• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM IV: SONUÇ VE DEĞERLENDİRME

4.2. Öneriler

Depresyon için geçerli bir modeli, depresyon oranlarındaki cinsiyet farklılığının ve kadınların stresörlere daha fazla maruz kalması -ve olasılıkla, stresörlere daha fazla reaktivite- nedeniyle olup olmadığı konusunda bir açıklama getirmelidir.

Bu konudaki stres etkenleri üç grupta incelenmektedir: aldatma gibi spesifik stresörler, kronik stresörler ve epizodik stres. Depresif bozukluğun hızlanmasında kadınların hayatındaki kronik gerginliklerle epizodik stresörlerin nasıl birlikte çalıştığını ortaya çıkarmak önemli olacaktır.

ÖZET

PSİKİYATRİ POLİKLİNİĞİNE BAŞVURAN HASTALARDA SOSYODEMOGRAFİK ÖZELLİKLER VE YAŞAM OLAYLARININ TANI

VE CİNSİYET GRUPLARI AÇISINDAN İNCELENMESİ Örsel, Sibel

Doktora Tezi

Sosyal Antropoloji Anabilim Dalı

TEZ DANIŞMANI: PROF. DR. ZAFER İLBARS Aralık 2008, 127 sayfa

Psikiyatri polikliniğine başvuran hastalarda, sosyodemografik özellikler, algıladıkları çok yönlü sosyal destek düzeyleri, yaşam olayları ve rahatsızlıkla ilişkisinin saptanması ve cinsiyet gruplarının bu değişkenler açısından karşılaştırılması amaçlandığı çalışmaya Ankara Yıldırım Beyazıt Eğitim Araştırma Hastanesi Etlik Psikiyatri Polikliniğine 01.06.2006 ile 01.07.2007 tarihleri arasında ardışık olarak başvuran, çalışmaya alma ve dışlama ölçütlerini karşılayan 68 erkek ve 115 kadın olmak üzere toplam 183 hasta alınmıştır.

Değerlendirmede tanı ve ek tanılar belirlenmiş, çalışmaya alınan hastalarla, anket aracılığıyla kaydedilen sosyo-demografik veriler üzerinde görüşülmüştür. Hastalara sosyodemografik özelliklerini içeren bilgi formları, Yaşam Olayları Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Hamilton Depresyon Ölçeği, Hamilton Anksiyete Ölçeği uygulanarak görüşme yapılmıştır.

Çalışmamızda kadınların stresli yaşam olaylarını erkeklere benzer sayıda, ancak olaydan duydukları öznel sıkıntıyı daha yüksek düzeyde bildirdiklerini ve yaşadıkları olayları hastalıkla ilişkili bulma oranlarının istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır. Ailelerinde şiddet varlığını bildirme kadınlarda daha yüksek oranda saptanmıştır.

Çalışmamızda cinsiyet grupları içerinde psikiyatrik tanı ve yaşam olayı açısından yapılan karşılaştırmalarda, tanı grupları arasında bir anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Ayrıca bildirilen sosyal destek ve diğer değişkenler arasında bir ilişki saptanmamıştır.

Sonuç olarak ruhsal bozuklukların başlamasında ve hastalık seyrinde önlenebilir risk etkenlerinin saptanması önemlidir. Bu alanda cinsiyet farklılıkları gibi kültürel özellikler dikkate alınarak yapılacak çalışmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar kelimeler: cinsiyet, yaşam olayları, sosyal destek, ruhsal bozukluklar

Abstract

Örsel, Sibel. Sociodemographic Features and Life Events in Gender and Diagnosis Groups in a Psychiatric Outpatient Unit

This study was conducted to find out the effects of sociodemographic features, perceived social supports and life events on psychopathology. For this purpose the patients, 68 men and 115 women, who has attended to psychiatry outpatient unit and suitable for including criteria were recruited to the study.

They gave informed consent for participation.

We interviewed with the patients for psychiatric diagnoses and socio-culturel features. Then the data was collected by the means of questionnaire which includes socio-demographic features, Multidimensional Scala of Percieved Social Support (MSPSS), Psychiatric Epidemiology Research Inventory – life events (PERİ-life events), Hamilton Depression Rating Scale (HDRS), Hamilton Anxiety Rating Scale (HARS).

The results of the study showed that the women reported stressful life events at a similar quantity as men. But they percieved statistically significantly higher subjective distress and reported higher relationship between life events and their psychiatric disorder according to men. The women reported higher violence in their families. We do not found a statistically significant difference between gender groups according to psychiatric diagnoses and life events, but a significant higher difference about perceived stres in women.

As a result, it is important to find out the preventable risk factors in initiating and relapsing the mental disorders. For this, we need the investigations that account the cultural features such as gender.

Keywords: gender, life events, social support, mental disorders

Kaynaklar

Akdemir A. Türkçapar H. Örsel S. Dağ İ. Demirergi N, Özbay H. The reliability and validity of the Turkish version of the Hamilton Depression Rating Scale. Comprehensive Psychiatry 2001: 42 (2):161-165.

Allen N, Barrett A, Sheeber L ve ark. Pubertal development and the emergence of the gender gap in mood disorders. Castle D, Kulkarni J, Abel KM (ed).

Mood and Anxiety Disorders in Women. Cambridge University Press, 2006, s:1-20.

American Psychiatric Association, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 4. baskı, Washington, DC, 1994.

Aro H, Hanninen ve Pronen O. Social support, life events and psychosomatıc symptoms among 14-16 year old adolescents. Social Science Medicine, 29, 9.

1989:1051- 1056.

Bal S, Crombez G, Oost PV ve Debourdeaudhuij I. The role of social support in weil being and coping with self-reported, stressful events in adolescent.

Child Abuse and Neglect, 27, 2003:1377- 1395.

Balcıoğlu İ. Kentleşme, kadın ve şiddet. 7. Anadolu Psikiyatri Günleri, Malatya. Cinsiyet ve Psikiyatri. Akademi Ofset, İstanbul, 1998, s: 46-59.

Becker AE, Kleiman A. Anthropology and Psychiatry. Contributions of sociocultural sciences. Textbook of Psychiatry, Sadock and Sadock (eds), 7.

Baskı, 2000.

Bernstein DP, Fink L, Handelsman L, Foote J, Lovejoy M, Wenzel K. Initial reliabilitiy and validity of a new retrospective measure of child abuse and neglect. Am J Psychiatry 1994, 151: 1132-1136.

Bezircioğlu İ, Gülseren L, Öniz A ve ark. Menopoz öncesi ve sonrası dönemde depresyon ve anksiyete ve yeti yitimi. Türk Psikiyatri Dergisi 2004; 15(3):199- 207.

Barnes HL, ve Olson D. Parent- adolescent communication and circumplex model. Child Development, 56, 1985:437- 447.

Barrera M ve Ainley SL. The structure of social support: A conceptual and empirical analysis. Journal of Community Psyhology, 11, 1983:133- 143.

Bock PK. İnsan Davranışının Kültürel Temelleri: Psikolojik Antropoloji, (Çev.

N Serpil Altuntek), Metis Yayınları, 1994.

Bughra D, Bhui K. Textbook of Cultural Psychiatry. Cambridge University function and provide type. Social Work Research, 2001, 25:233- 241.

Colarossi LG ve Eccles SJ. Differental effects of support providers on adolescent mental health. Social Work Research, 2003, 27: 19- 30.

Creamer M, Carty J, Posttraumatic stress disorder in women. Mood and Anxiety Disorders in Women, Cambridge Unıversıty Pres, 2006.

Çorapçıoğlu A (çev). DSM IV. Eksen I Bozuklukları için Yapılandırılmış Klinik Versiyon (SCID I). Hekimler Yayın Birliği. Ankara, 1999.

Danacı AE, Dinç G, Deveci A ve ark. Manisa il merkezinde doğum sonrası depresyon yaygınlığı ve etkileyen etmenler, Türk Psikiyatri Dergisi 2000;

11(3): 204- 211.

Davis C., Tang C ve Ko J. Assessing the impact of social factors on the mental heath of chinese at risk adolescents in Hong Kong. British Journal of Social Work 2002, 32: 609- 619.

Dilbaz N. Anksiyete bozukluklarında son gelişmeler. Pozitif Matbaacılık, Ankara, 2006.

Dimsdale JE, MD, Irwin M, Keefe FJ, PhD, Stein MB,MD. Stres ve Psikiyatri.

Tıbbi durumları etkileyen psikolojik faktörler 24, cilt 3, Kaplan Sadock’s (Kumbasar H, Boztaş MH) Güneş kitabevi, Ankara, 2007.

Doğan O, Gülmez H, Ketenoğlu C ve ark. Ruhsal bozuklukların epidemiyolojisi. Sivas Dilek Matbaası, 1995.

Doğan O. Kadın ve ruhsal bozukluklar: cinsiyet bir etken olabilir mi? 7.

Anadolu Psikiyatri Günleri, Malatya. Cinsiyet ve Psikiyatri. Akademi Ofset, İstanbul, 1998, s: 60-63

Dohrenwend BS. Krasnoff L, Askenasy AR. Exemplification of a method for scaling life events: the Peri Life Events Scale.Dohrenwend BP J Health Soc Behav. 1978 Jun; 19(2):205-29.

Eker D, Arkar H, ve Yaldız H. Çok boyutlu algılanan sosyal destek ölçeğinin gözden geçirilmiş formunun faktör yapısı, geçerlik ve güvenirliği, Türk Psikiyatri Dergisi,12 (1), 2001:17-25

Emiroğlu V. Tıbbi antropoloji ve halk sağlığı. Sağlık ve Toplum 1998, 8 (1): 3-7.

Erol N, Kılıç C, Ulusoy M ve ark. Doğan O. Türkiye Ruh Sağlığı Profili Raporu. Eksen tanıtım Ltd Şti; Ankara, 1998.

Evren C, İki uçlu mizaç bozukluğunda ilk atak öncesi yaşam olayları. 7.

Anadolu Psikiyatri Günleri, Malatya. Cinsiyet ve Psikiyatri. Akademi Ofset, İstanbul, 1998, s: 227-238.

Fabrega H. The concept of somatization as a cultural and historical product of western medicine. Psychosomatic Medicine 1991; 52: 653- 672.

Farabaugh AJ, Mischoulon D, Fava M. The potential relationship between levels of perceived stres and subtypes of major depressive disorder (MDD).

Acta Psychiatr Scan 2004; 110(6):465- 470.

Feldman W, Feldman E, Goodman JT. Culture versus biology: children’s attitudes toward thinness and fatness. Pediatrics 1988; 82: 190-194.

Foot M, Hon BA, Koszycki D. Gender differences in anxiety-related traits in patients with panic disorder. Depression and Anxiety 2004: 20 (3): 123- 130.

Frank E, Thase, EM. Natural History and preventative treatment of recurrent mood disorders. Annu. Rev. Med. 1999; 50: 453- 68.

Geyran PÇ. Ruhsal travma, PTSB ve kadın. 7. Anadolu Psikiyatri Günleri, Malatya. Cinsiyet ve Psikiyatri. Akademi Ofset, İstanbul, 1998, s: 64-69.

Good MJDV. Cinsiyet ve ruh sağlığı: devlet ideolojileri ve devlet politikaları.

Sayar K. (ed)Kültür ve Ruh Sağlığı içinde. Metis Yayınları, 2002: 286-304.

Grujr O, Simon GE, Üstün TB, Goldberg DP. Somatization in cross-cultural perspective: A World Health Organization study in primary care. Am J Psych 1997; 154: 989- 95.

Gülseren Ş, Aydemir Ö, Küey L. ve ark. Major depresyon, anksiyete bozukluğu ve eştanılı durumlarda ayrışan ve örtüşen özellikler- 1. Türk Psikiyatri Dergisi 1996; 7(4):257- 265

Gülseren Ş, Aydemir Ö, Küey L ve ark. Major depresyon, anksiyete bozukluğu ve eştanılı durumlarda ayrışan ve örtüşen özellikler- 3. Türk Psikiyatri Dergisi 1997; 8(2): 115-124

Gülseren L. Şizofreni ve aile: Güçlükler, yükler, duygular, gereksinimler. Türk Psikiyatri Dergisi, 2002; 13(2): 143- 151.

Gülseren Ş. Depresyon ve anksiyete. Klinik psikiyatri. 004, Ek 1:5-13.

Güvenç B. İnsan ve Kültür. Remzi Kitabevi 1996, Ankara.

Hammen C. Stres ve depression. Ann. Rev. Clin. Psychol. 2005. 1: 293- 319.

Haviland WA, Prins ELH, Walrath D, McBride B. Kaknüs Yayınları, 1. Basım, 2008, İstanbul.

Hays RB ve Oxley D. Social network development and functioning during a life transition. Journal of Personality and Social Psychology, 1986; 2:305- 313.

Helman C. Culture, health and illness: An introduction for health professionals.

John Wright&Sons ltd, 1984.

Helsen M, Vollebergh W ve Meeus W. Social support from parents and friends and emotional problems in adolescences. Journal of Youth and Adolescence, 29, 3, 2000:319- 335.

Hollifield MA. Somatoform Disorders. Sadock A, Sadock J (eds). Lippincott, Williams and Wilkins, New York, 2005, sh. 1800.

İlhan İÖ, Sayıl I. Ankara’nın Mamak ilçesinde yapılan bir alan çalışması:

Zorlayıcı yaşam alanları ve ruhsal bozukluklar ilişkisi, Kriz Dergisi 1999, 7(1): 1- 6.

İlbars Z. Kültür ve stres. Kriz Dergisi 1994, 2 (1): 177-179.

Kabakçı E. Üniversite öğrencilerinde sosyotropik/otonomik kişilik özellikleri, yaşam olayları ve depresif belirtiler. Türk Psikiyatri Dergisi 2001; 12(4):273- 282

Kaplan BH, Cossel SC ve Gore S. Social support and health. Medical Care, 1977, 15 (5): 47- 58

Kaplan HI, Sadock BJ, Grebb JA. Somatoform Disorders. Synopsis of Psychiatry, 7 th edition, WilliamsWilkins, Baltimore, 1994.

Kendler KS, Neale MC, Kessler R, Health AC, Eaves LJ. A twin study of recent life events and difficulties. Arch Gen Psychiatry 1993; 50:789-796.

Kendler KS, Thornton LM, Prescott CA. Gender differences in the rates of exposure to stressful life events and sensivity to their depressogenic effects.

Am J Psychiatry 2001, 158: 587-593.

Kessler RC. The Epidomiology of pure and comorbid generalized anxiety disorder: a review and evaluation of recent research. Acta Psychiatr 2001; 1(2):

111.

Kılıç EÖ. Ergenlik döneminde aile ve arkadaş ilişkileri.Türk Psikiyatri Dergisi, 1994, 5(2):113- 118

Kirmayer LJ, Young L. Culture and somatization: Clinical, epidemiological, and ethnographic perspectives. Psychosomatic medicine 1998; 60: 420- 430.

Kirmayer LJ. Kültür ve psikiyatrik bozukluklara verilen tepkiler. Sayar K (ed) içinde. İnsan Yayınları, 2000.

Kirmayer LJ. Cultural variations in the clinical presentation of depression and anxiety: implications for diagnosis and treatment. J Clin Psychiatry 2001; 62 (suppl 13): 22- 28.

Kleinman A. Antropoloji ve Psikiyatri: hastalık üzerine kültürlerarası karşılaştırmanın rolü. Psikiyatri ve Kültür içinde (Sayar, 2000), s:101- 108.

Kleinman A. Tehlike, sinirlilik ve etnografi. Sayar K. (içinde), s: 15-32. Metis Yayınları, 2002.

Kleinman J. Çin’de intihar ve toplumsal acılar. Sayar K. (içinde), s:228-240.

Metis Yayınları, 2002.

Kirmayer LJ. Culture and Psychiatry, Oxford Press, 2006

Kümbetoğlu B, Gedik BH. Gelenekten geleceğe antropoloji. Epsilon Yayınları, İstanbul, 2005.

Kottak CP. Antropoloji: İnsan çeşitliliğine bir bakış. Ütopya yayınevi, Ankara, 2002.

Lin KM, Kleinman S. A psychopathology and clinical course of schizophrenia:

A cross-culturel perspective. Schizophr Bull 1988, 14:555.

Lipowski ZJ. Somatization: the concept and its clinical application. Am J Psychiat 1988, 145: 1358-1368.

Liu YL. The rol of perceived social support and dysfunctional attitudes in predicting taiwanese adolescent depressive tendency. Adolescence, 37, 2002, 823- 834.

Littlewood R. Normal ve anormal. Psikiyatri ve Kültür (Sayar K) içinde. 2000, s: 109-139.

Martin D ve Martin M. Understandıng dysfunctional and functional family behaviors for the at risk adolescent. Adolescence, 2000, 35:785- 792

McGonagle KA, Kessler RC. Chronic stress, acute stres, and depressive symptoms. Am J Community Psychology 1990, 18: 681-706.

Mezzich JE, Kleinman A, Fabrega H, Parron LD. Kültür ve Psikiyatrik Tanı, DSM-IV bakış açısıyla, Compos Mentis yayınları 1997, Ankara.

Mitchell RE, Billings AG ve Moos RH. Social support and well being:

Implications for prevention programs. Journal of Primary Prevention 1982, 3:77- 98

Muller RT, Goebel-Fabbri A.E, Dıamond T, ve Dıngklage D. Social support and the relationship between family and community violence exposure and psychopatholojy among high rısk adolescents. Child Abuse Neglect 2000, 24(4): 449- 464.

Oğuz Y. Toplumsal cinsiyet ve iktidar. 7. Anadolu Psikiyatri Günleri, Malatya.

Cinsiyet ve Psikiyatri. Akademi Ofset, İstanbul, 1998, s: 7-14.

Öncü B, Çevik A. Somatoform bozukluk tanısı alana hastalar: depresyon, anksiyete, yaşam doyumu, evlilik uyumları, duygu kontrol düzeyleri ve olumsuz yaşam olaylarının etkisi Türkiye Klinikleri Psikiyatri Dergisi 1999;

1(1) :84-89

Örsel S, Demirergi N, Türkçapar MH, Akdemir A, Kılıç E, Özbay H.Melankolik ve melankolik olmayan depresyonun karşılaştırılması II:

Psikososyal değişkenler. Türk Psikiyatri Dergisi 1997 (a); 8: 249-254.

Örsel S, Akdemir A, Demirergi N, Türkçapar H, Şirin A, Özbay H. Major depresif ataktan iyileşen bir grup hastada yineleme oranı ve ortaya çıkaran etkenlerin saptanması: İki yıllık ileriye dönük bir izlem çalışması. Psikiyatri, Psikoloji ve Psikofarmakoloji Dergisi 1997(b); 5(3): 173-187.

Özbay MH, Kılıç EÖ, Göka E, Aktaş AM ve Güngör S. Ergenlerin sosyal destek çevreleri. İşçi ve öğrenciler arasında karşılaştırmalı çalışma. Türk Psikiyatri Dergisi, 5, 1994:119- 125.

Özkan M, Özen Ş, Ertunç N. Panik bozukluğuna komorbid eksen 1 bozukluklarının oluşumunda travmatik yaşam olaylarının rolü. Klinik Psikiyatri 2005; 8: 53- 59

Öztürk Ö. Ruh sağlığı ve bozuklukları 9. baskısı 343- 389. Feryal matbaası, Ankara, 2002..

Perry BD, Pollard R. Homeostasis, stres, trauma and adaptation: a neurodevelopmental view of childhood trauma. Child and Adoslescent Psychiatry Clinics North America, 1998; 7(1): 33-51.

Post MR. Transduction of psychosocial stress into the neurobiology of recurrent affective disorder. Am J Psychiatry 1992;149: 999-1010.

Sadock A, Sadock J (eds). Anxiety Disorders. Sadock A, Sadock J (eds).

Lippincott, Williams and Wilkins, New York, 2005, sh. 1718.

Sadock A, Sadock J (eds). Kişilik ve psikopatoloji teorileri. Lippincott, Williams and Wilkins, New York, 2005, sh. 701-778.

Sadock A, Sadock J (eds). Mood Disorders. Lippincott, Williams and Wilkins, New York, 2005, sh. 1559.

Sadock A, Sadock J (eds). Şizofreni ve diğer psikotik bozukluklar. Lippincott, Williams and Wilkins, New York, 2005, sh. 1329-1550.

Sarason IG, Levin H, Basham RB ve Sarason B. Assesing social support. The social support questionare. Journal of Personality and Social Psychology 1983, 44(1):127- 139.

Sarason IG, Sarason BR, Potter EH ve Antoni M. Life events, social support and illness. Psyhomatic Medicine 1985, 47(4):156- 169.

Saran N. Antropoloji. İnkilap Kitabevi 1995, İstanbul.

Savaşır I, Soygüt G, Kabakçı E. Bilişsel davranışcı terapiler, genişletilmiş 3.

baskı, Türk Psikologlar Derneği Yayınları, Ankara, 2003.

Sayar K. Psikiyatri ve Kültür. İnsan Yayınları, İstanbul, 2000.

Sayar K. Şizofreni evrensel bir hastalık mıdır? Psikiyatri ve Kültür. İnsan Yayınları, İstanbul, 2000, s: 41-46.

Sayar K. Sosyal fobi ve kültür. Psikiyatri ve Kültür. İnsan Yayınları, İstanbul, 2000, s: 61-72.

Sayar K. Kültür ve Ruh Sağlığı. Küreselleşme Koşullarında Kültürel Psikiyatri.

Metis Yayınları, 2002.

Sharpe M, Mass C. Pathophysiological mechanisms in Somatization.

International Review of Psychiatry 1992; 4: 81- 97.

Sevimli F. Kadın psikiyatrik hastalarda psikoseksüel gelişim, evlilik, gebelik emzirme, doğum ve doğum sonrası aile planlaması özelliklerinin populasyonla karşılaştırmalı çalışması. Uzmanlık tezi, Erzurum 1999.

Smith D ve Anderson R. Social support, risk level and safety actions fallowing acute assesment of suicidal youth. Journal of Youth and Adolescence 2000, 29(4): 451- 465.

Southwick SM, Vythilingam M, Charney DS. The psychobiology of depression and resilience to stres: İmplications for prevention and treatment.

Annu. Rev. Clin. Psychol. 2005. 1:255- 91.

Sören S. An Adoption study of somatoform Disorders. Arch Gen Psychiatry 1984, 41:853- 859.

Türkçapar MH. Bilişsel terapi temel ilkeler ve uygulama, HYB basım yayın, 2007 Ankara.

Ünal S. Somatoform Bozukluklar: nozoloji ve tarihçe. Türkiye Klinikleri Psikiyatri Dergisi 1999, 1:1-15.

Ünal S, Özcan E. Depresyonda hazırlayıcı ortaya çıkarıcı ve koruyucu etkenler.

Anadolu Psikiyatri Dergisi 2000; 1(1) 41- 47.

Vahip I, Doğanavşargil Ö. Aile içi fiziksel şiddet ve kadın hastalarımız. Türk Psikiyatri Dergisi 2006 ; 17(2):107-114

Villasenor Y, Waitzkin H. Limitations of a structured psychiatric diagnostic instrument in assessing somatization among Latino patients in primary care.

Medical Care 1999, 37(7): 637- 646.

Yazıcı K.M, Demir B, Tanrıverdi N, Karaağaoğlu E, Yolaç P. Hamilton Anksiyete Değerlendirme Ölçeği, Değerlendiriciler Arası Güvenirlik ve Geçerlik Çalışması.

Türk Psikiyatri Dergisi, 9(2): 114-17, 1998.

bb

Warburton LA, Abel KM , Domestic violence and its impact on mood disorder in women: Implications for mental health workers, Mood and Anxiety Disorders in Women, Cambridge Universıty Press 2006, s: 92-116.

EKLER

PERİ YAŞAM OLAYLARI ÖLÇEĞİ

Aşağıdaki listede günlük hayatta meydana gelen bilindik olayların bir listesi bulunmaktadır. Son altı ay içerisinde yaşadığınız olayların ne kadar sıkıntı verici olduğunu 1’den 7’ye kadar puanlayarak işaretleyiniz. Bazı olaylar çok sıkıntı vermeyebilir (1 veya 2 ile puanlama).bazıları orta derecede sıkıntı verebilir ( 4 puan olabilir) bazıları ise aşırı sıkıntı veren olaylar olabilir (6 veya 7 puan). Eğer aşağıdaki olaylardan herhangi biri hayatınızın son 6 ayında yaşanmadıysa lütfen işaretlemeyin.Lütfen doğru ve dürüstçe cevaplayın.Cevaplarınız gizli kalacaktır.

Lütfen anketi birkaç kez gözden geçirin ki boş bırakmamanız gereken yerler boş kalmasın. Birkaç dakika içinde size bu tecrübelerle ilgili ek sorular sorulacak.

--- 1) Uzun bir zaman okula gitmedikten sonra okula veya bir eğitim programına başlama

--- 2) Okul veya eğitim programı değiştirme

--- 3) Okuldan veya eğitim programlarından mezun olma --- 4) Okulda veya eğitim programlarında sorun yaşama --- 5) Okulda veya eğitim programlarında başarısız olma --- 6) Okuldan veya eğitim programlarından mezun olamama --- 7) İlk defa işe başlama

--- 8) Uzun bir zaman çalışmadıktan sonra işe dönme --- 9) Daha iyi bir işe geçme

--- 10) Daha kötü bir işe geçme

--- 11) O an çalıştığınız işle aynı koşullarda(?) yeni bir işe geçme --- 12) Patronla sorun yaşama

--- 13) İşte terfi kaybetme

--- 14) İşte terfi edilmeyeceğini anlama

--- 15) Rütbe düşmesi veya patronla sorun yaşamanın dışında iş yerindeki şartların kötüleşmesi

--- 16) Terfi etme

--- 17) İş yerinde belirli başarılar yakalama

--- 18) Terfi veya kişisel başarının dışında iş yerindeki şartların iyileşmesi --- 19) İşten çıkmak

--- 20) Kovulmak

--- 21) Bir işletmeye veya iş koluna başlamak --- 22) İşletmenin veya iş kolunun genişlemesi --- 23) İş miktarının büyük ölçüde artması --- 24) İşletmede zarar görmek veya başarısızlık --- 25) Oldukça azalan iş miktarı

--- 26) Emekli olma

--- 27) Emeklilik dışında uzun bir süre çalışmayı bırakma --- 28) Nişanlanma

--- 29) Nişanlanma bozulması

--- 30) Evlenme

--- 31) Aşk ilişkisine başlama

--- 32) Ayrılık veya boşanmanın dışında karı kocayla ilişkilerin kötüye gitmesi

--- 33) Çiftlerin ayrılması --- 34) Aşk ilişkisinin bitmesi

--- 35) Karı koca arasındaki ilişkinin belirgin bir şekilde iyiye gitmesi --- 36) Ayrılıktan sonra çiftlerin yeniden birleşmesi

--- 37) Karı kocadan birinin diğerine sadık kalmaması --- 38) Evlilik dolayısıyla yakın akrabalarla yaşanan sorunlar --- 39) Karı kocadan birinin ölmesi

--- 40) Erkek veya kız arkadaştan birinin ölmesi --- 41) Hamile kalmak

--- 42) İlk çocuğun doğumu

--- 43) 2. Veya daha sonraki çocuğun doğumu --- 44) Çocuk düşürme

--- 45) Çocuk düşürme veya ölü doğum yapma --- 46) Çocuğu olamayacağını öğrenme

--- 52) Ayrılması beklenen birinin evde kalması --- 53) Karı koca dışında aile içinde ciddi anlaşmazlık --- 54) Aile toplanmalarının sıklığında bir değişiklik

--- 55) Çocuk veya karı kocanın dışında bir yakınının ölmesi --- anne

--- baba

--- erkek veya kız kardeş --- büyükanne veya büyükbaba

--- diğer………..

--- 56) Daha iyi bir eve ya da mahalleye taşınma --- 57) Daha kötü bir eve ya da mahalleye taşınması,

--- 58) Ne daha iyi ne daha kötü, aynı seviyede yeni bir eve taşınma --- 59) Taşınmayı beklerken taşınamama

--- 60) Bir ev inşa etme veya ev yaptırma --- 61) Evin biçimini değiştirme

--- 62) Yangın,sel veya bir felakette evini kaybetme --- 63) Saldırıya uğrama

--- 64) Soyulma

--- 65) Bir kaza geçirme ancak yaralanmama --- 66) Bir davaya karışmak

--- 67) Bir insanı hapse yollayacak bir şeyle suçlanmak --- 68) Sürücü ehliyetini kaybetmek

--- 69) Göz altına alınmak --- 70) Hapse girmek

--- 71) Bir hukuk davasına dahil edilmek

--- 72) Bir suça mahkum edilmek --- 73) Bir suçtan aklanmak

--- 74) Hapisten serbest bırakılmak

--- 75) Beklenenin aksine hapisten çıkamamak --- 76) mortgage sistemine girmek

--- 77) belli bir ödeme planıyla taksitle araba, mobilya, veya pahalı bir şey almak

--- 78) kredi veya taksitle alınan mülkün kaybedilmesi.

--- 79) Taksitle alınan bir arabanın, mobilyanın veya pahalı bir şeyin borcunun bitmesi.

--- 80) Rütbesi düşmeden haftalık maaşında veya aylığında bir kesinti yaşamak

--- 81) İşle alakası olmayan bir maddi kayıp veya mülk kaybı --- 82) Refahın artması.

--- 83) Refahın azalması

--- 84) Terfi etmeden haftalıkta veya aylıkta bir artış yaşama --- 85) Beklenen bir haftalık veya aylık artışı yaşayamama --- 86) İşle ilgisi olmayan finansal bir gelişme yaşama

--- 87) Cami, klüp, çevre veya diğer organizasyonlara katılımının artması --- 88) Tatile çıkma

--- 89) Planlanan tatile çıkamama

--- 90) Yeni bir hobi, spor, zanaat veya yaratıcı aktivitede bulunmak --- 91) Bu yukarıdakileri yaparken yarıda bırakma

--- 92) Bir evcil hayvan almak

--- 99) Tatil dışında bir seyahate çıkma --- 100) Fiziksel sağlığın düzelmesi --- 101) Fiziksel bir hastalık

--- 102) Yaralanma

--- 103) Bir hastalık veya yaralanma sonrası

--- 103) Bir hastalık veya yaralanma sonrası

Benzer Belgeler