• Sonuç bulunamadı

5 ADLİ GÖRÜŞME SONRASI AVUKAT - MAĞDUR AİLESİ KAPANIŞ GÖRÜŞMESİ

 AVUKAT - Bundan sonra olan bu olayla ilgili savcı şikayetimizi mahkemeye götürüp götürmeyeceğine karar verecek. Ben gelişmeler konusunda sizi bilgilendireceğim. Sizi çok gerekmedikçe bir daha buraya getirmeyeceğiz.

telefonla ulaşabilirsiniz.

 MAĞDURUN AİLESİ - Teşekkürler.

 AVUKAT - Sizinle tanıştığım için memnun oldum. Buraya geldiğiniz ve katılım gös-terdiğiniz için teşekkür ederim.

 MAĞDURUN AİLESİ - Biz teşekkür ederiz.

 AVUKAT - (Mağdura dönerek ve yaklaşıp göz teması kurarak) Görüşürüz Ahmet, hoşça kal.

 MAĞDUR - Görüşürüz.

Yapılan görüşmeye ilişkin süreç ve koruma tedbirleri ile ilgili yapılan işlemler tutanağa bağlanır.

Tutanak hazır olanlar tarafından imzalanır. Bu tutanakta mağdurun ifadesine yer verilmez. Mağ-durun ifadesinin yazılı hale getirilmesi isteniyor ise kayıt altına alınan ifade sonradan ve gerekli ise bilgisayar programları da kullanılarak yazıya dökülür.

Bu vakada, çocuğun otizmli olması nedeniyle adli görüşmenin alanında uzman bir bilirkişi ta-rafından yürütülmesi sağlanır. Adli görüşme sonrası, uzman bilirkişi raporunu kendisine verilen sürede hazırlayıp sunar. Aile ile yapılan görüşmeden, çocuğun özel eğitim desteği almaya de-vam ettiği öğrenilir. Aile tarafından çocuğa yönelik herhangi bir ihmal tespit edilmeyip, çocuğun aileye teslimi uygun bulunur. Ailenin gereken destek ve yönlendirmeyi sağlayabildiği izlenimi edinildiğinden, AGR’de çocuk hakkında koruyucu ve destekleyici tedbir uygulanması önerisinde bulunulmaz.

Adli Görüşme Sonrası Yapılacak İşlemler

BİLİRKİŞİ RAPORU

Sayı:... Tarih: ... / ... / ...

Konu: Cinsel İstismar Mağduru Otizmli Çocuk Ahmet B. Hakkında

………….. tarih ve ………….. esas sayılı yazınız gereğince Adli Görüşme Odasında ifade-sinin alınması ve ayrıntılı rapor düzenlenmesi istenen …… ve …….oğlu ………… doğum-lu Ahmet B.; ………. tarihinde anne babası refakatinde gelmesi üzerine ………..Adli Görüşme Odasında (hangi AGO ise) değerlendirilmiştir.

Cinsel istismara uğradığı iddia edilen Ahmet B.’nin Otistik Bozukluğu olması nedeniy-le Cumhuriyet Savcısının çocuğun özellikli durumundan dolayı yapılacak görüşmenin bu durumdaki çocuklarla çalışan yetkin bir uzman tarafından yapılmasını bildirmesi ve sonrasında mağdurla iletişim kurabilecek uzman bilirkişi atanması üzerine bu çocuk-larla çalışan bir uzman bilirkişi AGO’da görüşmeyi gerçekleştirmiştir.

Uzman bilirkişi tarafından Ahmet B., ailesi ve avukatı ile hazırlık görüşmesi yapılmış, soruşturma dosyası incelenmiştir. Uzman bilirkişi; Cumhuriyet Savcısını mağdurun özellikli durumunun görüşmeye olabilecek etkileri ve yaşanabilecek güçlükler konu-sunda bilgilendirmiştir. Mağdurla yapılan adli görüşmenin çocuğun otizmi olması nede-niyle sınırlılıkları olmasına karşın durumuna uygun olarak cevaplar verdiği, ifadelerinin kendi içinde ve dosyadaki ailenin ifadeleriyle tutarlı olduğu görülmüştür.

AGO’da mağdur ve aile ön görüşme ile değerlendirilmiş, çocuğun özel durumuna uy-gun görüşme odası düzenlemesi yapılmış, başlangıçta sadece mağdurla, görüşmenin ilerleyen zamanlarında mağdurun huzursuzlanması nedeniyle ebeveynden yatıştırma desteği alarak anne içerideyken mağdurun olayla ilgili ifadesi alınmıştır.

İncelenen soruşturma dosyasından; otizmi olan 17 yaşındaki Ahmet B’.nin ailenin sav-cılığa başvurmasından 3 ay önce ağlayarak eve geldiği ve annesine “Hamit Abi pipisini popoma soktu.” dediği, Ahmet B.’nin poposunda kızarıklık olduğu, bu olaydan sonra Ahmet B.’nin korkusunun olduğu, eskisi kadar dışarıya çıkmamaya başladığı, yalnız dışarı çıkamadığı, yaşadığı olayı sık sık anlattığı ve bu sırada ağladığı, saldırganlığı ve sinirliliğinin olduğu öğrenilmiştir.

Aileyle yapılan ön görüşmeden; Ahmet B.’nin 12 yıldır otizm tanısıyla takip edildiği, aynı zamanda özel eğitim desteği aldığı, öz bakımını kendi başına yapamadığı, davranış so-runlarını gidermeye yönelik ilaç tedavisi kullandığı, ayrıca diyabet hastalığı nedeniyle medikal tedavi aldığı, görüşme odasında tek başına durabileceği, gerektiğinde yatıştır-mak için omuzuna dokunyatıştır-mak ya da elini tutyatıştır-mak gerektiği, dil gelişimin ve karşılıklı

et-kileşimin sınırlı olması nedeniyle görüşmenin sınırlılıkları olacağı öğrenilmiştir. Ahmet B.’nin göz temasının kısıtlı olduğu, sorulan sorulara uygun cevaplar vermekte zorlan-dığı, tekrar tekrar aynı cümleleri dile getirdiği, dikkat süresinin kısa olduğu ve oldukça hareketli olduğu gözlenmiştir.

Ahmet B. ile yapılan adli görüşmede; Ahmet B.’nin kısa ve tekrarlayan cümlelerinin olduğu, kısıtlı da olsa karşılıklı görüşmeyi sürdürebildiği, yaşadığı iddia edilen travmatik olayla ilgili konuşulmaya çalışıldığında huzursuzlandığı ve stereotipi denilen tekrarlayan motor davranışlar gösterdiği, gelişimsel düzeyi ve mevcut bozukluğu ile uyumlu olarak sorulan sorulara cevap verdiği, genel olarak hareketli ve göz temasının kısıtlı olduğu belirlenmiştir. Görüşmede mağdurun olayla ilgili konuşma sırasında huzursuzluğunun artması nedeniyle çocuğu yatıştırmak üzere anne adli görüşme odasına alınarak görüş-me sürdürülmüş, anne görüşgörüş-meye müdahil olmadan çocuğun görüşgörüş-meyi sürdürgörüş-mesini sağlamıştır. Yapılan görüşmede “Hamit Abi popoma pipisini soktu” şeklinde olayı aktar-mıştır. Sorulan sorularla olayın merada gerçekleştiği anlaşılaktar-mıştır. Ancak istismarın kaç kez yapıldığına ilişkin Ahmet B.’nin gelişimsel bozukluğu ve görüşmeyi sürdürmedeki zorluğu nedeniyle bilgi alınamamıştır.

Adli görüşme sonrası ailenin değerlendirilmesi sonucu acil koruma, gerektiren bir du-rumun olmadığı, Ahmet B.’nin ihmal edilmediği kanaati edinilmiş, ayrıntılı sosyal ince-leme raporunun tamamlanması sonrası durumun yeniden değerlendirilmesi planlan-mıştır.

Sonuç olarak;

Yapılan görüşme kapsamında olayın niteliği ve çocuğun olay nedeniyle psikolojik olarak olumsuz etkilenmiş olması dikkate alınarak, Ahmet B.’ye 5395 sayılı ÇOCUK KORUMA KANUNU’ nun 5. Maddesinin 1. Fıkrası’nın d bendinde yer alan Koruyucu ve Destekleyici Tedbir Kararları’ndan sağlık tedbirinin verilmesinin uygun olacağı kanaati oluşmuştur.

Emine B.

Uzman Bilirkişi

Cinsel İstismar