• Sonuç bulunamadı

Fakülte açısından üniversite öğrencilerinin romantik ilişkilerden beklentilerine dair farkındalıklarına yönelik sonuç ve tartışma. Araştırma

SONUÇ, TARTIŞMA VE ÖNERİLER

5.1. Sonuç ve Tartışma

5.1.2. Üniversite öğrencilerinin romantik ilişkilerden beklentilerine dair farkındalıklarına yönelik sonuç ve tartışma. Bu bölümde üniversite öğrencilerinin

5.1.2.2. Fakülte açısından üniversite öğrencilerinin romantik ilişkilerden beklentilerine dair farkındalıklarına yönelik sonuç ve tartışma. Araştırma

kapsamında, üniversite öğrencilerinin romantik ilişkilerden beklentilerine dair farkındalıklarının, fakültelere göre değişiklik gösterip göstermediği incelenmiştir.

Araştırma sonuçlarına göre öğrencilerin romantik ilişkilerden beklentilerine dair farkındalıkları, güven beklentisi, kültürel beklentiler ve kendini kontrol beklentisi alt boyutlarında fakülte değişkenine göre anlamlı farklılık göstermektedir. Öğrencilerin, ilişki kalite beklentileri ve fiziksel beklentileri ise fakülte bazında benzerlikler göstermektedir. Araştırma sonucunda ulaşılan bulgulara benzer bir şekilde fakülte ile romantik ilişkilerden beklentilerine dair farkındalıklar arasındaki ilişkiyi inceleyen bir çalışmaya ulaşılamadığından bu bulguların daha önceden gerçekleştirilen araştırmalarla tartışılması gerçekleşememiştir.

Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre İlahiyat Fakültesi’nde eğitim görmekte olan üniversite öğrencilerinin romantik ilişkilerdeki güven beklentilerinin puan ortalaması, Eğitim Fakültesinde eğitim görmekte olan öğrencilerin romantik ilişkilerdeki güven beklentilerinin puan ortalamasından daha yüksektir. İlahiyat Fakültesi’ndeki öğrencilerin, romantik ilişki kurarken, güvenebilecekleri, anlayış görebilecekleri ve kaygı yaşamayacakları bir ilişki arayışları Eğitim Fakültesi öğrencilerine oranla daha yüksektir.

İnsan, içinde bulunduğu toplumun değerlerini içselleştiren ve bu değerler doğrultusunda sosyalleşen bir varlıktır (Sumbas ve Durmuş, 2018). Bireylerin sosyalleştiği alanlardan bir tanesi de romantik ilişkilerdir. Bu ilişkiler kurulurken birey, içinde bulunduğu sosyal ortamdan, kültürden ve yetiştirilme tarzından etkilenebilmektedir. Eğitim-öğretim ortamı da bireylerin, sosyal ilişkiler ağı içerisinde bulunduğu ortamlardandır. Bu kapsamda değerlendirildiğinde İlahiyat Fakültesi’nde eğitim almakta olan öğrencilerin ilişkilere bakış açıları da aldıkları bu eğitimin etkisinde kalabilmektedir.

Okutan ve Büyükşahin (2010) göre dindarlık düzeyinin yüksek olduğu bireylerin ilişkilere yönelik eğilimleri daha net olmaktadır. İlişkilerin kurulma aşamasında, bireylerde hakim olan düşünce, kısa vadeli bir ilişki değil uzun ömürlü bir ilişkiye yatırımı yapma isteğidir. Bu kapsamda değerlendirildiğinde İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin güven temelli bir ilişkiye sahip olma istekleri, onların daha az romantik deneyim yaşamalarında etkili olabilmektedir.

Eğitim-öğretim görülmekte olunan fakültelerin sosyal ortamları, bireylerin inançlarında ve düşüncelerinde etkili olabilmektedir. Ayrıca İlahiyat Fakülteleri diğer fakültelere göre yakın ilişkilerin daha az yaşandığı, kişisel yakınlaşmaların ve bu

yakınlaşmaları sağlayacak ortamların daha az olduğu, öğrencilerin felsefi veya siyasi düşüncelerinin çok fazla değişmediği fakültelerdir (Turan ve Nazıroğlu, 2015). Eğitim fakültelerinde ise bu ortamlar biraz daha kolay yaşanabilir haldedir. Fakülteler arasındaki sosyal ortam farklılıkları öğrencilerin ilişki yaşama düzeylerini de etkilemektedir. Bu bilgiler doğrultusunda değerlendirildiğinde, İlahiyat Fakültesi’ndeki öğrencilerin, kişisel yakınlaşmaların az olması, fakülte içi sosyal ortamın öğrencilerin düşüncelerinde etkili olması ve ilişki yönelimlerinin dinsel tutumları doğrultusunda gelişmesi öğrencileri, güven, anlayış ve kaygı oluşturmayan ilişki arayışına itebilmektedir.

Üniversite öğrencilerinin romantik ilişkilerden beklentilerine dair farkındalıkları, fakülte değişkenine göre farklılaştığı alanlardan bir tanesi de kültürel beklentiler konusundaki farkındalıklarıdır. İlahiyat Fakültesi’nde eğitim görmekte olan üniversite öğrencilerinin kültürel beklentiler konusundaki beklenti farkındalıklarının puan ortalaması, Eğitim Fakültesi’nde eğitim görmekte olan öğrencilerin kültürel beklentiler konusundaki beklenti farkındalıklarının puan ortalamasından daha yüksektir. Diğer bir ifadeyle İlahiyat Fakültesi öğrencileri romantik ilişki kurarken kültürel beklentilerini, Eğitim Fakültesi öğrencilerine göre daha ön planda tutmaktadır.

Çiftlerin romantik ilişkileri, yetiştikleri kültürden etkilenmektedir (Karandashev, 2015). Dini hassasiyetler, örf ve adetler, toplumsal değerler ve aile ilişkileri kültürün birer parçalarıdır. İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin ilişki tercihlerinde ve ilişki değerlerinin şekillenmesinde dini hassasiyetler önemli rol oynamaktadır (Mehmedoğlu, 2006). Dini hassasiyetleri doğrultusunda tercihte bulunacak İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin, ilişkideki kültürel beklentilerinin daha yüksek olması beklenen bir durumdur. Ayrıca İlahiyat Fakülteleri’ndeki sosyal yapı çeşitliliğinin, Eğitim Fakültesi’ne oranla daha az olması, farklı kimlik ve kültürden gelen kişilerle ilişki kurma imkanını kısıtlamaktadır. Eğitim Fakültesi’ndeki karma insan yapısı, İlahiyat Fakültesi’ne oranla daha fazladır ve bu durum kişisel yakınlaşmaları kolaylaştırmakta, bireylerin ilişki deneyimlerini arttırmaktadır. İlahiyat Fakültesi’ni tercih eden öğrencilerin yetiştikleri kültürel ortam, eğitim gördükleri fakülte ortamı ve öğrencilerin düşünce yapıları incelendiğinde, romantik ilişki deneyimlerinin diğer fakültelere oranla daha az olması beklenen bir durumdur. Bu nedenle kurulan ilişkinin

kalıcı ve uzun olması isteğiyle öğrenciler, kendi kültürlerine yakın birisi ile ilişki içerisinde olmak isteyebilirler.

Sağlık Fakültesi’nde eğitimine devam eden öğrencilerin romantik ilişkilerdeki kültürel beklentilere dair farkındalıklarının puan ortalaması, Eğitim Fakültesi’nde eğitimine devam eden öğrencilerin romantik ilişkilerde kültürel beklentiler konusundaki farkındalıklarının puan ortalamasından daha yüksektir. Sağlık fakültelerinde yetişen bireyler, her türden insanla iletişim içinde olma potansiyeline sahip, kültürel düzeylerinin farkında olan, kişilik özelliklerini benimsemiş ve toplumsal hassasiyetleri gelişmiş kişilerdir (Ekinci, Güngörmüş, Topçu ve Kerek, 2012). Bu farkındalıklar doğrultusunda hareket eden öğrenciler, kendi kültürel beklentileri doğrultusunda ilişki kurmak isteyeceklerdir. Ayrıca Sağlık Fakültesi mezunlarının çalışma koşulları, Eğitim Fakültesi mezunlarına göre daha zorlu olmaktadır. Bu zorluklar çiftler arasında sorun yaşanmasına sebep olabilmektedir. Bu sorunların yanı sıra çiftler arasında yaşanabilecek kültürel uyumsuzluklar bireylerin var olan sorunlarının artmasına neden olacaktır. Sağlık Fakültesi öğrencileri, yaşayabilecekleri bu sorunların önüne geçilebilmek amacıyla ortak kültür şemasında buluşabilecekleri bireyler ile romantik ilişki kurmak istemeleri ve bu konudaki beklentilerinin daha yüksek olması beklenen bir durumdur. Eğitim Fakültesi’nde çoklu sosyal ortam bulunurken, bu çoklu sosyal ortam Sağlık Fakültesi’nde ise İlahiyat Fakültesi’nde olduğu gibi daha kısıtlıdır. Bu durum da öğrencilerin ilişki deneyimleme olanaklarını azaltmaktadır. Nitekim çalışmanın bulguları incelendiğinde, Sağlık Fakültesi ile İlahiyat Fakültesi’nde eğitim görmekte olan öğrencilerin, romantik ilişkilerdeki kültürel beklentilerinin benzerlik gösterdiği anlaşılmaktadır.

İlahiyat öğrencilerinin romantik ilişkilerde kendini kontrol beklentisine ait farkındalıklarının puan ortalaması, Eğitim Fakültesi öğrencilerinin romantik ilişkilerdeki kendini kontrol beklentisine ait farkındalıklarının puan ortalamasından daha yüksektir. Mehmedoğlu (2006) yaptığı çalışmada İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin kendisiyle ve çevresiyle barışık, örnek ilişkiler içerisinde olan öğrenci grupları oldukları ifade etmiştir. Bu kapsamda İlahiyat Fakültesi’ndeki öğrenciler, toplumsal rol model görevi üstlendiklerine dair inanç geliştirmiş olabilirler. Bu amaçla ilişkilerinde sakin kalabilmeyi, olumsuz durumlarda yaşanabilecek fevri davranışlardan kaçınmayı ve argo kelimeler gibi rahatsız edici sözcükleri ilişkilerinde

barındırmamayı daha fazla istemektedirler. Öğrenciler, kendilerini bu konuda kontrol etmek istemekte aynı zamanda da romantik partnerinin bu konularda hassasiyet göstermesini beklemektedirler. Ayrıca araştırma yapılan grubun sosyo – kültürel durumları da fakülteler arasındaki bu farklılıklara sebep olmuş olabilir.

Sağlık Fakültesi öğrencilerinin romantik ilişkilerde kendini kontrol beklentisine ait farkındalıklarının puan ortalaması, İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin romantik ilişkilerdeki kendini kontrol beklentisine ait farkındalıklarının puan ortalamasından daha yüksektir. Sağlık alanı ve İlahiyat alanı, sakinliğin gerekli görüldüğü meslek gruplarındandır. Bu mesleklerde çalışmak isteyen bireylerin, kişisel kontrol düzeylerinin yüksek olması gerekmektedir. Özellikle acil durumlarla sıklıkla karşılaşılma olasılığının yüksek olduğu sağlık alanı, bireylerin anlık reflekslerinden etkilenebilmektedir. Bu alanda eğitim alan öğrencilere kazandırılması hedeflenen kişisel yeterliliklerin başında, iletişim kurabilme becerisi, duygu durum kontrolü ve sorunlarla baş edebilme kabiliyeti kazandırma gelmektedir (Ekinci, Güngörmüş, Topçu ve Kerek, 2012). Bu yeterlilikler doğrultusunda ilişki kuran öğrencilerin, bu özelliklerinin romantik ilişkilerine yansıması beklenen bir durumdur. Bu kapsamda Sağlık Fakültesi öğrencileri romantik ilişkilerinde sakin kalabilmeyi, fevri davranışlardan uzak durmayı ve güçlü bir iletişimin olmasını romantik ilişkilerinde görmek istemektedirler. Sağlık fakültesinin öğrencilere kazandırmaya çalıştığı yeterlilik aynı zamanda öğrenciler üzerinde örtük öğrenme sağalarak onların ilişkilerindeki beklentilerini de etkilemiş olabilir.

5.1.2.3. Bölüm açısından üniversite öğrencilerinin romantik ilişkilerden

Outline

Benzer Belgeler