• Sonuç bulunamadı

I. BÖLÜM

3.6. Araştırma Verilerinin Analizi

Yapılan bu araştırmada görüşmeler sonucu elde edilen veriler, betimsel analiz tekniği ile analiz edilmiştir. Betimsel analizde elde edilen veriler, daha önceden belirlenen başlıklar altında özetlenmekte ve yorumlanmaktadır. Yani veriler araştırma sorularına göre sınıflandırılabileceği gibi, veri toplama aşamasında elde edilen ön bilgilerle de düzenlenebilmektedir. Bunun yanız sıra betimsel analiz tekniğinde veri kaynaklarından bazı alıntılar yapmak, çalışmanın güvenilirliği açısından önem taşımaktadır (Altunışık vd., 2010:322). Betimsel analiz dört aşamadan oluşmaktadır (Yıldırım ve Şimşek, 2011):

Tablo 37: Betimsel Veri Analizi Aşamaları

Betimsel Veri Analizi Aşamaları

1. Betimsel analiz için bir çerçeve oluşturma: Araştırma sorularından, kavramsal çerçeveden ya da görüşme boyutlarından yola çıkarak veri analizi için bir çerçeve oluşturulur.

2. Tematik çerçeveye göre verilerin işlenmesi: Bu aşamada daha önce oluşturulan çerçeveye göre elde edilen veriler okunur ve düzenlenir.

3. Bulguların tanımlanması: Son aşamada düzenlenen veriler tanımlanır ve gerekli yerlerde doğrudan alıntılarla desteklenir.

4. Bulguların yorumlanması: Tanımlanan bulguların açıklanması, ilişkilendirilmesi ve anlamlandırılması bu aşamada yapılır.

Kaynak: (Yıldırım ve Şimşek, 2011).

Betimsel analiz tekniği kapsamında görüşmelerde otel işletmeleri yöneticilerine yöneltilen sorulara alınan yanıtlar yazıya olduğu gibi aktarılmıştır. Sorular her soru bir boyut olarak belirlenmiştir. Veriler ulaşılmak istenen amaca göre bu boyutlar altında sınıflandırılmıştır. Yapılan bu sınıflandırmada soruların hangi amaçla sorulduğu, yöneticilerin bu sorulara hangi cevabı verdiği ortaya konmuştur. Ayrıca verilen cevapla, amaçlanan cevabın karşılaştırılması sonucu araştırma

bulguları ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla 8 soru kapsamında oluşturulan boyutlar yukarda bahsedilen süreç izlenerek veriler betimsel analize tabi tutulmuştur.

Bu araştırmada nitel veri analizlerinden betimsel veri analizi tekniği kullanılmasının nedenlerinden biri; diğer analiz tekniği olan içerik analizinin çok zaman gerektirmesidir. Dolayısıyla öncelikle zaman kısıtı betimsel veri analizi tekniğini kullanmaya itmiştir. Diğer neden ise; araştırmada elde edilen verilerin betimsel veri analizi aşamaları izlenerek oluşturulmasının, anlaşılabilirliği kolaylaştırmasıdır.

IV. BÖLÜM

BULGULAR VE YORUMLANMASI

Araştırmanın bu bölümünde otel işletmeleri yöneticileriyle yapılan görüşmeler sonucunda elde edilen veriler sunulmaktadır. Dolayısıyla araştırma konusuyla ilgili sorulan her soruya yönelik yöneticilerin görüşlerini içeren araştırma bulguları yer almaktadır. Yöneticilere yöneltilen 8 soru ise analiz boyutlarını oluşturmaktadır. Bu boyutlar doğrultusunda yöneticilerin sorulara verdikleri cevaplarla, bu sorularla neye ulaşılmaya çalışıldığı karşılaştırılmaktadır. Yöneticilere yöneltilen görüşme soruları ve araştırmacının bu sorularla ulaşmak istediği amaçların yer aldığı, bulguların değerlendirilmesine yönelik amaç çizelgesi Tablo 38’de belirtilmektedir.

Tablo 38: Bulguların Değerlendirilmesine Yönelik Amaç Çizelgesi

Rekabet Stratejisini Belirlemeye Yönelik

Yöneticilere Yöneltilen Görüşme Soruları Ulaşılmak İstenen Amaçlar

Faaliyet gösterdiğiniz Kocaeli ilinin turizm sektöründeki mevcut durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yöneticilerin Kocaeli’nde var olan turizm potansiyelini kendi bakış açılarıyla değerlendirmelerini sağlamak,

Faaliyet gösterdiğiniz bu alandaki rekabet hangi unsurlar üzerine yoğunlaşmıştır, açıklayabilir misiniz?

Otel işletmelerini rekabete zorlayan etkenleri belirlemek (iş seyahatleri, kongre/toplantı, fiyat, kalite, yenilik vb.) Bu sorudan hareketle müşteri profiline ulaşmak,

Tablo 38’in devamı

Diğer otel işletmelerinden farklı olarak rekabet üstünlüğü sağlamak için yaptığınız çalışmalar nelerdir? Rakiplerinize göre hangi ürün ve hizmetleri çok iyi yaptığınızı ve devam ettirmeniz gerektiğini düşünüyorsunuz?

Otel işletmelerinde rekabet üstünlüğü sağlama adına yapılan çalışmaları belirlemek, ürün ve hizmet açısından rekabet üstünlüğü sağlamada işletme kaynaklarındaki herhangi gelişimi veya değişimi tespit etmek,

Rekabet üstünlüğü sağlamak için otel işletmenizde uyguladığınız rekabet stratejisi hakkında bilgi verir misiniz?

Üç rekabet stratejisi (Maliyet liderliği, Farklılaştırma, Odaklanma) hakkında bilgi vererek yöneticilerin bu konu hakkındaki kendi görüşlerine ulaşmak,

İnovasyon Stratejisini Belirlemeye Yönelik

Görev yaptığınız otel işletmesinin yöneticisi olarak inovasyon (yenilikçilik) kavramını nasıl algılıyorsunuz, açıklar mısınız?

Otel işletmeleri yöneticilerinin inovasyonun ne olduğuna ilişkin algılarını tespit etmek,

İşletmenizde sizi diğer otellerden farklı kılacak ne tür inovasyon (yenilikçilik) çalışmaları uyguluyorsunuz? Örneklerle açıklayabilir misiniz?

Otel işletmelerinde inovasyon faaliyetlerinin uygulanıp uygulanmadığını ve ne tür inovasyon faaliyetlerinin uygulandığını belirlemek

Otel işletmenizde uygulamış olduğunuz inovasyon (yenilikçilik) çalışmalarını gerçekleştirmede hangi kaynaklar etkin rol oynamıştır?

Otel işletmelerinde inovasyon faaliyetlerinin gerçekleşmesinde etkili olan kaynakları tespit etmek,

Rekabet üstünlüğü sağlama adına uyguladığınız bu yenilik çalışmaları diğer otel işletmelerine göre sizce hangi inovasyon stratejisine yöneliktir?

Altı inovasyon stratejisi (saldırgan, savunmacı, taklitçi, bağımlı, geleneksel, fırsatları izleme stratejisi) hakkında bilgi vererek, yöneticilerin bu konu hakkındaki görüşlerine ulaşmaktır.

Araştırma bulgularının sunumunda otel işletmeleri yöneticilerinin görüşlerinin gizli kalmasını sağlamak amacıyla, etik kurallar dikkate alınarak görüşülen otel işletmeleri yöneticilerinin isimleri kodlanmıştır. Yani toplamda 15 yönetici ile görüşüldüğü için her yöneticinin ismi “1. Katılımcı, 2. Katılımcı” şeklinde 1’den 15’e kadar verilen sayılarla kodlanmıştır. Ayrıca kodlama sadece araştırmacıların bildiği karmaşık bir düzende gerçekleştirilmiştir. Bu arada “1. Katılımcı = Otel 1, 2. Katılımcı = Otel 2 vb.” şeklinde kodlandığını belirtmekte de fayda vardır. Araştırmaya katılan üst düzey yöneticileriyle ilgili demografik özellikler aşağıdaki Tablo 39’de yer almaktadır.

Tablo 39: Katılımcının Demografik Bulguları

İşletme Cinsiyet Yaş İşletmedeki Pozisyonu Üst Düzey Yönetici olarak Çalışma Süresi Otel 1 E 28 Satış ve Pazarlama Müdürü 1 yıl

Otel 2 E 27 Otel Müdürü 5 yıl

Otel 3 E 53 Otel Müdürü 32 yıl

Otel 4 E 58 Otel Müdürü 18 yıl

Otel 5 K 27 Otel Müdürü 3 yıl

Otel 6 E 32 Genel Müdür Yardımcısı 3 yıl

Otel 7 E 26 Ön Büro Müdürü 1,5 ay

Otel 8 E 45 Genel Müdür 14 yıl

Otel 9 E 32 Satış ve Pazarlama Müdürü 5 yıl

Otel 10 E 25 Satış ve Pazarlama Müdürü 1 yıl

Otel 11 E 54 Genel Müdür 25 yıl

Otel 12 E 32 Otel Müdürü 5 yıl

Otel 13 K 46 Genel Müdür 2,5 yıl

Otel 14 E 26 Satış ve Pazarlama Müdürü 2,5 yıl

Otel 15 K 53 Genel Müdür 5 yıl

Tablo 39 incelendiğinde katılımcılardan 12 kişinin erkek, 3 kişinin kadın olduğu anlaşılmaktadır. Katılımcıların yaşlarının 25-58 yaş aralığında değiştiği görülmektedir. Ayrıca görüşülen yöneticilerden 6 kişinin otel müdürlüğü, 4 kişinin genel müdürlük (işletme sahibi), 4 kişinin satış ve pazarlama müdürlüğü, 1 kişinin ise ön büro müdürlüğü pozisyonunda çalıştığı tespit edilmiştir. Katılımcılardan birinin otel işletmesinin yeni açılmasından kaynaklı 1,5 ay gibi bir süreyle üst düzey yöneticisi olarak çalıştığı belirlenmiştir. Diğer katılımcıların çalışma süreleri ise 1 yıl-32 yıl arasında değiştiği gözlemlenmiştir.

Tüm bu bilgilerden sonra oluşturulan 8 boyut ve ulaşılmak istenen amaçlarla elde edilen bulgular aşağıda yer almaktadır.

4.1.Otel İşletmeleri Yöneticilerinin Kocaeli’nin Turizm Potansiyeli Hakkındaki