• Sonuç bulunamadı

C) Deneylere yönelik yarı yapılandırılmış görüşme

3.6. Araştırmanın Uygulama Basamakları

Tablo 3.7. Araştırmanın uygulama basamakları

HAFTALAR ETKĐNLĐKLER UYGULAMALAR AKADEMĐK BAŞARI 1. Hafta Dersin amacı ve laboratuvarın güvenliği Araç-gereçler, kullanım özellikleri, grupların oluşturulması Sorgulayıcı Algı becerileri ölçeği, Fen

laboratuvarı tutum ölçeği,

2. Hafta

Embriyonik gelişimin incelenmesi deneyi için yumurtaların koyulması

Biyoloji öz-yeterlik ölçeği,

3. Hafta Embriyonik gelişim

incelenmesi Öğrencilerden görüş

alındı 1. kısa sınav 4. Hafta Embriyonik gelişimin

incelenmesi 5.- 6. Hafta Memeli beyninin

incelenmesi

Öğrencilerden görüş

alındı 2. kısa sınav 7.-8. Hafta

Kan grubu tayini Öğrencilerden görüş

alındı 3.kısa sınav

9.Hafta Dönem Đçi sınavı

10. - 11. Hafta Memeli kalbinin ve damarların yapısının

incelenmesi

Öğrencilerden görüş

alındı 4.kısa sınav

12. - 13. Hafta Yapraktaki stoma ve parankime dokusunun

incelenmesi

Öğrencilerden görüş

alındı 5.kısa sınav

14.Hafta Öğrencilerle mülakat yapıldı

Sorgulayıcı Algı becerileri ölçeği, Fen

laboratuvarı tutum ölçeği, Biyoloji öz-yeterlik

ölçeği,

15.Hafta Dönem sonu sınavı

3.6.1. Deneysel işlem öncesi süreç basamakları

1. Gruplar, öğrenci sayısı dikkate alınarak, I. öğretim öğrencileri programlı öğretim yönteminin uygulandığı kontrol grubunu, II. öğretim öğrencileri ise sorgulayıcı öğrenme yönteminin uygulandığı deney grubunu oluşturmak üzere seçilmiştir.

2. Uygulamaya başlamadan önce “Sorgulayıcı Öğrenme Becerileri Algısı Ölçeği”, “Fen Laboratuvarı Tutum Ölçeği” ve “Biyoloji Laboratuvarı Öz-yeterlik Ölçeği”, “Hazır bulunuşluluk testi” deney ve kontrol grubu öğrencilerine ön test olarak uygulanmıştır.

3. Đlk hafta deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilere laboratuvarda izlenecek yöntemler ve dönem içerisinde yapılacak sınavlar ile ilgili bilgi verilmiştir.

4. Laboratuvarda kullanılacak veya öğrencilere dağıtılacak dokümanlar (etkinlik yaprağı, deneye hazırlık soruları, deneyle ilgili resimler) ile ilgili kaynaklar uygulamaya başlamadan önce seçilerek, deney konularına göre sınıflandırılmıştır.

3.6.2. Deneysel işlem süreci basamakları

Deney ve kontrol grubunda laboratuvar dersi, dersin öğretim üyesi sorumluluğu altında iki araştırma görevlisi ve araştırmacı tarafından yürütülmüştür.

Sorgulayıcı öğrenme yöntemleri ile gerçekleştirilen öğretim uygulaması şu şekilde gerçekleştirilmiştir:

1. Deneyler dersin öğretim üyesi ile birlikte uygulama başlamadan 3 hafta önce seçilmiştir. Uygulamaya 10.02.2009 tarihinde başlanmıştır.

2. 10-21 Şubat tarihleri arası embriyonik gelişim deneyinde embriyonun gelişimi hızlı ilerlediği için, gelişimi izleyebilmeleri açısından, öğrencilerden hem ders gününde hem de bundan iki gün sonra gelmeleri istenmiştir. Diğer deneylerde böyle bir uygulama yapılmamıştır. Ayrıca öğrenciler kalabalık olduğu için hem birinci öğretim hem ikinci öğretim kendi aralarında sınıf listesine göre gruplandırılmıştır. 2 hafta aynı deneyler yapılarak her iki grup da ayrı zamanlarda gelmiştir. Gruplar her hafta dönüşümlü olarak yer değiştirmiştir

3. Laboratuvarda serbest çalışmaları için öğrenciler olabildiğince rahat bırakılmıştır. Sadece deney öncesi ve sonrası sorgulayıcı öğrenme yöntemine yönelik sorular (EK E) sorulmuştur. Bazen resimler getirilerek sorular bu resimlerin yorumlanması ile başlatılmıştır.

4. Deney sırasında araştırmacı ve araştırma görevlileri öğrenciler arasında gezerek o anda da bazı sorular yönelterek öğrencileri çelişkiye düşürmeye çalışmışlardır. Bu

sırada da öğrencilerden gelen ilginç soruların cevaplarını vermeden onları yönlendirerek doğru sonuca ulaşmalarını sağlamışlardır (EK F). Bunlar deney sırasında olduğu için tüm dersler video kaydına alınmıştır.

5. Deney sonucunda kısa bir özet ve deneyle ilgili tartışma yapılarak deneyin konusu ile teorik bilgiler birleştirilmeye çalışılmıştır. Bir sonraki haftanın deneyi ile ilgili bilgi verilerek dersler sonlandırılmıştır.

Programlı öğretim yöntemine dayalı olarak gerçekleştirilen öğretim uygulaması ise

şu şekilde gerçekleşmiştir:

1. Derse öğrenciler geldiğinde hazır olan etkinlik yaprakları dağıtılarak deneyleri nasıl yapacakları dersin öğretim üyesi, araştırmacı ve araştırma görevlileri tarafından açıklanmıştır. Deney bitince öğrencilerden etkinlik yapraklarında yer alan soruları cevaplandırmaları istenmiş ve daha sonra bunlar toplanarak cevaplar dersin öğretim üyesi ve araştırmacı tarafından kontrol edilip öğrencilere dönüt verilmiştir. Bir sonraki hafta eski etkinlik yaprakları da dağıtılarak öğrencilerin deneydeki konu eksikleri ve deney sonucundaki hataları görmeleri sağlanmıştır. Đyi olan öğrencilerin etkinlik yapraklarına “bravo, çok iyi, iyi, daha da iyi olacak” gibi ifadeler yazılarak davranışları pekiştirilmiştir.

2.Etkinlik yaprakları öğrencilerin dikkatini çekecek şekilde düzenlenmiştir. Deneyle ilgili resimler de konarak etkinlik yaprakları tek düze yazılardan daha ilgi çekici hale getirilmeye çalışılmıştır.

3.Deney sırasında öğrenciler etkinlik yaprakları yardımıyla deneyi yapmaya çalışmıştır. Zorlandıkları kısımlarda dersin öğretim üyesi, araştırma görevlileri ve araştırmacı tarafından yardım edilmiştir.

4.Ders sonunda deneyle ilgili sorular cevaplandırılmış ve bir sonraki deneyle ilgili bilgiler verilmiştir.

Her deney bitiminde hem deney hem de kontrol grubu öğrencilerine deneyin konusu ile ilgili konu sınavları uygulanmış ve öğrenciler bu sınavlardan aldıkları notlar ile ilgili düzenli olarak bilgilendirilmiştir.

Ayrıca her deney bitiminde öğrencilerden deneylerle ilgili görüşlerini bir form dağıtılarak yazmaları istenmiştir.

3.6.3. Deneysel işlem sonrası süreç basamakları

1. Uygulama bitiminde başlangıçta uygulanan “Sorgulayıcı Öğrenme Becerileri Algısı Ölçeği”, “ Fen Laboratuvarı Tutum Ölçeği” ve “Biyoloji Laboratuvarı Öz-yeterlik Ölçeği” her iki gruba da son test olarak uygulanmıştır.

2. Son testlerin uygulanmasının ardından deney ve kontrol grubundan gönüllü öğrenciler seçilerek görüşme yapılmıştır.

3. Ölçüm araçlarından elde edilen verilerin SPSS paket programı ile istatistiksel analizleri yapılmıştır.

4. Yapılan görüşmelerin ve alınan görüşlerin içerik analizi yapılmıştır.

5. Yapılan istatistiksel ve içerik analizleri yorumlanarak araştırmadan elde edilen sonuçlar raporlaştırılmıştır.