• Sonuç bulunamadı

3.3. Katılımcı Gruplar (Evren ve Örneklem)

3.3.2. Araştırmanın İkinci Bölümünün Katılımcıları

3.3.2.1. Anadolu Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri’nden Mezun Olan Katılımcı Öğrenciler

1. Katılımcı Öğrencinin Piyano Geçmişi (AGSSLÖ 1)

AGSSLÖ 1, orta son sınıfta AGSL sınavına hazırlanmak için yarım dönem piyano dersi aldığını ancak liseyi kazanınca birkaç tane piyano öğretmeni değiştirdiğini belirtmektedir. Genelde okuldan, öğretmenden kaynaklı bu değişimler sebebiyle lise başlangıcında olan piyanoya karşı ilgisinin de azaldığını söylemektedir. Öğretmen değişimlerinde her öğretmenin farklı isteklerinin de olumsuz etkisinde kaldığını sözlerine eklemektedir. Örneğin, AGSSLÖ 1’in, bir piyano öğretmeninin, ders aldığı başka bir piyano öğretmeninin işitme duyusundaki belli seviyedeki eksiklikten ötürü öğrencisine( AGSSLÖ 1’in öğretmeni) de sürekli forte (Yüksek gürlükte çalma) çaldırdığını, bu yüzden de AGSSLÖ 1’in piyano öğretmeninin de AGSSLÖ 1’e, sürekli forte çaldırdığını belirten AGSSLÖ 1, öğretmen değişikliği olduktan sonra diğer piyano öğretmeninin aksini istemesi gibi zorluklardan dolayı piyanoya ilgisinin azaldığını sözlerine eklemektedir. Kısacası AGSSLÖ 1, her öğretmenin taşıdığı ekolü kendisine aktarmaya çalışmasının karışıklığını yaşadığını ifade etmektedir. Ayrıca AGSSLÖ 1, lise 2 ile 3. sınıf arasında, piyano dersine ana branşı flüt olan bir öğretmen girdiğini de belirtmektedir Öğretmen değişikliğinin çok olmasının piyanoya bakış açısını olumsuz etkilediğini de söylemektedir.

Lisede başlangıç için Beyer, Hanon çaldıktan sonra Czerny 599, Der Erste Bach gibi metotlardan çaldığını, pek Türk eseri çalmadığını, birkaç A. Adnan Saygun eseri çaldığını söylemektedir.

AGSSLÖ 1, üniversitede piyano konusundaki tek sıkıntısının ezber şartı olduğunu ifade etmektedir. Ezberde hata yapma korkusuyla esere adapte olamadığını ve hissedemediğini belirtmektedir. Nüans, tempo gibi unsurlara ezberden dolayı konsantre olamadığını sözlerinde ifade etmektedir. AGSSLÖ 1, 2012-2013 öğretim yılının güz dönemindeki vize sınavında da bu yüzden iki parça ezber diye sadece iki parça çaldığını, diğer üçüncü parçayı yalnız notaya bakarak çaldığından sınavda çaldırılmadığını da belirtmektedir.

AGSSL 1, öğretmeninin sınav parçalarını verirken önce çaldığını, teknik olarak yardımcı olduğunu ve çıkartırken sorun yaşamadığını belirtmektedir. Sınav parçalarını 1,5-2 ayda çıkardığını da ifade etmektedir.

2. Katılımcı Öğrencinin Piyano Geçmişi (AGSSLÖ 2)

AGSSLÖ 2, piyanoya 15 yaşında lisede başladığını ve lisede 6 tane piyano öğretmeni değiştirdiğini belirtmektedir. Metot olarak da MEB piyano kitaplarından, Clementi sonatinlerinden ve bir de Alman besteci Holst Wayzek piyano metodundan çalıştıklarını söylemektedir.

AGSSLÖ 2, bir türlü piyanoya ısınamadığını ve sadece gitar üzerine yoğunlaştığını ifade etmektedir. Ancak bu durumu lisedeki öğretmen değişimlerine bağlamamaktadır. Yalnızca lise son sınıfta aranje yapma ile ilgili kendi kendine çalışmalar yapmaya başladığı dönemde piyano üzerine ağırlık verdiğini de sözlerine eklemektedir. O dönemde Erdal Tuğcular’ın eserlerini, bazı bestecilerin sonatinlerini ve Der Erste Bach kitabından birkaç eseri çaldığını söylemektedir.

AGSSLÖ 2, üniversiteye girdikten sonra farkındalıklarının arttığını, piyanoyu 4 sene daha göreceği için artık çalışması gerektiğini anladığını belirtmektedir.

AGSSLÖ 2, diğerlerine nazaran piyano sınavlarında ezberin daha iyi olduğunu, kendisini ezberden çalarken daha rahat hissettiğini belirtmektedir. Sınavlarda eleştirdiği tek nokta, sınava girme hakkı kazanmak için zorunlu dört (4) parçanın ezber olarak hazır istenmesidir.

AGSSLÖ 2, üniversiteye geldiğinde belirli bir metottan gitmediklerini, öğretmeninin dışarıdan verdiği eserleri çaldığını söylemektedir. Böyle olmasının metotlu gitmeye göre daha iyi olduğunu ifade etmektedir. Metot olarak da sadece Hanon’dan bir (1) egzersiz çaldığını belirtmektedir.

AGSSLÖ 2, genelde sınavda çalacağı parçaları, sınavlardan 3 hafta önce alıp çıkardığını söylemektedir.

3.3.2.2. “Diğer Lise” Mezun Olan Katılımcı Öğrenciler 1. Katılımcı Öğrencinin Piyano Geçmişi (DLÖ 1)

DLÖ 1, İstanbul Otak Çınar Lisesi’nden mezun olduktan sonra Eğitim Fakültelerinin yetenek sınavlarına hazırlık için özel bir dershaneden işitme ve gitar dersleri almaya başladığını ancak piyano dersi hiç almadığını ve üniversitede başladığını belirtmektedir. 1 yıl gitar çalıştığını da eklemiştir.

DLÖ 1, üniversitede piyano çalmaya başladığını, ilk olarak Beyer metodunu çaldığını, ilk dönem metodun yarısını, ikinci dönem de kalan yarısını çalarak metodu bitirdiğini ifade etmektedir. İkinci dönem Beyer’den sıkıldığını ve pek çalışmadığını söyleyen DLÖ 1, genelde romantik eserler çalmak istediğini söylemektedir. Bunun dışında üniversitedeki piyano öğretmeninin melodik eserler verdiğini de eklemektedir. DLÖ 1, geçen sene (2011-2012 öğretim yılı) I. sınıfta iken, ana çalgısı gitar olduğundan piyanoya pek vakit ayıramadığını, II. sınıfa geçince ana dal olarak şan’a geçiş yaptığından artık piyano çalışmaya daha fazla vakit ayırabildiğini ifade etmektedir. II. sınıfta Bach(Der Erste Bach, görüşme yapıldığı dönemde ise bir Prelüd çaldığını belirtmekte), Hanon, gibi metotlar dışında romantik eserler çaldığını söylemektedir.

DLÖ 1, parçalarına çalışırken çok zorlanmadığını, takıldığı noktalarda öğretmeninden yardım istediğini, ezber konusunda da kuvvetli olduğundan hiçbir sıkıntı çekmediğini, sınav parçalarını 2 aya yayarak bölüm bölüm ve bazen de ölçü ölçü (Özellikle J. S. Bach’ın eserlerinde) çalıştığını ifade etmektedir. Önce sağ sonra sol eli çalıştığını da belirtmektedir.

Bunların dışında öğrenci, ezberden çalmanın daha iyi olduğunu ancak bir süre sonra notaya bakıp çalmanın unutulduğunu söylerken bütünüyle ezber çalmak yerine arada ezber çalınmasının daha iyi olabileceğini sözlerine eklemektedir.

Öğrenci, geçen seneki yani 2011-2012 bahar dönemindeki final sınavına göre bu senenin yani 2012-2013 vize sınavı parçalarının daha kolay olduğunu, hatta geçen seneki finalinde pedal kullanmasını bilmediği halde pedallı parça çaldığını( ancak pedal kullanmadığını) belirtmektedir.

DLÖ 1, sınav parçalarını öğretmeniyle ortak karar vererek seçtiklerini, öğretmeninin önerileriyle genelde ortak bir noktada buluştuklarını dile getirmektedir. Ancak yeri geldiğinde DLÖ 1, seviyesine uygun, kendisini geliştirici ve sevdiği bir eser bulduğunda öğretmenine danışıp o eseri de çalabildiğini sözlerine eklemektedir.

2. Katılımcı Öğrencinin Piyano Geçmişi (DLÖ 2)

DLÖ 2, piyanoya AGSL yetenek sınavlarına hazırlanırken başladığını, sınava iki (2) ay kala ders aldığını belirtmektedir. Çalışmalarının ardından sınavı kazanmasına rağmen okuldaki ilgisizlikten ötürü sadece 1 dönem okuyup bıraktığını da sözlerine eklemektedir. AGSL’de okuduğu dönem boyunca, piyano dersinde MEB piyano kitaplarından bir takım parçaları çalıştıklarını dile getirmektedir. DLÖ 2’in AGSL’deyken en çok zorlandığı şeyin nota okuma olduğunu, deşifre yapmakta çok sıkıntı çektiğini ve bu sebeple derslerden de uzak kaldığını belirtmektedir.

AGSL’yi bırakıp düz liseye geçtikten sonra müzik çalışmalarını bırakmayan DLÖ 2, lisedeki (düz lisedeki) müzik öğretmeninden işitme dersi aldığını, piyanoya hiç çalışmadığını söylemektedir. Sonra üniversitenin yetenek sınavlarına hazırlanmak için Beyer’den bir piyano parçası hazırladığını ve üniversiteyi kazandıktan sonra da Beyer metodundan çalıştığını açıklamaktadır.

DLÖ 2 görüşmede, üniversiteyi kazandığında piyano çalmaya çok istekli olduğunu, ancak üniversitenin bulunduğu şehrin büyüsüne kapılıp çalışmayı bıraktığını ve bu yüzden de derslerden geri kaldığını ifade etmektedir. Bu geri kalmanın sonrasında ise diğer derslerini bir şekilde toparlasa da piyanoyu toparlayamadığını ve bu sebeple de I. sınıftan kalan piyano derslerinin ( bahar ve güz dönemi) olduğunu da sözlerine eklemektedir. Görüşmede de ilk senesinde verdiği bu açıktan dolayı pişman olduğunu da dile getirmektedir.

DLÖ 2’in sınavlarda ezber çalmaya karşı olmadığını ancak 4 parça bitmeden sınava alınamamasına karşı olduğunu söylemektedir. Ayrıca sınav parçalarını sınavdan iki (2) hafta önce çıkardığını dile getirmektedir. Çünkü seviyelerinin kolay olduğunu söylemektedir. DLÖ 2’in parça çıkartırken tek sıkıntısının deşifre olduğunu ama sonrasında kolay ezber yaptığını belirtmektedir.