• Sonuç bulunamadı

Alternatif Öğretim Tekniklerini İçeren Kitap ve Kitap Bölümü Çalışmaları

Seven, Aydın ve Koçoğlu (2018) editörlüğünde hazırlanan “Alternatif Yaklaşımlarla Sosyal Bilgiler Eğitimi” kitabının Eğitsel Oyunlarla Sosyal Bilgiler Öğretimi (Mindivanlı-Akoğan ve Bilgili) ve Argümantasyon Tekniğiyle Sosyal Bilgiler Öğretimi (Oğuz ve Demir) bölümleri alternatif öğretim tekniklerini doğrudan içermektedir. Eğitsel oyunlar ve argümantasyon teknikleri hakkında bilgilendirme yapılmıştır.

Tan (2016) editörlüğünde hazırlanan “Öğretim İlke ve Yöntemleri” kitabında “Öğretim Yöntem ve Teknikleri” bölümü Yetim tarafından hazırlanmıştır. Bölümden alternatif öğretim tekniklerinden bir kısmı açıklanmıştır.

Aykaç’ın (2016) hazırladığı “Öğretim İlke ve Yöntemleri” kitabı alternatif öğretim tekniklerinin bir kısmı hakkında bilgi vermiştir.

Gökalp’in (2016) hazırladığı “Öğretim İlke ve Yöntemleri” kitabı içerisinde alternatif öğretim tekniklerine yönelik kuramsal bilgilere yer verilmiştir.

Tan (2015) editörlüğünde hazırlanan “Öğretim İlke v Yöntemleri” kitabı içerisinde Erciyeş tarafından hazırlanan “Öğretim Yöntem ve Teknikleri” bölümü içerisinde alternatif öğretim tekniklerinin bir kısmı hakkında kuramsal bilgiye ver verilmiştir.

Ayas ve Sözbilir (2015) editörlüğünde hazırlanan “Kimya Öğretimi” kitabında yer alan Coştu ve Karataş tarafından hazırlanan “Tahmin-Tartış-Açıkla-Gözle Yöntemi ve Kimya Öğretiminde Uygulamaları” bölümü doğrudan TaTGA tekniğini açıklamaktadır.

Tay ve Öcal (2015) editörlüğünde hazırlanan “Sosyal Bilgiler Öğretimi” kitabında yer alan Çalışkan ve Yiğittir tarafından hazırlanan ”Sosyal Bilgilerde Ölçme ve Değerlendirme” bölümü içerisinde alternatif öğretim tekniklerinden değerlendirmeye yönelik olarak kullanılanları yer almaktadır.

Sönmez (2015) tarafından hazırlanan “Öğretim İlke ve Yöntemleri” kitabı içerisinde ayrı bir bölüm olarak alternatif öğretim tekniklerinin bir kısmının da yer aldığı öğretim tekniklerine yer verilmiştir.

Güven ve Özerbaş (2015) editörlüğünün hazırlanan “Öğretim İlke ve Yöntemleri” kitabında yer alan Özerbaş ve Arslangiray tarafından hazırlanan “Öğretim Teknikleri” bölümünde alternatif öğretim tekniklerinin bir kısmına dair kuramsal bilgiler yer almaktadır.

Yanpar-Yelken ve Akay (2015) editörlüğünde hazırlanan “Öğretim İlk ve Yöntemleri” kitabı içerisinde yer alan ve Cengizhan tarafından hazırlanan “Öğretim Yöntemleri” bölümünde alternatif öğretim tekniklerinin bir kısmını içeren bilgiler yer almaktadır. Kanadlı tarafından ayrıca hazırlanan “Öğretim Teknikleri” bölümünde de bu tekniklere ait kuramsal bilgilere yer verilmiştir.

Demirel (2015) editörlüğünde hazırlanan “Tarih Öğretim Yöntemleri” kitabı içerisinde yer alan “Öğretim Yöntemleri” bölümü Turan tarafından hazırlanmıştır. Bu bölüm içerisinde alternatif öğretim teknikleri içerisinde yer alan tekniklerin bir kısmına değinilmiştir.

Bahar, Nartgün, Durmuş ve Bıçak (2015) tarafından hazırlanan “Geleneksel- Tamamlayıcı Ölçme ve Değerlendirme Teknikleri Öğretmen El Kitabı” kitabında alternatif öğretim tekniklerinin ölçme değerlendirmeye yönelik olanlarına yer verilmştir.

Saracaloğlu ve Küçükoğlu (2015) editörlüğünde hazırlanan “Öğretim İlke ve Yöntemleri” kitabında Şahin tarafından hazırlanan “Öğretim Teknikleri-I” bölümünde de alterantif öğretim tekniklerinin bir kısmına değinilmiştir.

Ün-Açıkgöz (2014) tarafından hazırlanan “Aktif Öğrenme” isimli kitapta alternatif öğretim tekniklerini de kapsayan açıklamalı bir bölüm yer almaktadır.

Güneş (2014) editörlüğünde hazırlanan “Öğretim İlke ve Yöntemleri” kitabının içinde yer alan çeşitli bölümlerde alternatif öğretim tekniklerine değinilmiştir.

Doğanay (2010) editörlüğünde hazırlanan “Öğretim İlke ve Yöntemleri” kitabında Tok tarafından hazırlanan “Etkili Öğretim İçin Yöntem ve Teknikler” bölümünde alternatif öğretim tekniklerinin bir kısmına değinilmiştir.

Çepni ve Akyıldız’ın (2010) hazırladığı “Öğretim İlke ve Yöntemleri” kitabı içerisinde yer alan “Öğretim Teknikleri” bölümünde alternatif öğretim tekniklerini kapsamaktadır.

Doğanay ve Karip (2006) editörlüğünde hazırlanan “Öğretimde Planlama ve Değerlendirme” kitabı içerisinde yer alan ve Tok tarafından hazırlanan “Etkili Öğretim İçin Yöntem ve Teknikler” bölümü içerisinde alternatif öğretim tekniklerinin bir kısmına yer verilmiştir.

Yayımlanmış kitaplar incelendiğinde çoğunlukla Öğretim İlke ve Yöntemlerine adı altında birleştikleri görülmektedir. Bu kitapların çoğunda öğretim teknikleri hakkında ayrı bölümde bazı alternatif öğretim tekniklerine yer verilmiştir. Bu bölümlerin çoğunluğunda ise uygulamaya yönelik örnekler yer almamaktadır.

İlgili literatürdeki çalışmaların türü (tez, makale, kitap ve kitap bölümü) fark etmeksizin değerlendirildiğinde nicelik bakımından yetersiz olduğu söylenebilir. Ulaşılabilen çalışmaların alternatif öğretim teknikleri ile alakalı olanlarının çoğunun da doğrudan Sosyal Bilgiler dersi ile ilgili olmadığı görülmüştür. Bu durum Sosyal Bilgiler alanındaki bir eksikliğe de işaret etmektedir. ,

Sosyal Bilgiler öğretmen adayları ile ilgili yapılan kısıtlı çalışmalara bakıldığında alternatif öğretim teknikleri hakkındaki okuryazarlık düzeyleri ve bu tekniklerden bazılarının tutumları ve başarıları üzerindeki etkileri hakkındadır. Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının genel olarak alternatif öğretim tekniklerini bilme durumlarını ortaya koymaya çalışan bir çalışmaya ise rastlanılmamıştır.

Alternatif öğretim tekniklerine dair yürütülen tez çalışmalarının çoğunun ise Fen Bilgisi öğretmenliği tarafından yapılmıştır. Yürütülmüş ilgili tez çalışmalarının tamamında ise alternatif öğretim tekniklerinin yalnızca belli başlı olanlarından birkaçı yer almaktadır. Bu tezlerde çoğunlukla birkaç tekniğin akademik başarıya ve tutumlara olan etkisine bakılmıştır. Alternatif öğretim tekniklerinin bütünü kapsayan bir tez çalışmasına ulaşılamamıştır. Bu konu hakkında yapılan makaleler de içerik olarak tezlere benzemektedir.

Çalışma boyunca alternatif öğretim teknikleri ile ilgili en detaylı bilgilere kitaplardan ulaşılmıştır. Alternatif öğretim teknikleri kitaplarda farklı ana başlıklar altında yer almaktadır. Çağdaş Öğretim Teknikleri, Öğrenci Merkezli Teknikler, Aktif Öğrenme

Teknikleri gibi. İlgili basımların çoğunlukla Öğretim İlke ve Yöntemleri kitaplarıdır. İncelenen kitaplarda rastlanılan en belirgin sorunun ise ilgili örneklerin yer almamasıdır.