• Sonuç bulunamadı

Öğrencilerin “Bilişim Araçlarını Doğru Kullanma” Konusundaki Genel Tutumları

4. BULGULAR

4.9. Öğrencilerin “Bilişim Araçlarını Doğru Kullanma” Konusundaki Genel Tutumları

4.9.2. Probleme yönelik yöneticilerin çözüm önerileri 4.10. Öğrenci kaynaklı yaşanan diğer sorunlar ve çözüm önerileri

4.1. Öğrenci Devamsızlıkları

Bu başlık altında öğrencilerin okula devam durumları incelenmiştir. Araştırma kapsamındaki okullarda devam-devamsızlık durumunun hangi düzeyde olduğu, yaşayan devamsızlık olaylarının sebepleri ve bu hususta okul yöneticilerinin çözüm önerileri ortaya konmaya çalışılmıştır.

4.1.1. Öğrenci Devamsızlık Durumları

Okul yöneticilerinin öğrenci devamsızlıkları konusundaki görüşleri incelendiğinde: AİH Liselerinde öğrenci devamsızlıklarının önemli bir sorun olmadığı görülmektedir. M3, M6 ve MY7 devamsızlık sorununun olmadığını, sürekli devamsız öğrencilerinin bulunmadığını belirtmişlerdir. M5 “İmam Hatip Lisesi öğrencileri genel anlamıyla okula devam ederler” cevabını verirken, MY14 çok az öğrencinin devamsızlık sınırını doldurduğunu beyan etmiştir.

4.1.2. Devamsızlık Konusunda Yaşanan Problemler

Katılımcılar her ne kadar devamsızlık probleminin pek yaşanmadığını söyleseler de sayıları az da olsa bazı öğrencilerin devamsızlık yaptıklarını belirtmişlerdir. Yaşanan devamsızlıkların sebepleri konusunda verilen yanıtlar şu şekilde sıralanabilir;

 Veli ilgisizliği (M2,MB1,MB3)

 Öğrencilerin okulunu sevmemeleri, isteksiz olarak kayıt olmuş olmaları (M2,M5,MY1,MY8)

 Ders saatleriyle çakışan etkinlikler (MY15)

 Ailevi ve maddi sorunlar (MY18)

 Devamsızlık yapan öğrencilerin bir şekilde affedilmesi (MY19)

 Veli dilekçesi ile özürsüz devamsızlıkların özürlü devamsızlığa çevrilebiliyor olması (MB3,MB4, MY10)

 Devamsızlığın bir hak olarak görülmesi (MY16)

 Keyfi devamsızlık (MY10)

Devamsızlık yapan öğrencilerin nitelikleri hususunda ise şu bulgulara ulaşılmıştır.

 Okulunu sevmeyen, kendi isteği dışında AİH Liselerine kayıt yaptıran öğrenciler (M2, M5, MY1,MY8)

 Ailevi sorunlar yaşayan, parçalanmış aile çocukları (M7, MY18)

 Akademik başarısı düşük öğrenciler (MB3, MY2, MY19)

 Lise son sınıf öğrencileri (MY11)

 Erkek öğrenciler kız öğrencilere oranla (MB3, MB4, MY9) daha fazla devamsızlık yapmaktadırlar.

4.1.3. Devamsızlık Problemine yönelik yöneticilerin çözüm önerileri

Yaşanan devamsızlık olaylarını en aza indirmek için okul yöneticilerinin ortaya koymuş olduğu çözüm önerilerinin başlıcaları şunlardır:

 Öğrencilerin okul yönetimi ve veliler tarafından sıkı takip edilmesi (M1, MB3, MB4)

 Velilerle işbirliği yapılmalı, devamsızlık yapan öğrenci velileri ile iletişime geçilmeli. (M4, MB3, MB4, MY6, MY14, MY17)

 Devamsızlık yapan öğrencilerin velileri bu konuda okul yönetiminin göndereceği SMS yoluyla veya velilerin 8383 VBS (öğrenci velilerinin öğrencilerine ait devamsızlık durumları, sınav tarihleri, sınav sonuçları gibi bilgileri e-okul sistemine girildiği anda otomatik sms yoluyla öğrenebildikleri dijital bir servistir) ‘ye abone olmaları sağlanarak bilgilendirilmelidir. (M4, MB3)

 Öğrenciler istemediği okula gönderilmemeli, okuluna severek gitmeli (M2, MY1, MY8, MY9)

 Devamsızlık sınırını geçen öğrenciler affedilmemeli sınıf, tekrarı yapmalı (MY19, MY5)

 Zorunlu lise eğitimine son verilerek okumaya istekli öğrencilerin liselere gitmesi sağlanmalı (MB1, MY2)

 Öğrenci ve ailelerine devamsızlık konusunda rehberlik yapılmalı (M7, MB3, MY6, MY17)

 Özürsüz devamsızlıkların veli dilekçesi ile özürlü devamsızlığa dönüştürülmesine son verilmeli (MB3)

 Öğrencilerin okula devamını sağlayacak, ilgilerine göre sanatsal ve sportif faaliyetlere katılımları sağlanmalıdır (MB4, MY11)

4.2. Akademik Başarı

Akademik başarı düzeyi öğrencilerin derslerde ve sınavlarda gösterdikleri başarı düzeyini temsil etmektedir.

4.2.1. Öğrencilerin Akademik Başarı Düzeyleri

Akademik başarı düzeyinin okulların öğrencilerini kayıt etme biçimine göre değişmekte olduğu söylenebilir. LGS puanıyla öğrenci alan AİH Liselerinde görev yapan yöneticiler öğrencilerinin akademik başarı düzeylerinin yüksek olduğunu ifade ederken adrese dayalı kayıt sistemi ile öğrenci alan AİH Liselerinde görev yapan yöneticiler ise öğrencilerinin akademik başarı düzeylerini orta veya düşük olarak tanımlamışlardır. (Bkz. Tablo-2.7)

Tablo 4.1. AİH Liselerinde Akademik Başarı Düzeylerine dair Yönetici Tanımlamaları ve Frekansları

Akademik Başarı Düzeyi Katılımcılar f

Yüksek/Çok İyi M3, MY11, MY14 3

İyi M6, MB2, MY3 3

Orta M1,MY4, MY6, MY9, MY13, MY15, MY16 7

Düşük M2, M4, M7, MB1, MB3, MB4, MY1, MY5, MY7,

MY12, MY17, MY18, MY19

13

Her Seviyeden Var MY8, MY10 2

4.2.2. Akademik Başarı Düzeyi İle İlgili Karşılaşılan Problemler

Akademik başarı düzeyine bağlı olarak ortaya çıkan sorunlar konusunda katılımcıların verdikleri cevaplardan bazıları şunlardır:

 Akademik başarısı düşük öğrencilerin motivasyonu buna paralel olarak düşük olmakta bu da öğrencilerin akademik anlamda öz güven eksikliğine sebep

olmaktadır. bizim yaş gurubundaki öğrencilerde akran etkisinden dolayı diğer bireylere de sirayet etmektedir. (MB4)

 Zayıf öğrenciler okulun da başarı derecesini düşürüyor. Ders esnasında ve diğer zaman dilimlerinde disiplin problemleri çıkabiliyor. (MY10)

 En büyük sorun 9. ve 10. sınıflarda LGS sınavında iyi bir yüzdeye sahip öğrencilerin yüksek öğrenimine hazırlık anlamında motive olmada geç kalmaları bu gecikmeden ötürü 11 ve 12. Sınıfta konu birikmesi dolayısıyla telaş ve kaygının biraz daha fazla artması.(MY11)

 Öğrencinin akademik başarısının düşük olması zihinsel anlamda öğrencinin sınıfta olmaması anlamına geliyor. Haliyle öğrenci başka konularla meşgul oluyor. Buna bağlı olarak sınıf huzursuzluğu ve disiplinle ilgili problemler ortaya çıkabiliyor.(MY15)

 Katılımcıların konu hakkındaki cevaplarından yola çıkarak akademik başarı düzeyinin düşük olması durumunda öğrencilerde özgüven eksikliği meydan geldiği, derslerde ve ders dışında disiplin problemlerinin ortaya çıktığı söylenebilir. Akademik başarının yüksek olması durumunda ise öğrencilerde bir rahatlamanın oluştuğu bu durumunda öğrenciyi üniversite sınavlarına hazırlanma konusunda geciktirdiği sonucuna varılabilir. Akademik başarı düzeyini etkileyen sebepler konusunda ise ;

 Öğrencilerin düzenli ders çalışmaması (M2)

 Velilerimizin evde yeteri kadar ilgilenememesi.(M6)

Başta öğrenciler öğrenmeye motive olmuyor (MY19) şeklinde görüşler ortaya koymuşlardır.

4.2.3. Akademik başarı kaynaklı problemlere yönelik yöneticilerin çözüm önerileri Katılımcıların akademik başarı düzeyinin arttırılması ve bu husustan kaynaklanan problemlerin çözümü için ortaya koymuş oldukları çözüm önerilerinden bazıları aşağıda sıralanmıştır.

 Velilerimizin büyük kısmı asgari ücretle vardiya usulü çalıştığından evde beraber bulunamıyor. Yeterli mali katkı sağlanarak anne-çocuk birlikteliğinin artırılması. (M6)

 Özellikle 9. Sınıfta, sınıfta kalan öğrenciler zorunlu olarak çıraklık eğitime gönderilmeli (MB1)

 Akademik başarı için emek vermeyen öğrencileri, isteklerine göre meslek okullarında meslek sahibi olmalarına yardımcı olalım (MY8)

 Okulda derslerin etkili ve verimli işlenmesi için gerekli ortamları oluşturmak, teknoloji ve ders araç gereçlerinden maksimum düzeyde yararlanmak, öğrencilerin sosyal aktivitelere katılımlarının desteklenmesi ve böylelikle motivasyonlarının yükseltilmesi, SBS ve deneme sınavlarıyla örencilerin desteklenmesi ve eksikliklerinin belirlenmesi, ailelerin öğrencilerin çalışmalarını daha yakından takip etmesi ve gerekli çalışma olanaklarını sağlaması, bireysel rehberlik hizmetleri ile öğrencilerin bu dönemde karşılaştıkları ergenlik, aile, çevre problemlerini en aza indirmek..vb. (MB3)

 Bireylere öz güven konusunda destekler sağlanmalı, aileler bu öğrencilere inanmalı ve bunu göstermeli kısacası hem öğrencilere hem de ailelerine yönelik rehberlik hizmetleri arttırılmalıdır.(MB4)

 Koçluk sistemini geliştirmek (MY9)

 Ortaöğretim için taban puan uygulaması getirilmeli (MY10)

 Öğrencilerin liseye giriş işlerinden itibaren öğrencilere rehberlik yapılarak yüksek öğrenim sınavı hazırlık sürecinin bir yılda veya 2 yılda tamamlanacak bir süreç olmadığının hatırlatılması üniversite sınavında başarılı olmuş mezun öğrenciler ile öğrencilerin küçük gruplar halinde görüştürülmesi (MY11)

 Destekleme yetiştirme kursuna katılım zorunlu olmalı.(MY12)

 Velilere yönelik rehberlik seminerleri. Öğrencilere yönelik motive edici seminerler. Öğrencilere rehberlik servisi işbirliği ile test, anket uygulanabilir.(MY13)

 İmam hatiplerde kesinlikle hazırlık sınıfı olacak Arapça kuran ilmihal Türkçe dışında ders olmayacak ve geçiş 60 olacak bol keseden not verilmeyecek sorular kapsayıcı her konudan olacak geçenler ancak okula devam edebilecek ve hazırlıkta verilen kuran ve Arapça ağırlıklı eğitim sene sonunda isteğe tercihe bağlı olacak hazırlık sonrası müfredat müsbet ilim ağırlıklı olacak , son sınıf öğrencileri aynı sağlık meslek lisesi öğrencileri gibi danışman öğretmen rehberliğinde stajyerlik yapacak ve maaş bağlanacak SGK sı olacak işte o zaman hem rağbet hem de kalite artar diye düşünüyorum.(MY19)

Yanıtlar incelendiğinde hemen hemen her yöneticinin problemin çözümü konusunda bir veya birkaç görüş ortaya koyduğu, ortaya konan çözüm önerilerinden akademik başarı düzeyi düşük olan öğrencilerin meslek okullarına yönlendirilmesi, bu tür öğrencilere bireysel bazda ve ailelerine yönelik rehberlik faaliyetlerinin arttırılması gibi çözüm önerilerinin öne çıktığı görülmektedir.

4.3. Disiplin ve Kurallara Uyum 4.3.1. Öğrencilerin Kurallara Uyum Düzeyleri

Araştırmada katılımcıların %90’ı okullarında öğrencilerin disiplin kurallarına uymaları konusunda ya hiç sorun yaşanmadığı ya da çok az sorun yaşanabildiğini bu sorunların da önemli disiplin suçları olmadığını, hafif sayılabilecek türden disiplin olaylarının olduğunu, bu problemlerin de çoğu zaman öğrenciyi sözlü olarak uyarma yoluyla veya uygun rehberlik faaliyetleri ile ortadan kalkabildiğini, bu tür olumsuz davranışları alışkanlık haline getiren öğrencilere ise Okul Ödül ve Disiplin Kurulu tarafından en hafif disiplin cezası olan “Kınama” cezasının verilebildiğini belirtmişlerdir. Buna karşın bir katılımcı (MY12) kurallara uyma konusunda zorluklar yaşandığını belirtirken bir katılımcı da (M1) görev yaptığı okulda kurallara uyma yüzdesini %75 olarak tanımlamıştır.

4.3.2. Disiplin Konusunda Yaşanan Problemler

Katılımcıların görev yaptıkları okullarında en çok karşılaştıkları disiplin problemleri şunlardır:

 kılık-kıyafet kurallarına uymama,

 derslere geç kalma,

 dersin akışını bozma,

 cep telefonu kullanımıyla ilgili kurallara uymama

 devamsızlık,

 kopya çekme

 sigara içme (nadiren)

 kavga etme (nadiren)

AİH liselerinde yaşan disiplin olaylarına karışan öğrencilerin genellikle akademik başarı düzeyi düşük olan öğrenciler, ailevi problemleri olan öğrenciler ve bu okullara kendi istediği dışında gelmek zorunda kalan öğrenciler olduğu da elde edilen bulgular arasındadır.

4.3.3. Disiplin Olaylarına Yönelik Yöneticilerin Çözüm Önerileri

Katılımcılar AİH liselerinde oranı düşük olsa da yaşanan disiplin olaylarının en aza indirilmesi ve olumsuz davranışların önüne geçilmesi için farklı çözüm önerileri ortaya koyarlarken bu çözüm önerileri içerisinde en çok tekrarlanan öneriler;

 Öğrencilerin sorun yaşadığı konularda zamanında ve etkili rehberlik çalışmalarının yapılması (M4, MB3, MB4, MY13, MY14)

 Okul-veli işbirliği, velilerin bilgilendirilmesi (MB3, MB4, MY11, MY12)

 Okul yöneticileri ve öğretmenlerin ortak ve işbirliği içinde hareket etmesi (M4, MY11, MY19)

 Bunların dışında; yönetmelik hükümleri uygulanmalı (MB3, MY12), disiplin kurallarının isletilmesi (M1), disiplin yönetmeliği biraz daha katı olmalı (M2), çocukların uyacakları kuralları kendisinin koyması (M4), Telefonlar girişte toplanıp ders çıkışında verilebilir yada telefon kutusu yaptırılabilir (MY4), öğrencileri sportif ve kültürel etkinliklere katarak okula aidiyet duygularını arttırmak, okul içindeki sosyal aktiviteleri arttırmak (MY13), çocukluktan itibaren vatandaşlık bilincinin doğru anlatılması ve toplum yaşantısının iyi işlenerek kural bilincinin oluşturulması (MY15), müdürlerin yetkileri arttırılmalı imam hatibe hizmet etmek istemeyen öğretmenler başka yerlere tayin ile gönderebilmeli (MY19)

şekilde çözüm önerileri de ortaya konmuştur.

4.4. Okula bağlılık

Katılımcıların öğrencilerin okula bağlılık düzeylerini değerlendirirken onların okula devam durumları, okul kurallarına uyum düzeyleri ve akademik başarı düzeylerini göz önünde bulundurarak bu veriler doğrultusunda yanıtlar verdiği görülmüştür.

4.4.1. Öğrencilerin Okula Bağlılık Düzeyleri

Araştırmada katılımcıların yaklaşık %40’ı öğrencilerin okula bağlılık düzeylerinin “iyi veya yüksek”, %15’ i “orta” geri kalan kısmının ise “okula bağlılık düzeyinin düşük olduğu” yönünde cevaplar vermişlerdir. Katılımcılar, okula bağlılık düzeyinin AİH liselerine isteksiz olarak, ailelerinin baskısı veya LGS sınav puanı ile herhangi bir Anadolu lisesine yerleşemediği için bu okullara gelmek zorunda kalan öğrencilerde çok daha düşük olduğunu, okula kendi istekleri ile gelen veya imam hatip ortaokullarından gelen öğrencilerde ise bağlılık düzeyinin daha yüksek olduğunu belirtmişlerdir.

4.4.2. Öğrencilerin okula bağlılık düzeylerinden kaynaklanan problemler

Öğrencilerin okula bağlılık düzeyine bağlı olarak ortaya çıkan başlıca sorunlar konusunda elde edilen bulguların başlıcaları;

 Bu konuda sorun yaşayan öğrencilerin nakil isteyerek başka okullara gitmek istemesi nedeniyle yıl içerisinde çok sayıda öğrencinin nakil yoluyla okul değiştirmesi, özellikle okulların açıldığı ilk haftalarda bu tür nakillerin çok daha fazla gerçekleşmesi (MB1, MY10, MY17)

 Özellikle okula bağlılık düzeyi düşük olan öğrencilerin daha çok devamsızlık yapması (MY12, MY13, MY19)

 Düşük akademik başarıyı ortaya çıkarmaktadır (MY13)

 Bağlılık düzeyi düşük öğrencilerin okulu sevmeleri ve okula adapte olmalarının uzun zaman alması(MY2, MY13)

 Okula adaptasyon konusunda sorun yaşayan öğrencilerin duruma alışana kadar kendilerine, çevrelerine ve okula zarar vermeleri (M2)

olarak ortaya konulmuştur.

4.4.3. Probleme yönelik yöneticilerin çözüm önerileri

Yukarıdaki başlıkta okula bağlılık düzeyi düşük olan öğrencilerin genellikle AİH liselerine isteksiz olarak, ailelerinin baskısı veya LGS sınav puanı ile herhangi bir Anadolu lisesine yerleşemeyen öğrenciler olduğunu belirtmiştik. Katılımcıların verdiği yanıtlardan özellikle bu tür öğrencilerin okula bağlılık düzeyinin arttırılması ve bu öğrencilere okulu sevdirmek bağlılık düzeyinin düşük olmasından kaynaklı sorunların en aza inmesini sağlayacağı bulgusuna ulaşılmıştır. Bunun için de ortaya konulan önerilerin başlıcaları şunlardır:

 Sosyal, sportif ve sanatsal faaliyetlerle okul ortamının daha çekici bir hal alması sağlanmalı (M4, MB3, MB4, MY14, MY17)

 Oryantasyon çalışmaları çok iyi yapılmalı (M2)

 Tercih dönemlerinde okulların tanıtımında akran gruplarından yararlanılmalı, okulun vizyonu olan öğrencilerle tanıtımı yapılmalı,(MB4)

 Öğrencilerin LGS puanı ve adresine bakılmaksızın istediği meslek okullarına gitmesine yardımcı olunmalı, gerekirse aileler bunun için ikna edilmeli (MY9, MY4, MY8)

 Akademik başarıyı arttırıcı faaliyetlerle bu okulların akademik başarısı ve prestiji arttırılmalı (MY2)

 Kontenjanlar azaltılarak sadece bu okullarda okumak isteyen istekli öğrencilerin gelmesi sağlanmalı (MY16)

4.5. Öğrencilerin Meslek Derslerine Bakış Açıları

AİH Liselerinde okutulan meslek dersleri farklı sınıf seviyelerinde okutulan temel İslam Bilimleri derslerinden oluşmaktadır. (Bkz. Tablo 2.2 Anadolu İmam Hatip Liselerinde Okutulan Temel İslam Bilimleri Dersleri)

4.5.1. Öğrencilerin Meslek Derslerine Bakış Açılarından Kaynaklanan Problemler Katılımcılardan 19’u AİH liselerinde okuyan öğrencilerin meslek derslerine bakış açılarının olumsuz olduğu, meslek derslerinde zorlandıkları ve bu dersleri önemsemedikleri yönünde görüş bildirirken, sadece 3 katılımcı öğrencilerin meslek derslerine bakış açılarının olumlu olduğu ve bu dersleri genel olarak sevdikleri yönünde görüş bildirmişlerdir. Diğer katılımcılar ise;

 Okula isteyerek gelenlerin olumlu. Diğerleri sorunlu. (MY9)

 Bazı öğrenciler meslek derslerini yük olarak görüyor. (MY14)

 İlahiyat tercihi yapmayacak olanlar özellikle de sayısal sınıflarda olan öğrenciler meslek derslerinin bazılarının seçmeli olmasını ya da ders saatinin azaltılmasını istiyor. (MB1)

şeklinde yanıtlar vermişlerdir. Bu yanıtlardan da anlaşılacağı gibi AİH Liselerinde okuyan öğrencilerin büyük çoğunluğunun meslek derslerini anlama ve öğrenme konusunda sorun yaşadıkları görülmektedir. Okul yöneticileri bu duruma bağlı olarak yaşayan sorunları ise şu şekilde ortaya koymuşlardır:

 Öğrencilerin çoğu meslek derslerini özellikle Arapça dersini sevmekte zorlanıyorlar. Bu dersleri zaman ve emek kaybı olarak görenlerin sayısı çoğunlukta. Bu durum da başarısızlığı beraberinde getiriyor. Öğrenciler ve hatta aileler meslek derslerinin sayısının ve ders saati sayısının fazla olması nedeniyle matematik fizik, kimya, gibi diğer derslere yeterince ağırlık verilemediğini, bu durumun üniversite sınavlarında kendileri için bir dez avantaj oluşturduğunu düşünmekteler. Sırf bu nedenle çocuğunu imam hatiplere göndermek istemeyen çok sayıda aile ile karşılaştım. (MB3)

 Meslek derslerinden dolayı üniversiteye giremeyeceklerini düşünüyorlar genelde (MY1)

 Akademik başarısı yüksek olan öğrenciler YKS sınavına odaklandıkları için meslek derslerini çok fazla önemsememektedir. Özellikle ezber istenen Kur'an ve Hitabet dersleri. Ancak bu durum sadece meslek dersleri için değil YKS de soru çıkmayan diğer dersler için de geçerlidir. (MY2)

 Üniversite sınavında soru sorulmayan derslerden oluşan İmam Hatip Lisesi'nin Temelini oluşturan meslek dersleri her zaman İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin birçoğu tarafından Anadolu liselerinde diğer öğrenciler üniversite sınavında soru çıkacak dersleri daha fazla görürken biz meslek dersleri ile vakit kaybediyoruz hem de yazılarından düşük puan alarak okul başarı puanımız geriliyor endişesi olmuştur. (MY11)

 Meslek derslerini zor buluyorlar. Notları düşük oluyor ve hocalarla sorun yaşıyorlar. (MY12)

 Öğrencilerin birçoğu sınavda karşılaşmıyoruz moduyla bakıyor meslek derslerine. Bu ders saatlerinde farklı aktivite talepleri olabiliyor. Bunun yanında son sınıf öğrencileri meslek derslerinin olduğu saatlerde başka bir ortamda soru çözmek istiyor.(MY15)

Yanıtlardan da anlaşılacağı gibi öğrencilerin genel olarak, meslek derslerinden üniversite sınavlarında soru sorulmadığı için bu derslere gereken önemi vermedikleri, zaman kaybı olarak gördükleri, bu derslerin kendileri için sınavlarda bir dezavantaj oluşturduğunu düşündükleri, bu düşüncelere bağlı olarak da meslek derslerini sevmedikleri, derslerde dersin akışını bozacak davranışlar sergiledikleri, bu ders saatlerinde farklı aktiviteler talep ettikleri (örneğin test çözmek…vb) ,derslerde istenilen başarıyı gösteremedikleri, hatta bu derslerin öğretmenleri ile bazı sorunlar yaşadıkları gibi sorunlar ortaya konmuştur.

4.5.2. Probleme yönelik yöneticilerin çözüm önerileri

Öğrencilerin meslek derslerine bakış açılarından kaynaklanan sorunlara ilişkin okul yöneticileri aşağıdaki öneriler paralelinde çözümler ortaya koymuşlardır.

 Üniversite sınavında meslek derslerinden soru sorulmalı meslek derslerinden başarılı olan öğrenciler meslek anlamında imam-hatip, müezzin, Kur'an kursu

öğreticisi vb mesleklere giriş sınavlarında bu durum onlara avantaj sağlamalı (M2, M6, MB4, MY11, MY19)

 Öğrencilerin derse karşı ilgilerini arttıracak etkinlikler yapılmalı, (M3,

 Öğretmenler dersleri kolaylaştırmalı, öğrencilerin bu dersleri sevmelerini sağlayacak tutumlar sergilemeli (öğretmenin kendisini sevdirmesi, dersleri kolaylaştırmak, düşük not vermemek..gibi) (M4, M5, MB2, MB3, MY2, MY19)

 İlahiyat tercihi yapacak olanlar için ayrı bir alan sınıfı olmalı bunlar meslek derslerini daha fazla görmeli diğer alanlarda azaltılmalı. (MB1, MY15, MY19)

 İmam hatiplerdeki zorunlu meslek derslerinin sayısı ve ders saati sayısı azaltılıp, bazı meslek dersleri de seçmeli hale getirilmeli. (MB3, MY4, MY19)

 Öğrencilerin ilgisini arttırıcı teorik ve uygulamalı etkinlikler yaptırmalıdır. Ülke içinde ve ilde yapılan etkinlik ve yarışmalara her öğrencinin katılması sağlanmalıdır.(MY13)

 Bu derslerin amacı iyi açıklanmalı. Bunun kişisel gelişim ve imam hatip ile ilgili bölümleri okurken gerekli olacağı üzerinde durulmalı.(MY14, MY16)

 Adrese dayalı yerleştirme kaldırılmalı, isteyen öğrencilerin bu okullara gelmesinin önü açılmalı (MY15, MY17)

4.6. Öğrenci Öğretmen İlişkileri

Öğrencilerin öğretmenleri ile olan ilişkilerinde belirleyici unsur öğretmenin öğrencilere yaklaşım tarzı olmakla birlikte katılımcıların da bu yönde yanıtlar verdiği görülmüştür.

4.6.1. Öğrencilerin Öğretmenleri İle Olan İlişkilerinin Düzeyi Ve Yönü

Katılımcıların %80’i AİH Lisesi öğrencilerinin öğretmenleri olan ilişkilerini “çok iyi veya iyi” olarak tanımlamışlar, bu konuda sorun yaşamadıklarını, öğrencilerin öğretmenlerine karşı saygılı olduklarını, öğretmenlerin de öğrencilerine birer yetişkin gibi yaklaştıklarını belirtmişlerdir. Zaman zaman yaşanan küçük sorunların ise bu çağdaki gençler için normal olduğunu, bu tür olayların her okulda yaşandığını, yaşanan olayların önemli bir sorun düzeyine ulaşmadığını, yapılan küçük uyarı ve rehberlik çalışmaları ile kısa sürede çözüldüğünü söylemişlerdir. Geri kalan %20 oranındaki katılımcılar ise bu konuda yaşanan önemli bir sorun dile getirmeseler de öğrencilerle öğretmenler arasında

iletişim sıkıntılarının yaşandığını, bu durumun da daha çok okula kendi isteği dışında gelen öğrencilerden kaynaklandığını ifade etmişlerdir.

4.6.2. Öğrenci Ve Öğretmenler Arasında Yaşanan Problemler

Okul yöneticileri öğrencilerin öğretmenlerle olan ilişkilerinden doğan önemli bir sorun yaşanmadığını ancak bazen ufak tefek olumsuz davranışların yaşanabildiğini belirtmişlerdir. Bunların da; ders esnasında gereksiz konuşma, dersin akışını bozacak olumsuz tutumlar sergileme, kız ve erkek sınıflarının çoğu zaman ayrı olmasından dolayı sınıflarda rahat ortamların oluşması, öğrencilerin öğretmenlerinin ders anlatma performanslarından memnun olmamaları gibi önemsiz denebilecek türden sorunlar olduğunu ifade etmişlerdir. Ayrıca bu konuda yaşanan sorunların erkek öğrencilerde kız öğrencilerden daha sık görüldüğü de elde edilen bulgular arasındadır.

 Bu konuda ufak tefek sorunlar dışında önemli bir sorun yaşanmıyor. Öğrencilerimizin çoğu öğretmenlerine saygılı davranıyor ve onları zora sokacak davranışlar içerine girmiyor. Özellikle kız öğrenciler bu konuda daha sorunsuz. Erkekler arasında bu tür davranışların görülme sıklığı kızlara göre daha yüksek. (MB3)

 Özellikle kız öğrencilerimiz bu konuda daha iyilerdir. Erkek öğrencilerimizde

Benzer Belgeler