• Sonuç bulunamadı

Bu araştırma karma desende tasarlanmıştır. Bazı durumlarda sadece nitel veya nicel yaklaşımların yetersiz kaldığı ya da başka bir ifade ile iki yaklaşımın paradigmalarının beraber kullanılmasının daha güçlü bir yapı oluşturduğu söylenebilir (Onwuegbuzie ve Leech, 2005; Teddlie ve Tashakkori, 2010). Araştırma, nicel boyut açısından tek gruplu öntest-sontest model; nitel boyut bakımından ise durum çalışması (örnek olay-case study) desenlerinin özelliklerini bir arada barındırmaktadır.

Karma yöntem araştırmaları; bir araştırmada, verilerin derinlemesine analiz edilmesine olanak sağlayan, nicel ve nitel yöntemlerin eş zamanlı/eş zamansız, destekleyici veya öncelik sırasına göre beraber uygulandığı; bu iki yönteme ilişkin tekniklerin, yaklaşımların, kavramların, paradigmaların harmanlandığı çalışmalardır. (Johnson ve Onwuegbuzei, 2004; Leech ve Onwuegbuzie, 2007; Johnson ve Christensen, 2004; Creswell, 2014; Creswell ve Plano Clark, 2015). Karma yöntemin kullanım yerleri ve aşamaları aşağıda sıralanmıştır:

 Ölçek, anket formu ve diğer veri toplama araçlarının geliştirilmesi ve iyileştirilmesinde,

 Geliştirme, uygulama ve değerlendirme çalışmalarında,  Verilerin onaylanması ve çapraz doğrulamasında,  Aynı konuların farklı yönleriyle incelemesinde,

 Farklı açılardan karmaşık olguların keşfedilmesinde ve

 Tek bir yöntemle elde edilen bulgularının araştırılması veya test edilmesinde (Fırat, Kabakçı Yurdakul ve Ersoy, 2014, s.69-70).

Fırat, Kabakçı Yurdakul ve Ersoy'a (2014, s.72) göre karma yöntemde izlenebilecek adımlar Şekil 4'te verilmiştir:

Şekil 4. Karma Yöntem Araştırmasında İzlenebilecek Adımlar

Creswell ve Plano Clark (2015) karma yöntem araştırmalarını; gömülü/iç-içe karma desen (embedded-nested), açımlayıcı karma desen (explanatory sequential), keşfedici karma desen (exploratory sequential), paralel karma desen (convergent- parallel-concurrent), dönüştürü desen (transformative) ve çok aşamalı desen (multilevel) olmak üzere altı başlıkta sınıflandırmıştır (s.79-80).

Bu araştırma, açımlayıcı sıralı desen (explanatory sequential) temel alınarak yürütülmüştür. Bu desen; nicel veri türlerinin öncelikli olarak toplandığı, daha sonra ikinci aşamada nitel verilerin toplandığı ve en son aşamada ise nicel ve nitel verilerin birlikte yorumlandığı bir yapıdan oluşur. Literatürde açımlayıcı sıralı desen, nitel takip yaklaşımı olarak da ifade edilmektedir (Morgan, 1998; akt. Creswell&Plano Clark, 2015). Baki ve Gökçek (2012) sıralı açıklayıcı tasarım olarak ifade ettikleri bu deseni aşağıdaki gibi açıklamışlardır:

"(NİCEL-Nitel): Bu tasarımda baskın olarak nicel veriler toplanıp analiz edildikten sonra nitel veri toplanır. Öncelik genellikle nicel verilerdedir. Nitel veri esasen nicel verileri artırmak için elde edilir. Verilerin analizi birbiriyle ilişkili olup çoğunlukla veri yorumlama ve tartışma bölümlerinde birleştirilir. Bu tasarım özellikle beklenmeyen araştırma bulgularını veya ilişkileri açıklamakta daha faydalıdır. "

Creswell ve Plano Clark (2015) ise açımlayıcı sıralı desen olarak adlandırılan bu yaklaşımın amacını, aşağıda aktarıldığı biçimde ifade etmişlerdir (s.90):

"Bu desenin genel amacı; nitel aşamayı nicel verinin içindeki ilişkileri ve yönelimleri açıklamak için kullanmaktır (Creswell, Plano Clark ve diğ., 2003). Örneğin açımlayıcı desen, araştırmacı nicel manidar (veya manidar olmayan) sonuçları, olumlu işleyen modelleri, aykırı sonuçları veya şaşırtıcı sonuçları açıklamak için nitel veriye ihtiyaç duyduğunda kolayca uygulanabilir (Bradley ve diğ, 2009; Morse, 1991). Aynı zamanda bu desen, araştırmacı nicel sonuçlara dayanan gruplar oluşturmak ve gruları bir sonraki nitel araştırma sırasında takip etmek veya nitel bir aşama için amaca uygun örneklemeye rehberlik etmek için katılanların özellikleri hakkında nicel sonuçları kullanmak istediğinde de kullanılabilir (Creswell, Plano Clark ve diğ., 2003; Morgan, 1998; Tashakkori ve Teddlie, 1998). "

Şekil 5'te açımlayıcı sıralı desen görselleştirilmiştir:

Şekil 5. Açımlayıcı Sıralı Desen (Creswell ve Plano Clark'tan uyarlanmıştır, 2015, s.77).

Karma modelin temel alındığı bu araştırmada açımlayıcı sıralı desen kullanılmış, araştırma, bu desenin yapısına uygun olarak aşağıda verilen dört nokta dikkate alınarak kurgulanmıştır:

Araştırma; nicel verilerin öncelikli olarak toplandığı (öntest-aratest-sontest) ve deneysel işlem sonrasında nitel verilerin toplandığı, son aşamada ise nicel sonuçların ve nitel sonuçların beraber tartışıldığı bir yapı üzerinden gerçekleştirilmiştir. MPKE ve BÇGÖ veri toplama araçlarından elde edilen puanlar, araştırmanın nicel verilerini oluşturmaktadır. Çalışmanın nitel verilerini ise ses kayıt cihazı ile kaydedilen yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen müziksel performans kaygısı ve bireysel çalgıya yönelik motivasyon konularına ilişkin veriler oluşturmaktadır.

Nicel ve nitel verilerin çözümlenme süreci, veri analizi başlığında ayrı ele alınmıştır. Nicel ve nitel veriler, araştırmanın sonuç ve tartışma kısmında ilişkilendirilerek sunulmuştur.

Nicel Veri Toplama ve

Analizi Takip Etme

Nitel Veri Toplama ve

Nicel Boyut: Araştırmanın nicel bölümünde, tek grup öntest-sontest desenin uygulanması uygun görülmüştür. Tek faktörlü gruplariçi veya tekrarlı ölçümler deseni olarak da adlandırılan tek grup öntest-sontest deseni; deneysel işlemin etkisinin, aynı kişilerden oluşan tek bir gruba denel işlemin öncesinde ve sonrasında testler uygulanarak araştırıldığı bir modeldir. Tablo 2’de desen görselleştirilerek sunulmuştur (Büyüköztürk vd., 2015; Karasar, 2012; Creswel, 2014).

Tablo 2. Tek Grup Öntest-Sontest Desen

Grup Öntest İşlem Sontest

G O1 X O2

Nitel Boyut: Açımlayıcı karma desen olarak tasarlanan çalışma, nitel boyut bakımından flüt öğretiminde birlikte çalma öğrenme biçiminin müzik performans kaygısı ve çalgı motivasyonunu nasıl etkilediğini, ortaya çıkan durumun nasıl değerlendirilebileceğini araştırdığı için durum çalışmasıdır. Yıldırım ve Şimşek’e göre (2013) durum çalışmaları; bir durumun çok kapsamlı ve ayrıntılı bir biçimde araştırıldığı, durumu etkileyen ortam, olaylar, kişiler vb. etkenlerin derinlemesine incelenerek meydana gelen değişimlerin tespit edilmesinin amaçlandığı bir desen türüdür.

Çalışma sürecinde izlenen adımların şematik yapısı sıralı bir biçimde Şekil 6'da verilmiştir.

Şekil 6. Araştırma Sürecinde İzlenen Aşamaların Şematik Yapısı Araştırma Literatür Taraması Çalışma Grubunun Belirlenmesi Öntest Nicel Boyut

(Tek Grup Öntest-Sontest Desen)  MPK Kaygı E.  B.Çalgı Motivasyon Ö. Nitel Boyut (Durum Çalışması)  Yarı Yapılandırılmış Görüşme

(Açık Uçlu Sorular)

 Veri Toplama Aracının Geliştirilmesi (Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu)

 MPKE ve BÇMÖ’nün Seçilmesi

 Öğretim Programının Geliştirilmesi

 Uzman Görüşü ile Dökümanların Düzenlenmesi ve Son Hallerinin Verilmesi

İ. Ü. Müzik Öğrt. Prg. (1,2,4, n=14)

Verilerin Analizi, Yorumlanması ve Sonuçların Oluşturulması

İlgili Araştırmaların Bulguları ile Karşılaştırmalar Yapılarak Tartışmanın

Yapılması

Nicel Veri Analizi Frekans – yüzde vb. tanımlayıcı değerlerinin belirlenmesi,Wilcoxon Testi ve Etki Büyüklüğü değerlerinin tespiti (r), tablo ve grafikler ile görselleştirme

Nitel Veri Analizi İçerik Analizi, kodlanmış olan görüşlerin temalarının ve alt temalarının bulunması, frekans değerlerinin belirlenmesi,

tablo ve şekiller ile görselleştirilmesi Deneysel İşlemin Uygulanması ve Ara

Testin Yapılması

Sontest ve Sonrasında Görüşmenin Gerçekleştirilmesi