• Sonuç bulunamadı

 AVUKAT - Tekrar merhaba, Gökçe nasılsın?

 MAĞDUR - İyiyim.

 AVUKAT - Umarım her şey yolunda gitmiştir.

 MAĞDUR - Evet gitti.

 AVUKAT - Görüşmen tamamlandı, bana söylemek istediğin bir şey var mı?

 MAĞDUR - Hayır, teşekkür ederim.

 AVUKAT - Bundan sonra olan bu olayla ilgili savcı şikâyetimizi mahkemeye götürüp götürmeyeceğine karar verecek. Ben gelişmeler konusunda aileni bilgilendireceğim.

Seni bir daha buraya getirmeyeceğiz.

 MAĞDUR - Tamam

tımdan annene de vereceğim. Bu konu ile ilgili bir ihtiyacın ya da sormak istediğim bir sorun olduğunda sen ya da ailen beni arayabilirsin.

 MAĞDUR - Tamam, sağ olun.

 AVUKAT - Seninle tanıştığım için memnun oldum. Buraya geldiğin ve katılım göster-diğin için teşekkür ederim.

Yapılan görüşmeye ilişkin süreç ve koruma tedbirleri ile ilgili yapılan işlemler tutanağa bağlanır.

Tutanak hazır olanlar tarafından imzalanır. Bu tutanakta mağdurun ifadesine yer verilmez.

Mağdurun ifadesinin yazılı hale getirilmesi isteniyor ise kayıt altına alınan ifade sonradan ve gerekli ise bilgisayar programları da kullanılarak yazıya dökülür.

Uzman yaptığı görüşmeye ilişkin AGR’yi yazar ve soruşturma dosyasına sunar. Bu vakada, anne ve baba ile yaptığı görüşmeler sonucunda ailenin mevcut tutumunun mağdur çocuğu koruma ve destekleme yönünde olduğu izlenimi edinildiğinden, mağdurun aileye teslimi uygun görülmüştür.

Ancak uzman yaptığı görüşmeler sonrasında ailenin mağdurun özel durumu nedeniyle uygun koruma ve yönlendirme yolları konusunda bilinçlendirilmesi, ayrıca bu süreçte mağdura uygun psiko-sosyal desteğin sağlanması amacıyla mağdur ve ailesini kapsayacak şekilde “Danışmanlık Tedbiri” uygulanmasını gerekli görür. Bu kanaatini gerekçesi ile AGR’de bildirir ve dosyaya bakan savcıyı konuyla ilgili bilgilendirir.

Adli Görüşme Sonrası Yapılacak İşlemler

T.C.

ADALET BAKANLIĞI

TEST - Test Adli Görüşme Odası

ADLİ GÖRÜŞME DEĞERLENDİRME RAPORU

Ankara Cumhuriyet Savcılığının 2017/7862 Hazırlık numaralı dosyası kapsamında gerekli adli işlemlerin yapılması amacıyla Adli görüşme Odası’na gelen, 06/05/2000 doğumlu Gökçe D. ile 05/07/2017 tarihinde adli görüşme yapılmıştır. Gökçe D.’i adli görüşmeye hazırlamak amacı ile yapılan ön görüşmede adli görüşme odasına geliş nedeni ve genel aile bilgileri üzerine konuşul-muş, ayrıca yapılacak olan adli görüşmenin detayları, görüşme yapılacak oda ve kayıt sistemine ilişkin bilgilendirme yapılmıştır.

Gökçe D. ile yapılan ön görüşmede fiziksel gelişiminin içerisinde bulunduğu gelişim dönemi ile uygunluk gösterdiği, ancak zihinsel gelişiminin takvim yaşının gerisinde olduğu gözlenmiştir.

I DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİ

A GÖRÜŞME YAPILAN KİŞİNİN KİMLİK BİLGİLERİ

Adı soyadı ve TC No Gökçe D./11111111111

Doğum tarihi / yeri 06/05/2000 Ankara

Cinsiyeti Kadın

Eğitim düzeyi

-Çalışıyor mu? Çalıştığı iş -Çocuğun şuan birlikte yaşadığı kişi/

kurum: Anne – Baba

Görüşme Yapılan Kişiye ait/

ulaşılabilecek adres (Boşanmış ailelerde her iki ebeveynin adresi):

Mamak Ankara

Görüşme Yapılan Kişiye ait/

ulaşılabilecek tel (Boşanmış ailelerde her iki ebeveynin telefonu)

-B AİLENİN KİMLİK BİLGİLERİ

ANNE/EŞ BABA

Adı Sema Ahmet

Doğum tarihi / yaşı -

-Öğrenim durumu İlkokul mezunu İlkokul mezunu

Mesleği -

-Anne-baba arasında akrabalık var

mı? -

-Anne babanın evlilik tarihi/süresi -

-Anne babanın evlilik şekli -

-Ebeveynler boşanmışsa boşanma

süresi / tarihi -

-Velayet türü -

-Öz anne-babanın şu anki medeni

durumu Evli

Şu anda birlikte yaşadığı eşin yaşı, eğitim düzeyi, mesleği, geliri ve çocuk durumu

-

-II AİLENİN SOSYO EKONOMİK YAPISI

Oturulan evin niteliği oda sayısı Kiracı- 3 Bağlı olduğu sosyal güvenlik

kurumu

Yeşil Kart

Ailenin ortalama aylık geliri

-Ailenin temel gelir kaynakları Tam zamanlı/Ücretli Ailenin geliri evin ihtiyaçlarını

karşılamak için yeterli midir?

Evet

III SOSYAL YAPI

A EBEVEYN TUTUMLARI

Annenin tutumu İlgili

Babanın tutumu İlgili

IV ÇOCUĞA İLİŞKİN BİLGİLER Derslere ve ödevlerine karşı ilgisi

nasıldır?

-Ders başarısı nasıldır?

-V SORUNLAR/RİSK FAKTÖRLERİ Ailede ciddi kronik hastalığı olan

var mı?

-Ailede sabıka kaydı olan birey var

mı?

-Ailede Madde Kullanım

Öyküsü

-VI OLAYA İLİŞKİN VERİLER

Maruz kaldığı eylemin türü Cinsel istismar Kuşkulu örseleyici/örseleyiciler

kim? Diğer

VII MÜDAHALELER

Yönlendirme Talepleri Aile Danışmanlıkları

Tedbir Talepleri Danışmanlık

Adli görüşmenin başlangıcında tanışma ve görüşme yapılan odanın özelliklerinin anlatılmasın-dan sonra öncelikle görüşme yapılacak kişinin sosyo demografik bilgilerini ve ailesine ilişkin ge-nel yaşantıyı anlamak amaçlı sorular yöge-neltilmiş olup; mağdur Gökçe D. ile yapılan ön görüşme ve adli görüşme sürecinde, 17 yaşında olan Gökçe D.’nin fiziksel gelişiminin içinde bulunduğu ergenlik çağı gelişim dönemi ile uyumlu olduğu, ancak zihinsel gelişiminin, anlama, kavrama ve değerlendirme yetisinin gelişim düzeyinin gerisinde olduğu, yönlendirmeye açık olduğu, karşı tarafın amacını anlayabilme ve kavrayabilme yeteneğinin sınırlı olduğu gözlenmiştir. Görüşme ortamına kısa sürede uyum sağladığı, uygun göz teması kurabildiği, kendisini ifade etmeye is-tekli olduğu gözlenen mağdur, olayı serbest bir biçimde içerik olarak ayrıntılı anlatamadığından, görüşme soru-cevap şeklinde sürdürülerek olay öyküsü alınmıştır. Mağdurun, sıra ile soruldu-ğunda olayları birbirinden ayırıp aktarabildiği görülmüştür.

Alınan cevaplardan; mağdur Gökçe D.’nin halen anne, baba ve iki kardeşi ile birlikte yaşamakta olduğu, ablasının evli olduğu, Gökçe D.’nin özel eğitim merkezine giderek eğitsel ve psiko-sos-yal gelişimi için destek almakta olduğu, öz bakımını desteksiz olarak görebildiği öğrenilmiştir.

Sosyo-demografik bilgilerin alınmasının ardından görüşme yapılacak kişinin adli görüşme oda-sına geliş nedeni ile ilgili sorular sorulmuş olup, alınan cevaplardan; Gökçe D.’nin kardeşleri ile ablasının evine gittikleri, kardeşleri uyuduğu sırada Nedim B.’nin Gökçe D.’nin göğüslerine ve vücuduna dokunduğu, dudağından öptüğü ve fiili livata yoluyla cinsel ilişkiye girdiği, ertesi gün de göğüslerine ve vücuduna dokunup öptüğü, olaylar esnasında kimseye anlatmaması yönünde tehdit ettiği, Gökçe D.’nin ablası ve özel eğitim öğretmenine olayların bir kısmını anlatmış olduğu bilgileri alınmıştır.

Sonuç olarak;

Anne ve baba ile yapılan görüşmeler sonucunda, ailenin mevcut tutumunun Gökçe D.’yi koruma ve destekleme yönünde olduğu, Gökçe D.’nin halen özel eğitim desteği almakta olduğu, bulunu-lan aşamada, mağdurun aileye tesliminin uygun olduğu kanaati oluşmuştur.

Bununla birlikte, ailenin mağdurun özel durumu nedeniyle uygun koruma ve yönlendirme yolları konusunda bilinçlendirilmesi, ayrıca bu süreçte mağdura uygun psiko-sosyal desteğin sağlan-ması amacıyla, mağdurun ve ailesini kapsayacak şekilde, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından yerine getirilmek üzere 5395 sayılı ÇOCUK KORUMA KANUNU’nun 5. Maddesinin 1.

Fıkrasının a bendinde yer alan Koruyucu ve Destekleyici Tedbir Kararları’ndan danışmanlık ted-birinin uygulanmasının mağdurun yüksek yararına olacağı kanısına varılmıştır.

Esra Psikolog 05/07/2017