• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR

4.2. Akademik Başarı

Akademik başarı düzeyi öğrencilerin derslerde ve sınavlarda gösterdikleri başarı düzeyini temsil etmektedir.

4.2.1. Öğrencilerin Akademik Başarı Düzeyleri

Akademik başarı düzeyinin okulların öğrencilerini kayıt etme biçimine göre değişmekte olduğu söylenebilir. LGS puanıyla öğrenci alan AİH Liselerinde görev yapan yöneticiler öğrencilerinin akademik başarı düzeylerinin yüksek olduğunu ifade ederken adrese dayalı kayıt sistemi ile öğrenci alan AİH Liselerinde görev yapan yöneticiler ise öğrencilerinin akademik başarı düzeylerini orta veya düşük olarak tanımlamışlardır. (Bkz. Tablo-2.7)

Tablo 4.1. AİH Liselerinde Akademik Başarı Düzeylerine dair Yönetici Tanımlamaları ve Frekansları

Akademik Başarı Düzeyi Katılımcılar f

Yüksek/Çok İyi M3, MY11, MY14 3

İyi M6, MB2, MY3 3

Orta M1,MY4, MY6, MY9, MY13, MY15, MY16 7

Düşük M2, M4, M7, MB1, MB3, MB4, MY1, MY5, MY7,

MY12, MY17, MY18, MY19

13

Her Seviyeden Var MY8, MY10 2

4.2.2. Akademik Başarı Düzeyi İle İlgili Karşılaşılan Problemler

Akademik başarı düzeyine bağlı olarak ortaya çıkan sorunlar konusunda katılımcıların verdikleri cevaplardan bazıları şunlardır:

 Akademik başarısı düşük öğrencilerin motivasyonu buna paralel olarak düşük olmakta bu da öğrencilerin akademik anlamda öz güven eksikliğine sebep

olmaktadır. bizim yaş gurubundaki öğrencilerde akran etkisinden dolayı diğer bireylere de sirayet etmektedir. (MB4)

 Zayıf öğrenciler okulun da başarı derecesini düşürüyor. Ders esnasında ve diğer zaman dilimlerinde disiplin problemleri çıkabiliyor. (MY10)

 En büyük sorun 9. ve 10. sınıflarda LGS sınavında iyi bir yüzdeye sahip öğrencilerin yüksek öğrenimine hazırlık anlamında motive olmada geç kalmaları bu gecikmeden ötürü 11 ve 12. Sınıfta konu birikmesi dolayısıyla telaş ve kaygının biraz daha fazla artması.(MY11)

 Öğrencinin akademik başarısının düşük olması zihinsel anlamda öğrencinin sınıfta olmaması anlamına geliyor. Haliyle öğrenci başka konularla meşgul oluyor. Buna bağlı olarak sınıf huzursuzluğu ve disiplinle ilgili problemler ortaya çıkabiliyor.(MY15)

 Katılımcıların konu hakkındaki cevaplarından yola çıkarak akademik başarı düzeyinin düşük olması durumunda öğrencilerde özgüven eksikliği meydan geldiği, derslerde ve ders dışında disiplin problemlerinin ortaya çıktığı söylenebilir. Akademik başarının yüksek olması durumunda ise öğrencilerde bir rahatlamanın oluştuğu bu durumunda öğrenciyi üniversite sınavlarına hazırlanma konusunda geciktirdiği sonucuna varılabilir. Akademik başarı düzeyini etkileyen sebepler konusunda ise ;

 Öğrencilerin düzenli ders çalışmaması (M2)

 Velilerimizin evde yeteri kadar ilgilenememesi.(M6)

Başta öğrenciler öğrenmeye motive olmuyor (MY19) şeklinde görüşler ortaya koymuşlardır.

4.2.3. Akademik başarı kaynaklı problemlere yönelik yöneticilerin çözüm önerileri Katılımcıların akademik başarı düzeyinin arttırılması ve bu husustan kaynaklanan problemlerin çözümü için ortaya koymuş oldukları çözüm önerilerinden bazıları aşağıda sıralanmıştır.

 Velilerimizin büyük kısmı asgari ücretle vardiya usulü çalıştığından evde beraber bulunamıyor. Yeterli mali katkı sağlanarak anne-çocuk birlikteliğinin artırılması. (M6)

 Özellikle 9. Sınıfta, sınıfta kalan öğrenciler zorunlu olarak çıraklık eğitime gönderilmeli (MB1)

 Akademik başarı için emek vermeyen öğrencileri, isteklerine göre meslek okullarında meslek sahibi olmalarına yardımcı olalım (MY8)

 Okulda derslerin etkili ve verimli işlenmesi için gerekli ortamları oluşturmak, teknoloji ve ders araç gereçlerinden maksimum düzeyde yararlanmak, öğrencilerin sosyal aktivitelere katılımlarının desteklenmesi ve böylelikle motivasyonlarının yükseltilmesi, SBS ve deneme sınavlarıyla örencilerin desteklenmesi ve eksikliklerinin belirlenmesi, ailelerin öğrencilerin çalışmalarını daha yakından takip etmesi ve gerekli çalışma olanaklarını sağlaması, bireysel rehberlik hizmetleri ile öğrencilerin bu dönemde karşılaştıkları ergenlik, aile, çevre problemlerini en aza indirmek..vb. (MB3)

 Bireylere öz güven konusunda destekler sağlanmalı, aileler bu öğrencilere inanmalı ve bunu göstermeli kısacası hem öğrencilere hem de ailelerine yönelik rehberlik hizmetleri arttırılmalıdır.(MB4)

 Koçluk sistemini geliştirmek (MY9)

 Ortaöğretim için taban puan uygulaması getirilmeli (MY10)

 Öğrencilerin liseye giriş işlerinden itibaren öğrencilere rehberlik yapılarak yüksek öğrenim sınavı hazırlık sürecinin bir yılda veya 2 yılda tamamlanacak bir süreç olmadığının hatırlatılması üniversite sınavında başarılı olmuş mezun öğrenciler ile öğrencilerin küçük gruplar halinde görüştürülmesi (MY11)

 Destekleme yetiştirme kursuna katılım zorunlu olmalı.(MY12)

 Velilere yönelik rehberlik seminerleri. Öğrencilere yönelik motive edici seminerler. Öğrencilere rehberlik servisi işbirliği ile test, anket uygulanabilir.(MY13)

 İmam hatiplerde kesinlikle hazırlık sınıfı olacak Arapça kuran ilmihal Türkçe dışında ders olmayacak ve geçiş 60 olacak bol keseden not verilmeyecek sorular kapsayıcı her konudan olacak geçenler ancak okula devam edebilecek ve hazırlıkta verilen kuran ve Arapça ağırlıklı eğitim sene sonunda isteğe tercihe bağlı olacak hazırlık sonrası müfredat müsbet ilim ağırlıklı olacak , son sınıf öğrencileri aynı sağlık meslek lisesi öğrencileri gibi danışman öğretmen rehberliğinde stajyerlik yapacak ve maaş bağlanacak SGK sı olacak işte o zaman hem rağbet hem de kalite artar diye düşünüyorum.(MY19)

Yanıtlar incelendiğinde hemen hemen her yöneticinin problemin çözümü konusunda bir veya birkaç görüş ortaya koyduğu, ortaya konan çözüm önerilerinden akademik başarı düzeyi düşük olan öğrencilerin meslek okullarına yönlendirilmesi, bu tür öğrencilere bireysel bazda ve ailelerine yönelik rehberlik faaliyetlerinin arttırılması gibi çözüm önerilerinin öne çıktığı görülmektedir.

4.3. Disiplin ve Kurallara Uyum 4.3.1. Öğrencilerin Kurallara Uyum Düzeyleri

Araştırmada katılımcıların %90’ı okullarında öğrencilerin disiplin kurallarına uymaları konusunda ya hiç sorun yaşanmadığı ya da çok az sorun yaşanabildiğini bu sorunların da önemli disiplin suçları olmadığını, hafif sayılabilecek türden disiplin olaylarının olduğunu, bu problemlerin de çoğu zaman öğrenciyi sözlü olarak uyarma yoluyla veya uygun rehberlik faaliyetleri ile ortadan kalkabildiğini, bu tür olumsuz davranışları alışkanlık haline getiren öğrencilere ise Okul Ödül ve Disiplin Kurulu tarafından en hafif disiplin cezası olan “Kınama” cezasının verilebildiğini belirtmişlerdir. Buna karşın bir katılımcı (MY12) kurallara uyma konusunda zorluklar yaşandığını belirtirken bir katılımcı da (M1) görev yaptığı okulda kurallara uyma yüzdesini %75 olarak tanımlamıştır.

4.3.2. Disiplin Konusunda Yaşanan Problemler

Katılımcıların görev yaptıkları okullarında en çok karşılaştıkları disiplin problemleri şunlardır:

 kılık-kıyafet kurallarına uymama,

 derslere geç kalma,

 dersin akışını bozma,

 cep telefonu kullanımıyla ilgili kurallara uymama

 devamsızlık,

 kopya çekme

 sigara içme (nadiren)

 kavga etme (nadiren)

AİH liselerinde yaşan disiplin olaylarına karışan öğrencilerin genellikle akademik başarı düzeyi düşük olan öğrenciler, ailevi problemleri olan öğrenciler ve bu okullara kendi istediği dışında gelmek zorunda kalan öğrenciler olduğu da elde edilen bulgular arasındadır.

4.3.3. Disiplin Olaylarına Yönelik Yöneticilerin Çözüm Önerileri

Katılımcılar AİH liselerinde oranı düşük olsa da yaşanan disiplin olaylarının en aza indirilmesi ve olumsuz davranışların önüne geçilmesi için farklı çözüm önerileri ortaya koyarlarken bu çözüm önerileri içerisinde en çok tekrarlanan öneriler;

 Öğrencilerin sorun yaşadığı konularda zamanında ve etkili rehberlik çalışmalarının yapılması (M4, MB3, MB4, MY13, MY14)

 Okul-veli işbirliği, velilerin bilgilendirilmesi (MB3, MB4, MY11, MY12)

 Okul yöneticileri ve öğretmenlerin ortak ve işbirliği içinde hareket etmesi (M4, MY11, MY19)

 Bunların dışında; yönetmelik hükümleri uygulanmalı (MB3, MY12), disiplin kurallarının isletilmesi (M1), disiplin yönetmeliği biraz daha katı olmalı (M2), çocukların uyacakları kuralları kendisinin koyması (M4), Telefonlar girişte toplanıp ders çıkışında verilebilir yada telefon kutusu yaptırılabilir (MY4), öğrencileri sportif ve kültürel etkinliklere katarak okula aidiyet duygularını arttırmak, okul içindeki sosyal aktiviteleri arttırmak (MY13), çocukluktan itibaren vatandaşlık bilincinin doğru anlatılması ve toplum yaşantısının iyi işlenerek kural bilincinin oluşturulması (MY15), müdürlerin yetkileri arttırılmalı imam hatibe hizmet etmek istemeyen öğretmenler başka yerlere tayin ile gönderebilmeli (MY19)

şekilde çözüm önerileri de ortaya konmuştur.

Benzer Belgeler