• Sonuç bulunamadı

Ankara Üniversitesi Rektörlük Kampüsü Bitkisel Tasarımında Dekoratif Amaçlı Kullanılan Ağaç Ve Çalı Türleri Bilgi Formu

4.3.1.Doğal Verilerin Belirlenmes

4.4. Ankara Üniversitesi Rektörlük Kampüsü Bitkisel Tasarımında Dekoratif Amaçlı Kullanılan Ağaç Ve Çalı Türleri Bilgi Formu

Resim No : 29 (http://www.leserre.it/) Botanik Adı : Aesculus hippocastanum L. Türkçe Adı : Beyaz Çiçekli At Kestanesi Familyası : Hippocastanaceae

Boyu : 20-40 m.

Yaprak Özelliği : Üst yüzü koyu yeşil alt yüzü açık yeşil her iki yüzü çıplaktır. Çiçek Özelliği : Beyaz çiçekleri vardır.

Işık İsteği : Tam güneş veya hafif gölge isterler.

Toprak İsteği : Nemli ve iyi drene olan toprakları severler.

DİĞER ÖZELLİKLER: 13 kadar türü bulunan, yaprak döken ağaç ve çalılardır. Gösterişli çiçekleri vardır. Çeşitli türleri yukarı doğru kümelenen, bol miktarda ve salkım şeklinde açan gösterişli çiçekleri yüzünden süs ağacı olarak kullanılır. At kestaneleri, geniş alanlarda vurgu ağacı olarak ya da yol ağaçlandırmalarında veya okul bahçelerinde, kampüslerde, parklarda değerlendirilebilir.

Bilgi Formu

Resim No : 30 (http://tr.wikipedia.org/) Botanik Adı : Acer pseudoplatanus L. Türkçe Adı : Dağ Akçaağacı

Familyası : Aceraceae

Boyu : 20-25 metreye kadar boylanabilir.

Yaprak Özelliği : 8-12 cm. uzunluğundaki yapraklar lobludur, üst yüzü parlak koyu yeşil ve tüysüz, alt yüzü gri mavi, önceleri sık, ince tüylü daha sonra damar koltukları hariç, çıplaktır.

Çiçek Özelliği : Çiçekler bileşik salkım halinde olup aşağı doğru sarkıktır. Işık İsteği : Tam güneş ya da yarı gölge isterler.

Toprak İsteği : Organik maddelerce zengin, iyi drene olan, nemli toprakları severler.

DİĞER ÖZELLİKLER: Dolgun ve düzgün gövdeli, yuvarlak tepeli bir ağaçtır. Meyve kurulları 7,5-20 cm. uzunluğunda ve bileşik salkım tipinde olup aşağı doğru sarkıktır. Kanatlı nuks meyveleri hemen hemen küreye benzer. Doğal yayılış alanı Kuzey Avrupa'nın alçak rakımlı yerlerinde, orta ve güney Avrupa'nın ise yüksek dağlık bölgeleridir. Türkiye'de büyük kentlerde ve kasabalarda park ve bahçelerde gölge ağacı olarak yetiştirilir. Rüzgar perdesi olarak kullanılabilir.

Bilgi Formu

Resim No : 31 (Ceylan, 2004, s.184)

Botanik Adı : Tamarix tetrandra Pallas ex Bieb. Türkçe Adı : Pembe Çiçekli Ilgın

Familyası : Tamaricaceae

Boyu : 3 metreye kadar boylanabilir. Yaprak Özelliği : Tüy gibi ince yaprakları vardır. Çiçek Özelliği : Koyu pembe çiçekleri vardır. Işık İsteği : Bol güneş isterler.

Toprak İsteği : Her türlü topraklarda yetişebilirler.

DİĞER ÖZELLİKLER: Yaprak döken ya da herdem yeşil çalılardır. Göz alıcı çiçekleri vardır. En az 6 türü yurdumuzda doğal olarak yayılım göstermektedir. İlkbahar veya yazın açan açık pembe, eflatun renkli çiçek salkımları çok gösterişlidir ve neredeyse ağacı başka hiçbir yeri görünmeyecek şekilde kaplarlar. Kuma, tuzlu su ve rüzgara, susuzluğa dayanıklılığı, sahil tesislerinde toprak stabilizasyonu ve perde tesisi için uygun oluşları, onları aranan bitkiler yapar.

Bilgi Formu

Resim No : 32 (http://www.pharmakobotanik.de/) Botanik Adı : Betula pendula Roth.

Türkçe Adı : Huş Ağacı Familyası : Betulaceae Boyu : 20-30 m.

Yaprak Özelliği : Sonbaharda parlak sarı renklenmeler yapan yaprakları vardır. Çiçek Özelliği : -

Işık İsteği : Tam güneş isterler.

Toprak İsteği : İyi drene olan topraklarda daha iyi gelişirler.

DİĞER ÖZELLİKLER: 60 kadar türü bulunan, yaprak döken ağaç ve çalılardır. Huşlar çevre düzenlemelerinde çok sevilen, aranan ve çok miktarda kullanılan ağaç ve çalılardır. Bu bitkiler her tür iklim koşullarına, özellikle soğuk iklimlere kolaylıkla uyum sağlarlar. Sadece iki türleri ılıman iklimlerde yetişebilir. Bunlar; ülkemizin doğal türü olan Akhuş (Betula pendula) ve Irmak Huş (Betula nigra) ağacıdır. Bütün huş ağaçları dayanıklılıkları, gösterişli gövde kabukları ve parlak sarı sonbahar renklenmeleri ile ünlüdürler. Geniş alanların ağaçlandırılmasında kullanıldıkları gibi, geniş caddelerde yol ağacı da olabilirler.

Bilgi Formu

Resim No : 33 (http://www.36hafta.com/) Botanik Adı : Cedrus libani A.Rich.

Türkçe Adı : Toros Sediri Familyası : Pinaceae Boyu : 40-45 m.

Yaprak Özelliği : Yapraklar uzun sürgünler üzerinde tek tek, seyrek ve dağınıktırlar. Çiçek Özelliği : -

Işık İsteği : Tam güneş isterler.

Toprak İsteği : Organik maddelerce zengin,iyi süzülen, derin topraklarda iyi gelişirler.

DİĞER ÖZELLİKLER: 4 türü bulunan herdem yeşil ağaçlardır. Kuzey Afrika, Asya ve ülkemizde doğal olarak yetişen bu ağaçlar harikulade gösterişli ve aranan süs ağaçlarıdır. Gençken piramidal bir formda olan ağaçların tepe kısımları, yaşlandıkça yayvan bir hal alır. Gelişmeleri için yeterli alan sağlanırsa toprak seviyesinden itibaren dallanan harikulade formları olur.

Bilgi Formu

Resim No : 34 (http://eol.org/)

Botanik Adı : Chamaecyparis lawsoniana Parl. Türkçe Adı : Lavzon Yalancı Servisi

Familyası : Cupressaceae Boyu : 12-13 m.

Yaprak Özelliği : Mavi-yeşil yaprakları vardır. Çiçek Özelliği : -

Işık İsteği : Tam güneş isterler.

Toprak İsteği : Organik maddelerce zengin,iyi drene olan topraklarda iyi gelişirler.

DİĞER ÖZELLİKLER: 20 kadar türü bulunan, herdem yeşil ağaç ve çalılardır. Kuzey Yarımküre’nin hemen hemen bütün ılıman bölgelerine yayılmış olan Serviler, bahçe düzenlemelerinde de sık olarak kullanılırlar. İnce, uzun, kimisi piramidal, bazı türleri de hoş kokulu ağaçlardır. Ayrıca birkaç çalı türü de bulunmaktadır. Bahçe çevrelerinde çit olarak kullanılmaktadır.

Bilgi Formu

Resim No : 35 (http://commons.wikimedia.org/) Botanik Adı : Elaeagnus angustifolia L.

Türkçe Adı : İğde

Familyası : Elaeagnaceae Boyu : 5-7 m.

Yaprak Özelliği : Dar şerit halinde, tam kenarlı ve gümüş renkli tüylerle kaplıdır. Çiçek Özelliği : Çiçeklerin dış tarafı gümüşi beyaz, iç tarafı sarı renktedir.

Işık İsteği : Yaprak döken türler tam güneş isterlerken, herdemyeşil türler yarı gölgeye dikilebilir.

Toprak İsteği : İyi drene olan topraklarda çabuk gelişirler.

DİĞER ÖZELLİKLER: 45 kadar türü bulunan, bir kısmı yaprağını döken, bir kısmı da herdemyeşil ağaç ve çalılardır. İlkbaharda açan sarı, kokulu çiçekleri, dekoratif meyveleri ve bazı türlerde harikulade güzellikte olan yapraklarıyla kıymetli peyzaj materyalidirler. Çok sık yapıları olması sebebiyle çit ve rüzgar perdesi yapımına da elverişlidirler. Bazı türlerinin meyveleri yenilebilir.

Bilgi Formu

Resim No : 36 (http://flower.onego.ru/) Botanik Adı : Fagus orientalis Lipsky. Türkçe Adı : Doğu Kayını

Familyası : Fagaceae Boyu : 30-40 m.

Yaprak Özelliği : Yapraklar elips, ters yumurta biçiminde, sivri uzun ya da kısa uçludur.

Çiçek Özelliği : -

Işık İsteği : Tam güneş veya hafif gölge isterler.

Toprak İsteği : Organik maddelerce zengin, iyi drene olan topraklara

dikilmelidirler.

DİĞER ÖZELLİKLER: Doğu kayınının yayılış alanı Bulgaristan, Türkiye ve Kuzey İran’dır. Doğu kayını, gri renkte kabuklu, düzgün ve dolgun gövdeli bir ağaçtır.

Bilgi Formu

Resim No : 37 (http://en.wikipedia.org/) Botanik Adı : Forsythia intermedia Zabel Türkçe Adı : Altın Çanağı

Familyası : Oleaceae

Boyu : 3 metreye kadar boylanabilirler.

Yaprak Özelliği : Yapraklar çiçekler döküldükten sonra çıkarlar. Çiçek Özelliği : Sarı çiçeklidir.

Işık İsteği : Tam güneş isterler.

Toprak İsteği : Her türlü toprağa dikilebilir.

DİĞER ÖZELLİKLER: Yaprak döken çalılardır. Altın Çanakları, en erken çiçek açan ve yaprak döken çalılardandır. İlkbahar başında çıplak dallar, baharı müjdelercesine açık sarı çiçeklerle dolarlar. Örnek bitki olarak, küme ya da gruplar halinde ya da budanan yahut budanmayan çit teşkilinde güzel olurlar.

Bilgi Formu

Resim No : 38 (http://www.jtosti.com/) Botanik Adı : Fraxinus angustifolia Vahl. Türkçe Adı : Sivri Meyveli Dişbudak Familyası : Oleaceae

Boyu : 20-30 m.

Yaprak Özelliği : Tüysü yapraklar 15-25 cm. uzunluğunda 3-13 yaprakçıklıdır. Çiçek Özelliği : Çiçekler er dişi, erkek veya hepsini bir arada barındırabilir. Işık İsteği : En iyi tam güneşte yetişirler.

Toprak İsteği : Organik maddelerce zengin ve iyi drene olan topraklarda yetişirler.

DİĞER ÖZELLİKLER: 70 kadar türü bulunan, yaprak döken ağaç ve çalılardır. Dişbudakların yalnız üç türü ülkemizde doğal olarak yetişmektedir. Orta boylu, kuvvetli ve geniş ağaçlardır. İdeal gölge ağacı olmaları sebebiyle çevre düzenlemede kullanım alanı bulurlar. Anavatanı Orta ve Güney Avrupa ile Kuzey Afrika ve Güneybatı Asya’dır.

Bilgi Formu

Resim No : 39 (http://www.agro-noy.com/) Botanik Adı : Juniperus horizontalis Moench. Türkçe Adı : Yayılıcı Ardıç

Familyası : Cupressaceae

Boyu : 3-4 metreye kadar boylanabilir.

Yaprak Özelliği : Önceler iğnemsi olan yapraklar pulsu yaprağa dönüşür. Çiçek Özelliği : -

Işık İsteği : Hafif gölgede yetişebilirler; ancak en iyisi tam güneştir.

Toprak İsteği : En iyi kuru kumlu veya çakıllı, iyi süzülebilen topraklarda gelişirler.

DİĞER ÖZELLİKLER: Genellikle çalı halinde, bazen de ağaç halinde olan Ardıçlar, daima ince kabuklu, bazen de pulsu kabuklu, iğne ve pul yapraklı herdem yeşil bitkilerdir. Pek çok türü yurdumuzda doğal olarak yetişmekte, çok sayıda tür, alttür, varyete ve formu da süs bitkisi olarak kullanılmaktadır. Plastik yapıları ve görünümleri, güzel iğne ya da pul yaprakları, renkli ve üzümsü meyveleri ve de bodur, sürünücü bitkilerden dev ağaçlara uzanan farklı formları ile neredeyse tek başlarına bir bahçeyi düzenlemeye yetebilirler.

Bilgi Formu

Resim No : 40 (http://lve-baumschule.de/) Botanik Adı : Ligustrum vulgare L.

Türkçe Adı : Adi Kurtbağrı Familyası : Oleaceae

Boyu : 3 metreden uzundur.

Yaprak Özelliği : Kısa saplı yapraklar geniş şerit, ters yumurta biçimindedir. Uçları sivri veya küt, kenarları düz, tüysüz, 3-6 cm boyundadır. Üst yüzü koyu, alt yüzü açık yeşildir. Yapraklardan çoğu kışın dökülmez, ilkbaharda yenileri teşekkül ettikten sonra düşerler.

Çiçek Özelliği : Terminal durumlu piramit biçimindeki bileşik salkım halindedir. Işık İsteği : En iyi tam güneş alan yerlerde yetişirlerse de kısmi gölge ve şehir

şartlarını da tolere edebilirler.

Toprak İsteği : En iyi gelişme nemli ve zengin topraklarda olmaktadır.

DİĞER ÖZELLİKLER: Yaprak döken ya da herdemyeşil, çalı veya ağaç karakterinde, 50 kadar tür bu cinsi oluşturur. Ligustrumlar kolaylıkla üretilebilen, uyumlu ve hızlı büyüyen özellikte olduklarından, en ucuz ve en çok kullanılan çit bitkisidirler. Çit, bordür, yol ağacı, grup ağaç ya da topiary olarak kullanılabilirler.

Bilgi Formu

Resim No : 41 (https://facultystaff.richmond.edu/) Botanik Adı : Mahonia aquifolium (Pursh) Nutt. Türkçe Adı : Sarı Boya Çalısı (Mahonya) Familyası : Berberidaceae

Boyu : 1 metreye kadar boylanabilir.

Yaprak Özelliği : 5-11 yaprakçıklı, tüysü yaprak biçiminde, yaprakçıklar 4-8 cm. uzunluğunda elips veya yumurta biçimindedir. Yaprak kenarları dişli, dişler diken görünümünde, yaprağın üst yüzü koyu parlak yeşil, alt yüzü yeşilimsi renktedir.

Çiçek Özelliği : Çiçekleri sarı renktedir.

Işık İsteği : Serin yerlerde tam güneş veya hafif gölgede, ılıman ve sıcak bölgelerde gölgede iyi gelişirler.

Toprak İsteği : Humuslu ve nemli topraklarda iyi gelişirler.

DİĞER ÖZELLİKLER: Ergin yapraklar kış mevsiminde kırmızı renk alır. Çiçekleri salkım durumunda ve sarı renklidir. Meyveler siyah renklidir ve üzerleri mavi-mor pusludur. Mahonia aquifolium tohumları sonbaharda toplanır. Toplanan bu tohumlar ya geç sonbaharda hemen ekilir ya da kış boyunca katlamaya tabi tutulur.

Bilgi Formu

Resim No : 42 (http://www.dogabotanik.com/) Botanik Adı : Picea pungens Engelm. ‘Glauca’ Türkçe Adı : Mavi Ladin

Familyası : Pinaceae

Boyu : 10-20 metreye kadar boylanabilirler.

Yaprak Özelliği : İğne yapraklar gümüşi ya da mavi renklidir. Çiçek Özelliği : -

Işık İsteği : Güneşli yerlerde iyi yetişir.

Toprak İsteği : Asidik, nemli ve iyi drenajlı toprakları tercih ederler. Ancak değişik toprak koşullarına da uyum sağlarlar.

DİĞER ÖZELLİKLER: Dişi çiçek kozalakları kırmızı renkte, olgunlaşınca 6-10cm, açık kahverengi, kozalak pulları deri gibi ince ve kenarları düzensiz dişlidir. Doğal yayılış alanları Kuzey Amerika’ dır. Park ve bahçelerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Rüzgar ve hava kirliliğine dayanıklıdır. Soliter olarak bahçelerin en seçkin köşelerini süslemektedir.

Bilgi Formu

Resim No : 43 (http://www.anthorama.gr/) Botanik Adı : Ailanthus altissima (Mill.) Swingle. Türkçe Adı : Kokarağaç

Familyası : Simaroubaceae

Boyu : 15 metreye kadar boylanabilir.

Yaprak Özelliği : Yaprakları bileşik, 15-40 yaprakçıktan meydana gelir. Çiçek Özelliği : Büyük bir salkım halindedir. Taç ve çanak 5 parçalıdır. Işık İsteği : Tam güneş ya da hafif gölge kısımlara dikilmelidirler.

Toprak İsteği : Organik maddelerce zengin, nemli, iyi drenajlı topraklarda yetişir.

DİĞER ÖZELLİKLER: Herdemyeşil ağaçlardır. Yaz ortalarında beliren son derece dekoratif kahverengi-kırmızı meyveleri ile dikkat çekicidirler. Ülkemizin doğal türü olmayıp Çin kökenli bir ağaç olmasına rağmen, yetiştirilmekte olduğu pekçok bölgemizde doğallaşmıştır. Süratli gelişirler, çok kanaatkardırlar. Tek olumsuz yanları allerjen polenleri ve erkek ağaçlarda açan nahoş kokulu çiçeklerdir. Bu yüzden Kokarağaç adını da alırlar.

Bilgi Formu

Resim No : 44 (http://upload.wikimedia.org/) Botanik Adı : Populus alba L.

Türkçe Adı : Ak Kavak Familyası : Salicaceae

Boyu : 25-30 metreye kadar boylanabilir.

Yaprak Özelliği : Yaprakların üst yüzeyleri koyu yeşil, alt yüzeyleri ise beyazdır. Çiçek Özelliği : -

Işık İsteği : İyi güneş alan yerlerde yetişir.

Toprak İsteği : Kuru ya da yaş, her türlü toprakta yetişirler.

DİĞER ÖZELLİKLER: 40’a yakın türü bulunan, yaprak döken ağaçlardır. Pek çok türü ülkemizde doğal olarak yetişir. Hava kirliliğine dayanıklıdır. Yerli bir türdür. Sonbaharda sarıya dönen yaprakları üçgen şekilli ve 3-5 lobludur.

Bilgi Formu

Resim No : 45 (http://www.bafratarim.gov.tr/) Botanik Adı : Prunus laurocerasus L.

Türkçe Adı : Karayemiş Familyası : Rosaceae

Boyu : 5-6 metreye kadar boylanabilir.

Yaprak Özelliği : Üst yüzü parlak koyu yeşil, alt yüzü açık renkli ve tüysüzdür. Çiçek Özelliği : Beyaz renkli çiçekleri vardır.

Işık İsteği : Nemli deniz iklimlerinden hoşlanır. Tam güneşe ihtiyaç duyar. Toprak İsteği : Çeşitli toprak türlerinde yetişebilir.

DİĞER ÖZELLİKLER: Sulu meyvesi 8-10 mm. boyunda, zeytin biçiminde ve çekirdeklidir. Önceleri yeşil daha sonra kırmızımsı,olgunlaşınca siyaha yakın koyu bir renk alır. Meyvesi yenir. Parklarda tercih edilen bir süs bitkisidir. Kuvvetli sürgün verdiğinden dolayı budanarak şekil verilebilir. Yeşil çit, yeşil perde oluşturmada kompozisyon halinde ya da soliter olarak kullanılır.

Bilgi Formu

Resim No : 46 (http://www.jacksonsnurseries.co.uk/) Botanik Adı : Pyracantha coccinea M. Roem.

Türkçe Adı : Ateş dikeni Familyası : Rosaceae

Boyu : 3 metreye kadar boylanabilir.

Yaprak Özelliği : Genç sürgünler ve yaprak sapı gri tüylüdür. Yapraklar 2-4 cm. uzunluğunda ters mızraksı, ucu sivri, kenarları dişlidir.

Çiçek Özelliği : Beyaz çiçekleri 8 mm. genişliğindedir. Işık İsteği : Güneşli yerleri tercih eder.

Toprak İsteği : Rutubetli, zengin iyi drenajlı toprakları tercih eder.

DİĞER ÖZELLİKLER: Turuncu-kırmızı meyveleri uzun süren güzel görünümü ve hızlı büyümesine nedeniyle park ve bahçelerde tercih edilir. Vatanı Türkiye, İtalya ve Batı Asya’dır.

Bilgi Formu

Resim No : 47 (http://point.fr.over-blog.fr/) Botanik Adı : Maclura pomifera (Raf.) Schneid. Türkçe Adı : Yalancı Portakal Ağacı

Familyası : Moraceae

Boyu : 20 metreye kadar boylanabilir.

Yaprak Özelliği : 5-12 cm. uzunluğundaki yaprakları uzun damla uçlu yumurta biçimindedir. Üst yüzü parlak yeşil, alt yüzü açık yeşildir ve tam kenarlıdır.

Çiçek Özelliği : Çiçekler 4 parçalıdır ve yeşildir. Olgunlaşınca sarı renge dönerler. Işık İsteği : Tam güneş isterler.

Toprak İsteği : Her türlü toprakta yetişirler.

DİĞER ÖZELLİKLER: Bu ağacın meyvesi çok sayıda çekirdekli sulu meyvelerin bir araya gelmesiyle 10 cm. çapında portakal görünümünde olup, fıstık yeşili rengindedir. Ezildiğinde süt salgılar, antioksidan ve fungal bileşiklerin etkisinden dolayı meyveleri yenmez. Genellikle cadde ve sokakların ağaçlandırılmasında ve ayrıca çit oluşturmak amacıyla kullanılan bir ağaçtır.

Bilgi Formu

Resim No : 48 (http://www.plantsystematics.org/) Botanik Adı : Taxus baccata L.

Türkçe Adı : Adi Porsuk Familyası : Taxaceae

Boyu : 10-12 metre boylanabilirler.

Yaprak Özelliği : İğne yapraklar, 1-2,5 cm uzunluğunda olup, koyu yeşil ve üst yüzleri parlaktır. İğne yaprakların uçları sivri ve enine kesitleri yassıdır. Çiçek Özelliği : -

Işık İsteği : Güneşli ya da yarı gölge alanlarda iyi yetişirler.

Toprak İsteği : Nemli, organik maddelerce zengin, kumlu balçık ve iyi drene olan topraklarda yetişirler.

DİĞER ÖZELLİKLER: Herdemyeşil çalı ve ağaçlardır. Bu cins, yavaş büyüyen, sık yapraklı, Kuzey Yarım Küre kökenli, bu arada bazıları yurdumuzda doğal olarak da yetişen 10 civarında türü kapsar. Bodur ve sütun formlu kültivarları çok sevilir ve yetiştirilir. Hava kirliliğine karşı dayanıklıdır. Bu nedenle şehir merkezlerinde ve endüstriyel bölgelerde kullanılabilirler.

Bilgi Formu

Resim No : 49 (http://www.agraria.org/) Botanik Adı : Platycladus orientalis L. Türkçe Adı : Doğu Mazısı

Familyası : Cupressaceae

Boyu : 20 metreden daha fazla boylanabilir.

Yaprak Özelliği : Çaprazvari, 4 sıralı, pulsu, dip kısmı dekurrent, 1-3 mm.

uzunluğunda ucu biraz sivri, alt yüzeyinde reçine bezeleri bulunur. Çiçek Özelliği : Erkek çiçekler yumurtamsı, 2-3 cm. uzunluğunda, sarımsı yeşildir. Işık İsteği : Güneşli ve yarı gölge yerlerde yetişirler.

Toprak İsteği : Killi, kumlu ve kireçli topraklara uyum gösterirler.

DİĞER ÖZELLİKLER: 5 türü bulunan, herdemyeşil çalı ve ağaçlardır. Mazılar gerek ağaç gerekse çalı boyutlarında olsun, sütunvari, piramidal, dağınık ya da kompakt formlarda ve çok değişken renklerdedir. İç Anadolu bölgemizde de yaygın olarak yetiştirilirler. Kirli şehir havasına ve endüstriyel yörelere dayanıklı bitkilerdir. Mazılar, kuvvetli budamaya ve şekil vermeye fevkalade güzel cevap verirler.

Bilgi Formu

Resim No : 50 (http://tinypic.com/) Botanik Adı : Spiraea vanhouttei Zab. Türkçe Adı : Beyaz Çiçekli Keçi sakalı Familyası : Rosaceae

Boyu : 2 metreye kadar boylanabilir.

Yaprak Özelliği : Yumurta ya da eşkenar dörtgen biçiminde 2-4 cm. uzunluğunda, üst yüzü koyu yeşil, alt yzü mavimsi yeşil renktedir.

Çiçek Özelliği : Beyaz renkli çiçekler 8 mm. genişliğindedir. Şemsiye tipi kurullar oluşturur.

Işık İsteği : Güneşli yerlerde iyi yetişirler.

Toprak İsteği : Nemli fakat iyi drenajlı toprakları severler.

DİĞER ÖZELLİKLER: Bol ve gösterişli beyaz çiçeklerinden dolayı park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir.

Bilgi Formu

Resim No : 51 (http://cicek-cicekci-cicekcilik.blogspot.com/) Botanik Adı : Syringa vulgaris L.

Türkçe Adı : Leylak Familyası : Oleaceae

Boyu : 2 metreye kadar boylanabilir.

Yaprak Özelliği : İlk yaprakları 3-9 loblu, loblar dikdörtgen biçiminde ve birbirine paraleldir. Yaz yaprakları lobsuz, tam kenarlıdır.

Çiçek Özelliği : Mor renkli kokulu çiçekleri 7 cm. uzunluğunda, gevşek salkımlar halindedir.

Işık İsteği : Tam güneş alan yerlerde en iyi kalitede ve iri çiçekler verirler. Toprak İsteği : Birçok değişik toprağı tolere etmelerine rağmen, en iyi nötr yada

alkali, nemli ve zengin topraklarda gelişirler.

DİĞER ÖZELLİKLER: 30 kadar türü bulunan, yaprak döken çalı veya ağaç karakterinde bitkilerdir. Göz alıcı çiçekleri vardır. Leylaklar çok hoş kokulu ve gösterişli çiçekleri sebebiyle çok sevilir ve yaygın olarak yetiştirilirler.

Bilgi Formu

Resim No : 52 (http://www.nps.gov/) Botanik Adı : Wisteria sinensis (Sims) DC. Türkçe Adı : Mor Salkım

Familyası : Fabaceae

Boyu : 20 metreye kadar boylanabilir. Yaprak Özelliği : Sonbaharda yaprakları sararır.

Çiçek Özelliği : Çiçekler mavimsi mor renkte, kokulu ve 30 cm’ e yaklaşan salkımlar oluşturacak şekildedir.

Işık İsteği : Hem güneşte hem de gölge yerlerde yetişirler.

Toprak İsteği : Nemli, organik maddelerce zengin, iyi drene olan ve derin topraklarda yetişirler.

DİĞER ÖZELLİKLER: 10 kadar türü bulunan, yaprak döken sarılıcı bitkilerdir. Göz alıcı çiçekleri vardır. Çağlayanı andıran narin gövdelerde açan salkım şeklinde bol çiçekler, Wisteria’ları peyzajların en değerli asmalarından birisi yapar. Yaşlı asmaların büyük boyutları ve ağaçsı kıvrık gövdeleri onları değerli kılar. Ülkemizde daha çok mor olan türler bilindiğinden Mor Salkım adı verilmiştir.

Bilgi Formu

Resim No : 53 (http://www.dogabotanik.com/sayfa.php?ID=36) Botanik Adı : Yucca filamentosa L.

Türkçe Adı : Avize Familyası : Agavaceae

Boyu : 100-180 cm. boylanabilirler.

Yaprak Özelliği : Yaprakları 60 cm. kadar uzunlukta, 7-8 cm. genişlikte, dar, sert ve uçları iğnelidir.

Çiçek Özelliği : Çiçekler beyaz renkli, çan biçiminde ve aşağı doğru sarkıktır. Işık İsteği : Tam güneş isterler.

Toprak İsteği : Geçirgen, kireçli, kumlu topraklarda iyi yetişirler.

DİĞER ÖZELLİKLER: Herdemyeşil çalı ve ağaç karakterinde 40 kadar tür bu cinsi oluşturur. Göz alıcı çiçekleri vardır. Avizeler güneşli, sıcak yerleri seven ve bu gibi yerlere dikildiklerinde güzel bir tropik etki oluşturan bitkilerdir. Değişik yaprakları ve kaba dokuları ile tek tek ya da gruplar halinde kullanımda güzel vurgu bitkisi olurlar. Oluşturdukları görsel etki sebebiyle çok ilginç bitkilerdir.

Bilgi Formu

Resim No : 54 (http://www.dipbot.unict.it/orto/0094-1.html) Botanik Adı : Sophora japonica L.

Türkçe Adı : Japon Pagoda Ağacı (Japon Soforası) Familyası : Fabaceae

Boyu : 20-25 metreye kadar boylanabilirler.

Yaprak Özelliği : Sonbahar sonunda renklerini değiştirmeden dökülen yaprakları eğrelti otu şeklinde ve 20-25 cm. uzunluktadır.

Çiçek Özelliği : Sarı-beyaz, 1-1,5cm. çapında, bezelye gibi çiçekler 30-40 cm.’yi bulan piramit demetler halinde tüm ağacı kaplarlar.

Işık İsteği : Tam güneş alan kısımlara dikilmelidir. Toprak İsteği : İyi drenajlı ve geniş topraklara dikilmelidir.

DİĞER ÖZELLİKLER: Yaprak döken ağaçlardır. Gösterişli çiçekleri vardır. Yurdumuzda çok sevilen ve yaygın olarak kullanılan bu ağaçlar, yaz sonunda sarımsı- beyaz ve hoş kokulu güzel çiçekler açarlar. Sıcaklığa, kuraklığa ve kirli şehir havasına dayanıklıdırlar. Anavatanları olan Çin, Japonya ve Kore’de 1000 yıldır yetiştirilmektedirler. Bizde gölge ve çiçek ağacı olarak çok tutulur.

Bilgi Formu

Resim No : 55 (http://sv.wikipedia.org/) Botanik Adı : Gleditsia triacanthos L. Türkçe Adı : Amerikan Gladiçyası Familyası : Fabaceae

Boyu : 20-30 metreye kadar boylanabilirler.

Yaprak Özelliği : Yaprakları tüysü, güzel kokulu ve eğreltiotu şeklindedir. Çiçek Özelliği : Gösterişsiz bahar çiçekleri kokuludur.