• Sonuç bulunamadı

I. BÖLÜM

5.1. Tartışma

5.1.1. Altay Türkçe Öğreniyorum ve Türkçeye Yolculuk B1 ders kitaplarındaki

Ders kitaplarının incelenmesi sonucunda ulaşılan 28 kavram alanı şunlardır: Hayvanlar, eğitim, oluşsal, bitki, oyun, dilsel, durumsal, ulaşım, enerji, yer, vücut, yiyecek, duygular, sağlık, duyuşsal, doğa, edişsel, iletişim, kültür- sanat, meslek, eşya, insan, niceliksel, konumsal, parçasal, zaman, bilişsel, nitelikseldir. Herhangi bir kavram alanı içerisinde yer almayan kavramlara ise diğer bölümünde yer verilmiştir.

Hayvan kavram alanında kara ve deniz hayvanları olmak üzere iki ulama ulaşılmıştır. Bu kavram alanında Türkçeye Yolculuk ders kitabında leylek, Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabında ise arı en fazla geçen kavramdır. Herhangi bir ulama girmeyen kavram

bulunmamaktadır. Türkçeye Yolculuk ve Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabında ulam sayıları eşit olmasına rağmen kavram sayısı Türkçeye Yolculuk ders kitabında daha fazladır.

Eğitim kavram alanında öğrenme- öğretme, ölçme değerlendirme ve eğitim türleri olmak üzere üç ulam ortaya çıkmıştır. Herhangi bir ulama girmeyen (diğer) iki kavram

bulunmaktadır. Bu kavram alanında Türkçeye Yolculuk ders kitabında öğretim, Altay Türkçe

Öğreniyorum ders kitabında ise eğitim, sıklığı en yüksek olan kavramlardır. Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabında ulam ve kavram sayısı Türkçeye Yolculuk ders kitabından daha fazladır.

Oluşsal kavram alanında sadece hava ulamı ortaya çıkmıştır. Herhangi bir ulama girmeyen kavram bulunmamaktadır. Bu kavram alanında her iki ders kitabında da hava kavramı en fazla görülen kavramdır. Hava kavramı her iki kitapta da ortak geçen tek kavramdır. Türkçeye Yolculuk ders kitabındaki kavram sayısı, Altay Türkçe Öğreniyorum kitabından fazladır.

Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabında ulam ve kavram sayısı ise Türkçeye Yolculuk ders kitabından daha fazladır.

Bitki kavram alanında çiçekli bitkiler, çiçeksiz bitkiler, bitkilerin bölümleri olmak üzere üç ulam ortaya çıkmıştır. Herhangi bir ulama girmeyen bir kavram bulunmaktadır. Bu kavram alanında Türkçeye Yolculuk ders kitabında ağaç, çiçek; Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabında ise papatya sıklığı en yüksek olan kavramlardır. Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabında ulam ve kavram sayısı Türkçeye Yolculuk ders kitabından daha fazladır.

Oyun kavram alanında oyunlar ile ilgili terimler, spor kuruluşları, takım sporları, oyuncak araç- gereçleri, spor eğitimi, oyuncak araç- gereçleri olmak üzere 6 ulam ortaya çıkmıştır.

Herhangi bir kavrama dahil edilmeyen üç kavram yer almıştır. Bu kavram alanında Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabında topaç, Türkçeye Yolculuk ders kitabında spor en çok geçen kavram olmuştur. Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabı ve Türkçeye Yolculuk ders kitabında ulam sayıları eşit, Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabındaki kavram sayısı Türkçeye Yolculuk ders kitabından daha fazladır.

Dilsel kavram alanında dil birimleri, dil becerileri, yazı, genel olmak üzere toplam 4 ulam ortaya çıkmıştır. Herhangi bir ulama girmeyen üç kavram tespit edilmiştir. Bu kavram alanında Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabında yazı, Türkçeye Yolculuk ders kitabında söz en sık geçen kavramlar olmuştur. Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabında ulam sayısı

Türkçeye Yolculuk ders kitabından az olmasına rağmen, kavram sayısının daha fazla olduğu görülmüştür.

Durumsal kavram alanında duyusal, zaman dilimi, ilişki olmak üzere 3 ulam ortaya

çıkmıştır. Herhangi bir ulama dahil edilemeyen kırk kavram saptanmıştır. Bu kavram alanında Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabında etkinlik, Türkçeye Yolculuk ders kitabında

kalabalık en sık geçen kavramlardır. Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabı ve Türkçeye Yolculuk ders kitabının ulam sayıları eşit olmasına rağmen Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabının kavram sayısı daha fazla olduğu görülmüştür.

Ulaşım kavram alanında trafik, taşıt olmak üzere iki ulama ulaşılmıştır. Herhangi bir ulama dahil edilmeyen kavram yoktur. Bu kavram alanında Türkçeye Yolculuk ders kitabında kaza, Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabında araba en sık geçen kavram olmuştur. Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabı ile Türkçeye Yolculuk ders kitabının ulam sayıları eşit olmasına rağmen Türkçeye Yolculuk ders kitabının kavram sayısının daha fazla olduğu saptanmıştır.

Enerji kavram alanında kimyasal enerji, elektrik enerjisi olmak üzere iki ulam ortaya çıkmıştır. Herhangi bir ulama dahil edilemeyen iki kavram vardır. Bu kavram alanında Türkçeye Yolculuk ders kitabında enerji, Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabında elektrik en çok geçen kavramlardır. Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabındaki ulam ve kavram sayısı Türkçeye Yolculuk ders kitabından fazladır.

Yer kavram alanında eğlence, yemek, tarım, sağlık kuruluşları, hayal ürünü, askeri, ticari, doğal, idari birimler, spor alanı, barınma, dini, eğitim, belirsizlik, yapı, adli, trafik, insan yapımı olmak üzere 18 ulama ulaşılmıştır. Herhangi bir ulama dahil edilemeyen dört kavram saptanmıştır. Bu kavram alanında Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabında dünya, Türkçeye Yolculuk ders kitabında ülke kavramları en sık geçen kavramlar olmuştur. Altay Türkçe

Öğreniyorum ders kitabının ulam ve kavram sayısı Türkçeye Yolculuk ders kitabından fazladır.

Vücut kavram alanında iskelet sistemi ve iç organlar olmak üzere iki ulam ortaya

çıkmıştır. Herhangi bir ulama dahil edilemeyen beş kavram vardır. Bu kavram alanında Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabında vücut, Türkçeye Yolculuk ders kitabında el en çok geçen kavramlardır. Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabı ve Türkçeye Yolculuk ders kitabının ulam sayıları eşit olmasına rağmen Türkçeye Yolculuk ders kitabının kavram sayısı daha fazladır.

Yiyecek kavram alanında zararlı içecekler, aperetif yiyecekler, dünya mutfakları, tatlı- meşrubat, tahıl ürünleri, öğün adları, besin içerikleri, sebze, hayvansal gıdalar, meyveler, sıvı gıdalar olmak üzere on bir ulama ulaşılmıştır. Herhangi bir ulama dahil edilemeyen yirmi dört kavram tespit edilmiştir. Bu kavram alanında Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabında ve Türkçeye Yolculuk ders kitabında yemek, en sık geçen kavram olmuştur. Türkçeye Yolculuk ders kitabının ulam ve kavram sayısı Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabına göre fazladır.

Duygular kavram alanında olumlu duygular, olumsuz duygular, duygu isimleri olmak üzere üç ulam ortaya çıkmıştır. Herhangi bir ulama dahil edilemeyen bir kavram vardır. Bu kavram alanında Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabında pişmanlık, Türkçeye Yolculuk ders kitabında mutlu, sinir, stres kavramları en çok geçen kavramlar olmuştur. Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabı ve Türkçeye Yolculuk ders kitabının ulam sayıları eşit olmasına rağmen Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabında var olan kavram sayısı daha fazla olduğu saptanmıştır.

Sağlık kavram alanında hastalık rahatsızlık türü, tedavi olmak üzere iki ulama ulaşılmıştır.

Herhangi bir ulama dahil edilemeyen altı kavram vardır. Bu kavram alanında Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabında hastalık, Türkçeye Yolculuk ders kitabında kan bağışı en fazla geçen kavramlardır. Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabı ve Türkçeye Yolculuk ders

kitabının ulam sayıları eşit olmalarına rağmen Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabındaki kavram sayısı daha fazladır.

Duyuşsal kavram alanında tatma, dokunma, koku, işitme, görme olmak üzere beş ulam ortaya çıkmıştır. Herhangi bir ulama dahil edilemeyen kavram yoktur. Bu kavram alanında Türkçeye Yolculuk ders kitabında ve Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabında, ses en sık geçen kavramdır. Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabı ve Türkçeye Yolculuk ders kitabının ulam sayıları eşit olmasına rağmen Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabının kavram sayısı daha fazla olduğu saptanmıştır.

Doğa kavram alanında Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabında orman, deniz, kayaç, maden, gezegen ve etkileri olmak üzere beş ulama ulaşılmıştır. Herhangi bir ulama dahil edilemeyen üç kavram bulunmuştur. Bu kavram alanında Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabında taş; Türkçeye Yolculuk ders kitabında orman, çakıl taşı, inci en çok geçen kavramlar olmuştur. Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabının ulam ve kavram sayısı Türkçeye Yolculuk ders kitabına göre daha fazla olduğu görülmüştür.

Edişsel kavram alanında et- / ol-, -ış, -ım, -ma olmak üzere dört ulam tespit edilmiştir.

Herhangi bir ulama dahil edilemeyen bir kavram yoktur. Türkçeye Yolculuk ders kitabında ve Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabında olma en çok geçen kavramdır. Altay Türkçe

Öğreniyorum ders kitabı ve Türkçeye Yolculuk ders kitabının ulam sayıları eşit olmasına rağmen Türkçeye Yolculuk ders kitabının kavram sayısının daha fazla olduğu tespit edilmiştir.

İletişim kavram alanında yazılı, dijital, sözlü, işarete dayalı, iletişim ögeleri olmak üzere beş ulama ulaşılmıştır. Herhangi bir ulama dahil edilemeyen sekiz kavram görülmüştür. Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabında iletişim, Türkçeye Yolculuk ders kitabında toplantı en sık geçen kavramlar olarak saptanmıştır. Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabının ulam ve kavram sayısı Türkçeye Yolculuk ders kitabından fazla olduğu görülmüştür.

Kültür- sanat kavram alanında hareket sanatları, dokuma sanatı, hacim sanatları, yüzey sanatları, ses sanatları, dramatik sanatlar, dil sanatları, sanat akımları, iş kültürü, dinsel ögeler, düğün/ şenlik vb. olmak üzere on bir ulam saptanmıştır. Herhangi bir ulama dahil edilemeyen on dört kavram vardır. Bu kavram alanında Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabında

bayram, Türkçeye Yolculuk ders kitabında film en sık geçen kavram olmuştur. Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabının ulam ve kavram sayısı Türkçeye Yolculuk ders kitabından fazla olduğu görülmüştür.

Meslek kavram alanında yönetici, kültür- sanat, meslek adları, eğitim- öğretim, spor, akademik yönlü meslekler, emek, esnaf- ticaret, tıp, hukuk, kolluk kuvvetleri, tarım- hayvancılık- avcılık olmak üzere on iki ulam saptanmıştır. Herhangi bir ulama dahil edilemeyen kavram sayısı yirmi bir olarak bulunmuştur. Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabında meslek, Türkçeye Yolculuk ders kitabında iş en sık geçen kavramlar olmuştur.

Türkçeye Yolculuk ders kitabının ulam sayısı Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabından fazladır. Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabının kavram sayısı Türkçeye Yolculuk ders kitabından fazladır.

Eşya kavram alanında teknolojik aletler, kırtasiye, ateşli silahlar, parasal, hırdavat, iletişim kimyasal, takı- aksesuar, ev eşyaları, kıyafet, belge- kitap, taşıma eşyaları olmak üzere on iki ulama ulaşılmıştır. Herhangi bir ulama dahil edilemeyen yirmi sekiz kavram görülmüştür.

Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabında televizyon, Türkçeye Yolculuk ders kitabında kitap en sık geçen kavram olmuştur. Türkçeye Yolculuk ders kitabının ulam ve kavram sayısı Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabından fazladır.

İnsan kavram alanında aile, sosyal ilişkiler, cinsiyet, topluluk, hastalığa dayalı, gelişim dönemi, eğitim- öğretim, trafik olmak üzere sekiz ulama ulaşılmıştır. Herhangi bir ulama dahil edilemeyen on bir kavram vardır. Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabında ve

Türkçeye Yolculuk ders kitabında insan en fazla geçen kavram olmuştur. Türkçeye Yolculuk ders kitabının ulam ve kavram sayısı Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabından fazladır.

Niceliksel kavram alanında net sayısal karşılığı olan, belirsizlik içeren, parasal, ölçü birimi, yüzdelik oranlar olmak üzere beş ulam saptanmıştır. Herhangi bir ulama dahil

edilemeyen kavram yoktur. Türkçeye Yolculuk ders kitabında ve Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabında bir en sık geçen kavram olmuştur. Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabı ve Türkçeye Yolculuk ders kitabının ulam sayıları eşit olmasına rağmen Altay Türkçe

Öğreniyorum ders kitabında daha fazla kavram olduğu tespit edilmiştir.

Konumsal kavram alanında iç- ara, üst- alt, ön- arka- geri, kenar olmak üzere beş ulama ulaşılmıştır. Herhangi bir ulama dahil edilemeyen kavram yoktur. Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabında üzeri, Türkçeye Yolculuk ders kitabında iç en sık geçen kavramdır. Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabı ve Türkçeye Yolculuk ders kitabının ulam ve kavram sayıları eşittir.

Parçasal kavram alanında teknolojik alet ve taşıt ulamları saptanmıştır. Herhangi bir ulama dahil edilemeyen kavram sayısı beştir. Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabında kapak, Türkçeye Yolculuk ders kitabında emniyet kemeri en fazla geçen kavramdır. Türkçeye Yolculuk ders kitabının ulam ve kavram sayısı Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabına göre daha fazla olduğu tespit edilmiştir.

Zaman kavram alanında yıl, mevsim adları, hafta, saat, ay, gün aralıkları, gün, belirsizlik, spor karşılaşmaları, dönem, insan hayatı olmak üzere on bir ulama ulaşılmıştır. Herhangi bir ulama dahil edilemeyen yirmi iki kavram vardır. Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabında ve Türkçeye Yolculuk ders kitabında sonra kavramı en sık geçen kavram olmuştur. Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabının ulam ve kavram sayısı Türkçeye Yolculuk ders kitabından fazla olduğu görülmüştür.

Bilişsel kavram alanında bilgi ve hayal olmak üzere iki ulam saptanmıştır. Herhangi bir ulama dahil edilemeyen dört kavram bulunmaktadır. Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabında ve Türkçeye Yolculuk ders kitabında bilgi kavramı en sık geçen kavramdır. Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabının ulam ve kavram sayısı bakımından Türkçeye Yolculuk ders kitabından fazladır.

Niteliksel kavram alanında niteleme, karşılaştırma yapıları, renk adları olmak üzere üç ulama ulaşılmıştır. Herhangi bir ulama dahil edilemeyen bir kavram yoktur. Türkçeye Yolculuk ders kitabında iyi, Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabında en kavramları daha fazla geçen kavramlardır. Türkçeye Yolculuk ders kitabı ve Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabının ulam sayıları eşit olmasına rağmen Türkçeye Yolculuk ders kitabında daha fazla kavram tespit edilmiştir.

Diğer bölümünde Altay Türkçe Öğreniyorum ders kitabında 138 kavram vardır. Türkçeye Yolculuk ders kitabında ise 157 kavram bulunmuştur.

5.1.2. Altay Türkçe Öğreniyorum ve Türkçeye Yolculuk B1 ders kitaplarındaki