• Sonuç bulunamadı

3. YÖNTEM

3.1. Araştırmanın Modeli

Herhangi bir araştırma sürecinde, iki temel yaklaşım nicel ve nitel olmak üzere iki yaklaşım vardır. Fakat günümüzde, bilgi/veriyi niceliksel ve niteliksel olarak analiz etmek üzere yaygın bçimde kullanılan üçüncü bir yaklaşım olarak karma araştırma yaklaşımı da kabul edilmektedir (Creswell, 2009). Her araştırmacı araştırma sorusunu cevaplamak için gereken bilgileri tahmin eder. Bunun için bazen sadece metinler gereklidir, ancak bazen tezi desteklemek için hem metinler hem de sayısal veriler gereklidir. Değerlendirmeden sonra araştırmacılar, araştırmayı yapmak ve ilgili araştırma sorusularının cevabını bulmak için yukarıda bahsedilen yaklaşımlardan herhangibirini kullanırlar. Çoğu zaman, araştırmacılar, araştırma sorularına verdikleri cevapları sonlandırmak için niteliksel yaklaşımı kullanırken, destekleyici matematiksel gösterimleri bulmak için niceliksel yaklaşımın uygulanmasının mümkün olduğunu bulmuşlardır. Karma yöntem hem niceliksel hem de nitel yaklaşımların birarada kullanılmasıdır.

Nicel araştırma yaklaşımı, popüler hale gelmiştir çünkü bu yaklaşım, araştırmacılara, verilen veya önerilen miktarlara dayalı verileri analiz etmede yardımcı olmuştur. Genel olarak araştırma sürecinin araştırmacıların inançlarından tamamen bağımsız olması gerektiği inancına dayanır, bu nedenle, tarafsızlık korunur. Nicel araştırma nesneldir, anlamlıdır ve toplanan bilgilerin birçok yönünü açığa çıkarır. Nicel

araştırmalar, herhangibir araştırmaya ait ilişkisel sorguları yanıtlamak veya ele almak için yararlıdır. Nicel araştırma yapan araştırmacılar, bir veriye geçerlik kazandırmaya ve sayısal veriler temelinde gerçekler oluşturmaya çalışırlar. Bu, teorilerde belirtilen prensipleri genelleştirir ve bir teoriye/bulguya geçerlik sağlar (Leedy ve Ormrod, 2015). Nicel araştırmaların çoğu, bir problem sunma, hipotezler kurma, literatür taraması ve verileri analiz etmekle başlar. Creswell (2003), bu yöntemde, bir araştırmacının deneysel girişimleri ve veri toplama için anketleri kullandığını ve kesin ve belirtilen istatistiksel ilkelere göre verileri analiz ettiğini belirtmiştir. Bulgular öngörüsel, açıklayıcı veya onaylayıcı olabilir.

Nitel araştırma yaklaşımı, özellikleri bağlamında bütünseldir çünkü yeni bir şey keşfetmeye odaklanır. Nitel araştırmalar, araştırmacıların, büyük oranda katılımın ardından gerçek zamanlı deneyimlere dayalı araştırmaları tanımlamalarına yardımcı olur (Creswell, 2003). Bu tür bir araştırma, hedef kitlelerin görüşlerine dayanan sosyal olguları açıklamaktadır. Nitel araştırma, doğru tanımlama, açıklama, toplama ve yorumlama becerilerini içerir. Leedy ve Ormrod (2015) bu yaklaşımı, yeni kuramların temeli haline geldiği için bir şekilde daha az yapılandırılmış olduğunu iddia ederek eleştirmişlerdir. Bu yöntem etkilidir çünkü doğal ortamları dikkate alır, olgular olduğu gibi kalır ve araştırmacıların detaylara ve gerçek zamanlı deneyimlere girmelerine yardımcı olur (Creswell, 2003). Nitel araştırmalar vaka çalışmaları, etnografik çalışmalar, fenomenler, teorik çalışmalar ve analizleri içerir. Bu tür araştırmalar genellikle araştırmacıların belirli yöntemler aracılığıyla açıklamaya çalıştığı gözlemlere dayanmaktadır. Bu süreçte, veriler en son teorik çalışmalarda sosyal davranışları açıklamaya yardımcı olan insan duyularına dayanarak toplanır. Karma araştırma yaklaşımı bir alternatiftir. Nicel ve nitel yöntemler yeterince uygun ve uyumlu olmadığından dolayı, birbirlerine bağlanmaları gerekmektedir. Karma yaklaşımı kullanan araştırmacılar, verileri toplar ve bu verilerin bir kısmını nicel yaklaşımı kullanarak, geri kalanını da nitel olarak analiz ederler. Her iki yöntemin de birleştirilmesi, bir araştırmanın güçlü yanlarını birleştirir, çünkü bu durumda araştırma hem nitel hem de nicel geçerlilik kazanır. Karma yöntemin destekçileri, araştırmacıların farklı olguları keşfetmesine, anlamasına ve açıklamasına yardımcı olduğunu düşünmektedir (Mingers, 2001; Sale, Lohfeld ve Brazil, 2002).

Araştırmacılar her zaman belirli bir araştırma sorusuna verilen cevapları bulmak için ihtiyaç duydukları bilgiyi/veriyi tahmin ederler. Karma yaklaşım, sayısal, metinsel veya karışık veriler dahil olmak üzere birden çok veri türünün gerekli olması durumunda uygulanabilir bir çözümdür. Genel olarak araştırmacılar sayısal verilere ilişkin soruları cevaplandırmak için nicel yöntemi tercih ederler, metin tabanlı verilerle ilgili sorulara cevap vermek için nitel yöntem kullanırlar ve soruların hem sayısal hem de metinsel veri formlarında cevap gerektirmesi durumunda karma yöntem kullanırlar. Şu ana kadar bahsedilen yaklaşımlar kitaplarda, tezlerde, raporlarda ve çalışmalarda yapılan iddiaları incelemeye ve araştırmaya yardımcı olmaktadır. Karmaşıklığın derecesine, araştırmacıların tercihine ve yürütülen araştırmaya bağlı olarak, üç yöntem de kendi sınırları içinde geçerli ve yararlıdır. Bir çalışma için uygun yöntemin seçilmesi, araştırmanın türüne, ihtiyaç duyulan veri türüne ve araştırmanın amacına bağlıdır. Bu çalışma göz önüne alındığında, nicel yöntem araştırmanın değişkenleri arasındaki ilişkiyi incelemek için daha yararlı kabul edilmiştir.

Çalışmanın Şekil 3.1.’deki araştırma modeli, işgören eğitim programlarının (eğitim motivasyonu, eğitimin yararları ve eğitim desteği) örgütsel bağlılık ve prososyal örgütsel davranış üzerindeki etkisini vurgulayan araştırmanın temel amacına bağlı olarak oluşturulmuştur.

Araştırmanın bağımlı ve bağımsız değişkenleri araştırma modelinde gösterilmiştir. Mevcut çalışma için araştırma modeli, önceki çalışmalardaki birkaç modelin birleştirilmesinden elde edilmiştir. Eğitim Motivasyonu, Eğitimin Faydaları ve Eğitim Desteği’ni içeren İşgören Eğitim Programları bağımsız değişkendir. (Duygusal Bağlılık, Devam Bağlılığı ve Normatif Bağlılık) ve Prososyal Örgütsel Davranış (Prososyal Örgütsel Davranış, Rol Tanımlı Prososyal Davranış ve Prososyal Bireysel Davranış) bağımlı değişkenlerdir. Modelin değişkenleri ve alt boyutları araştırma modelinde çalışmanın temel kavramları ile ilgili literatür bağlamında kabul edilmiştir.