• Sonuç bulunamadı

6.MATERYAL VE METOD

7. BULGULAR VE TARTIŞMA

7.1. Anket Sonuçları

Anket çalışmasına 33 işçi katılmıştır.Anket çalışması Ek. 1’de ayrıntılı olarak verilmiştir.

27

7. BULGULAR VE TARTIŞMA Çağlar YAMAN

Katılımcıların %36’sı 40-50 yaş aralığında; %27’si 30-40 yaş aralığında;

%21’i 25-30yaş aralığında,%9’u 50-60 yaş aralığında, %6’sı 18-25 yaş aralığında yer almaktadır. Dolayısıyla örneklem grubunu orta yaş aralığında bir kitlenin oluşturduğu ifade edilebilir. (Şekil 7.2)

Şekil 7.2. İşçilerin Yaş Aralıkları

Ankete katılan işçilerin %48’i ilkokul, %33’ü ortaokul , %9’u lise, %9’u ise sadece mesleki eğitim almış olup okula hiç gitmemiştir.(Şekil 7.3)

Şekil 7.3. İşçilerin Eğitim Durumları

Ankete katılan işçilerin %30’u (5-10] yıl arası tecrübeli, %21’i (10-15] yıl arası, %18’i(20-25]yıl arası, %15’i (15-20] yıl arası, %15’i ise [1-5] yıl arası tecrübelidir. Dolayısıyla örneklem grubunun tecrübe seviyesinin yüksek olduğu ifade edilebilir. (Şekil 7.4)

28

7. BULGULAR VE TARTIŞMA Çağlar YAMAN

Şekil 7.4. İşçilerin Tecrübe Durumları

Ankete katılan işçilerin %81’i evli, %19’ubekardır. (Şekil 7.5)

Şekil 7.5. İşçilerin Medeni Durumları

Anket çalışmasının bu kısmında işçilere öncelikle kendilerinin veya herhangi bir çalışma arkadaşlarının herhangi bir iş kazası yaşayıp yaşamadığı sorulmuştur.

İşçilerin % 76’sı kendilerinin veya arkadaşlarının daha önce iş kazası yaşadığını belirtmişlerdir. Yaşanan iş kazası oranları Şekil 7.6 ‘da verilmektedir.

29

7. BULGULAR VE TARTIŞMA Çağlar YAMAN

Şekil 7.6. İşçilerin Tanık Oldukları Kazalar

Şekil 7.6’daki verilere göre en çok iş kazası %45 ile yüksekten düşmesonucunda yaşanmıştır. İkinci sırada ise kafaya cisim düşme sonucu meydana gelen kazalar yer almaktadır. Üçüncü sırada ise elektrik çarpması ve göçük yer almaktadır.

İlk soruya ‘yüksekten düşme’ şeklinde cevap verenlere düşmenin yeri sorulduğunda alınan cevaplar Şekil 7. 7’ deki gibi olmuştur.

Şekil 7.7. İşçilerin Yüksekten Düştüğü Yer ve Mesafeler

Şekil 7.7’deki veriler incelendiğinde en tehlikeli çalışma alanının %27 ile iskeleler olduğu görülmektedir. Ayrıca, 3.ve 5. kat aralığı %20 ve merdivenler %13 oran ile tehlikeli alanlar arasında yer almaktadır.

30

7. BULGULAR VE TARTIŞMA Çağlar YAMAN

Çalışma kapsamında işçilerin kazalara karşı yaklaşımlarını belirlemek amaçlanmış ve anketin ilerleyen sorularında işçilere iş güvenliğini sağlamak amacıyla kullanmaları gereken kişisel koruyucu donanımlarla ilgili sorular sorulmuştur. Bunlardan ilki baret kullanımıyla ilgilidir. Baret kullanımıyla ilgili verilen cevaplar Şekil 7.8’de özetlenmektedir.

Şekil 7.8. İşçilerin Baret Kullanım Sıklıkları

Şekil 7.8’deki veriler işçilerin baret kullanımı ile ilgili verileri göstermektedir.

Şekil 7.8’deki veriler incelendiği zaman işçilerin %42’sinin baretini bazen,

% 21’inin çoğu zaman, %12’sinin ise hiçbir zaman takmadığıgörülmektedir. İşçilerin yalnızca %24’lük bir kısmının baretini her zaman takması endişe verici bir durumdur.

Şekil 7.9’ daki veriler ise baretini her zaman takmayan işçilerin takmama nedenlerini göstermektedir.

31

7. BULGULAR VE TARTIŞMA Çağlar YAMAN

Şekil 7.9. İşçilerin Baret takmama nedenleri

Şekil 7.9’daki verilere göre baret takılmamasının en büyük nedeni görüş alanını kısıtladığının düşünülmesidir(%28). Ayrıca % 24 oranında baretin terletmesi,

%20 oranında takılmasının unutulması, % 20 oranında bana bir şey olmaz anlayışı,

%8 oranında isetakılmadığı takdirde herhangi bir cezai müeyyide olmaması işçilerin verdikleri cevaplardır.

Emniyet kemeri kullanımıyla ilgili verilen cevaplar Şekil 7.10’da özetlenmektedir.

Şekil 7.10. İşçilerin Emniyet Kemeri Kullanma Sıklıkları

Şekil 7.10.’daki verilere göre işçilerin %48’i emniyet kemerini bazen, % 30’u hiçbir zaman , %6sı ise çoğu zaman takmaktadır. İşçilerin yalnızca yüzde 15’i emniyet kemerini her zaman takmaktadır.

32

7. BULGULAR VE TARTIŞMA Çağlar YAMAN

İşçilere emniyet kemeri takmama nedenleri sorulduğunda ise Şekil 7.11’deki cevaplar elde edilmiştir.

Şekil 7.11. İşçilerin Emniyet Kemeri Takmama Nedenleri

Şekil 7.11’deki verilere göre emniyet kemeri takılmamasının en büyük nedeni hareket alanını kısıtladığının düşünülmesidir(%54). İşçilerin %14’ü ise emniyet kemerine gerek olmadığını düşünmektedirler.%11’i emniyet kemerini takmayı unuttuklarını belirtirken diğer %11 oranındaişçi ise takmadıklarıtakdirde herhangi bir cezai müeyyide olmaması nedeni ile emniyet kemerini takmadıklarını belirtmişlerdir.

İşçilere kişisel koruyucu donanım kullanmadıklarında herhangi bir cezai müeyyide ile karşılaşıp karşılaşmadıkları sorulduğunda verdikleri cevaplar Şekil 7.12 de özetlenmiştir.

33

7. BULGULAR VE TARTIŞMA Çağlar YAMAN

Şekil 7.12. İşçilerin Kişisel Koruyucu Donanım Kullanmaması Durumunda Uygulanan Cezai Müeyyideler

Şekil 7.12’deki verilere göre işçilerin %39’u herhangi bir cezai müeyyide ile karşılaşmadıklarını, %39’u ise sözlü uyarı aldıklarını, yalnızca %9’luk bir kısmı para cezası, % 6’ lık kısmı işten uzaklaştırma, %6’lıkdiğer bir kısmı ise yazılı uyarı aldıklarını belirtmişlerdir.

Şekil 7.13. İşçilerin Şantiyede Yeterli Güvenlik Önlemi Alınıp Alınmadığı Konusundaki Düşünceleri

İşçilere kişisel koruyucu donanım kullanımı dışında şantiyelerde yeterince güvenlik önlemi alınıp alınmadığı sorulduğunda işçilerin %55’i şantiyelerde yeterince güvenlik önlemi alınmadığını, % 45’i ise güvenlik önlemlerinin yeterli olduğunu düşündüklerini belirtmişlerdir. (Şekil 7.13).

34

7. BULGULAR VE TARTIŞMA Çağlar YAMAN

Ankette, şantiyede oluşan iş kazalarının ne kadarının işçilerin hatalı ve güvensiz davranışları sonucu oluştuğu ile ilgili değerlendirme yapmaları istendiğinde işçilerin cevapları Şekil 7.14’deki gibi olmuştur.

Şekil 7.14. İşçi Davranışı Kaynaklı İş Kazaları

Şekil 7.14’deki verilere göre işçilerin %24’üiş kazalarında işçi davranışlarının az/çok az etkisi olduğunu belirtirken, %28’i fazla/çok fazla etkisi olduğunu belirtmişlerdir. Bu konuda işçilerin yarıya yakını (%48) tarafsız bir yorum yapmıştır.

Anketin sonunda işçilere davranış odaklı güvenlik eğitimi verilip verilmediği sorulmuş, ankete katılan tüm işçilerden olumsuz cevap alınmıştır (Şekil 7.15).

Şekil 7.15. İşçilerin Davranış Odaklı Güvenlik Eğitimi Alma Durumları

Şekil 7.15’deki verilere göre işçilerin tamamı davranış odaklı güvenlik yönetimi eğitimi almamıştır.

7.2. Korelasyon Analizi Sonuçları

Benzer Belgeler