• Sonuç bulunamadı

5. TARTIŞMA, SONUÇ VE ÖNERİLER

5.2. Öneriler

Araştırma sonucunda AİH Liselerinde yaşanan öğrenci kaynaklı sorunları en aza indirebilmek için aşağıdaki öneriler ortaya konulmuştur.

 Okul Yöneticileri İçin Belirlenen Öneriler:

Öğrenci velileriyle olan işbirliği ve iletişim arttırılmalı, veliler öğrencilerinin devamsızlık, ders başarısı, kurallara uyma konularında sık sık bilgilendirilmeli, bu konularda hem velilere hem de öğrencilere eğitici ve bilgilendirici seminerler verilmelidir.

Devamsızlık yapan veya kurallara uymayan öğrencilere yönelik ilgili yönetmelik hükümleri sıkı bir şekilde uygulanmalı, yönetmelikteki esnekliklerin suiistimal edilmesine müsaade edilmemelidir.

Öğrencilerin okula devamını sağlayacak, okula bağlılık düzeyini ve motivasyonunu arttıracak ilgi ve yeteneklerini gösterebilecekleri sanatsal ve sportif faaliyetler düzenlenmeli ve bu faaliyetlere mümkün olduğunca çok sayıda öğrencinin katılımı sağlanmalıdır.

Akademik başarının yükseltilmesi için DYK kurslarının sayısı artırılıp maksimum sayıda öğrenci katılımı sağlanmalı, belirli periyotlarla yapılacak deneme sınavları ile öğrencilerin eksiklikleri tespit edilip ve buna yönelik tedbirler alınmalıdır.

Başarısız öğrencilerin akademik başarılarının yükseltilmesi için başarısızlık nedenleri iyice araştırılmalı, bu öğrenciler için uygun rehberlik faaliyetleri düzenli olarak yapılarak başarının önündeki engeller kaldırılmaya çalışılmalıdır. Başarısızlığın devamı durumunda ise öğrenci ilgi ve yetenekleri doğrultusunda Mesleki Eğitim Merkezlerine yönlendirilmelidir.

Ailelerin öğrencilerinin çalışmalarını daha yakından takip etmesi ve gerekli çalışma olanaklarını sağlaması için okullardaki rehberlik servisleri en iyi şekilde işletilmeli, öğrenci, öğretmen ve velilerle ilgili problemlerinin çözümünde ve gerekli eğitim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde okul rehberlik servislerinin etkin rol almaları sağlanmalıdır.

Tercih dönemlerinde okulların tanıtımı çok iyi yapılmalı, AİH Liselerinin amaçları, hedefleri ve olanakları hem veli hem de öğrencilere en iyi şekilde açıklanarak kavratılmalıdır. Böylece bilinçsiz tercihlerin önüne geçilebilir.

Öğrencilerin ailevi problemlerinin olup olmadığı hem okul rehberlik servisi hem de sınıf rehber öğretmeni tarafından uygun metodlarla tespit edilmeli ve bu problemlerin çözümü için azami destek sağlamlıdır. İmkanlar ölçüsünde fakir ve dezavantajlı ailelerin çocukları hem maddi hem manevi açıdan desteklenmelidir. Örneğin burs, servis veya yemek yardımı gibi.

 Öğretmenler İçin Belirlenen Öneriler:

Meslek derslerinin öğrenciler tarafından sevilmesi ve ilgi görmesi için öğretmenler dersleri kolaylaştırmalı, öğrencilerin bu dersleri sevmelerini sağlayacak tutumlar sergilemelidir (öğretmenin kendisini sevdirmesi, dersleri kolaylaştırmak, düşük not vermemek, bu derslerin amaçlarının iyi açıklanması..gibi)

 Üst Makamlar İçin Belirlenen Öneriler:

AİH Liselerindeki akademik başarının düşük olmasının ve yaşanan birçok öğrenci sorunun temelinde öğrencilerin önemli bir kısmının bu okullara kendi istekleriyle gelmemesinin, ya LGS sınavlarında yeterli puan alamadığından mecbur kaldığı için ya da ailesinin baskısıyla gelmesinin yattığını yukarıda da belirtmiştik. Bu nedenle akademik başarının ve kalitenin artması, yaşanan problemlerin en aza inmesi için AİH Liselerinin kontenjanları azaltılarak veya ortaöğretime öğrenci yerleştirme sisteminde yapılacak değişikliklerle öğrenci tercihlerini önceleyen bir yerleştirme sistemine geçiş yapılarak sadece bu okullarda okumak isteyen istekli öğrencilerin gelmesi sağlanabilir

Öğrencilerin önemli bir kısmının meslek derslerini önemsememesindeki, zaman ve emek kaybı olarak görmesindeki en önemli sebebin bu derslerden üniversiteye giriş sınavlarında soru sorulmaması olduğunu ortaya koymuştuk. Bunun önüne geçilebilmesi için de liselerde İlahiyat tercihi yapacak olanlar için ayrı bir alan sınıfı açılabilir ve bu alanı tercih edecek öğrenciler için üniversite giriş sınavlarında meslek derslerinden soru sorularak bu derslerin verimliliğine katkı sağlanabilir.

Tıpkı öğrenci yerleştirmelerinde önerildiği gibi bu okullarda görev yapacak öğretmenler de İmam Hatip Liselerinin amaç ve hedeflerine hizmet edebilecek öğretmenler arasından seçilmelidir.

AİH Liselerindeki zorunlu meslek derslerinin sayısı ve ders saati sayısı azaltılıp, bazı meslek dersleri de seçmeli hale getirilebilir. Bu sayede AİH Liselerinin veli ve

öğrenciler tarafından tercih edilmesinin önündeki önemli engellerden biri de kaldırılmış olacaktır.

Okul yöneticilerinin yetkileri arttırılmalıdır. Böylece okul içerisinde oluşan problemlerin çözümünde idareciler daha etkin bir konuma getirilebilir.

Okullarda bilişim araçlarının yanlış ve kötü amaçlı kullanımlarından doğacak sorunların önüne geçilebilmesi için özellikle cep telefonlarının okullarda kullanılması yasaklanmalı, bunun için gerekli yönetmelik değişiklikleri yapılmalıdır.

Son sınıf öğrencileri son senelerinde yeterince sınava hazırlanamamaktan şikayet etmektedirler. 12. sınıf üniversiteye hazırlık yılı olmalı. Bu yıldaki müfredat ve ders sayıları hafifletilmelidir.

AİH Liselerinin niceliğini arttırmaya yönelik politikaları yerine niteliğini arttırmaya yönelik eğitim politikaları hayata geçirilmelidir.

 Diğer Araştırmacılar İçin Belirlenen Öneriler:

Bu araştırma Denizli merkez Pamukkale ve Merkezefendi ilçelerindeki AİH Lisesi yöneticileri ile gerçekleştirilmiştir. Aynı çalışma merkez dışındaki ilçelerde veya farklı illerde tekrarlanabilir. Hatta merkez ilçeleri ile diğer ilçelerin karşılaştırılması yapılacak şekilde planlanmış bir çalışma da gerçekleştirebilir.

Bu çalışmada nitel yöntemlerden yararlanılmıştır. Aynı konu nicel yöntemlerin kullanıldığı bir araştırmada tekrar ele alınabilir.

KAYNAKÇA

Akpınar. B. (2015). Eğitimde Madde-Mana Dengesi Arayışı:İmam-Hatip Okulları. Eğitime Bakış Dergisi. Ekim/Kasım/Aralık 2015, 35, 15.

Altıntaş, E. (2016). Öğrencilerde İmam-Hatip Lisesi Algısı (Batman Örneği). Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Hitit Üniversitesi, Çorum. Erişim Adresi:

http://earsiv.hitit.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/11491/4154/431431.pdf?sequence= 1&isAllowed=y

Anadolu İmam Hatip Liseleri Tanıtım Sunusu.

Erişim Adresi: http://dogm.meb.gov.tr/www/imam-hatip-ortaokul-ve-anadolu- imam-hatip-liseleri-tanitim-sunulari/icerik/649

Arpacı, M., ve Yıldırım, C. (2013). İmam Hatip Lisesi Öğrencilerinin, “İmam Hatip Lisesi” Kavramına Yönelik Görüşlerinin Metafor Analizi Yoluyla İncelenmesi (Diyarbakır Örneği). 100.Yılında İmam Hatip Liseleri, 359-372.

Arslan, O. (2019). İmam Hatip Liselerinde Görev Yapan Meslek Dersi Öğretmenlerinin

Karşılaştıkları Sorunlar Ve Çözüm Önerileri (Kastamonu İli Örneği).

Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Kastamonu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü. Kastamonu.

Aşlamacı, İ., & Eker, E. (2016). İmam-Hatip Lisesi Öğrencilerinin Okul Aidiyet ve Dinî Tutum Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Değerler Eğitimi Dergisi, 14 (32), 7-38.

Aşlamacı, İ. (2018). İmam Hatip Lisesi Öğrencilerinin Meslek Dersi Öğretmenlerinin Yeterliklerine İlişkin Algıları. Hikmet Yurdu Dergisi, 11(22), 87-106.

Bayram, S. (2011). Öğrenci ve Öğretmen Perspektifinden Türkiye’de Arapça Öğretimi: Anadolu İmam Hatip Lisesi Öğrencileri Üzerine Nitel Bir Çalışma. Değerler Eğitimi Dergisi. 9(22), 43-70.

Berg, L.B. ve Lune, H. Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, (çev. A. ARI). Konya: Eğitim Yayınevi. 70-71. (Orijinal çalışmanın basım tarihi 2015). Erişim Adresi: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/108517

Bulut, Y., Bakan, İ. Yönetici Ve Yöneticilik Üzerine Kahramanmaraş Kentinde Bir Araştırma. SÜ İİBF Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi. 63-89. Erişim Adresi: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/289578

Çetin, İ. (2019). Anadolu İmam Hatip Liselerinde Öğrenim Gören Öğrencilerin Okula İlişkin Tutumlarının Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü. İstanbul.

Çırak, M. (2019). İmam Hatip Lisesi Öğrencilerinin Meslek Derslerine Yönelik Tutumlarının İncelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. 19 Mayıs Üniversitesi, Samsun.

Gencer, N. (2019). İmam Hatip Lisesi Öğrencilerinde Okul Aidiyet Duygusu (Çorum Örneği). Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 21 (39), Erişim Adresi: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/736144

Gencer, N. (2019). İmam Hatip Lisesi Öğrencilerinin Özgüven Düzeyleri Hakkında Nicel Bir Analiz. Bilimname, 4, 407-440.

doi:http://dx.doi.org/10.28949/bilimname.593973

https://timav.org.tr/imam-hatip-okullari-tarihcesi/

https://www.eimamhatip.com/imam-hatiplerin-tarihcesi.html

İlköğretim Ve Eğitim Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (2012). T.C Resmi Gazete (28261, 11/04/2012).

Karateke, T. (2015). İmam-Hatip Liselerinde İdarecilerin Karşılaştıkları Sorunlara Yönelik Nitel Bir Çalışma. Amasya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 3(5), 145-171. Karateke, T. (2019). İmam Hatip Lisesi Öğrencilerinin İmam Hatip Lisesi, Meslek Dersi

öğretmeni ve İdarecilerine İlişkin Metaforik Algıları. Cumhuriyet İlahiyat Dergisi. 23(3), 1235-1256.

Karmış, M. (2019). Okul Yöneticilerine Göre İmam Hatipli Vizyonu. Yayınlanmamış

Yüksek Lisans Tezi. İnönü Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü. Malatya.

Kaya, Z. (2018). İlahiyat Dışında Lisans Eğitimi Planlayan İmam-Hatip Lisesi Öğrencilerinin Meslek Dersleri İle İlgili Değerlendirmeleri Üzerine Nitel Bir Araştırma. İslam Medeniyeti Araştırmaları Dergisi (IMAD), 3(1), 61-96. Erişim Adresi: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/598055

Kaymakcan, R., Aşlamacı, İ. (2011). İmam Hatip Liseleri Literatürü Üzerine Bibliyografik Bir İnceleme. Değerler Eğitimi Dergisi, 9 (22), 71-101. Erişim Adresi: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/302449

Korkmaz, M. (2013/1). İmam Hatip Lisesi Öğrencilerinin Bu Okulu Tercih Süreçleri. ERUIFD, 16, 7-40.

Milli Eğitim Bakanlığı. Resmi İstatistikler. Ankara.

Erişim Adresi http://sgb.meb.gov.tr/www/resmi-istatistikler/kategori/23

Mücahit, M. (2017). Öğrencilerin Gözüyle İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Ve Meslek Dersleri Öğretmenleri (Sivas İli Örneği). CÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 41(1), 74-99 Öcal, M. (2013). Dünden Bugüne İmam Hatip Liseleri (1913-2013 ). 100. Yılında İmam

Hatip Liseleri. 65-104.

Polat, H., Uçar, R., Altun, V.K. (2016). İmam Hatip Lisesi Öğrencilerinin Arapça Dersine Karşı Tutumlarının Değerlendirilmesi. İ.Ü.İlahiyat Fakültesi Dergisi, 7 (2), 31-52. Erişim Adresi: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/669097

Ş. Büyüköztürk Et Al. (2008). Scientific Research Methods. Ankara: Pegem A Yayıncılık, pp.358.

Tevhid-i Tedrisat Kanunu (R.1340). Resmi Gazete (63, R.6/3/1340), 322.

Türnüklü, A. (2000). Eğitim Araştırmalarında Etkin Olarak Kullanılabilecek Nitel Bir Araştırma Tekniği : Görüşme. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi, 24, 543-559. Erişim Adresi: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/108517 Yıldırım, A. (1999). Nitel Araştırma Yöntemlerinin Temel Özellikleri ve Eğitim

Araştırmalarındaki Yeri ve Önemi. Eğitim ve Bilim, 1(23), 112.

Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2008). Nitel araştırma yöntemleri. (7. Baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.

Yıldırım, C. (2015). İmam Hatip Liselerinde Okul Kültürü Algısı (Diyarbakır Örneği). Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Diyarbakır.

Zengin, Z. S. (2016). Osmanlılar’da II. Meşrutiyet Döneminde Yeni Açılan Medreseler ve Din Görevlisi Yetiştirme Çalışmaları. İslâm Araştırmaları Dergisi, 36 (2016), 33- 61. Erişim Adresi: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/322956

GÖRÜŞME FORMU Değerli Eğitim Yöneticisi Arkadaşlarım;

İmam Hatip Liselerinde karşılaşılan öğrenci kaynaklı sorunları tespit etmek ve bunlara çözüm önerileri sunmak amacıyla başlattığım Yüksek Lisans Proje çalışmam için siz değerli okul yöneticisi arkadaşlarımın görüşlerine ihtiyaç duymaktayım. Aşağıdaki sorulara ilişkin görüş, öneri ve eleştirilerinizi en az 5 cümle olmak üzere yazarsanız, bu sorunlarının ortaya konması ve çözümünde sizin de katkınız olacaktır. Bulguların sağlıklı olması vereceğiniz cevapların titizliğine bağlıdır. Toplanan veriler sadece bilimsel amaçlar için kullanılacak, kişisel bilgileriniz herhangi bir kurum veya kişilerle kesinlikle paylaşılmayacaktır.

Zaman ayırdığınız ve katkılarınız için teşekkür ederim. Osman KARADEVECİ

BAĞBAŞI AİHL Müdür Başyardımcısı

Göreviniz: Branşınız: Cinsiyetiniz:

Yaşınız: Kıdeminiz: Yöneticilik Süreniz:

İmam Hatip Okullarındaki Yöneticilik Süreniz?

1-) Okulunuzdaki öğrencilerin “devam durumları” ile ilgili yaşadığınız sorunlar nelerdir? Bu sorunlara ilişkin çözüm önerileriniz nelerdir?

2-) Okulunuzdaki öğrencilerin “akademik başarı durumları” hangi düzeydedir? Bu hususla ilgili yaşadığınız sorunlar nelerdir? Bu sorunlara ilişkin çözüm önerileriniz nelerdir?

3-) Okulunuzdaki öğrencilerin “okul kurallarına uyumu ve okul disiplini” ile ilgili yaşadığınız sorunlar nelerdir? Bu sorunlara ilişkin çözüm önerileriniz nelerdir?

4-) Okulunuzdaki öğrencilerin “okula bağlılık durumları” hangi düzeydedir? Bu hususla ilgili yaşadığınız sorunlar nelerdir? Bu sorunlara ilişkin çözüm önerileriniz nelerdir?

5-) Okulunuzdaki öğrencilerin “meslek derslerine bakış açıları” ile ilgili yaşadığınız sorunlar nelerdir? Bu sorunlara ilişkin çözüm önerileriniz nelerdir?

6-) Okulunuzdaki öğrencilerin “öğretmenlerle olan ilişkileri” ile ilgili yaşadığınız sorunlar nelerdir? Bu sorunlara ilişkin çözüm önerileriniz nelerdir?

7-) Okulunuzdaki öğrencilerin “arkadaşları ile olan ilişkileri” ile ilgili yaşadığınız sorunlar nelerdir? Bu sorunlara ilişkin çözüm önerileriniz nelerdir?

8-) Okulunuzdaki öğrencilerin “okul binası ve okul araç gereçlerinin kullanımı” konusundaki genel tutumları nasıldır? Bu hususla ile ilgili yaşadığınız sorunlar nelerdir? Bu sorunlara ilişkin çözüm önerileriniz nelerdir?

9-) Okulunuzdaki öğrencilerin “bilişim araçlarını doğru kullanma” konusundaki genel tutumları nasıldır? Bu hususla ile ilgili yaşadığınız sorunlar nelerdir? Bu sorunlara ilişkin çözüm önerileriniz nelerdir?

10-) Yukarıda belirtilen hususlar dışında değinmek istediğiniz başka öğrenci kaynaklı sorunlar var mı? Bunlar nelerdir? Bunlara ilişkin çözüm önerileriniz nelerdir?

ÖZGEÇMİŞ

Kişisel Bilgiler

Adı Osman

Soyadı KARADEVECİ

Doğum Yeri ve Tarihi Tavas - 1978

Uyruğu Türkiye Cumhuriyeti

İletişim Adresi ve E-Mail Adresi

Bağbaşı Anadolu İmam Hatip Lisesi Pamukkale /DENİZLİ

ottoman1406@hotmail.com Eğitim

İlköğretim Altınova Köyü İlk ve Orta Okulu

Ortaöğretim Nazilli Anadolu Öğretmen Lisesi

Yükseköğretim (Lisans) Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Coğrafya Öğretmenliği Bölümü

Yükseköğretim (Yüksek Lisans)

Yabancı Dil Yabancı Dil Adı

Sınav Adı

Sınavın Yapıldığı Ay ve Yıl Alınan Puan

(Varsa) Mesleki Deneyim

Yıl (lar) Mesleki Deneyim

2000 – 2009 Gaziantep Şehitkamil Mehmet Emin-Zekiye Üstünel İlköğretim Okulu 2009 – 2012 Gaziantep Şehitkamil Ayten-Kemal Akınal Anadolu Lisesi

2000 – 2009 Denizli Tavas Zeybekler Anadolu Lisesi 2016 – Halen

Görevde

Denizli Pamukkale Bağbaşı Anadolu İmam Hatip Lisesi (Müdür Başyardımcısı)

Benzer Belgeler