• Sonuç bulunamadı

Numune 3 ‘ te yer alan farklı örgü alanları

4.2. ÖRGÜ RAPORUNUN ÇIKARILMAS

Araştırmaya alınan üç numenin örgü analizinde, üç farklı yöntemin uygulandığı belirlenmiştir.

4.2.1. Yöntem 1

Örneklem olarak belirlenen 14 tasarımcıdan 4’ünün örgü analizinde yöntem 1’i uyguladıkları belirlenmiştir. Kişilerin eğitim durumları incelendiğinde tekstil eğitimi almadıkları, güzel sanatlar lisesi ve düz lise mezunu oldukları, yöntemi işletmede çalışma süreci içerisinde öğrendikleri belirlenmiştir.

Bu bölümde örgü analizinde uygulanan Yöntem 1 incelenmiş, her numune için ayrı bölümler halinde değerlendirilerek sunulmuştur.

4.2.1.1 Numune 1

Tasarımcılar Numune 1’in örgü raporunu belirlerken kumaşta yer alan 1, 3 ve 4 numaralı örgülerin aynı örgü alanını oluşturmaları, 3 ve 4 numaralı örgülerin iki kumaş katını bağlayan atkı ve çözgü bağlantılarından oluşması nedeniyle tek bir örgü olarak ele almış, böylece Numune 1 için iki örgü alanı analiz edilmiştir.

1, 3 ve 4 numaralı örgü alanının analizi

Analiz öncesi örgü incelenmiş, örgünün çift katlı ve katlar arasında bağlantıların bulunduğu belirlenmiştir. Bağlantıların örgü raporunda homojen dağılmadığı, desen oluşturacak şekilde örgü raporuna yerleştirildiği gözlenmiştir. Bu nedenle örgünün büyük bölümünde kumaş katlarının rahatlıkla birbirinden ayrıldığı tespit edilmiştir.

• Uygulama alanı sökme işlemine hazırlanmıştır.

- Alanın atkı sınırlarını belirlemek için alanın üst ve altından bir miktar atkı iplikleri kumaştan sökülmüştür.( şekil 21)

- Atkı ipliklerinin saçak oluşturması için uygulama alanından bir miktar çözgü ipliği sökülmüştür.

Şekil 21 örgü analizine hazırlanan 1,3 ve 4 numaralı örgü alanları

Bu işlem ile aynı zamanda üst çözgünün alt atkıyla bağlantıların olduğu bölüme kadar kumaş katları birbirinden ayrılmıştır.

• Desen kâğıdı analiz işlemine hazırlanmıştır.

- Uygulama alanı içerisinde kalan atkı ipliği sayısı belirlenmiş ve desen kâğıdında bu sayı kadar atkıdan oluşan bir rapor alanı belirlenmiştir. - Atkı iplikleri desen kâğıdındaki rapor alanın sol kenarına, aşağıdan

yukarıya doğru numaralandırılmış ve atkı iplik kursu bilgilerine uygun olarak sembollerle( üst-Ü ve alt-A) ifade edilmiştir. Bu işlem bağlantıları desen kâğıdına işaretlemede kolaylık sağlamak için yapılmıştır.

• Üst kumaş takına ait, sol kenardaki ilk üst çözgü ipliği diğer çözgülerden uzaklaştırılarak boşta kalan atkıların bulunduğu bölüme getirilmiş ve bağlantılar

lup yardımı ile incelenmiştir. İncelemede atkı sırasının karışmamasına dikkat edilmiştir.

• İncelenen üst çözgünün üst atkı ipliği ile bağlantılarının bir dolu bir boş şeklinde olduğu belirlenmiş ve desen kâğıdına aşağıdan yukarı doğru işaretlenmiştir.

Şekil 22. İlk üst çözgü ipliğinin üst atkılarla bağlantısı ve desen kâğıdı üzerinde gösterilmesi

• İncelenen çözgü, üst çözgü olduğundan tüm alt atkılar ile bağlantısı desen kâğıdına dolu kare olarak işaretlenmiştir. Bunun nedeni alt atkı sıralarında üst çözgülerin üstte bulunduğunu göstermek içindir. Literatürde geçen ve eğitim programlarında uygulanan kaldırma işaretini (/) tasarımcıların dolu kare olarak gösterdikleri anlaşılmaktadır.

Şekil 23 analiz alanında yer alan ilk üst çözgü ipliğinin üst ve alt atkılarla bağlantısının desen kâğıdı üzerinde gösterimi

• Bağlantıları desen kâğıdına işaretlenen çözgü ipliği kumaştan çekilmiştir.

• Bir sonraki üst çözgü saçakların bulunduğu bölüme getirilmiş, bağlantıları incelenmiştir.

• Belirlenen bağlantı düzeni desen kâğıdına bir çözgü boş bırakılıp, üçüncü çözgü ipliği olarak işaretlenmiştir. Bunun nedeni çözgü iplik kursunun 1/1 olmasıdır.

Şekil 24 2.üst çözgü ipliğinin desen kâğıdı üzerinde gösterimi

• Desen kâğıdı incelendiğinde üst çözgünün üst atkıyla bağlantısının bezayağı( B 1/1) olduğu belirlenmiştir.

• Sol kenardaki ilk alt çözgü ipliği diğer çözgülerden uzaklaştırılarak boşta kalan atkıların bulunduğu bölüme getirilmiş ve bağlantılar lup yardımı ile incelenmiştir. Bazı tasarımcıların bu işlemi kumaşın tersinden yaptığı görülmüştür. Ancak analiz kumaşın tersinden yapıldığında, bağlantıların desen kâğıdına, kumaşın yüzünden yapılıyormuş mantığıyla işaretlenmesine dikkat edilmiştir.

• Belirlenen bağlantılar, desen kâğıdına ilk alt çözgü ipliği olarak, aşağıdan yukarı doğru işaretlenmiştir. Sökme işlemi sağdan sola doğru yapıldığı için desen kâğıdına işaretlemelerin soldan sağa doğru olmasına dikkat edilmiştir.

Şekil 25 alt çözgü ipliğinin kumaş ve desen kâğıdı üzerinde gösterimi

• Yine ilk alt çözgünün üst atkılar ile bağlantı yapmadığı belirlenmiş ve üst atkılar ile bağlantısı desen kâğıdına boş kare olarak bırakılmıştır.

• Bağlantıları desen kâğıdına işaretlenen çözgü ipliği kumaştan çekilmiştir.

• Bir sonraki alt çözgü ipliği saçakların bulunduğu bölüme getirilmiş ve bağlantıları incelenmiştir.

• Belirlenen bir boş bir dolu şeklindeki bağlantılar, desen kâğıdına ikinci alt çözgü ipliği olarak, aşağıdan yukarı doğru işaretlenmiştir.

Şekil 26 2.alt çözgü ipliğinin desen kâğıdı üzerinde gösterimi

• Alt çözgünün üst atkılar ile bağlantı yapmadığı belirlenmiş ve üst atkılar ile bağlantısı desen kâğıdına boş kare olarak bırakılmıştır.

• Desen kâğıdı incelendiğinde alt çözgünün alt atkıyla bağlantısının bezayağı (B 1/1) olduğu belirlenmiştir.

Tasarımcılar üst ve alt kumaş katı örgülerini tespit etmelerine rağmen kumaş katları arasındaki bağlantı düzenini belirlemek için analiz işlemine devam edilmesi gerektiğini belirtmişlerdir. İşlemleri kolaylaştırmak amacıyla tasarımcılar; kumaş katları arasında bağlantı yapan çözgüye kadar tüm çözgüleri bağlantılarını incelemeden sadece iplikleri sayarak sırayla kumaştan çekmişlerdir. Söktükleri iplik sayısını desen kâğıdında belirtmişleridir.

• 30 (15 üst 15 alt çözgü) çözgü boyunca bağlantılar incelenmeden kumaştan çekilmiş, 31.çözgüde kumaş katları arasında bağlantı olduğu belirlenmiştir.

• 7.alt atkının 31. üst çözgü ile atkı bağlantısı yaptığı belirlenmiş bu bağlantı desen kâğıdına boş kare olarak bırakılmıştır.

• 31. üst çözgü ipliğinin üst atkılar ile yaptığı bağlantı desen kâğıdına işaretlenmiştir.

• Üst çözgünün alt atkılar ile 7. alt atkı dışındaki tüm bağlantıları dolu kare olarak işaretlenmiştir.

Şekil 27 Çözgü ipliği bağlantılarının kumaş ve desen kâğıdı üzerinde gösterimi

• Bağlantıları işaretlenen çözgü ipliği kumaştan çekilmiştir.

• 31.çözgüyü izleyen 46 çözgü ipliğinde kumaş katları arasında bağlantı olmadığı gözlenmiş, bu nedenle çözgülerin bağlantıları incelenmeden kumaştan çekilmiştir. • 79. çözgü ipliğinin bağlantıları incelendiğinde çözgünün alt çözgü olduğu 18.üst

atkı ile çözgü bağlantısı yaptığı belirlenmiş, bağlantılar desen kâğıdına işaretlenmiştir.

• Bağlantıları işaretlenen çözgü ipliği kumaştan çekilmiştir.

• Bu işlem 128 çözgü ipliğine kadar devam ettirilmiş,128. çözgü ipliğinin kumaş katları arası bağlantısı bulunduğu, bağlantılar incelendiğinde 31.çözgü ipliği ile aynı olduğu belirlenmiştir.

Şekil 28 Çözgü ipliğinin kumaş ve desen kâğıdı üzerinde gösterimi

• Bağlantı desen kâğıdına işaretlenmiş ve kumaştan çekilmiştir.

• Bu bağlantıdan sonra kumaş katları arasında hiçbir bağlantının olmadığı gözlenmiştir. Bu nedenle analiz alanında kalan üst ve alt çözgü iplikleri sayılmış ve belirlenen sayı kadar üst ve alt çözgü ipliği bezayağı örgü yapacak şekilde örgü raporuna not alınmıştır.

Hazırlanan analiz alanında, kumaş katlarının arasında yer alan bağlantının bulunduğu alana kadar kumaş katları birbirinden ayrılmıştır. Bu nedenle tasarımcıların kumaş katlarının ayrıldığı bölümde örgü raporu belirlenirken, önce üst kumaş katı örgüsünü daha sonra alt kumaş katı örgüsünü belirledikleri, belirlenen bağlantı düzenini desen kâğıdına aktarırken çözgü iplik kursu bilgilerine uygun olarak işaretledikleri görülmektedir.

Yöntemin işlem basamakları incelendiğinde; örgüyü oluşturan üst ve alt kumaş katı örgüleri çok kısa bir sürede belirlendiği, kumaş katları arasındaki bağlantının öncelikle belirlenebilmesi için tekrar içeren çözgü ipliklerinin desen kâğıdına işaretlenmeden sadece sayısal olarak belirlendiği ve sökülerek ortamdan uzaklaştırıldığı görülmektedir.

Örgünün bilgisayara aktarılması

• Kullanılan tasarım programının özelliğine göre farklı yöntemlerle kumaşın atkı ve çözgü iplik kursu bilgileri bilgisayara veri olarak kaydedilir.

• Bilgisayarda 157 çözgü ve 42 atkıdan oluşan bir örgü raporu oluşturulur.

• Örgü raporunda üst kumaş katını oluşturan birinci grup atkı ile birinci grup çözgülerin kesiştiği bölüme bezayağı örgü yerleştirilir. Tasarımcılar elde edilen örgünün daha önceden bilgisayarda kayıtlı olmadığı durumlarda öncelikle bilgisayarda bu örgünün oluşturulması gerektiğini belirtmişlerdir.

Şekil 29 Üst kumaş katı örgüsünün rapor alanına yerleştirilmesi

• Alt kumaş katını oluşturan 2. grup atkı ile 2. grup çözgülerin kesiştiği bölüme bezayağı örgü yerleştirilir.

Şekil 30 Üst kumaş katı örgüsünün örgü raporuna yerleştirilmesi

• 2. grup atkı ile 1. grup çözgülerin kesiştiği bölüm dolu kare yerleştirilir.

Şekil 31 Alt çözgünün üst atkı ile bağlantılarının örgü raporuna yerleştirilmesi

• Desen kâğıdındaki 31. ve 128. çözgüde yer alan atkı bağlantıları ekrandaki örgü raporuna yerleştirilir.

• Desen kâğıdındaki 79. çözgüde yer alan çözgü bağlantıları ekrandaki örgü raporuna yerleştirilir.

• Oluşturulan örgü daha sonra 1.numune kumaşın desenine aktarılmak üzere kaydedilir.

2 numaralı örgü alanının analizi

Analiz öncesi örgü incelediğinde, örgünün çift katlı olduğu ve kumaş katları arasında bağlantının bulunmadığı belirlenmiştir. Bu nedenle tasarımcılar yöntem 1’in bu bölümün analizinde uygun olmadığını ifade etmişler, analizi yöntem 2 ye göre uygulamışlardır. Bu nedenle bu örgünün analizi ve bilgisayara aktarılması Yöntem 2 başlığı altında anlatılmıştır.

Ayrıca tasarımcılar numune 1’de iplik sıklığının düşük, kumaş yüzeyindeki örgülerin net olmasından dolayı bu yöntemlerin detaylı uygulanmasına gerek duyulmadığını, lupla yapılan inceleme ve iplik sayımı ile güvenilir sonuç alınabileceğini ifade etmişlerdir. Ancak bir tasarımcı yöntemin mantığının kavranması amacıyla uygulamayı tüm detaylarıyla göstermiştir.

4.2.1.2 Numune 2

Bu bölümde tasarımcıların, numune 2’nin örgü raporunu belirlemek için uyguladıkları yöntem 1’in işlem akışı incelenmiş, belirlenen her bir örgü alanına göre ayrı ayrı açıklanmıştır.

1 ve 2numaralı örgü alanının analizi

Tasarımcılar numune 2’nin örgü analizi için kumaşta 1 ve 2 numaralı örgü olarak tanımlanan örgü alanlarını aynı örgü alanını oluşturmaları ve net çizgilerle birbirlerinden

ayrılmıyor olması nedeniyle birlikte inceleyerek, ortaya çıkan farklı örgülerin ayrı ayrı kaydedilmesinin daha sağlıklı olacağını ifade etmişlerdir.

Analiz öncesi örgülerin bulunduğu alan incelenmiş, iki örgünün de tek katlı olduğu belirlenmiştir. Örgü tek kat ve çözgü tek tip olduğundan çözgü iplik kursu belirlenmemiş, atkı iplik kursu “örgü analizi hazırlık işlemleri” aşamasında belirlenen atkı atım sırası olarak kabul edilmiştir.

• Örgü raporunun büyük olması ve içerisinde yer alan iki farklı örgünün net çizgiler ile birbirlerinden ayrılmıyor olması dikkate alınarak yaklaşık 3 cm2’

lik alan örgü analizi için belirlenmiştir.

• Numune 1’in örgü analizinde açıklandığı gibi uygulama alanı sökme işlemine, desen kâğıdı da analiz işlemine hazırlanmıştır.

Şekil 33 1 ve 2 numaralı örgülerin sökme işlemine hazırlanışı

• Sol kenardaki ilk çözgü ipliği diğer çözgülerden uzaklaştırılarak saçak şeklindeki atkıların bulunduğu bölüme getirilmiştir.

• Bağlantılar lup ile incelenerek desen kâğıdına aktarılmıştır. • Bağlantıları işaretlenen çözgü ipliği kumaştan çekilmiştir.

Uygulama tamamlandığında raporun hala devam ettiği belirlenmiştir. Yöntem 1’i kullanan araştırmacılar; raporun bu haliyle bırakıldığında desende iz oluşabileceğini belirtmişlerdir.

Tasarımcılar bu aşamadan sonra eğer zaman sınırlaması yoksa rapor tekrarlayana kadar işleme devam edildiğini belirtmişlerdir. Zaman sınırlamasının olduğu durumlarda ise iz durumunun önlenebilmesi için; raporun belirli bölümlerinden kopyalanan kesitlerin raporun sonuna eklenebileceğini belirtmişlerdir. İşlem sırasında raporunun bağlantı düzenine mümkün olduğunca bağlı kalmaya özen gösterilmiştir.

• Desen kâğıdı incelendiğinde aynı raporda 2 farklı örgü olduğu belirlenmiştir. Raporda yer alan farklı örgü zemin örgüsünden çıkarılarak desen karakterine yerleştirilmek üzere başka bir örgü kâğıdına aktarılmıştır.

Analizde tespit edilen 2.örgü zeminde düzensiz bir şekilde dağılım göstermektedir. Tasarımcılar 2.örgünün analiz edilen rapor alanından çıkarılmaması durumunda, sabit bir düzen içerisinde devam edeceğini, numunedeki görünümün elde edilemeyeceğini ifade etmişlerdir.

Belirlenen örgünün bilgisayara aktarılması

• Analiz kâğıdında yer alan örgü raporunun çözgü ve atkı sayısı belirlenmiştir. • Bilgisayarda 216 çözgü ve 40 atkıdan oluşan rapor alanı oluşturulmuştur.

• Analiz işleminde elde edilen örgü raporu bilgisayarda oluşturulan örgü alanına aktarılmıştır.

• Bilgisayara 1 Numaralı Örgü olarak kaydedilmiştir.

Analiz işleminde elde edilen 2.örgü için de aynı işlemler uygulanmış ve 2 numaralı örgü olarak bilgisayara kaydedilmiştir.

3 numaralı örgü alanının analizi

Örgünün bulunduğu alan incelenmiş, örgünün kendinden bağlantılı çift katlı olduğu gözlenmiştir. Bu bağlantının örgü raporunu genişletebileceği düşünülerek geniş bir uygulama alını belirlenmiştir.

• İncelemede, 1.ve 2.grup atkıların kumaşın ön yüzünde, 3.grup atkının kumaşın arka yüzünde olduğu gözlenmiştir. Bu bilgi atkı iplik kursunu üst1/üst2/alt olarak belirlenmesini sağlamıştır.

• Numune 1’in örgü analizinde açıklandığı gibi uygulama alanı sökme işlemine, desen kâğıdı da analiz işlemine hazırlanmıştır.

Şekil 34 3 numaralı alanın sökme işlemine hazırlanışı

• Sol kenardaki ilk üst çözgü ipliği diğer çözgülerden uzaklaştırılarak boşta kalan atkıların bulunduğu bölüme getirilmiş ve bağlantılar lup yardımıyla incelenmiştir.

Şekil 35 1. Çözgü ipliğinin kumaş üzerinde ve desen kâğıdında gösterimi

• Belirlenen bağlantılar desen kâğıdına aşağıdan yukarı doğru işaretlenmiştir. • Bağlantıları işaretlenen çözgü ipliği kumaştan çekilmiştir.

• Bu işlemler 60 çözgü ipliği devam etmiştir. Çözgüler, incelemek için saçakların bulunduğu bölüme getirilirken çözgü iplik kursu bilgilerine dikkat edilmiştir. • 61.çözgünün bağlantıları incelendiğinde analiz edilen ilk çözgü ipliği ile aynı

bağlantıyı yaptığı görülmüş ve örgü raporun tamamlandığı anlaşılmıştır.

• Raporun tamamlandığından emin olmak için yöntem 1’de de belirtildiği gibi işleme iki çözgü ipliği daha devam edilmiş, çözgülerin analizde belirlenen 2. ve 3.çözgü ipliği ile aynı bağlantıyı tekrar ettiği gözlenmiştir.

Şekil 36 Birleştirilmiş örgü raporu

Desen kâğıdına işaretlenen örgü incelendiğinde; • Üst kumaş katı örgüsünün • Alt kumaş katı örgüsünün

• Kumaş katları arasındaki bağlantının alt çözgüler ile 2. grup atkıları arasında bağlantı yaptığı belirlenmiştir.

Elde edilen bu bilgi ile uygulama sırasında desen kâğıdına yanlış bir işaretlemenin olup olmadığı kontrol edilmiştir.

Örgünün bilgisayara aktarılması

• Analiz kâğıdında yer alan örgü raporunun çözgü ve atkı sayısı belirlenmiştir. • Bilgisayarda 60 çözgü ve 30 atkıdan oluşan rapor alanı oluşturulmuştur.

Şekil 37 Bilgisayarda rapor alnının oluşturulması

• Bilgisayarda daha önceden kayıtlı olan 3 atlamalı çözgü yüzlü 5’li saten örgüsü üst çözgü ve üst atkıların kesiştiği bölüme, üst kumaş katı örgüsü olarak aktarılmıştır.

• Bezayağı örgüsü alt çözgü ve alt atkıların kesiştiği bölüme alt kumaş katı örgüsü olarak aktarılmıştır.

Şekil 39 Alt örgünün örgü raporuna aktarılması

• Raporda alt çözgü ile üst atkının kesiştiği bölüm önce dolu kare olarak işaretlenmiş ardından alt çözgünün üst atkı ile yaptığı bağlantı desen kâğıdından kontrol edilerek bilgisayardaki örgüye aktarılmıştır.

Şekil 40 Kumaş katı bağlantı raporunun örgü raporuna aktarılması

• Desende bir hata oluşmasını önlemek için bilgisayarda elde edilen örgü desen kâğıdı ile karşılaştırılarak kontrol edilmiştir.

• Bilgisayara 3 Numaralı Örgü olarak kaydedilmiştir.

4 Numaralı örgünün analizi

Yöntem 1’i tercih eden tasarımcılar bu bölümün analizini ayrı bir şekilde inceleyebilecekleri gibi 3 numaralı örgünün analizi sırasında incelenebileceğini belirtmişlerdir.

Örgünün bulunduğu alan incelenmiş, örgünün çift katlı ya da kuvvetlendirilmiş örgüden oluştuğu belirlenmiştir. İncelemede, 1.ve 2. grup atkıların kumaşın ön yüzünde, 3.grup atkının kumaşın arka yüzünde olduğu gözlenmiştir. Bu bilgi atkı iplik kursunu üst1/üst2/alt olarak belirlenmesini sağlamıştır.

• Numune 1’in örgü analizinde açıklandığı gibi uygulama alanı sökme işlemine, hazırlanmıştır.

• Sol kenardaki ilk çözgü ipliği diğer çözgülerden uzaklaştırılarak boşta kalan atkıların bulunduğu bölüme getirilmiş ve bağlantılar lup yardımıyla incelenmiştir. • Belirlenen bağlantı düzeni desen kâğıdına işaretlenmiştir.

Şekil 43 1.çözgü ipliğinin desem kâğıdında ve örgü raporunda bağlantısı

• Bağlantıları işaretlenen çözgü ipliği kumaştan çekilmiştir.

• Bir sonraki çözgü ipliği saçakların bulunduğu bölüme getirilmiş ve bağlantıları incelenmiştir.

• Belirlenen bağlantı düzeni desen kâğıdına işaretlenmiş, işaretlenen çözgü ipliği kumaştan çekilmiştir.

• Bu işlemler örgüde yer alan sırasıyla 10 çözgü ipliğine uygulanmıştır.

• Desen kâğıdına işaretlenen örgü incelendiğinde 11. çözgü ipliği ile 1.çözgü ipliğinin aynı bağlantıyı yaptığı gözlenmiştir. Bu durum raporun tamamlandığını belirtmiştir.

• Örgü raporunun tamamlandığından emin olmak için işleme iki çözgü ipliği daha devam edilmiş, bu çözgülerin analizde belirlenen ilk iki çözgü ipliği ile aynı bağlantıyı yaptığı gözlenmiştir.

Şekil 44 Elde edilen örgü raporunun desen kâğıdı üzerinde gösterimi

• Desen kâğıdına işaretlenen örgü incelendiğinde, örgünün alt atkı ilavesiyle kuvvetlendirilmiş olduğu belirlenmiştir. Üst atkıların bağlantısının 3 atlamalı atkı yüzlü beşli saten, alt atkıların bağlantısının 2 atlamalı çözgü yüzlü beşli saten olduğu ve rapor içerisinde 5 atkı bağlantısı oluşturduğu belirlenmiştir.

Desenin bilgisayara aktarılması

• Analiz kâğıdında yer alan örgü raporunun çözgü ve atkı sayısı belirlenmiştir. • Bilgisayarda 10 çözgü ve 15 atkıdan oluşan rapor alanı oluşturulmuştur.

Şekil 45 Bilgisayarda rapor alnının oluşturulması

• Bilgisayara atkı iplik kursu bilgileri veri olarak aktarılmıştır.

• Bilgisayarda daha önceden kayıtlı olan saten örgüsü üst atkıların kesiştiği bölüme aktarılmıştır.

Şekil 46 Üst örgünün örgü raporuna aktarılması

• Alt atkının kesiştiği bölüm önce dolu kare olarak işaretlenmiş ardından alt atkı bağlantıları desen kâğıdından kontrol edilerek bilgisayardaki örgüye aktarılmıştır.

Şekil 47 birleştirilmiş örgü raporu

• Desende bir hata oluşmasını önlemek için bilgisayarda elde edilen örgü desen kâğıdı ile karşılaştırılarak kontrol edilmiştir.

• Bilgisayara 4 Numaralı Örgü olarak kaydedilmiştir.

5 numaralı örgü alanının analizi

Örgü lup ile incelenmiş; kumaşın kendinden bağlantılı çift katlı örgüden oluştuğu ve ilave atkının kumaşın ön yüzünde desen oluşturduğu belirlenmiştir. İncelemede, 1.ve 4.grup atkıların kumaşın ön yüzünde, 2 ve 3.grup atkıların kumaşın arka yüzünde olduğu gözlenmiştir. Bu bilgi atkı iplik kursunu üst1 / alt1 / alt2 / üst2 olarak belirlenmesini sağlamıştır.

• Numune 1’in örgü analizinde açıklandığı gibi uygulama alanı sökme işlemine, desen kâğıdı da analiz işlemine hazırlanmıştır.

Şekil 48 5 numaralı örgünün analizi için hazırlanan kumaş ve desen kağıdı

• Sol kenardaki ilk üst çözgü ipliği diğer çözgülerden uzaklaştırılarak boşta kalan atkıların bulunduğu bölüme getirilmiş ve bağlantılar lup yardımı ile aşağıdan

Benzer Belgeler