• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 3: ARAŞTIRMANIN METODOLOJİSİ

3.4. Anket Formu

3.4.2. Araştırmada Kullanılan Hipotezler

Ayrıca modelde firmanın özellikleri olan büyüklük ölçütü ve yaş değişkeninin liderlik ve AYD ve FYD faaliyetleri üzerindeki etkisi moderator (düzenleyici) faktör olarak analize tabi tutulmuştur

Araştırma kapsamında ilgili modelde aşağıdaki hipotezler test edilmektedir;

H1. Liderlik tarzları ile yenilikçilik davranışı arasında bir ilişki vardır.

H1a Dönüştürücü liderlik tarzı ile araştırmacı yenilikçilik davranışı arasında pozitif bir ilişki vardır.

H1b İşlemci liderlik tarzı ile araştırmacı yenilikçilik davranışı arasında negatif bir ilişki vardır.

H1c. Dönüştürücü liderlik tarzı ile fırsatçı yenilikçilik davranışı arasında pozitif bir ilişki vardır.

H1d. İşlemci liderlik tarzı ile fırsatçı yenilikçilik arasında pozitif bir ilişki vardır.

H2. Rekabet koşullarının tahmin edilebilirliğin liderlik tarzı ile yenilikçilik davranışı

arasındaki ilişkide moderatör (düzenleyici) bir etkisi vardır.

H2a. Rekabet çevresinin Tahmin edilebilirliğin zor olduğu koşullarda dönüştürücü liderlik tarzı ile araştırmacı yenilikçilik davranışı arasındaki pozitif ilişki daha güçlü iken, tahmin edilebilirliği kolay olduğu rekabet koşullarında dönüştürücü liderlik tarzı ile araştırmacı yenilikçilik davranışı arasındaki pozitif ilişki daha zayıftır.

H2b. Rekabet çevresinin Tahmin edilebilirliğin zor olduğu koşullarda işlemci liderlik tarzı ile araştırmacı yenilikçilik davranışı arasındaki negatif ilişki daha güçlü iken, tahmin edilebilirliğin kolay olduğu rekabet koşullarında işlemci liderlik tarzı ile araştırmacı yenilikçilik davranışı arasındaki negatif ilişki daha zayıftır.

H2c. Rekabet çevresinin Tahmin edilebilirliğinin zor olduğu koşullarda dönüştürücü liderlik tarzı ile fırsatçı yenilikçilik davranışı arasındaki ilişki daha güçlü iken, tahmin

105

edilebilirliği kolay olduğu rekabet koşullarında dönüştürücü liderlik tarzı ile fırsatçı yenilikçilik davranışı arasındaki ilişki daha zayıftır.

H2d Rekabet ile ilgili çevrenin tahmin edilebilirliğinin zor olduğu koşullarda işlemci liderlik tarzı ile fırsatçı yenilikçilik davranışı arasındaki pozitif ilişki daha güçlü iken, tahmin edilebilirliğin zor olduğu rekabet koşullarında işlemci liderlik tarzı ile fırsatçı yenilikçilik davranışı arasındaki pozitif ilişki daha zayıftır.

H3. Hükümet politikalarının tahmin edilebilirliğin liderlik tarzı ile yenilikçilik

davranışı arasındaki ilişkide moderatör (düzenleyici) bir etkisi vardır.

H3a. Hükümet politikalarının tahmin edilebilirliğinin zor olduğu durumlarda dönüştürücü liderlik tarzı ile araştırmacı yenilikçilik davranışı arasındaki pozitif ilişki daha güçlü iken, Hükümet politikalarının tahmin edilebilirliğinin kolay olduğu durumlarda dönüştürücü liderlik tarzı ile araştırmacı yenilikçilik davranışı arasındaki pozitif ilişki daha zayıftır.

H3b. Hükümet politikalarının tahmin edilebilirliğinin zor olduğu durumlarda işlemci liderlik tarzı ile araştırmacı yenilikçilik davranışı arasındaki negatif ilişki daha güçlü iken, Hükümet politikalarının tahmin edilebilirliğinin kolay olduğu durumlarda işlemci liderlik tarzı ile araştırmacı yenilikçilik davranışı arasındaki negatif ilişki daha zayıftır. H3c. Hükümet politikalarının tahmin edilebilirliğinin zor olduğu durumlarda dönüştürücü liderlik tarzı ile fırsatçı yenilikçilik davranışı arasındaki negatif ilişki daha güçlü iken, Hükümet politikalarının tahmin edilebilirliğinin kolay olduğu durumlarda dönüştürücü liderlik tarzı ile fırsatçı yenilikçilik davranışı arasındaki negatif ilişki daha zayıftır.

H3d. Hükümet politikalarının tahmin edilebilirliğinin zor olduğu durumlarda işlemci liderlik tarzı ile fırsatçı yenilikçilik davranışı arasındaki pozitif ilişki daha zayıf iken, Hükümet politikalarının tahmin edilebilirliğinin kolay olduğu durumlarda dönüştürücü liderlik tarzı ile fırsatçı yenilikçilik davranışı arasındaki pozitif ilişki daha güçlüdür.

106

H4. Ekonomik unsurların tahmin edilebilirliğin liderlik tarzı ile yenilikçilik davranışı

arasındaki ilişkide moderatör (düzenleyici) bir etkisi vardır.

H4a. Ekonomik çevre unsurların tahmin edilebilirliğinin zor olduğu durumlarda dönüştürücü liderlik tarzı ile araştırmacı yenilikçilik davranışı arasındaki pozitif ilişki daha güçlü iken, Ekonomik unsurların tahmin edilebilirliğinin yüksek olduğu durumlarda dönüştürücü liderlik tarzı ile araştırmacı yenilikçilik davranışı arasındaki pozitif ilişki daha zayıftır

H4b. Ekonomik çevre unsurların tahmin edilebilirliğinin zor olduğu durumlarda İşlemci liderlik tarzı ile Araştırmacı yenilikçilik davranışı arasındaki negatif ilişki daha güçlü iken, Ekonomik unsurların tahmin edilebilirliğinin kolay olduğu durumlarda işlemci liderlik tarzı ile Araştırmacı yenilikçilik davranışı arasındaki negatif ilişki daha zayıftır

H4c. Ekonomik çevre unsurların tahmin edilebilirliğinin zor olduğu durumlarda dönüştürücü liderlik tarzı ile fırsatçı yenilikçilik davranışı arasındaki negatif ilişki daha güçlü iken, Ekonomik unsurların tahmin edilebilirliğinin kolay olduğu durumlarda dönüştürücü liderlik tarzı ile fırsatçı yenilikçilik davranışı arasındaki negatif ilişki daha zayıftır.

H4d. Ekonomik unsurların tahmin edilebilirliğinin zor olduğu durumlarda işlemci liderlik tarzı ile fırsatçı yenilikçilik davranışı arasındaki pozitif ilişki daha zayıf iken, Ekonomik unsurların tahmin edilebilirliğinin kolay olduğu durumlarda dönüştürücü liderlik tarzı ile fırsatçı yenilikçilik davranışı arasındaki pozitif ilişki daha güçlüdür.

H5. Pazardaki değişimlerin tahmin edilebilirliğin liderlik tarzı ile yenilikçilik

davranışı arasındaki ilişkide moderatör (düzenleyici) bir etkisi vardır.

H5a. Pazardaki değişimlerin tahmin edilebilirliğinin zor olduğu durumlarda dönüştürücü liderlik tarzı ile araştırmacı yenilikçilik davranışı arasındaki pozitif ilişki daha güçlü iken, Pazardaki değişimlerin tahmin edilebilirliğinin zor olduğu durumlarda dönüştürücü liderlik tarzı ile araştırmacı yenilikçilik davranışı arasındaki pozitif ilişki daha zayıftır.

107

H5b. Pazardaki değişimlerin tahmin edilebilirliğinin zor olduğu durumlarda işlemci liderlik tarzı ile araştırmacı yenilikçilik davranışı arasındaki negatif ilişki daha güçlü iken, Pazardaki değişimlerin tahmin edilebilirliğinin kolay olduğu durumlarda işlemci liderlik tarzı ile araştırmacı yenilikçilik davranışı arasındaki negatif ilişki daha zayıftır. H5c. Pazardaki değişimlerin tahmin edilebilirliğinin zor olduğu durumlarda dönüştürücü liderlik tarzı ile fırsatçı yenilikçilik davranışı arasındaki ilişki daha güçlü iken, Pazardaki değişimlerin tahmin edilebilirliğinin kolay olduğu durumlarda dönüştürücü liderlik tarzı ile fırsatçı yenilikçilik davranışı arasındaki ilişki daha zayıftır. H5d. Pazardaki değişimlerin tahmin edilebilirliğinin zor olduğu durumlarda işlemci liderlik tarzı ile fırsatçı yenilikçilik davranışı arasındaki pozitif ilişki daha zayıf iken, Pazardaki değişimlerin tahmin edilebilirliğinin kolay olduğu durumlarda dönüştürücü liderlik tarzı ile fırsatçı yenilikçilik davranışı arasındaki pozitif ilişki daha güçlüdür.

H6. Firma büyüklüğünün liderlik tarzı ile yenilikçilik davranışı arasındaki ilişkide

moderatör (düzenleyici) bir etkisi vardır.

H7. Firma yaşının liderlik tarzı ile yenilikçilik davranışı arasındaki ilişkide

moderatör (düzenleyici) bir etkisi vardır.

H8. Yenilikçilik davranışı ile firma performansı arasında bir ilişki vardır

H8a. Araştırmacı yenilikçilik davranışı ile firma performansı arasında pozitif yönlü ilişki vardır.

H8b. Fırsatçı yenilikçilik davranışı ile firma performansı arasında pozitif yönlü ilişki vardır.

108