• Sonuç bulunamadı

I. BÖLÜM

5.1. Tartışma

5.1.2. Altay Türkçe Öğreniyorum ve Türkçeye Yolculuk B1 ders kitaplarındaki ortak

Altay Türkçe Öğreniyorum ve Türkçeye Yolculuk B1 ders kitaplarında geçen ortak kavramlar ve kavram alanlarına dair tespitler şunlardır:

Her iki kitapta da ortak kavram sayısı en yüksek olan niteliksel kavram alanıdır. Açık, adlı, aynı, ayrı, basit, başarılı, bozuk, büyük, ciddi, çeşit, çeşitli, dar, değerli, dikkat, doğru, dürüst, düşük, düzenli, etki, farklı, genç, güçlü, güzel, hafif, hızlı, ideal, ilgili, ilginç, ince, iyi, kısa, kısaca, kıymetli, kolay, kirli, kötü, meşhur, mutlaka, mutlu, nadir, önem, önemli, önlem, örnek, özellik, özellikle, pahalı, popüler, rahat, sağlıklı, serin, sert, sıcak, sık, sıra, sıra, taze, tehlikeli, tek, ucuz, uzun, ünlü, verimli, yeni, yeterli, yumuşak, zarar, zengin, zor, en, daha, renk niteliksel kavram alanında geçen ortak kavramlardır.

Niteliksel kavram alanından sonra en fazla ortak kavrama sahip olan kavram alanı edişseldir. Edişsel kavram alanında var olan 4 ulamın ortak kavramları tasarruf, hareket, tercih, teklif, geçiş, yürüyüş, kullanım, durum, ölüm, periyodik bakım, seçim, bakım, çözüm, katılım, ölüm, yapım, adlandırılma, ağlama, akma, alma, araştırma, artma, azalma, başlama, çalışma, değiştirme, dikkat etme, dinlenme, düşürme, geçme, gelme, girme, inceleme, kalkma, konaklama, kontrol edilme, kullanma, olma, olmama, ödeme, planlama, seçme, uygulama, yapılma, yapmadır.

Edişsel kavram alanından sonra en fazla ortak kavrama sahip olan kavram alanı zamandır.

Zaman kavram alanına ait 11 ulamın ortak geçen kavramları yıl, saat, dakika, bir saat, dört saat, on dakika, ay, akşam sabah, öğlen, gece, gün, bugün, günlük, günlük hayat, sonra, önce, şimdi, son, öncelikle, gelecek, hemen, aynı, zaman, her zaman, artık, ara, henüz, geç, ilk defa, birden, ardından, dönem, günümüz, hayat, yaş, ömür, yaşam, zaman, süre, vakit, tarih olarak belirlenmiştir.

Zaman kavram alanından sonra en fazla ortak kavrama sahip olan kavram alanı

nicelikseldir. Niceliksel kavram alanına ait 5 ulamda geçen ortak kavramlar bir, altı, yedi, üç, iki, dört, on, dokuz, sayı, beş, kırk, sekiz, iki yüz, on iki, yirmi üç, on bin, kırk sekiz, bin, elli iki, on bir, ikinci, üçüncü, çok, fazla, yaklaşık, biraz, bol bol, az, pek çok, çoğunluk, yarı, yakın, tamamen, kez, birçok, toplam, kilo kalori, hız, ağırlıktır.

Niceliksel kavram alanından sonra en fazla ortak kavrama sahip olan kavram alanı eşyadır.

Eşya kavram alanında var olan 12 ulamın ortak geçen kavramları televizyon, pil, makine, çamaşır makinesi, buzdolabı, kağıt, kalem, para, malzeme, araç, cep telefonu, telefon, tabak, yatak, soba, bardak, ev eşyası, ürün, eşya, cam, cisim, kıyafet, giysi, gömlek, kitap, proje, rapor, dergi, bilet olarak saptanmıştır.

Eşya kavram alanından sonra en fazla ortak kavrama sahip olan kavram alanı insandır.

İnsan kavram alanındaki 8 ulamın ortak geçen kavramları çocuk, baba, eş, oğul, torun, anne,

aile, dede, akraba, komşu misafir, arkadaş, dost, kadın, erkek, kız, halk, ordu, hasta, yaşlı, üniversite öğrencisi, öğrenci, kişi, insandır.

İnsan kavram alanından sonra en fazla ortak kavrama sahip olan kavram alanı yerdir. Yer kavram alanındaki 18 ulamda var olan ortak kavramların lokanta, sofra, şirket, firma, dünya, kıta, ülke, şehir, mahalle, sokak, ilçe, ev, köşk, saray, üniversite, lise, ora, etraf, kapı, oda, bahçe, yer oldukları tespit edilmiştir.

Yer kavram alanından sonra en fazla ortak kavrama sahip olan kavram alanı yiyecektir.

Yiyecek kavram alanındaki 11 ulamda ortak geçen kavramlar tatlı, ekmek, kahvaltı, vitamin, kalsiyum, sebze, et, peynir, meyve, su, çay, çorba, yemek, besindir.

Yiyecek kavram alanından sonra en fazla ortak kavrama sahip olan kavram alanı

konumsaldır. Konumsal kavram alanındaki var olan 4 ulamın ortak kavramları iç, ara, içeri, üzeri, üst, alt, ön, karşı, geri, arka, yan, kenar olarak saptanmıştır.

Konumsal kavram alanından sonra en fazla ortak kavrama sahip olan kavram alanı meslektir. Meslek kavram alanındaki 12 ulamın ortak kavramları şair, yazar, öğretmenlik, uzman, bilim adamı, araştırmacı, bilim insanı, işçi, kitapçı, iştir.

Meslek kavram alanından sonra en fazla ortak kavrama sahip olan kavram alanı kültür- sanattır. Kültür- sanat kavram alanındaki 11 ulamda ortak kavramlar fotoğraf, film, dizi, hikâye, şarkı, sanat, eser, adet, güzel sanatlar olduğu tespit edilmiştir.

Kültür- sanat kavram alanından sonra en fazla ortak kavrama sahip olan kavram alanı durumsaldır. Durumsal kavram alanındaki 3 ulamda gençlik, çocukluk, kişilik, zorluk, yolculuk, temizlik, hazırlık, değişiklik kavramaları ortaktır.

Durumsal kavram alanından sonra en fazla ortak kavrama sahip olan kavram alanı

sağlıktır. Sağlık kavram alanındaki 2 ulamda geçen ortak kavramlar hastalık, obezite, kanser, ilaç, tedavi, diyet, sağlıktır.

Sağlık kavram alanından sonra en fazla ortak kavrama sahip olan kavram alanı

duygulardır. Duygular kavram alanındaki 3 ulamda ortak kavramlar mutlu, aşk, umut, sinir, sıkıntı, güzellik olduğu görülmüştür.

Duygular kavram alanından sonra en fazla ortak kavrama sahip olan kavram alanı dilsel ve iletişimdir. Dilsel kavram alanına ait 4 ulamda söz, yazma, yazı, kelime, cümle kavramlarının ortak olduğu tespit edilmiştir. İletişim kavram alanına ait 5 ulamın ortak kavramları mektup, haber, internet, sosyal medya, internet sitesi, telefon numarasıdır.

Dilsel ve iletişim kavram alanlarından sonra en fazla ortak kavrama sahip olan kavram alanı bilişsel ve vücut kavram alanlarıdır. Bilişsel kavram alanında 2 ulamın ortak geçen kavramları bilgi, fikir, düşünce, anlamdır. Vücut kavram alanındaki 2 ulamda geçen vücut, el, kan, beyin kavramları ortak kavramlardır.

Bilişsel ve vücut kavram alanlarından sonra en fazla ortak kavrama sahip olan kavram alanı eğitim, duyuşsal ve doğa kavram alanlarıdır. Eğitim kavram alanına ait 3 ulamda eğitim, soru, cevap kavramları her iki kitapta da geçmektedir. Duyuşsal kavram alanında 5 ulamın ortak kavramları koku, ses, görmedir. Doğa kavram alanındaki 5 ulamın ortak kavramları orman, taş, topraktır.

Eğitim, duyuşsal ve doğa kavram alanlarından sonra en fazla ortak kavrama sahip olan kavram alanları bitki, oyun, ulaşım ve parçasaldır. Bitki kavram alanındaki 3 ulamda ağaç ve çiçek kavramalarının ortak geçtiği tespit edilmiştir. Oyun kavram alanındaki 6 ulamda spor ve basketbol kavramlarının ortak olduğu saptanmıştır. Ulaşım kavram alanına ait 2 ulamda uçak ve araba kavramlarının ortak olduğu saptanmıştır. Parçasal kavram alanındaki 2 ulamın ortak kavramları parça ve bölümdür.

Bitki, oyun, ulaşım ve parçasal kavram alanlarından sonra en fazla ortak kavrama sahip olan kavram alanları oluşsal ve enerjidir. Oluşsal kavram alanında 1 ulamda sadece hava kavramı ortaktır. Enerji kavram alanında var olan 2 ulamda sadece elektrik kavramı ortaktır.

Hayvan kavram alanında ortak kavram bulunmamaktadır.

Diğer bölümünde ortak geçen kavramlar ad, alan, amaç, çeşit, dert, destek, dikkat, doğru, fayda, fırsat, genellikle, gerçek, görev, güç, hal, ilgi, isim, istek, kir, konu, madde, mutlaka, neden, olay, ödül, öğüt, örnek, özellikle, savaş, sebep, sorun, şekil, tarz, tehlike, temel, uyku, var, yöndür.

5.1.3. Altay Türkçe Öğreniyorum ve Türkçeye Yolculuk B1 ders kitaplarındaki