerçekleştirilmesi, öğrenciler için hem güvenli bir ortamda eğitim görmelerini hem de özgüven kazanmalarını sağlamaktadır.

1. *TEGV’in varlığından ne zaman ve nasıl haberdar oldunuz? 2. TEGV’i seçmenizdeki neden nedir?

3. Ne zamandan beri eğitim gönüllüsü olarak çalışıyorsunuz?

4. Eğitim gönüllüsü olarak haftanın kaç günü ve saatinde hizmet veriyorsunuz? 5. Verdiğiniz hizmet konusunda bir eğitim aldınız mı?

6. Sürekli olarak çalıştığınız bir iş ya da meslek var mı?

7. Bu hizmeti yeterli buluyor musunuz? TEGV’in eğitim politikasını nasıl buluyorsunuz? Ya da eklenmesini istediğiniz konular var mı?

8. Aileniz ve çevreniz eğitim gönüllüsü olmaya nasıl bakıyor? Destekliyor mu? 9. Çocuklarla iletişim kurmak konusunda sorunlarınız var mı? Varsa bu

sorunları nasıl aşıyorsunuz?

60

4.2.3. TEGV Yöneticileri ve Halkla İlişkiler