• Sonuç bulunamadı

4. TRAKYA KALKINMA AJANSI ÖRNEĞİ

4.7. Özel Sektör Gelişim Programı

4.7.1. Fotovoltaik Sistem Kurulumu Eğitimleri

Fotovoltaik (güneş enerjisinden elektrik üretme) teknolojisi, özellikle ülkemiz gibi güneş enerjisi potansiyeli yüksek olan, bol güneş alan ülkelerde gelecek vadeden uzun dönemli ve büyük ölçekli, yenilenebilir enerji üretimi sunan bir teknolojidir. Bu teknolojin yaygınlaştırılması, üreticilerin yeni teknolojileri takip etmesi ve uygulaması amacıyla Trakya Kalkınma Ajansı tarafından KOBİ ve bireysel kullanıcılara yönelik eğitim programları düzenlenmektedir.

Bu kapsamda Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli YDO’lar tarafından:

15-20 Ocak 2018 tarihlerinde Kırklareli’de 57 kişiye/firmaya, 16-21 Nisan 2018 tarihlerinde Edirne’de 25 kişiye/firmaya 17-22 Eylül 2018 tarihlerinde Tekirdağ’da 20 kişiye/firmaya, 24-29 Eylül 2018 tarihlerinde Tekirdağ Çorlu’da 20 kişiye/firmaya,

fotovoltaik eğitimi verilmiştir. Eğitimler ile tüm katılımcılar, teorik bilgilerin yanı sıra iyi uygulama örneklerini de inceleme fırsatı yakalamışlar ve saha ziyaretinde bulunmuşlardır.

4.7.2. 5’inci Uluslararası Trakya ve Balkan İş Forumu

Beşinci Uluslararası Trakya ve Balkan İş Forumu, Trakya Kalkınma Ajansı’nın organizasyonuyla 21 Kasım 2018 tarihinde Tekirdağ’da yapılmıştır.

Etkinliğe Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan, Sırbistan ve Karadağ’dan 100’e yakın iş insanı katılmıştır. İş Forumu’nun ilk bölümünde protokol konuşmaları yapılmış;

ikinci bölümde ise gıda, tarım, ambalaj, hayvancılık, tarım makineleri, inşaat, turizm, orman ürünleri, lojistik, makine yan sanayi gibi sektörlerden toplantıya katılan iş insanları, Türk muhataplarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirmiştir. Misafir iş insanları forumun ertesi günü İstanbul’da devam eden MÜSİAD Fuarına götürülmüş ve iş görüşmelerine devam etmeleri sağlanmıştır.

4.7.3. Bulgar-Türk Ticaret Etkinliği

Sofya ve Filibe Ticaret Müşavirlikleri ile Bulgar-Türk Ticaret ve Sanayi Odası (BULTİŞAD) işbirliğinde 9 Haziran 2018 tarihinde Sofya’da düzenlenen

“Bulgar-Türk Ticaret Günleri Etkinliği”ne bölgedeki TSO’lar ile katılım sağlanmıştır. Bulgar ve Türk iş insanları arasında ticari işbirliklerinin arttırılmasına yönelik firma sunumları ve B2B görüşmelerinin düzenlendiği etkinlikte, 200’e yakın iş insanı bir araya gelmiş ve iş bağlantıları kurma imkânı elde etmiştir. Ayrıca, etkinlik çerçevesinde bir araya gelen TSO başkanları ile Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ilerleyen süreçte Balkan ülkelerinde yapılacak olan çalışmaları ele almıştır.

4.7.4. Özel Sektör ile Katılım Sağlanan Fuarlar 4.7.4.1. World Food Fuarı

2018 yılında 26’ncısı düzenlenen Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknoloji Fuarı World Food, 5-8 Eylül tarihleri arasında İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenmiştir. 40 farklı ülkeden 185’i yabancı olmak üzere toplamda 430 firma/kurum/kuruluşun katıldığı, 20 bine yakın kişinin ziyaret ettiği World Food Fuarı’na, Trakya Kalkınma Ajansı bölgede faaliyet gösteren 12 firma ile katılım sağlamıştır. 3’ncü salon girişinde yer alan Ajans standında Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’dan 4’er firma ürünlerini tanıtma ve iş bağlantıları kurma fırsatı yakalamıştır. Yerli ve yabancı çok sayıda firmanın katıldığı World Food Fuarı’nda katılımcılar piyasaya yeni giren yenilikleri ve ürünleri görme, uluslararası ve yerli

firmalara erişim, tedarikçilerle ve üreticilerle ilişkileri geliştirme fırsatları yakalamışlardır.

4.7.4.2. YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı

24-28 Ekim 2018 tarihleri arasında Anfaş Antalya Fuar Merkezi'nde dokuzuncusu düzenlenen YÖREX yerel ürünler fuarına Trakya Kalkınma Ajansı tarafından satın alınan ortak Trakya standında TSO ve Borsalarının belirlediği 12 firma ile katılım sağlanmıştır. Fuarda bölgenin önemli yöresel değeri olan Uzunköprü pirinci, Kavala kurabiyesi, Meriç yer fıstığı, badem ezmesi, Keşan satır et, hardaliye, üzüm suyu, Tekirdağ köftesi gibi ürünler ziyaretçilerin beğenisine sunulmuştur. 252 kurum, 135 oda ve borsa, 19 kalkınma ajansı ile birlikte toplam 500 katılımcının yer aldığı fuarda, Trakya’ya ait yöresel ürünler için özel bir stant hazırlanmıştır.

4.7.4.3. Çerkezköy Endüstriyel Fuarı

Trakya Kalkınma Ajansı ve Çerkezköy TSO ortaklığı ile 10-12 Ekim 2018 tarihlerinde 2’ncisi düzenlenen Çerkezköy Endüstriyel Fuarı yoğun bir ziyaretçi trafiğine sahne olmuştur. Fuara Çerkezköy ve çevresinde üretim yapan farklı sektörlerden 50’yi aşkın firma katılmıştır. Fuar, yerli ve milli üretimin artırılması anlamında aynı bölgede yaşayan büyük sanayicilerle küçük sanayicileri bir araya getirerek yeni iş fırsatlarının ortaya çıkarılmasına katkıda bulunmuştur.

4.7.4.4. Ar-Ge ve İnovasyon Zirvesi ve Sergisi

Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG)´nun öncülüğünde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı desteğiyle düzenlenen "3.Ar-Ge İnovasyon Zirvesi ve Sergisi” 17-18 Ekim 2018 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilmiştir. Ulusal çapta ilgili aktörleri bir araya getiren zirvede sağlıktan uzay araştırmalarına, savunma sanayiinden enerjiye, iletişimden çevre konularına kadar yeni projeler, buluş ve icatlar sergilenmiştir. Sanayici, yatırımcı ile proje sahiplerini aynı platformda buluşturan organizasyona; Trakya Üniversitesi 2, Namık Kemal Üniversitesi 2 ve Kırklareli Üniversitesi 3 projeyle katılırken, Trakya

Kalkınma Ajansı standında bölge üniversitelerinin yanı sıra Yeni İşim Girişim programından 2 girişimci de yer almıştır.

4.7.4.5. MÜSİAD EXPO Fuarı

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) tarafından bu yıl 17’ncisi gerçekleştirilen MÜSİAD EXPO Fuarı 21-24 Kasım 2018 tarihleri arasında CNR Fuar Merkezi’nde düzenlenmiştir. Fuara Trakya Kalkınma Ajansı organizasyonunda ve MÜSİAD Tekirdağ Şubesi işbirliğinde bölgemizden 15 firma ve genç girişimciyle birlikte katılım sağlanmıştır. Katılımcılar dört gün süren fuar boyunca geliştirdikleri ve ürettikleri ürünlerini sergilemişlerdir. Yerli ve yabancı bir çok iş insanının katılım sağladığı fuarda firma sahipleri aynı zamanda yeni iş bağlantıları kurarak markalarını tanıtma ve yeni ortaklıklar kurma imkanı da yakalamışlardır.

4.8. Avrupa Birliği ve Sınır Ötesi Proje çalışmaları