• Sonuç bulunamadı

Alternatif Öğretim Tekniklerini İçeren Tez Çalışmaları

İlgili literatür taranırken alternatif öğretim tekniklerini içeren çalışmalarda incelenmiştir. Bu incelemeler kitap, kitap bölümleri, tez ve makale çalışmaları olarak iki ayrı başlık altında değerlendirilmiştir.

Yayla (2017) “Mıknatıslar ve Akımın Manyetik Etkisi Konusunun Öğrenilmesinde Akran Öğretimi Yönteminin Etkililiğinin İncelenmesi isimli doktora tezinde akran öğretimi ele almış ve deneysel bir çalışma yürüterek akran öğretiminin etkisi incelenmiştir.

Sinanoğlu (2017) “Kavram Karikatürleri Ve Kavramsal Değişim Metinlerinin 6. Sınıf Öğrencilerinin Bilişsel Yüküne, Akademik Başarısına Ve Kalıcılığına Etkisi” isimli yüksek lisans tezinde kavramsal değişim metinleri ve kavram karikatürlerini açıklamış ardından da deneysel bir çalışma yürüterek tezinde kavramsal değişim metinlerinin ve kavram karikatürlerinin öğrencilerin başarılarına ve öğrenmelerinin kalıcılığına olan etkisini incelemiştir.

Tüzemen (2016) “Akademik Çelişki Tekniğinin 6. Sınıf Öğrencilerinin Konuşma Becerilerine Ve Konuşma Kaygılarına Etkisi” isimli yüksek lisans tezinde Türkçe dersinde akademik çelişki tekniği kullanılarak 6. Sınıfta öğrenim gören öğrencilerin konuşma becerileri ve konuşma kaygıları üzerinde ki etkisini tespit etmiştir.

Yıldırım (2015) “Eğitsel Oyun ve Dönüt-Düzeltmenin Öğrenme Düzeyi ve Kalıcılığa Etkisi” isimli yüksek lisans tezinde Fen ve Teknoloji dersinde 6. Sınıfta öğrenim gören öğrencilerin öğrenmeleri üzerinde eğitsel oyunların ve dönüt-düzeltmelerin etkisine bakılmıştır.

Çalıklar (2015) “Atom Kuramlarının Öğretiminde Öğrencilerin Akademik Başarıları, Epistemolojik İnançları Ve Öğrenmelerinin Kalıcılığı Üzerine Öğrenci Takımları Başarı Bölümleri Ve Takım Oyun Turnuva Yönteminin Etkisi” isimli yüksek lisans tezinde öğrenci takımları başarı bölümleri ve takım oyun turnuva tekniklerine yer

vermiştir. Bu teknikler açıklanarak Fen Bilgisi öğretmen adaylarına uygulama yapılmıştır.

Torun (2015) “Sosyal Bilgiler Dersinde Argümantasyon Temelli Öğretim Ve Karar Verme Becerisi Arasındaki İlişki Düzeyi” isimli doktora tezinde 7. Sınıfta öğrenim gören öğrencilerle Sosyal Bilgiler Dersinde argümantasyon kullanarak öğrencilerin ürettikleri argümanlar ile karar vermeleri arasındaki ilişki incelemiştir.

Erol-Şahin (2014) “Tarih Öğretiminde Analoji Yönteminin Kullanılmasının Ortaöğretim Öğrencilerinin Tutumlarına, Başarılarına Ve Tarihsel Düşünme Becerilerine Etkisi” isimli doktora tezinde lise Tarih derslerinde analoji kullanımının tutum, akademik başarı ve tarihsel düşünme becerilerine etkisi ortaya koymuştur.

Özeren (2013) “Alternatif Ölçme Ve Değerlendirme Araçları Üzerine Bir Meta Analiz Çalışması” isimli yüksek lisans tezinde bir meta analiz yaparak 2005 öğretim programlarında yer alan alternatif ölçme ve değerlendirme tekniklerinin hakkında bir değerlendirme de bulunmuştur.

Koç (2013) “Öğretmenlerin Sosyal Bilgiler Dersinde Drama Yöntemini Uygulama Ve Drama Tekniklerine İlişkin Yeterliliklerinin Belirlenmesi” isimli yüksek lisans tezinde Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin dramaya yönelik yeterliklerini belirlemiştir.

Küçükilhan (2013) “Öğrenci Takımları- Başarı Bölümleri (ÖTBB) Tekniğinin Sosyal Bilgiler Dersindeki Akademik Başarıya Ve Kalıcılığa Etkisi” isimli yüksek lisans tezinde ÖTBB tekniğini açıklayarak 4. Sınıfta öğrenim gören öğrencilerle birlikte Sosyal Bilgiler dersinde uygulayarak başarı ve kalıcılığa etkisini incelemiştir.

Yeşilkaya (2013) “7.Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi “Zaman İçinde Bilim” Ünitesinin Eğitsel Oyun Yöntemi İle Öğretimi” isimli yüksek lisans tezinde eğitsel oyunları bir yöntem olarak ele almıştır. Eğitsel oyunlar kullanılarak Zaman İçinde Bilim ünitesi işlenmiş ve öğrencilerin akademik başarılarına etkisinin ortaya koyulmaya çalışılmıştır.

Aydın (2012) “On Birinci Sınıf Öğrencilerinde Yanal (Lateral) Düşünme Ve Uygulama Tekniklerinin Kullanımı Eğitiminin Problem Çözme Becerileri Üzerindeki Etkisi” isimli yüksek lisans tezinde altı şapkalı düşünme tekniği ve altı ayakkabılı

uygulama tekniğini açıklayarak bunların problem çözme becerileri üzerindeki etkisini incelemiştir.

Aytan (2011) “Aktif Öğrenme Tekniklerinin Dinleme Becerisi Üzerindeki Etkileri” isimli doktora tezinde alternatif öğretim tekniklerinin içinde de yer alan on tane tekniği açıklayarak bu teknikleri 6. Sınıfta öğrenim gören öğrencilerin dinleme becerilerini geliştirmek için çalışma yapmıştır.

Şen-Şahin (2011) “İşbirliğine Dayalı Öğretim Tekniklerinden Birleştirme (Jigsaw II.) Tekniği İle Takım-Oyun-Turnuva (Tot) Tekniklerinin Ortaöğretim Coğrafya Dersinde Dış Kuvvetler Konusunda Başarıya Etkisi” isimli yüksek lisans tezinde jigsaw ile TOT tekniklerini açıklamış ardından 9. Sınıfta öğrenim gören öğrenciler ile birlikte tekniklerin uygulaması yapılmıştır.

Güney (2011) “İlköğretim II. Kademede Fiilimsilerinm Öğretiminde Aktif Öğrenmenin Tutum, Başarı Ve Kalıcılığa Etkisi” isimli doktora tezinde on üç aktif öğrenme tekniğini hakkında bilgi vermiş ve Türkçe dersinde bu teknikeri kullanarak öğrencilerin tutum, başarı ve öğrenmelerinin kalıcılığına bakmıştır.

Kılıçoğlu (2011). “Sosyal Bilgiler Derslerinde Kavramsal Değişim Metinlerinin Kavram Yanılgılarını Giderme Üzerine Etkisi” isimli doktora tezinde 6. Sınıfta öğrenim gören öğrencilerin Sosyal Bilgiler dersine dair sahip oldukları kavram yanılgılarını gidermede kavramsal değişim metinlerinin etkisini ortaya koymayı amaçlamıştır.

Demir (2008) “İstasyonlarda Öğrenme Modelinin Hayat Bilgisi Dersindeki Üst Düzey Beceri Erişisine Etkisi” adlı yüksek lisans tezinde deneysel bir çalışma yürütülerek 1. Sınıfta öğrenim gören öğrencilerin üst düzey beceri erişişine etkisi incelenmiştir.

Güçlü (2007) “Sınıf Yönetiminde Aktif Öğrenme Tekniklerinin Öğrenci Başarısındaki Ve Tutumundaki Önemi” isimli yüksek lisans tezinde geleneksel öğretim tekniklerinin uygulandığı sınıflar ile aktif öğrenme tekniklerinin uyguladığı sınıfların akademik başarıları ve tutumları karşılaştırılmıştır.

Şengül (2006) “Yapılandırmacılık Kuramına Dayalı Olarak Hazırlanan Aktif Öğretim Yöntemlerinin Akan Elektrik Konusunda Öğrencilerin Fen Başarı Ve Tutumlarına Etkisi” isimli yüksek lisans tezinde birkaç tekniğin açıklamasını yaparak bu

tekniklerin Fen Bilgisi dersinde öğrencilerin başarı ve tutumlarında bir değişme olup olmadığına bakmıştır.

Ayaz-Can (2005) “Altı Şapkalı Düşünme Tekniğinin 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersinde Öğrenci Başarısına Etkisi” isimli yüksek lisans tezinde altı şapkalı düşünme tekniği açıklamış ardından 6. Sınıflar ile birlikte deneysel bir çalışma yürüterek altı şapkalı düşünme tekniğinin başarıya etkisini değerlendirmiştir.

Akça (2002) “Hikaye Haritası Yönteminin İlköğretim 4. Sınıf Öğrencilerinin Okuduğunu Anlama Beceri Düzeyleri Üzerine Etkisi” isimli yüksek lisans tezinde hikaye haritası tekniğinden bahsedilmiş ve okuduğunu anlama becerilerine etkisi değerlendirilmiştir.

Karabacak (1996) “Sosyal Bilgiler Dersinde Eğitsel Oyunların Öğrencilerin Erişi Düzeylerine Etkisi” isimli yüksek lisans tezinde 4. Sınıfta öğrenim gören öğrencilerle akademik başarıların değişimine bakmak deneysel bir çalışma yürütmüştür. Çalışmada yalnızca bir ünitenin öğretiminde eğitsel oyun teknikleri kullanılmıştır.

Alternatif öğretim teknikleri ile ilgili yapılan çalışmalarının çoğunu yüksek lisans tezleri oluşturmaktadır. Yapılmış bu çalışmalar alternatif öğretim tekniklerini değerlendirme bakımından nitelik ve nicelik olarak sınırlıdır. Çünkü çalışmalarda genellikle benzer teknikler hakkında çalışılmış ve çoğunlukla tekniklerin öğrenci başarı ve tutumuna etkilerinin incelenmiştir. Yapılan tezlerde sıklıkla deneysel çalışma kullanılarak alternatif öğretim tekniklerinin etkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışma sonuçlarında kullanılan tekniklerin akademik başarıya ve derse karşı olan tutuma olumlu etkileri görülmüştür. Ayrıca bu çalışmalar yalnızca Sosyal Bilgiler alanında yürütülmemiştir. Fen ve Teknoloji, Türkçe ve Matematik alanlarında yürütülen çalışmalarda değerlendirmeye alınmıştır.