• Sonuç bulunamadı

Apple Markasına Genel Bakış

BÖLÜM 3: APPLE ve SAMSUNG MARKALARININ INSTAGRAM HESABINDA

3.1. Apple Markasına Genel Bakış

Apple, 1 Nisan 1976 yılında Steve Jobs’un bilgisayara olan ilgisi ve pazarlama yeteneği ile Steve Wozniak’ın bilgisayar bilgisi ve olağanüstü yeteneğinin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Daha sonraları Ronald Wayne’nin de aralarına dâhil olmuştur. Merkez binası California, Amerika’da bulunmaktadır (Erişim Tarihi: 08.06.2018, http://www.nenedirvikipedi.com/teknoloji/apple-nedir-apple-tarihi-ve-apple-kurulus-hikayesi-114.html).

Apple firmasının Steve Wozniak’ın çabaları sonucu piyasaya ilk sürdüğü bilgisayar Apple I olmuştur. 200 adet üretip satışını yaptıkları sırada yoğun uğraşla Apple II ortaya çıkartılmıştır. Daha sonraları başarıyı ve kalıcılığı arttırmak için Apple III’ü IBMA’a rakip olarak geliştirilmiştir. 12 Aralık 1980 yılında resmi olarak Apple markası halka arz edilmiştir.

1984 yılında Macintosh’un sunarak bilgisayar endüstrisini değiştirdiler. Daha sonra 1991 yılında Apple’ın gelirinin artmasına neden olan ve başarısını arttıran Powerbook’un tanıtımı yapılmıştır. 1997’de satış stratejisini, talep üzerine üretim yapma olarak değiştiren Apple, Online Store’u tüketicilerine sunmuştur. 1998 yılına gelindiğinde modern ve kendine özgü tasarımıyla ilk beş ayda 800.000 bin adet satılan İMac bilgisayarını üretmiştir. 2001 yılında ilk resmi perakende mağazasını açmasının yanı sıra ilk müzik çalar İpod’u da çıkartarak bireylerin müzik dinleme zevkinin dışında tüm müzik endüstrisini değiştirmiştir (Erişim Tarihi: 08.06.2018, http://www.nenedirvikipedi.com/teknoloji/apple-nedir-apple-tarihi-ve-apple-kurulus-hikayesi-114.html).

2002 yılında Mac OSX Jaguar ve bir yıl sonrasında Mac OS X Panther işletim sistemini çıkartmıştır. Ayrıca dünyanın ilk 64-bit işlemcili masaüstü bilgisayarı olan Power Mac G5’i çıkartarak rakiplerini geride bırakmış ve teknoloji lideri konumuna gelmiştir (Erişim Tarihi: 08.06.2018, https:// www.turkcebilgi.com/apple).

2007 yılına gelindiğinde Apple devrim niteliğinde bir cihaz olan Iphone akıllı telefonun tanıtımını yapmıştır. Akıllı telefon diye adlandırdıkları Iphone’nun, dokunmatik destekli geniş ekranı aracılığıyla klavye, e- posta özelliği ve internet erişimi bağlantısı özellikleri cep telefonunda birleştirilmiştir. Jobs Iphone’nu hem daha akıllı telefon

78

olması hem de insanlar tarafından kullanışı basit olmasını amaçlayarak geliştirmiştir.

Böylece diğer akıllı telefonlarda olan ve fazla bulduğu klavye bölümünü kaldırmış ve tüm ara yüzleri tek bir ekranda tasarlayarak ilk Iphone’la çoklu dokunmatik özelliğin gelmiştir.

Apple Inc. ürünleriyle yenilikçi birleşenler, yazılımlar ve internet ayrıcalıkları aracılığıyla kişisel bilgi sistemlerini hedef pazarlara ve hedef tüketicilere ulaştırmayı amaçlamaktadır. Ayrıca; yüksek kalitede ürünler üretirken kullanıcıyı da kullanım esasında zorlamayacak kolay, yüksek kalitede servis ve donanım sağlama vizyonunu amaçlamıştır. Diğer rakip markalara kıyasla yüksek endüstri standartları kurarak tüketicileri sürekli yenilikler ve teknolojik gelişmişliklere uyum sağlamalarına imkân sunmaktadır (Erişim Tarihi: 31.07.2018, https://www.apple.com/tr/business/success-stories/ ).

Resim 3. 1: Apple Markasının Logosu

Kaynak: Erişim Tarihi: 31. 07. 2018, https://www.litmos.com/enAU/marketplace/connectedapps/ios-app.

Apple ilk kurulduğu dönemlerde sadece bir elma çeşidi olan Macintosh ismiyle bilinmekteydi. Daha sonra Jobs, Resim 3. 1’deki ısırılmış elma logosunu, ilk modern bilgisayarların üretiminde yer alan ve temelini oluşturacak algoritmanın tanıtımını yapan matematikçi ve eş cinsel olduğu iddia edilen ve bir gün zehire batırdığı elmayı ısırarak intihar eden Alan Turing'e ithafen kullandığı söylenmektedir. Zaman içerisinde değişen logo, 2000’li yıllardan beri monokrom logo diye de bilinen gri renkli logosunu kullanmaktadır (Öncel, 2010). Alan’ın yenilikçiliği, zekası, dahiliği, ilkleri buluşu ve çalışkanlığı onun ölümüne neden olan zehirli elmayı Jobs’un Apple markasına entegre etmesine neden olmuştur. Ayrıca Alan’ın eş cinsel olması ve toplum tarafından dışlanıp hor görülmesine yönelikte Apple markası ırkçı, ayrımcı ve faşizme karşı bir duruş ya da

79

bir tavır sergileyerek, birlik-beraberlik duygusunu logosuyla markasında konumlandırmıştır.

3.1.1. Apple Markasının Faaliyet Alanları

Apple markasının bilişim teknolojileri alanında birçok faaliyet alanları bulunmaktadır.

Teknoloji alanındaki yenilikçi yapısı ürün kategorilerine de yansımıştır. Apple markasının faaliyet alanları ve bu faaliyet alanları içerisindeki ürün çeşitliliği Tablo 3.

1’de belirtilmiştir.

Tablo 3. 1: Apple Markasının Faaliyet Alanları ve Ürün Yelpazesi

Kaynak: Erişim Tarihi: 31.07.2018, https://www.apple.com/tr/

Tablo 3. 1’de görüldüğü üzere Apple markasının Mac bilgisayarlardan Music programlarına kadar faaliyet alanları bulunmaktadır. Bu altı faaliyet alanı içerisinde toplam otuz altı farklı ürün yelpazesi bulunmaktadır. Ancak bu çalışmadaki ürün yelpazeleri içerisinden, çalışmanın da ana konusunu oluşturan akıllı telefonlar üzerinden gidilmiştir. Akıllı telefonlara yönelik bir çalışma olduğu için Tablo 3.1’de ürün yelpazesine yönelik detaylar da verilmiştir.

3.1.2. Apple Markasının Web Sitesi

Web siteleri markaların tüketicilere kendilerini detaylı olarak tanıttığı ilk alandır.

Ürünleri, faaliyet alanları ve yenilikleriyle ilgili tüketicilerine detaylı bilgi verdiği ve tanıtımını yaptığı bir çevrimiçi platformdur. Web siteleri, markaların kendini ve ürünlerini tüketicilerine anlattığı için marka iletişiminde çok değerli bir konumda bulunmaktadır. Apple’ın web sayfasını efektif olarak kullanması tüketicileriyle

MAC IPOD IPHONE WATCH TV MUSİC

Macbook Ipod Pro Iphone X Apple Watch 3

Apple Tv 4K

Apple Music Macbook

Air

Ipod Iphone 8 Apple Watch Series 1

Apple Tv İ-Tunes

Macbook Pro

Ipod Mini 4

Iphone 7 Apple Watch Nike +

Aksesuar Ipod Touch

İmac İOS 11 Iphone6S Watch OS Kartlar

İmac Pro Aksesuar Iphone SE Kayışlar Aksesuar

MacMini İOS11 Aksesuar

Mac Pro Aksesuar

Aksesuar Mac OS

80

iletişimini güçlendirmek ve ürünleriyle ilgili detaylı bilgilere ulaşabilmesi için marka iletişimi açısından değer oluşturmaktadır.

Resim 3. 2: Apple Markasının Web Sitesinin Ara Yüzü

Kaynak: Erişim Tarihi: 31.07.2018, https://www.apple.com/tr/

Apple markasının resmi web sitesinin ara yüzü Resim 3. 2’deki gibi gözükmektedir.

Apple’ın web sitesinde tüm faaliyet alanlarıyla ilgili bilgiye ulaşılmaktadır. Her faaliyet alanı içerisinde ürünlerin kategorilere ayrılması bilgi almak isteyen tüketicilere kolaylık sunmaktadır. Yeni çıkan ürünleriyle ilgili web sayfasının girişinde olması ziyaret edecek tüketicilerinde ilgisini çekmeye, ürüne yönlendirmeye ve çağrışımda bulunarak algı oluşturmaya çalışmaktadır. Her faaliyet alanına tıklandığında o markanın son çıkan ürünleri ile karşılaşılarak yenilikçi ve ileri görüşlülüğünün göstergesi olmaktadır. Web sayfasında bulunan destek bölümüne bakıldığından satın alma sonrası oluşabilecek sorunlarla ilgili yardımcı olunduğuna, memnuniyetin ve güven ilişkisine yönelik bir hassasiyet gösterdiğine yönelik bir algı oluşturmaktadır. Ayrıca, karmaşık bir yapıya sahip olmayan web sitesi bulunmaktadır. Teknolojik ürünler alanında faliyet gösteren Apple markasının, tüketicilere kullanım kolaylığıyla ilgili yaratmak istediği algı noktasında kullandığı görsel yapının web sayfasına da yansımıştır.