• Sonuç bulunamadı

Adli Kontrolün Sona Ermesi

Belgede Adli kontrol (sayfa 103-114)

II. BÖLÜM

3.3. ADLİ KONTROLÜN KALDIRILMASI VE SONA ERMESİ

3.3.4. Adli Kontrolün Sona Ermesi

"Koruma tedbirleri geçici mahiyettedir. Adli kontrol de bir koruma tedbiridir. Bir koruma tedbiri olması nedeniyle işin mahiyeti gereği adli kontrol de geçicidir".260 "Bu tedbir de niteliği itibariyle hürriyet kısıtlamasına neden olduğu için,

bu tedbirle ulaşılmak istenen muhakeme hukuku hedefine ulaşıldığında, suçun kovuşturma imkanı bulunmadığında veya muhakeme bir hükümle sona erdiğinde bu

259 Aldemir, Koruma Tedbirleri Nedeniyle Tazminat, Ankara, Bilge Yayınevi 2012, s. 25.

260 Çakın, Akın, Kişi Özgürlüğü ve Güvenliği Açısından Adli Kontrol, Adalet Dergisi, S. 30, 2008, s. 42.

tedbire son verilecektir".261 Sulh ceza hakimi ya da kovuşturma evresinde mahkeme, Cumhuriyet savcısı veya şüpheli ya da sanığın istemi üzerine adli kontrolün içeriğini oluşturan yükümlülükleri tamamen veya kısmen kaldırabilir. Şüpheli ya da sanığın istemi halinde CMK m. 111/l gereğince Cumhuriyet savcısının görüşünün alınması gerekmektedir.

"CMK m. 103/2 gereğince, soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı tarafından kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin karar verildiğinde de, adli kontrol tedbiri hükümsüz kalacak ve sona erecektir. Muhakemenin kesin bir hükümle, sona ermesi durumunda da adli kontrol kendiliğinden ortadan kalkacaktır".262 "CMK'da bir

açıklık olmamakla birlikte, mahkeme tarafından sanık hakkında hüküm verilirken hüküm anına kadar devam eden adli kontrol tedbiri var ise bu tedbire devam edip veya son verildiğinin açıkça hükümde olması gerekir. Ancak mahkeme böyle bir karar vermemiş olsa dahi dava hükümle sonuçlandığında artık adli kontrol tedbiri kendiliğinden hükümsüz kalmış sayılmalıdır".263 Nitekim Yargıtay 4. Ceza Dairesi

2010/8553 E. 2012/7384 K. sayılı kararında "...sanık hakkında soruşturma aşamasında CMK'nın 109. maddesi uyarınca verilen adli kontrol kararı hakkında iddianameyle talep edilmesine rağmen bir hüküm verilmemesini yasaya aykırı..." bulmuştur. Yani Yargıtay kararda, sanık hakkında uygulanan adli kontrol tedbiri ile ilgili mahkemenin hükümle birlikte karar vermemesinin yasaya aykırı olacağını belirtmiştir.

Her ne kadar adli kontrolün amaçlarından biri mahkeme tarafından verilecek olan hükmün infazının sağlanması olsa da muhakeme hüküm ile sonuçlandığında adli kontrol yükümlülüğünün kendiliğinden sona erdiğinin kabul edilmesi gerekir. Daha önce de belirttiğimiz gibi, adli kontrol kararı kişinin temel hak ve hürriyetlerini kısıtlamaktadır. "Kişinin temel hak ve hürriyetlerinin hüküm verilmiş olmasına rağmen kısıtlanmasına devam edilmesi doğru olmayacaktır. Hükmün kesinleşmesi esnasında adli kontrol tedbirlerinin devamında kurumun niteliği gereği bir yarar

261 Hacıoğlu, s. l88.

262 Hacıoğlu, s. l90.

yoktur".264

Adli kontrol soruşturma ve kovuşturma evrelerinde nihayet karar kesinleşinceye kadar uygulanacak olup, karar kesinleştikten sonra yani infaz aşamasında adli kontrolün uygulanması kurumun mahiyetine uygun olmayacaktır. Nitekim Yargıtay 15. Ceza Dairesi 2011/26269 E. 2011/17125 K. sayılı kararında "...5271 sayılı Kanun'un 109. maddesinde düzenlenen adli kontrol müessesesinin soruşturma ve kovuşturma aşamasında tutuklama yerine uygulanabileceğini, infaz aşamasında, anılan hüküm uygulanmak suretiyle yurt dışına çıkışının yasaklanması adli kontrol kararı verilmesinin mümkün olmadığını..." belirtmiştir. Yargıtay 12. Ceza Dairesi 2011/23069 E. 2012/16532 K. sayılı kararında "...iddianamenin kabulü ile başlayıp, hükmün kesinleşmesine kadar geçen evreyi kapsayan kovuşturma aşamasında da CMK'mn 110/3. maddesi gereğince uygulanabilir olan adli kontrolün, infazı da kapsayacak şekilde uygulanmasına karar verilmesinin, kanuna aykırı olduğunu..." ifade etmiştir. Yargıtay her iki kararda da, adli kontrolün karar kesinleştikten sonra infaz aşamasında da uygulanmasını kanuna aykırı olacağını belirtmiştir.

264 Malkoç/Yüksektepe, s. 514.

SONUÇ

Ceza yargılaması esnasında yargılamanın sağlıklı, yürütülebilmesi ve yargılama sonucunda verilecek olan kararın infazının yapılabilmesi amacıyla kişi hak ve hürriyetlerine müdahele edilebilmekte ve bu kapsamda koruma tedbirlerine başvurulabilmektedir. Bu koruma tedbirleri arasında adli kontrol ve tutuklama da yer almaktadır. Koruma tedbirleri arasında olan tutuklama, kişi hak ve hürriyetlerine en ağır müdahelede bulunduğu için bu dedbire en son çare olarak başvurulması gerekmektedir. Bunun sonucu olarakta tutuklamaya alternatif tedbirler gündeme gelmiştir. Bu alternatif tedbir de adli kontrol tedbiridir.

Adli kontrol, tutuklama koruma tedbirinin sakıncalarını ortadan kaldırmak amacıyla, 01.06.2005 tarihinde yürürlüğe giren 5271 sayılı CMK ile ceza muhakemesi hukukumuza getirilen yeni bir koruma tedbiridir. Kaldırılan CMUK’da sadece tutuklama tedbiri düzenlendiğinden hakim şüpheli veya sanığı ya tutuklamak ya da serbest brakmak zorundaydı. Adli kontrol bağımsız özellikte bir koruma tedbiridir ve tutuklamanın ağır sonuçlarını ortadan kaldırmayı amaçlamıştır. Tutuklamaya alternatif bir koruma tedbiri olan adli kontrol koruma tedbiriyle şüpheli veya sanığın, ölçülülük ilkesi gereği, hürriyeti doğrudan sınırlandırılmadan yargılama sürecine katılımı sağlanacaktır. Ölçülülük ilkesi ile suçu işleyen kişinin eyleminin ağırlığı ile başvurulacak koruma tedbirinin ağırlığı arasında bulunması gereken denge anlatılmak istenmiştir.

Tutuklama şartlarının gerçekleşmesi durumunda adli kontrol uygulanabilecektir. Ancak adli kontrol tutuklamaya bağlı bir tedbir değildir. Adli kontrole karar verilebilmek için şüpheli veya sanık hakkında tutuklama kararı verilmesi şartı yoktur.

Adli kontrol her ne kadar tutuklamaya alternatif bir tedbir olarak kabul edilmiş ise de içerisinde yer alan bazı yükümlülük türlerinin tutuklamanın sebepleriyle ilişkilendirilmesi oldukça zordur. Öngörülen yükümlülüklerden bazıları muhakeme hukuku amacı dışında, şüpheli veya sanığın ıslahını veya yeniden suç işlemesini önlemeye yöneliktir. Örneğin; güvence çeşitleri, ehliyet ve silahın teslimi

ya da tedavi yükümlülükleri adli kontrolün amacını aşan tedbirlerdir. Bu yüzden bu tür yükümlülüklerin başka bir başlık altında düzenlenmesi daha doğru olacaktır.

CMK m. 109’da düzenlenen adli kontrol koruma tedbiri ile ‘‘şüpeli’’ veya sanıklar için, ÇKK m. 20’de çocuklar için uygulanacak yükümlülükler öngörülmüştür. Bu yükümlülükler kişi özgürlüğüne müdahele yönünden tutuklamaya nazaran daha hafif tedbirler olup şüpeli veya sanığın ceza muhakemesi işlemlerinin yapılması ve yargılama sonunda verilecek hükmün infazı sırasında hazır olmasını sağlamaya yöneliktir. Adli kontrol koruma tedbiri çağdaş ceza muhakemesinin amaç edindiği ilkelere göre düzenlenmiştir. Adli kontrol ile kişi özgürlüğünün en az biçimde kısıtlanması amaçlandığından hem özgürlükçü hem de insan haklarına saygılı kurum olma niteliğindedir.

Adli kontrol tedbirleri, tutuklama gibi hak ve hürriyetlere doğrudan müdahele etmemektedir. Bunun yanında adli kontrol geçici nitelikte olup amaca ulaşıldığında bu tedbirlere son verilmesi gerekmektedir.

DSHY m. 57/5 gereğince bazı adli kontrol tedbirleri şüpheli veya sanığa elektronik kelepçe takılmak şartıyla uygulanabilecektir. Adli kontroldeki amaç şüpheli veya sanığın kaçmasını önleyip suç mağduru ile tanıklara yönelebilecek tehlikeleri engellemektir. Bu yüzden elektronik izleme uygulaması amaca hizmet eden faydalı bir uygulama olduğu için elektronik kelepçe takılmak şartıyla yerine getirilebilecek tedbirlerin sayısının artırılması doğru olacaktır.

Adli kontrol ile şüpheli veya sanık, cezaevinin kötü ortamından uzak tutularak suç ve ya suçlularla irtibatı engellenecektir. Bu şekilde kişi, cezaevinin olumsuz ve yıkıcı atmosferinden uzak kalacaktır. Ayrıca adli kontrol tedbirlerinin uygulanmasının artması ile de ceza ve tutukevlerindeki aşırı kalabalıklaşma ve bunun beraberinde getirdiği asayiş ve güvenlik sorunları, devlet tarafından tutuklular için yapılan maliyet azalacaktır. Adli kontrol tedbirleri ile kişinin aile, iş ve sosyal çevresinden kopmadan, işsiz kalma tehlikesi yaşamadan yargılama sürecine katılımı sağlanacaktır.

CMK’da adli kontrol tedbirlerinin nasıl uygulanacağı konusunda herhangi bir hüküm konulmamıştır. 05.03.2013 tarihli DSHY ve 18.04.2007 tarihli DSYMKKY ile adli kontrol tedbirlerinin uygulanmasına ilişkin ayrıntılı düzenlemeler yapılmıştır. Adli kontrol tedbir türleri için ayrıntılı olarak nasıl uygulanacağı DSYMKKY’da belirtilmiş fakat 02.07.2012 tarihli 6352 sayılı kanunla getirilen adli kontrol tedbir türlerine ilişkin düzenleme yapılmamıştır. Daha sonra 05.03.2013 tarihli DSHY ile tüm adli koruma tedbirleri ile ilgili açıklamalar yapılmıştır. Buradan haraketle ceza muhakemesi sistemimizde adli koruma tedbirlerinin sağlıklı işleyebilmesi için bu tedbir türlerinin uygulanmasının bir bütün halinde ayrıntılı olarak verilmesi faydalı olacaktır.

Sonuç olarak tutuklamanın kişi hak ve hürriyetlerini ağır bir biçimde sınırlandırılması nedeniyle kanun koyucunun tutuklamaya alternatif olan adli kontrol tedbirlerini benimsemesinin doğru olduğunu belirtmek isteriz. Bununla birlikte bilim ve teknolojideki gelişmeler de tedbir sayısı artırılırken göz önünde bulundurulmalıdır.

KAYNAKLAR

AKBULUT, Berrin Ceza Mezuatında Çocuk ve Çocukların Yakalanması, Gözaltına Alınması, Prof. Dr. Nur Centel'e Armağan, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi (2013).

AKIN, Abdulkadir, İnfaz Hukuku, Seçkin Yayınevi, 1. Baskı, Ankara 2014. ALBAYRAK, Mustafa, Ceza Muhakemesi Kanunu, Adalet Yayınevi, 9. Baskı, Ankara 2014.

ALDEMİR Hüsnü, Koruma tedbirleri nedeniyle tazminat. Ankara: Bilge Yayınevi 2012.

AYDINER, Ömer Faruk, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve İç Hukukumuzda Koruma Tedbiri Olarak Tutuklama, İstanbul 2008.

BIÇAK, Vahit, Suç Muhakemesi Hukuku, Polis Akademisi Yayınları, 3. Baskı, Ankara 2013.

CENTEL, Nur, "3842 Sayılı Yasa Hükümleri Karşısında Tutuklama ve Yakalama", Yargı Reformu 2000 Sempozyumu İzmir Barosu, İzmir 2000. CENTEL, Nur, "Karşılaştırmalı Hukukta Tutuklamanın İşlevini Gören Diğer Kurumlar ve Türk Hukuku", Ankara Barosu Hukuk Kurultayı 2000, C.II, Ankara 2000.

CENTEL, Nur, Ceza Muhakemesi Hukukunda Tutuklama ve Yakalama, İstanbul 1992.

COŞKUN, Neslihan, "Adli Kontrol" HPD, S. 3, Nisan 2005.

ÇAKIN, Akın, Kişi Özgürlüğü ve Güvenliği Açısından Adli Kontrol, Adalet Dergisi, 2008.

ÇOLAK, Haluk, Fransız Hukukunda Adli Kontrol, Adalet Dergisi, Ocak 2002.

ÇOLAK, Haluk/ALTUN, Uğurtan, Denetimli Serbestlik Kavramının Yaptırım Teorisi ve Penolojik Bakımdan Tahlili ile Pozitif Hukukumuzdaki Düzenlemeler, Adalet Dergisi, Mayıs 2006.

ÇOLAK, Haluk/ALTUN, Uğurtan, Tarihi ve Kronolojik Perspektifle Ceza İnfaz Kurumları, Adalet Dergisi, Mayıs 2008.

ÇOLAK, Haluk/TAŞKIN, Mustafa, Ceza Muhakemesi Kanunu Şerhi, Seçkin Yayınevi, Ankara 2007.

DOĞAN, Fatma Karakaş, Ceza İnfaz Hukuku, Oniki Levha Yayıncılık, 1. Baskı, İstanbul 2013.

DONAY Süheyl, Ceza Yargılama Hukuku, 2. Baskı. İstanbul: Beta Yayınları 2012.

DONAY, Süheyl/ALTUNKAŞ, Aysun/OLGUN, Eser, Ceza Hukuku ve Ceza Yargılamasında Son Gelişmeler Semineri, Seçkin Yayınları, 1. Baskı,

Ankara 2013.

ERİŞ, Uğur, "Tutuklamanın Yerini Alabilecek Tedbirler", Ankara Barosu Hukuk Kurultayı 2000, C. II, Ankara 2000.

FEYZİOĞLU, Metin. 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu Hakkında Bazı Tespit ve Değerlendirmeler, Türkiye Barolar Birliği Dergisi, Ankara 2006.

FEYZİOĞLU, Metin/ERGÜN, Güneş Okuyucu, Türk Hukukunda Tutuklulukta Azami Süre, AÜHFD, C. 59, S. l, 2010.

HACIOĞLU, Burhan Caner, 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanununda Tutuklama Koruma Tedbirine Seçenek Olarak Düzenlenen Adli Kontrol Koruma Tedbiri Üzerine Bir İnceleme, AÜEHFD, C. IX, S. l-2, Erzincan 2005.

İNCİ, Zekiye Özen, Bir Koruma Tedbiri Olarak Türk Ceza Muhakemesi Hukukunda Tutuklama, Seçkin Yayınevi, 3. Baskı, Ankara 2014.

KAHRAMAN, Mehmet, Koruma Tedbiri Olarak Adli Kontrol, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Erzurum 2007.

UZUNKAYA, Esra, Adli Kontrol, Yüksek Lisans Tezi", İstanbul 2011. KAMER, Vehbi Kadri, Ceza Adalet ve İnfaz Sistemi İçinde Denetimli Serbestlik Sisteminin Önemi, Adalet Dergisi, Mayıs 2008.

KARAGÜLMEZ, Ali, Tutuklama Nedenleri ve Tutuklama İsteminin Reddi Kararma İtiraz Konusunda 5271 sayılı CMK'nm incelenmesi, TBB Dergisi, 2005.

com/makale_ 374.htm. e.t 07/11/2016.

KOCA, Mahmut, Bir Koruma Tedbiri Olarak Yurtdışına Çıkarmama, AÜEHFD, C.VII, S.l-2, Erzincan 2003.

KOCA, Mahmut, Tutuklamada Oranlılık İlkesi Çerçevesinde 2002 CMUK Tasarısının "Adli Kontrol" Tedbirinin Değerlendirilmesi, DEÜHFD, S. 2, C. V, İzmir 2003.

MAHMUTOĞLU, Fatih Selami, Prof. Dr. Nurullah Kunter'e Armağan, "İnsan Hakları Açısından Tutuklama ve Türk Hukuku", Beta Yayım, İstanbul 1998.

MALKOÇ, İsmail/YÜKSEKTEPE, Mert, Ceza Muhakemesi Kanunu, C. l, Malkoç Kitabevi, 2008.

NOYAN, Erdal, Ceza Davası, Adalet Yayınevi, 2. Baskı, Ankara 2007 NOYAN, Erdal, Ceza Muhakemesi, Adil Yayınevi, Ankara 2005.

NURSAL, Necati/ATAÇ, Seken, Denetimli Serbestlik ve Yardım Sistemi (probation) Yetkin Yayınevi, Ankara 2006.

ÖZBEK, Veli Özer, Ceza Muhakemesi Hukuku, seçkin yayınları, 5. Baskı, Ankara 2013.

ÖZBEK, Veli Özer, İnfaz Hukuku, Seçkin Yayınevi, 5. Baskı, Ankara 2014.

ÖZBEK, Veli Özer, Yeni Ceza Muhakemesi Kanununun Anlamı, İzmir Şerhi, Seçkin Yayınevi, Ankara 2005.

ÖZBEK, Veli Özer/KANBUR, Mehmet Nihat/DOĞAN,

Koray/BACAKSIZ, Pınar / TEPE, İlker, Ceza Muhakemesi Hukuku, Seçkin Yayınevi, 7. Baskı, Ankara 2015.

İZZET Özgenç TCK, Gazi Şerhi, Ankara 2005.

ÖZGÜVEN, A.Duygu, Ceza Muhakemesi Kanunu Çerçevesinde "Adli Kontrol", TBB Dergisi, Ankara 2009.

ÖZTÜRK Bahri, EKER Kazancı Behiye ve Soyer Güleç Sesim, Ceza Muhakemesi Hukukunda Koruma Tedbirleri. Ankara: Seçkin Yayınları 2013.

ÖZTÜRK, Bahri, Nazari ve Uygulamalı Ceza Muhakemesi Hukuku Ders Kitabı, Seçkin Yayınları, 3. Baskı, Ankara 2010.

ÖZTÜRK, Bahri/ERDEM,Mustafa Ruhan/ÖZBEK, Veli Özer, Uygulamalı Ceza Muhakemesi Hukuku, Seçkin Yayınevi, Baskı, 2004.

ÖZTÜRK, Bahri/TEZCAN, Durmuş/ERDEM, Mustafa Ruhan/SIRMA, Özge/KIRIT, Yasemin F. Saygılar/ ÖZAYDIN, Özdem/AKCAN, Esra Alan/ERDEN, Efser, Nazari ve Uygulamalı Ceza Muhakemesi Hukuku, Seçkin Yayınevi, 8. Baskı, Ankara 2014.

YENİSEY Feridun/NUHOĞLU Ayşe, Ceza Muhakamesi Hukuku Ders Kitabı, Bahçeşehir Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2014

PARLAR, Ali/HATİPOĞLU, Muzaffer, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu Yorumu, C. 1 ve C. 2, Yayın Matbaacılık, Ankara 2008.

SOYASLAN, Doğan, Ceza Muhakemesi Hukuku, Yetkin Yayınları, 5.Baskı, Ankara 2014.

SOYER Güleç, Sesim, Tutuklamaya İlişkin Temel Sorunlar ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin Güncel Kararları Çerçevesinde Adli Kontrol Konusunda Bazı Tespit Ve Değerlendirmeler, Türkiye Barolar Birliği Dergisi, Ankara 2012.

ŞAHİN, Cumhur, Ceza Muhakemesi Hukuku I, Seçkin Yayınevi, 5. Baskı, Ankara 2014.

ŞAHİN, Cumhur, Ceza Muhakemesi Kanunu Gazi Şerhi, Seçkin Yayınevi, Ankara2005.

ŞENTUNA Mustafa, Tarık, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununda Tutuklama ve Adli Kontrol. 2. Baskı, Ankara, Adalet Yayınevi 2007. TOROSLU, Nevzat/Feyzioğlu, Metin, Ceza Muhakemesi Hukuku, Savaş Yayınları, 11. Baskı, Ankara 2013.

TUNÇ, Mehmet, Adli Denetim, Tutuklamayı Önleyici ve Giderici Tedbirler, Adalet Dergisi, Ankara 2001.

İNCİ, Zekiye Özen, Bir koruma tedbiri olarak Türk ceza muhakemesi hukukunda tutuklama. 2. Baskı. Ankara: Seçkin Yayınları 2011.

ÜNVER, Yener/HAKERİ, Hakan, Ceza Muhakemesi Hukuku, Adalet Yayınevi, l0. Baskı, Ankara 2015.

YALVAÇ, Gürsel, Karşılaştırmalı-Gerekçeli TCK, CMK, CGTİK, Ankara 2008.

YARGITAY 15. C. D. 13.12.2011. E. 2011 / 26269, K. 2011 / 17125; Yargıtay 4. C. D. 28.03.2012. E. 2010 / 8553, K. 2012 / 7384; Yargıtay 8. C. D. 11.10.2012. E. 2012 / 3935, K. 2012 / 30622 UYAP Sistemi

YARGITAY 5. CD. 05.12.2007, E. 2007 / 13104, K. 2007 / 9643, UYAP Sistemi; YARGITAY 3.C. D. 19.04.2007. E. 2007 / 4265 K. 2007 / 3641 UYAP Sistemi ; YARGITAY 3. H. D. 19.04.2007. E. 2007 / 2400 K. 2007 / 2962 UYAP Sistem

YAŞAR, Osman, Yeni İçtihatlarla Uygulamalı ve Yorumlu Ceza Muhakemesi Kanunu, Seçkin, 1. Baskı, 1. Cilt, Ankara 2011.

YENİSEY Feridun/NUHOĞLU, Ayşe, Açıklamalı Ceza Muhakemesi Kanunu, Beta Yayınları, İstanbul 2013.

YENİSEY, Feridun/NUHOĞLU, Ayşe, Ceza Muhakemesi Hukuku, Bahçeşehir Üniversitesi Yayınları, İstanbul 2014.

YENİSEY, Feridun/Nuhoğlu, Ayşe, M. Çavdar, 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanununda Adli Kontrol, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul 2010.

YERDELEN, Erdal, 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanununda Koruma Tedbirleri,

YILDIZ Volkan, Adli kontrol, Ceza Hukuku Dergisi. 6 (15), 2011.

YILMAZ, Zekeriya, 5560 Sayılı Kanun Değişiklikleriylı Ceza Muhakemesi Kanununun Getirdiği Yenilikler ve Yargılama Sistemi, Seçkin Yayınevi, 2. Baskı, Ankara 2007.

YILMAZ, Zekeriya, Adli Kontrol, Ankara Barosu Dergisi, S.2006/1, Ankara 2006.

YILMAZ, Zekeriya, 5560 Sayılı Kanun Değişiklikleriyle Ceza Muhakemesi Kanununun Getirdiği Yenilikler ve Yargılama Sistemi, Seçkin Yayınevi, 2. Baskı, Ankara 2007.

YILMAZ, Zekeriya, Adli Kontrol, Ankara Barosu Dergisi, S.2006-1, Ankara 2006.

YURTCAN, Erdener, Ceza Yargılaması Hukuku, Beta Basım Yayın, 12. Baskı, 2007.

Kitabı, Beta Basım Yayım, 6. Baskı, İstanbul 2008.

YÜCE, Turhan Tufan, Zorlayıcı Önlem Teorisi, EÜHFD, S. 1, 1981.

YÜCEL, Mustafa Tören, "Türk Ceza Siyaseti ve Kriminolojisi", TBB Yayım, Ankara 2007.

Belgede Adli kontrol (sayfa 103-114)

Benzer Belgeler