• Sonuç bulunamadı

Numune 3 ‘ te yer alan farklı örgü alanları

2 numaralı örgü alanının analiz

4.4. Yeni Başlayanlar İçin Geliştirilen Örgü Analizi Yöntemler

4.4.1 Önerilen Yöntem

Bu yöntem literatürde belirtilen kuvvetlendirilmiş örgülerin analizinde uygulanan yöntem ile araştırmada belirtilmiş olan yöntem 2’nin işlem basamakları, birleştirilerek yeniden düzenlenen bir yöntemdir. Geometrik desenli, raporu çözgü yönünde gelişen, kuvvetlendirilmiş ya da katlı kumaşların örgü analizinde tercih edilebilecek bir yöntemdir.

1. İncelenecek örgünün kuvvetlendirilmiş olması durumunda her atkı grubu için, katlı olması durumunda da her kumaş katı için, kumaş yüzeyinde ayrı uygulama alanı belirlenir.

2. Kumaşın sol tarafından belirli bir alan bırakılıp ardından 1,5 cm genişlikte çözgüler çekilir. Bu işlem analiz sırasında çözgü ipliklerinin rahat hareket etmesini sağlamak içindir.

3. Çözgülerin çekildiği alanda incelenecek üst atkı grubunun (kuvvetlendirilmiş olması durumunda üst atkı grubu, kumaşın katlı olması durumunda üst kumaş katına ait atkı grubu) dışında kalan atkı iplikleri kesilir. İplikleri keserken incelenecek olan atkı iplerinin kesilmemesine dikkat edilir.

4. İlk analiz alanından sonra kaç farklı alanda uygulama yapılacaksa o sayıda rapor tekrar edecek kadar bir alan bırakılır. Bunun nedeni sökme işleminde bir hata oluşması durumunda analiz için yeniden kumaş hazırlamadan sökme işlemini uygulanabilmektir.

5. Belirlenen alanın sağından 2-3 cm genişliğinde çözgüler çekilir.

6. Çözgülerin çekildiği alandaki incelenecek atkı ipliği grubu dışında kalan atkı iplikleri kesilir. İplikleri keserken alt atkı ipliklerinin kesilmemesine dikkat edilmelidir.

7. Kumaş, beyaz bir zemin üzerine, atkı iplikleri gergin bir duruma gelecek şekilde sabitlenir.

İlk uygulama alanındaki bağlantılarının tespiti

1. Sağ kenardaki ilk çözgü ipliği yandaki çözgülerden uzaklaştırılarak boşta kalan atkıların bulunduğu bölüme getirilir.

2. Çözgünün atkı ipliği ile bağlantıları aşağıdan yukarıya doğru incelenerek desen kâğıdına sağdan ilk çözgü hizasına aşağıdan yukarı doğru işaretlenir.

3. Bağlantıları desen kâğıdına işaretlenen çözgü ipliği kumaştan çekilir.

4. Bu işlem birinci çözgünün hareketi tekrarlanıncaya kadar desen kâğıdına sağdan sola doğru işaretlenerek devam ettirilir. Herhangi bir yanılma olmaması için ilave olarak iki çözgü ipliği daha çekilerek rapordaki 2. ve 3.çözgü iplikleri ile aynı bağlantıları yapıp yapmadıkları kontrol edilir.

Diğer uygulama alanındaki bağlantılarının tespiti

1. Sağ kenardaki ilk çözgü ipliği yandaki çözgülerden uzaklaştırılarak boşta kalan atkıların bulunduğu bölüme getirilir.

2. Birinci analiz alanındaki sökülen son ipliğin ikinci analiz alanındaki sökülen ilk iplik olmasına dikkat edilmelidir.

3. Çözgüler, soldan sağa doğru çekilerek analiz edildiği için, çözgü bağlantıları desen kâğıdı üzerine geçirilmesi soldan sağa doğru yapılmalıdır.

4. Bağlantıları desen kâğıdına işaretlenen çözgü ipliği kumaştan çekilir.

5. Bu işlem birinci çözgünün hareketi tekrarlanıncaya kadar desen kâğıdına sağdan sola doğru işaretlenerek devam ettirilir. Bir hata olmaması için ilave olarak iki çözgü ipliği daha çekilerek rapordaki 2. ve 3.çözgü iplikleri ile aynı bağlantıları yapıp yapmadıkları kontrol edilir.

Belirlenen örgü raporlarının birleştirilmesi

1. İlk olarak, iplik kursu bilgileri ve atkı gruplarına ait elde edilen örgü raporlarının bilgileri kullanılarak birleştirilecek raporun çözgü ve atkı sayısı hesaplanır. 2. Hesaplanan sayıya uygun olarak yeni rapor alanı oluşturulur.

3. Örgünün kuvvetlendirilmiş olması durumunda; İlk uygulama bölümünde elde edilen üst atkıların bağlantıları yeni rapor alanına dolu kare ( ) olarak yerleştirilir. Alt atkı sıralarında atkının üzerinde kalan tüm çözgülerin bağlantılarının bulunduğu alana çözgü renginde kaldırma işareti (/) yerleştirilir. İkinci uygulama alanından (2.analiz alanı) tespit edilen alt atkı bağlantıları, yeni rapor alanına ( ) işareti yerleştirilir.

4. Örgünün katlı olması durumunda kuvvetlendirilmiş olma durumundan farklı olarak İlk uygulama alanından elde edilen üst çözgülerin üst atkılar ile çözgü bağlantıları üst çözgü renginde dolu kareyle, diğer uygulama alanından elde edilen alt çözgünün alt atkıyla çözgü bağlantıları alt çözgü renginde dolu kareyle yeni rapor alanına işaretlenir.

4.4.2 Önerilen Yöntem 2

Desen raporu atkı yönünde ( çözgü raporunda ) genişleyen, kuvvetlendirilmiş ya da katlı, geometrik desenli kumaşların örgü analizinde tercih edilebilecek bir yöntemdir.

1. İncelenecek örgünün her atkı grubu için, kumaş yüzeyinde çözgü yönünde ayrı uygulama alanı belirlenir.

2. Kumaşın sol tarafından belirli bir alan bırakılıp ardından 1,5 cm genişlikte çözgüler çekilir. Bu işlem analiz sırasında çözgü ipliklerinin rahat hareket etmesini sağlamak içindir.

3. Kumaş yüzeyinde hazırlanan birinci uygulama alanında incelenecek olan atkıların dışındaki tüm atkılar desenin birim raporu boyunca kumaştan çekilir. İşlem sırasında incelenecek olan atkı grubundan hiçbir atkının çekilmemesine dikkat edilmelidir. Bu işlemi kolaylaştırmak için birim raporun sağında da bir miktar çözgü çekilerek atkıların rahat ayırt edilebilmesi sağlanabilir.

4. Atkıları çekilen alanın üstünden desenin bir birim raporu kadar bir alan bırakılır. Bunun nedeni kumaşta hazırlanan farklı uygulama alanlarının tümünün aynı atkı üzerinden analize başlamasını sağlamaktır.

6. İkinci uygulama alanında incelenecek olan atkı dışındaki tüm atkılar, desenin birim raporu boyunca kumaştan çekilir.

7. Bu işlemler kumaşta yer alan her farklı atkı ipliği grubu için uygulanır.

8. Kumaş üzerinde hazırlanan her farklı uygulama alanı için desen kâğıdında farklı bir rapor alanı hazırlanır.

9. Desen kâğıdında hazırlanan rapor alanları, kumaştaki uygulama alanları ile paralel olarak numaralandırılır. Bu işlem uygulamada kolaylık sağlayacağı gibi, iplik kursu bilgilerinden de yaralanılarak, uygulama alanından yanlış bir ipliğin kumaştan çekilip çekilmediğinin tespitini de sağlayacaktır.

10. Sol kenardaki ilk çözgü ipliği yandaki çözgülerden uzaklaştırılarak boşta kalan atkıların bulunduğu bölüme getirilir.

11. Çözgünün önce birinci uygulama alanındaki atkılar ile bağlantıları incelenir. Belirlenen bağlantı düzeni desen kâğıdına birinci uygulama alanı için belirlenen bölüme işaretlenir. İnceleme aşağıdan yukarı doğru yapıldığı için işaretlemenin de aşağıdan yukarı doğru yapılmasına dikkat edilir.

12. Aynı çözgü kumaştan uzaklaştırılmadan, diğer uygulama alanındaki atkılar ile yaptığı bağlantılar incelenir. Belirlenen bağlantı düzeni, desen kâğıdına ikinci uygulama alanı için hazırlanan bölüme aynı şekilde işaretlenir.

13. İncelemesi tamamlanan çözgü ipliği kumaştan çekilir.

14. Bu işleme, tüm uygulama alanındaki bağlantı raporları tamamlanıncaya kadar devam edilir.

Belirlenen örgü raporlarının birleştirilmesi

1. İplik kursu bilgileri ve atkı gruplarına ait elde edilen örgü raporlarının bilgileri kullanılarak birleştirilecek raporun çözgü ve atkı sayısı hesaplanır.

2. Hesaplanan sayıya uygun olarak yeni rapor alanı oluşturulur.

3. Her bölümün analizinde elde edilen çözgü bağlantıları sırasıyla rapor alanın ilgili çözgü ve atkı kesişme noktalarına aktarılır.

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

• Analiz esnasında; rapor alanının doğru belirlenmesine dikkat edilmelidir. • Uygulama alanının hazırlarken bağlantıları belirlenecek olan atkıyı kumaştan

çekmemeye dikkat edilmelidir.

• Bağlantısı tespit edilecek çözgü ipliği saçakların bulunduğu bölüme getirilirken birden fazla çözgü ipliğin aynı anda çekilmemesine dikkat edilmelidir.

• Desen kâğıdına işaretlemelerin doğru alana yapılmasına dikkat edilmelidir. • Çözgü ipliklerinin bağlantı düzeninin kâğıda aktarılması aşamasında 1.

hareketin tekrarlanması dâhilinde işlem bitirilmemeli, kontrol amaçlı olarak yaklaşık çeyrek rapor kadar analiz işlemine devam edilmelidir.

• Örgü raporları birleştirilirken bağlantı noktaları ve de iplik kurslarına dikkat edilmelidir.

• Önerilen sökme işlemi sağdan sola doğru yapıldığı için desen kâğıdına işaretlemelerin sağdan sola doğru olmasına dikkat edilmelidir.

• İki farklı alanda yapılan uygulamalarında örgü raporlarının birleştirilmesinde en önemli nokta her iki alanda yapılan analizin yöntem 2 için aynı atkı ve yöntem 1 için aynı çözgü üzerinden başlamasını sağlamaktır. Bunu sağlayabilmek için iki uygulama alanı arasında en az bir rapor boyunda kumaş sökülmeden bırakılmalı, uygulama alanlarında bırakılan atkı iplikleri mutlaka sayılmalı, iplik kursu bilgileriyle birlikte bu sayılar değerlendirilerek kontrol edilmelidir.

Sunulan yöntemler daha zaman alıcı, dikkat ve sabır isteyen uygulamalar olmasına karşın özellikle yeni başlayanların ısrarla detaylı olarak uygulaması önerilmektedir. Zamanla kazanılacak deneyim, el becerisi ve göz eğitimi sayesinde tasarımcılar işin pratiğini kavrayacak ve kendi yöntemlerini bulacakları düşünülerek literatür taraması ve tasarımcılardan elde edilen bulgular doğrultusunda bu 2 yöntem geliştirilmiştir.

Benzer Belgeler