• Sonuç bulunamadı

4. DENEYSEL BÖLÜM

5.1. Ligantların Deneysel Verileri

5.3.1. Anyon duyarlılık için gerçekleştirilen genel yöntem

Anyon titrasyon çalışmaları için kumarin bileşiklerinin DMSO içerisinde çeşitli konsantrasyonlarda absorpsiyon spektrumları elde edilmiş, girişimlerin en az ve absorbansın en iyi gözlenebildiği derişiminin tüm ligandlar için 3x10-5 M olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle bileşiklerin DMSO içerisinde 1x10-3 M lık stok çözeltisi hazırlanmıştır. Anyon çalışması için F-, Cl-, Br-, I-, AcO-, CN-, H2PO4-,HSO4- ve ClO4- NO3

-anyonlarının tetrabütilamonyum tuzları temin edilerek DMSO içerisinde 1x10-2 M’lık çözeltileri hazırlanmıştır. Çalışmaların oldukça hassas olması gerektiği için en düşük hata oranına sahip olan kuvarz hücre içerisinde seyreltme yöntemi kullanılarak titrasyon çalışması gerçekleştirilmiştir.

Absorpsiyon spektrumlarının incelenmesi için yapılan titrasyon çalışmasında, kuvarz hücre içerisine 1980 μL DMSO, 20 μL bileşiğin 1x10-3 M’lık stok çözeltisinden eklenerek ortamın 1x10-5 M’a seyrelmesi sağlanmıştır. Daha sonra kuvarz hücre içerisine her ölçümde 2 μL olacak şekilde anyonların 1x10-2 M’lık stok çözeltilerinden eklenmiştir, Bu hesaplamalara göre ilgili anyonun 2 μL eklenerek elde edilen ilk spektrumu çalışılan bileşiğin 1 eşdeğer molar miktarına denk gelmektedir. Ölçümler 1 ile 20 kat aralığında artan değerlerde devam ettirilmiştir. Burada önemli olan bileşiğin anyona verdiği tepkinin belirli bir doygunluğa ulaşınca gözlenen maksimum spektrum bandının absorbans ve dalga boyu değerinin yeni bir tür olarak gözlenmesidir. Titrasyon ortamında eklenilen anyona bağlı olarak 1 veya 3 eşdeğer molardan sonra değişimler gözlenmiş ve en son 20 eşdeğer molar ilave edilerek yüksek oranlarda anyon ilavesi ile ortamın anyon doygunluğuna ulaştığı ve spektrumun değişmeyerek bileşiğin anyonla etkileştiği halinin kararlı duruma geldiği tespit edilmiştir.

Emisyon spektrumlarının incelenmesi için yine hassasiyeti oldukça yüksek olan kuvarz hücre de seyreltme yöntemi kullanılmıştır. UV-GB absorpsiyon çalışmalarının devamı olarak yine DMSO’da çalışılmıştır. UV-GB absorpsiyon çalışmalarından tek farkı bileşiğin 1x10-3 M’lık stok çözeltisinden taze olarak 1x10-5 M’lık stok çözeltisi emisyon çalışmaları için hazırlanmıştır. Absorpsiyon için gerçekleştirilen sistemin aynısı floresans çalışmaları içinde uygulanarak titrasyon çalışmaları için gerekli spektrumlar elde edilmiştir.

O-vantk üzerinden gerçekleştirilen anyon duyarlılık çalışmaları

Ovantk bileşiğinin DMSO içerisinde çözünürlüğünün iyi olması nedeniyle gerekli fotofiziksel çalışmaları gerçekleştirilebilmiştir. Bu kapsamda bileşiğin öncelikli olarak farklı çözücülerde UV-GB absorpsiyon ve emisyon spektrumları elde edilmiştir, Elde edilen ölçümler neticesinde absorbans ve floresans şiddetinin en yüksek değerlere sahip olduğu çözücü DMSO olarak tespit edilmiştir. Bu durum anyon titrasyon çalışmaları için kesinlikle avantajdır. gerçekleştirilen titrasyon denemeleri UV-GB absorpsiyon spektrumu

Yapılan anyon titrasyon çalışmalarına bakılarak bileşiğin duyarlı olduğu anyonlar tespit edilmiştir (3x10-5 molar ligand üzerine 20 eşdeğer molar anyon eklemesi ile belirlenen değerlerdir ( Şekil 5.29. ). Bu sonuçlar doğrultusunda ilk olarak TBAF üzerinden titrasyon çalışması gerçekleştirilmiştir.

Bu ölçümlerin yanı sıra bileşiğin kolorimetrik ve florimetrik özelliği de tespit edilmiştir, Kolorimetrik özellik için 1x10-3 M’lik DMSO da çözünmüş o-vantk kodlu bileşiğin çözeltileri üzerine 1x10-2 M’lık DMSO içerisinde çözünmüş bulunan anyonların çözeltileri, belirli oranlarda ilave edilerek renk değişimi gözlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre 1 eşdeğer molarda florür, dihidrojen fosfat, asetat ve siyanür anyonu için renk değişimi gözlenmiştir. Ayrıca UV lambası altında, artan eş değer mol miktarda anyon eklemesine devam edilince siyanür anyonlarına karşı artan floresans özellik tespit edilmiştir. Bu kolorimetrik denemeler ile de bileşiğin gün ışığında kullanılabilecek potansiyel bir anyon

algılayıcısı olduğu ve bunun renk değişimi gibi oldukça basit bir yöntem ile tespitine olanak sağladığı gözlenmiştir.

Şekil 5.29. 1 eşdeğer molar anyon içeren 1x10-3 M O-vantk’ya ait görünür ışık altında DMSO içerisinde bulunan çözeltiler

Şekil 5.30. 1 eşdeğer molar anyon içeren 1x10-5 M O-vantk’ya ait UV lambası altında DMSO içerisinde bulunan çözeltiler

Florür anyonuna karşı duyarlılığın incelenmesi

İlk olarak Ovantk ve TBAF tuzunun DMSO da hazırlanmış çözeltisi ile titrasyon çalışması gerçekleştirilmiştir. Flor’un titrasyon çalışmaları incelendiğinde, 1 eşdeğer molar anyon ilavesiyle absorpsiyon dalga boyunda kırmızıya kaymaya neden olduğu görülmüştür. 3 ve diğer artan eşdeğer molar anyon ilavesinde ise kırmızıya kaymanın kararlı hale geldiği ancak absorbans şiddetinin arttığı yani batokromik etkinin gözlendiği tespit edilmiştir, 1 eşdeğer molar eklenmesinden itibaren dalga boyunun değişmesi F- anyonu ile bileşiğin etkileştiğini göstermektedir. Ayrıca bu değer benzer bileşiklerin literatürde yapılan anyon çalışmalarının çoğundan, çok daha düşük miktarlardaki konsantrasyonlarla tespitine olanak sağladığını ve hassasiyetinin çok daha yüksek olduğunu göstermektedir. Emisyon spektrumunda ise ortama TBAF eklenmesi ile floresans şiddetinin değişmediği spektrumda

açıkça görülmektedir. Bu da az miktarda floresans özelliğe sahip olan bileşiğimizin anyon ile etkileşimi sonucu floresans özelliğinde değişim olmadığını göstermektedir. TBAF eklenmesi sonucu oluşan kolorimetrik değişimler 1 eşdeğer anyon ilavesi ile gün ışığında görülebilmektedir.

Şekil 5.31. O-vantk için TBAF ile gerçekleştirilen titrasyon denemeleri UV-GB absorpsiyon spektrumu (1) Emisyon spektrumu (2)

Asetat anyonuna karşı duyarlılığın incelenmesi

Ovantk ve TBAAcO tuzunun DMSO da hazırlanmış çözeltisi ile titrasyon çalışması gerçekleştirilmiştir. Asetat’ın titrasyon çalışmaları incelendiğinde, 1 eşdeğer molar anyon ilavesiyle absorpsiyon dalga boyunda kırmızıya kaymaya neden olduğu görülmüştür. 3 ve diğer artan eşdeğer molar anyon ilavesinde ise kırmızıya kaymanın kararlı hale geldiği ancak absorbans şiddetinin arttığı yani batokromik etkinin gözlendiği tespit edilmiştir. 1 eşdeğer molar eklenmesinden itibaren dalga boyunun değişmesi AcO- anyonu ile bileşiğin etkileştiğini göstermektedir. Ayrıca bu değer benzer bileşiklerin literatürde yapılan anyon çalışmalarının çoğundan, çok daha düşük miktarlarda konsantrasyonlarla tespitine olanak sağladığını ve hassasiyetinin çok daha yüksek olduğunu göstermektedir.

Emisyon spektrumunda ise ortama TBAAcO eklenmesi ile floresans şiddetinin değişmediği spektrumda açıkça görülmektedir, Bu da az miktarda floresans özelliğe sahip olan bileşiğimizin anyon ile etkileşimi sonucu floresans özelliğinde değişim olmadığını göstermektedir. TBAAcO eklenmesi sonucu oluşan kolorimetrik değişimler 1 eşdeğer anyon ilavesi ile gün ışığında görülebilmektedir.

350 400 450 500 550 600

10-5_dmso_Ovantk_AcO-Şekil 5.32. O-vantk için TBAAcO ile gerçekleştirilen titrasyon denemeleri UV-GB absorpsiyon spektrumu (1) Emisyon spektrumu (2)

Dihidrojen fosfat anyonuna karşı duyarlılığın incelenmesi

Dihidrojen fosfat titrasyon çalışmaları incelendiğinde 1 eşdeğer molar anyon ilavesinin absorpsiyon dalga boyunda kırmızıya kaymaya neden olduğu görülmüştür. 3 ve diğer artan eşdeğer molar anyon ilavesinde ise kırmızıya kaymanın kararlı hale geldiği ancak absorbans şiddetinin arttığı yani batokromik etkinin gözlendiği tespit edilmiştir. 1 eşdeğer molar eklenmesinden itibaren dalga boyunun değişmesi H2PO4- anyonu ile bileşiğin etkileştiğini göstermektedir. Ayrıca bu değer bileşiğin literatürde yapılan anyon çalışmalarının birçoğundan çok daha düşük miktarlarda anyon tespitine olanak sağladığını ve hassasiyetinin çok daha yüksek olduğunu göstermektedir.

Emisyon spektrumunda ise ortama TBAH2PO4 eklenmesi ile floresans şiddetinin değişmediği spektrumda açıkça görülmektedir, Bu da az miktarda floresans özelliğe sahip olan bileşiğimizin anyon ile etkileşimi sonucu floresans özelliğinde değişim olmadığını göstermektedir. TBAH2PO4 eklenmesi sonucu oluşan kolorimetrik değişimler 1 eşdeğer anyon ilavesi ile gün ışığında görülebilmektedir.

350 400 450 500 550 600

Şekil 5.33. O-vantk için TBAH2PO4 ile gerçekleştirilen titrasyon denemeleri UV-GB absorpsiyon spektrumu (1) Emisyon spektrumu (2)

Siyanür anyonuna karşı duyarlılığın incelenmesi

Siyanür titrasyon çalışmaları incelendiğinde, 0,3 eşdeğer molar anyon ilavesiyle absorpsiyon dalga boyunda kırmızıya kaymaya neden olduğu görülmüştür. 1 ve diğer artan eşdeğer molar anyon ilavesinde ise kırmızıya kaymanın kararlı hale geldiği ancak absorbans şiddetinin arttığı yani batokromik etkinin gözlendiği tespit edilmiştir. 1 eşdeğer molar eklenmesinden itibaren dalga boyunun değişmesi CN- anyonu ile bileşiğin etkileştiğini göstermektedir. Ayrıca bu değer bileşiğin literatürde yapılan anyon çalışmalarının birçoğundan çok daha düşük miktarlarda anyon tespitine olanak sağladığını ve hassasiyetinin çok daha yüksek olduğunu göstermektedir.

Emisyon spektrumunda ise ortama TBACN eklenmesi ile floresans şiddetinin arttığı spektrumda açıkça görülmektedir. Bu da az miktarda floresans özelliğe sahip olan bileşiğimizin anyon ilavesi ile etkileşmesi sonucu artan floresans özelliğinin olduğunu göstermektedir. TBACN eklenmesi sonucu oluşan kolorimetrik değişimler 1 eşdeğer molar anyon ilavesi ile gün ışığında görülebilmektedir. Ayrıca bileşiğin 3x10-5 M çözeltisine eşdeğer molar miktarda CN anyonu eklenip UV lambası ile bakıldığında floresans değişimi gözlenmiştir.

350 400 450 500 550 600

400 450 500 550 600 650 700 750

0

Şekil 5.34. O-vantk için TBACN ile gerçekleştirilen titrasyon denemeleri UV-GB absorpsiyon spektrumu (1) Emisyon spektrumu (2)

Ovantk bileşiğinin 1H-NMR çalışmaları

UV-GB ve Emisyon Spektrumlarının sonuçlarına göre 1H-NMR çalışmaları gerçekleştirilmiştir, En düşük derişimlerde etkileşen üç anyon F-,CN- ve AcO- anyonları için 1H-NMR çalışmaları yapılmıştır, Bu çalışmalar için bileşiğin 1x10-2 M DMSO-d6 içerisinde çözeltisi hazırlanmıştır. Aynı şekilde fotofiziksel ölçümler de kullanılan bütün anyonların 1M’lık DMSO-d6 içerisinde çözeltileri hazırlanmış ve titrasyon çalışmalarında kullanılan yönteme paralel olarak denemeler gerçekleştirilmiştir.

Elde edilen ilk sonuçlara göre; bileşiğin karakterizasyon amacıyla DMSO-d6 çözücüsünde alınan 1H-NMR spektrumunda üç anyon çalışmasında da OH piki gözlenmektedir. Ancak titrasyonlar sonucunda ise OH pikin yok olduğu gözlenmiştir. Bunun sebebi 3 anyonla ayrı ayrı yapılan titrasyonlarda OH protonunun koparak anyonlarla etkileştiği düşünülmektedir.

CN- anyonunda ise önce OH protonu kaybolmakta daha sonra imin yapısındaki karbona (–N=CHNH-CH-CN ) katılma olmaktadır.

Flor anyonunun 1H-NMR çalışması

Şekil 5.35. O-vantk (10-2 M ) bileşiğine ait 1H-NMR TBAF titrasyon spektrumları

Aromatik bölgede gözlenen değişiklikler incelendiğinde F- anyonunun OH protonu üzerinden deprotonasyona sebep olduğu açıkça görülmektedir, OH protonu ile etkileşim sonucu fenolik halkadaki proton sinyalleri 6,9 ppm değerinden 6,0 ppm değerine kaymaktadır. Fenol halkasında bulunan OH protonunun uğradığı deprotonasyon sonucu oluşan yeni bileşik yapısında oksijen üzerindeki elektron yoğunluğunun artması ile oksijenin donör özelliği artar. Böylece fenolik protonlar daha yüksek alana kayar, Ayrıca 3 eşdeğer molar F- anyonu eklendiğinde ortamda FHF- anyonu oluşmakta ve bileşiğin tüm protonlarında kayma gözlenmemektedir.

Asetat anyonunun 1H-NMR çalışması

Şekil 5.36. Ovantk (10-2 M ) bileşiğine ait 1H-NMR TBAAcO titrasyon spektrumları

Aromatik bölgede gözlenen değişiklikler incelendiğinde AcO- anyonunun OH protonu üzerinden deprotonasyona sebep olduğu açıkça görülmektedi. OH protonu ile etkileşim sonucu fenolilk sinyaller 7,45 ppm değerinden 6,10 ppm değerine kaymaktadır. Fenol halkasında bulunan OH protonunun uğradığı deprotonasyon sonucu oluşan yeni bileşik yapısında oksijen üzerindeki elektron yoğunluğunun artması ile elektron donör özelliği artar. Böylece fenolik protonlar üzerindeki elektron yoğunluğu artar ve daha yüksek alana kayar, Ortama eşdeğer molar miktarda AcO- anyonu eklendiğinde de mevcut kaymaların değişmediği gözlenmiştir.

Siyanür anyonunun 1H-NMR çalışması

Şekil 5.37. Ovantk (10-2 M ) bileşiğine ait 1H-NMR TBACN titrasyon spektrumları

Aromatik bölgede gözlenen değişiklikler incelendiğinde CN- anyonunun OH protonu üzerinden deprotonasyona sebep olduğu açıkça görülmektedir, OH protonu ile etkileşim sonucu 11,30 ppm de görülen OH protonu kaybolurken, fenolilk sinyaller 7,45 ppm değerinden 6,10 ppm değerine kaymaktadır. Ayrıca imin protonuna ait 9,4 ppmdeki pik zayıflayarak yok olmaktadır. 8,7 ppm de sonradan açığa çıkan pik ise NH protundan gelmektedir. Oluşan bu yeni yapının floresan artışına sebep olduğu düşünülmektedir, Fenol halkasında bulunan OH protonunun uğradığı deprotonasyon sonucu oluşan yeni bileşik yapısında oksijen üzerindeki elektron yoğunluğunun artması ile elektron donör özelliği artar. Böylece fenolik protonlar üzerindeki elektron yoğunluğu artar ve daha yüksek alana kayar. Ortama CN- anyonunun eşdeğer mol miktarının fazlası eklendiğinde de mevcut kaymaların değişmediği gözlenmiştir.

Yapılan 1HNMR çalışması sonucu CN- anyonunun bileşiğe katılma reaksiyonu verdiği ve yeni bir tür bileşiğe dönüştüğü görülmüştür. Sonuçlar 1H-NMR çalışmaları ile de desteklenmiştir ( Şekil 5.37 )

Şekil 5.38. 1 eşdeğer molar anyon içeren 1x10-3 M O-vantk’ya ait görünür ışık ve UV lambası altında DMSO içerisinde bulunan çözeltiler

Şekil 5.39. O-vantk Siyanür katılması

3-tertbutsaltk üzerinden gerçekleştirilen anyon duyarlılık çalışmaları

3-tertbutsaltk bileşiğinin DMSO içerisinde çözünürlüğünün iyi olması nedeniyle gerekli fotofiziksel çalışmaları gerçekleştirilebilmiştir. Bu kapsamda bileşiğin öncelikli olarak farklı çözücülerde UV-GB absorpsiyon ve emisyon spektrumları elde edilmiştir. Elde edilen ölçümler neticesinde absorbans ve floresans şiddetinin en yüksek değerlere sahip olduğu çözücü DMSO olarak tespit edilmiştir, Bu durum anyon titrasyon çalışmaları için avantajdır. -anyonları ile gerçekleştirilen titrasyon denemeleri UV-GB absorpsiyon spektrumu (40 eşdeğer molar anyon eklemesi ile belirlenen değerlerdir )

Şekil 5.41. 1 eşdeğer molar anyon içeren 1x10-3 M 3-tbsaltk’ya ait görünür ışık ve UV lambası altında DMSO içerisinde bulunan çözeltiler

Yapılan anyon titrasyon çalışmalarına bakılarak bileşiğin duyarlı olduğu anyonlar tespit edilmiştir. (3x10-5 molar ligand üzerine 20 eşdeğer molar anyon eklemesi ile belirlenen değerlerdir Şekil 5.40 ) Bu sonuçlar doğrultusunda ilk olarak TBAF üzerinden titrasyon çalışması gerçekleştirilmiştir.

Bu ölçümlerin yanı sıra bileşiğin kolorimetrik ve florimetrik özelliği de tespit edilmiştir.

Kolorimetrik özellik için 1x10-3 M’lik DMSO da çözünmüş o-vantk kodlu bileşiğin çözeltileri üzerine 1x10-2 M’lık DMSO içerisinde çözünmüş bulunan anyonların çözeltileri, belirli oranlarda ilave edilerek renk değişimi gözlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre 1 eşdeğer molar miktarda florür, siyanür ve asetat anyonu için renk değişimi gözlenmiştir. Bu kolorimetrik denemeler ile de bileşiğin gün ışığında kullanılabilecek potansiyel bir anyon algılayıcısı olduğu ve bunun renk değişimi gibi oldukça basit bir yöntem ile tespitine olanak sağladığı gözlenmiştir.

Florür anyonuna karşı duyarlılığın incelenmesi

İlk olarak O-vantk ligandı ve TBAF tuzunun DMSO da hazırlanmış çözeltisi ile titrasyon çalışması gerçekleştirilmiştir, Flor’un titrasyon çalışmaları incelendiğinde, 3x10-5 molar ligand üzerine 1 eşdeğer molar anyon ilavesiyle absorpsiyon dalga boyunda kırmızıya kaymaya neden olduğu görülmüştür. 3 ve diğer artan eşdeğer molar anyon ilavesinde ise kırmızıya kaymanın kararlı hale geldiği ancak absorbans şiddetinin arttığı yani batokromik etkinin gözlendiği tespit edilmiştir, 1 eşdeğer molar eklenmesinden itibaren dalga boyunun değişmesi F- anyonu ile bileşiğin etkileştiğini göstermektedir. Ayrıca bu değer benzer bileşiklerin literatürde yapılan anyon çalışmalarının çoğundan, çok daha düşük miktarlarda konsantrasyonlarla tespitine olanak sağladığını ve hassasiyetinin çok daha yüksek olduğunu göstermektedir.

Emisyon spektrumunda ise ortama TBAF eklenmesi ile floresans şiddetinin ciddi bir değişiklik olmadığı spektrumda görülmektedir, TBAF eklenmesi sonucu oluşan kolorimetrik değişimler 20 eşdeğer anyon ilavesi ile gün ışığında görülebilmektedir.

350 400 450 500 550

Şekil 5.42. 3-tertbutsaltk için TBAF ile gerçekleştirilen titrasyon denemeleri UV-GB absorpsiyon spektrumu (1) Emisyon spektrumu (2)

Asetat anyonuna karşı duyarlılığın incelenmesi

3-tertbutsaltk ve TBAAcO tuzunun DMSO da hazırlanmış çözeltisi ile titrasyon çalışması gerçekleştirilmiştir. Asetat’ın titrasyon çalışmaları incelendiğinde, 3x10-5 molar ligand üzerine 1 eşdeğer molar anyon ilavesiyle absorpsiyon dalga boyunda kırmızıya kaymaya neden olduğu görülmüştür. 3 ve diğer artan eşdeğer molar anyon ilavesinde ise kırmızıya kaymanın kararlı hale geldiği ancak absorbans şiddetinin arttığı yani batokromik etkinin gözlendiği tespit edilmiştir. 1 eşdeğer molar eklenmesinden itibaren dalga boyunun değişmesi AcO- anyonu ile bileşiğin etkileştiğini göstermektedir.

Emisyon spektrumunda ise ortama TBAAcO eklenmesi ile floresans şiddetinin bir değişiklik olmadığı spektrumda görülmektedir. TBAAcO eklenmesi sonucu oluşan kolorimetrik değişimler 20 eşdeğer anyon ilavesi ile gün ışığında görülebilmektedir.

350 400 450 500 550

Şekil 5.43. 3-tertbutsaltk için TBAAcO ile gerçekleştirilen titrasyon denemeleri UV-GB absorpsiyon spektrumu (1) Emisyon spektrumu (2)

Siyanür anyonuna karşı duyarlılığın incelenmesi

3-tertbutsaltk ve TBACN tuzunun DMSO da hazırlanmış çözeltisi ile titrasyon çalışması gerçekleştirilmiştir. Asetat’ın titrasyon çalışmaları incelendiğinde, 3x10-5 molar ligand üzerine 1 eşdeğer molar anyon ilavesiyle absorpsiyon dalga boyunda kırmızıya kaymaya neden olduğu görülmüştür. 3 ve diğer artan eşdeğer molar anyon ilavesinde ise kırmızıya kaymanın kararlı hale geldiği ancak absorbans şiddetinin arttığı yani batokromik etkinin gözlendiği tespit edilmiştir. 1 eşdeğer molar eklenmesinden itibaren dalga boyunun değişmesi CN- anyonu ile bileşiğin etkileştiğini göstermektedir.

Emisyon spektrumunda ise ortama TBACN eklenmesi ile floresans şiddetinin az miktarda değiştiği spektrumda görülmektedir, Bu da az miktarda floresans özelliğe sahip olan bileşiğimizin anyon ile etkileşimi sonucu floresans özelliğinde bir miktar değişim olduğunu göstermektedir. TBACN eklenmesi sonucu oluşan kolorimetrik değişimler 20 eşdeğer anyon ilavesi ile gün ışığında görülebilmektedir.

350 400 450 500 550 600

Şekil 5.44. 3-tertbutsaltk için TBACN ile gerçekleştirilen titrasyon denemeleri UV-GB absorpsiyon spektrumu (1) Emisyon spektrumu (2)

5m-saltk Üzerinden Gerçekleştirilen Anyon Duyarlılık Çalışmaları

5m-saltk bileşiğinin DMSO içerisinde çözünürlüğünün iyi olması nedeniyle gerekli fotofiziksel çalışmaları gerçekleştirilebilmiştir. Bu kapsamda bileşiğin öncelikli olarak farklı çözücülerde UV-GB absorpsiyon ve emisyon spektrumları elde edilmiştir. Elde edilen ölçümler neticesinde absorbans ve floresans şiddetinin en yüksek değerlere sahip olduğu çözücü DMSO olarak tespit edilmiştir. Bu durum anyon titrasyon çalışmaları için avantajdır. gerçekleştirilen titrasyon denemeleri UV-GB absorpsiyon spektrumu

Şekil 5.46. 1 eşdeğer molar anyon içeren 1x10-3 M 5m-saltk’ya ait görünür ışık ve UV lambası altında DMSO içerisinde bulunan çözeltiler

Yapılan anyon titrasyon çalışmalarına bakılarak bileşiğin duyarlı olduğu anyonlar tespit edilmiştir. 10-3 molar ligand üzerine 20 eşdeğer molar anyon eklemesi ile belirlenen değerlerdir (Şekil 5.46.). Bu sonuçlar doğrultusunda ilk olarak TBAF üzerinden titrasyon çalışması gerçekleştirilmiştir.

Bu ölçümlerin yanı sıra bileşiğin kolorimetrik ve florimetrik özelliği de tespit edilmiştir, Kolorimetrik özellik için 1x10-3 M’lik DMSO da çözünmüş o-vantk kodlu bileşiğin çözeltileri üzerine 1x10-2 M’lık DMSO içerisinde çözünmüş bulunan anyonların çözeltileri, belirli oranlarda ilave edilerek renk değişimi gözlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre 1 eşdeğer molar miktarda florür, siyanür ve asetat anyonu için renk değişimi gözlenmiştir. Bu kolorimetrik denemeler ile de bileşiğin gün ışığında kullanılabilecek potansiyel bir anyon algılayıcısı olduğu ve bunun renk değişimi gibi oldukça basit bir yöntem ile tespitine olanak sağladığı gözlenmiştir.

Florür anyonuna karşı duyarlılığın incelenmesi

İlk olarak 5m-saltk ve TBAF tuzunun DMSO da hazırlanmış çözeltisi ile titrasyon çalışması gerçekleştirilmiştir. Flor’un titrasyon çalışmaları incelendiğinde, 3x10-5 molar 5m-saltk liagandı üzerine 1 eşdeğer molar anyon ilavesiyle absorpsiyon dalga boyunda kırmızıya kaymaya neden olduğu görülmüştür. 3 ve diğer artan eşdeğer molar anyon ilavesinde ise kırmızıya kaymanın kararlı hale geldiği ancak absorbans şiddetinin arttığı

yani batokromik etkinin gözlendiği tespit edilmiştir. 1 eşdeğer molar eklenmesinden itibaren dalga boyunun değişmesi F- anyonu ile bileşiğin etkileştiğini göstermektedir.

Emisyon spektrumunda ise ortama TBAF eklenmesi ile floresans şiddetinin değişmediği spektrumda görülmektedir. Bu da az miktarda floresans özelliğe sahip olan bileşiğimizin anyon ilavesi ile etkileşmesi sonucu floresans özelliğinin değişmediğini göstermektedir.

TBAF eklenmesi sonucu oluşan kolorimetrik değişimler 3 eşdeğer molar anyon ilavesi ile gün ışığında görülebilmektedir.

Şekil 5.47. 5m-saltk için TBAF ile gerçekleştirilen titrasyon denemeleri UV-GB absorpsiyon spektrumu (1) Emisyon spektrumu (2)

Asetat anyonuna karşı duyarlılığın incelenmesi

5m-saltk ve TBAAcO tuzunun DMSO da hazırlanmış çözeltisi ile titrasyon çalışması gerçekleştirilmiştir. Asetat’ın titrasyon çalışmaları incelendiğinde, 3x10-5 molar 5m-saltk

5m-saltk ve TBAAcO tuzunun DMSO da hazırlanmış çözeltisi ile titrasyon çalışması gerçekleştirilmiştir. Asetat’ın titrasyon çalışmaları incelendiğinde, 3x10-5 molar 5m-saltk

Benzer Belgeler