• Sonuç bulunamadı

5. SONUÇ ve ÖNERİLER

5.2. Öneriler

Araştırmada varılan sonuçlara dayalı olarak uygulayıcılar ve diğer araştırmacılar için şu önerilerde bulunulabilir:

Okul Müdürlerine Öneriler;

Araştırma bulgularına göre karizma, uzmanlık, ödül ve yasal güç stilleri müdür desteği üzerinde, müdür desteği ise KVD üzerinde etkilidir. Okul müdürlerine, öğretmenlerin KVD’lerini artırabilmek amacıyla öncelikle karizma, uzmanlık, ödül ve yasal güçlerini kullanmaları önerilebilir. Ancak bu ifade diğer güç stilinin hiç kullanılmaması anlamına gelmemektedir. Yöneticilerin her bir güç kaynağını doğru zamanda ve doğru yerde kullanmalarının gerekliliği unutulmamalıdır.

Öğretmenlerin daha fazla KVD sergilemelerini isteyen okul müdürleri, destekleyici müdür rolünü üstlenmelidirler. Bu sayede okul müdürleri, olumlu okul atmosferinin oluşması için bir ortam yaratmış ve öğretmenlerin memnuniyetini sağlamak için gerekli şartları sağlamış olacaklardır.

Çözüm Önerileri;

Okul müdürlerinin seçimi için yapılan sınavlarda uzmanlık ve karizmatik gücü ölçen sorulara ağırlık verilmelidir.

Okul müdürlerine yönelik “Güç kaynaklarını kullanma stilleri” ve “müdür desteği” konularında hizmet içi eğitim, kurs ve seminerler düzenlenebilir.

Yükseköğretim programlarında öğretmenlik mesleği üzerine eğitim gören öğrenciler için, daha sonra yönetici olabilecekleri göz önünde bulundurularak güç kaynaklarını kullanma, grup liderliği, iletişim, insan ilişkileri gibi konularda daha fazla eğitim imkânı sağlanması ve eğitim programlarının zenginleştirilmesine yönelik düzenlemeler yapılabilir.

Öğrenci ve öğretmen sayıları çok fazla olan okullarda okul yöneticilerinin yönetim işleri yanında müdür desteği fırsatlarının daha az olması nedeniyle bu okullarda okul yöneticisi yanında bireğitim uzmanının da görev alması düşünülebilir.

Araştırmacılara Öneriler;

Bu çalışma sadece resmi ilköğretim okullarındaki öğretmenler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Okul müdürlerinin güç kaynaklarını kullanma stilleri, müdür desteği ve kurumsal vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkilerin farklı okul türlerine göre karşılaştırmalı olarak incelendiği araştırmalar yapılabilir. Örneğin; özel ilköğretim okulları, genel liseler, Anadolu liseleri, özel liseler, yatılı bölge okulları arasında karşılaştırmalı olarak benzer bir araştırma yapılabilir.

Bu araştırmada okul müdürlerinin güç kaynaklarını kullanma stilleri, müdür desteği ve kurumsal vatandaşlık davranışına ilişkin öğretmen görüşleri alınmıştır. Benzer bir araştırma ile müdür görüşleri de alınabilir.

Okul müdürlerinin güç kaynaklarını kullanma stilleri ve yönetici desteğinin farklı bağımlı değişkenlere (örneğin; örgüt iklimi, öğretmen motivasyonu, öğretmen performansı… vb.) olan etkileri araştırılabilir.

Bu çalışma ile okul müdürlerinin güç kaynaklarını kullanma stilleri, müdür desteği ve kurumsal vatandaşlık davranışı alanında literatüre önemli katkılar yapılmıştır. Bu değişkenler arasında şimdiye kadar alanyazında olmayan ilişkiler bulunmuştur. Bu araştırma, betimsel tarama modelinde bir çalışma olarak ele alınmış ve sonuçta nicel bulgular elde edilmiştir. Benzer çalışmada bulunacak araştırmacılar; görüşme, katılmalı gözlem ve mülakat gibi nitel yöntemler kullanabilirler.

KAYNAKÇA

Acar, Z. (2006). Örgütsel yurttaşlık davranışı: Kavramsal gelişimi ile kişisel ve örgütsel etkileri. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 7(1): 1-14.

Ackfeldta, A. L. and Coote, L. V. (2005). A study of organizational citizenship behaviors in a retail setting. Journal of business Research, 58, 151-159.

Açıkalın, Ş. Ş. (1993). Öğretmenlerin okul müdürlerini etkileme güçleri. H.Ü. Eğitim Fakültesi Dergisi, (9), 183-192.

Akın, M. (2008/2). Örgütsel destek, sosyal destek ve iş/aile çatışmalarının yaşam tatmini üzerindeki etkileri. Bozok Üniversitesi İİBF Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergis, 25, 141- 170.

Ala, Ş. (2010). Personeli güçlendirmenin, örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkisinde etiksel davranışın rolü. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

Allen, T.D. and Rush, M.C. (2001). The influence of rate gender on ratings of organizational citizenship behavior. Journal of Applied Social Psychology, 31(12), 2561-2587.

Allison, B., Voss, R.S. and Dryer, S. (2001). Student classroom and career success: the role of organizational citizenship behavior. Journal of Educational for Business, 76(5): 282- 294.

Alotaibi, A. G. (2001). Antecedents of organizational citizenship behavior: A study of public personnel in Kuwait. Public Personnel Management, 30(3), 363–376.

Altınbaş, B. (2008). Örgütsel bağlılık ve örgütsel vatandaşlık arasındaki ilişki ve bir

uygulama. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Ambrose, M.L. ve Schminke, M. (2003). Organizational structure as a moderator of the relationship between procedural justice, interactional justice, perceived organizational support and supervisory trust. Journal of Applied Psychology, 88(2), 295- 305.

Armeli, S., Eisenberger, R., Fasolo, P. and Lynch, P.D. (1998). Perceived organizational support and police performance: The moderating influence of socioemotional needs. Journal of Applied Psychology, 83(2), 288-297

Armstrong, A. P. (2001). Employee responsiveness to perceived organizational support. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, The Faculty of Pacific Lutheran University, ABD.

Arslantaş, C. C. ( 2005). Algılanan Adaletin Örgütsel Vatandaş Davranışı Üzerindeki Etkisini Belirlemeye Yönelik Görgül Bir Çalışma. Balıkesir Üniversitesi Yayınları, 4, 205-218.

Artan, İ. (2000). Örgütlerde güç kullanımı ve kaynakları. Türkiye’de yönetim, liderlik ve insan kaynakları uygulamaları. Ankara: Türk Psikologlar Derneği Yayınları, 21.

Aslan, Ş. (2009). Karizmatik Liderlik ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışı İlişkisi: Kurumda Çalışma Yılı ve Ücret Değişkenlerinin Rolü. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 1(6), 256-275.

Aşan, Ö. ve Aydın, E.M. (2006). Güç ve politika., Can, H. (Editör). Örgütsel davranış. Birinci Baskı. İstanbul: Arıkan Basım Yayım Dağıtım Ltd. Şti.

Atalay, İ. (2005). Örgütsel vatandaşlık ve örgütsel adalet. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyon.

Ateş, Z. (2004). Organizasyonlarda algılanan örgütsel adaletin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerine etkileri ve Kayseri’de bir araştırma. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kayseri.

Ay, B. (2007). Öğretmenlerin öz yeterlilikleri ve örgütsel vatandaşlık davranışı. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyonkarahisar.

Aycan, Z. ve Eskin, M. (2005). Relative contributions of childcare, spousal support, and organizational support in reducing work-family conflict for men and women: The case of Turkey. Sex Roles, 53(7-8), 453-471.

Aytaç, T. (2000). Okul merkezli yönetim. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Bağcı, Z. (2009). Örgütlerde çalışanların algıladıkları güç kaynaklarının örgütsel bağlılıkları üzerine etkisi: Bir araştırma. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.

Baltaş, A. (2002). Ekip çalışması ve liderlik. (4.Basım). İstanbul: Remzi Kitapevi.

Barbuto, J. E., Brown, L. L., Wilhite, M. S. and Wheeler, D. W. (2001). Testing the underlying motives of organizational citizenship behaviors: A field study of agricultural co-op workers. 28. Annual National Agricultural Education Research Conference, December 12: 539-553.

Bass, B. M. (1999). Two decades of research and development in transformational leadership. European Journal of Work and Organizational Psychology, 8(1), 9-32.

Başaran, İ. E. (1992). Yönetimde insan ilişkileri. (1.Basım). Ankara: Kadıoğlu Matbaası.

Başaran, İ. E. (1996). Türk eğitim sistemi. (3. Basım). Ankara: Yargıcı Matbaası.

Başaran, İ. E. (2000a). Eğitim yönetimi nitelikli okul. (4.Basım). Ankara: Feryal Matbaası. Başaran, İ. E. (2000b). Örgütsel davranış insanın üretim gücü. (3. Basım). Ankara: Feryal

Bateman, T.S. and Organ, D.W. (1983). Job satisfaction and the good soldier: The relationship between affect and employee citizenship. Academy of Management Journal, 26.

Bayrak, S. (2000). Yönetimde bir ihmal konusu olarak güç ve güç yönetimi I. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari bilimler Fakültesi Dergisi, 5(2), 21-34.

Bayrak, S. (2001). Yönetimde bir ihmal konusu olarak güç ve güç yönetimi II. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari bilimler Fakültesi Dergisi, 6(1), 23-42.

Bell, S.J. and Mengüç, B. (2002). The employee-organization relationship, organizational citizenship behaviors and süperior service quality. Journal of Retailing, 78, 131-146.

Bogler, R. and Somech, A. (2004). Influence of teacher empowerment on teacher’s organizational commitment, professional commitment and organizational citizenship behavior in schools. Teaching and Teacher Education, 20(3), 277–289.

Bogler, R. and Somech, A. (2005). Organizational citizenship behavior in school how does it relate to participation in decision making?. Journal of Educational Administration, 43(5): 420-438.

Bolat, T. (2008). Dönüşümcü liderlik personeli güçlendirme ve örgütsel vatandaşlık davranışı ilişkisi. (1. Basım). Ankara: Detay Yayıncılık.

Bolat, O. İ. ve Bolat, T. (2008). Otel işletmelerinde örgütsel bağlılık ve örgütsel vatandaşlık davranışı ilişkisi. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11(19), Haziran, 75–94.

Bolat, O. İ., Bolat, T. ve Aytemiz Seymen, O. (2009). Güçlendirici lider davranışları ve örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkinin sosyal mübadele kuramından hareketle incelenmesi. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(21), Haziran, 215-239.

Bolon, D. S. (1997). Organizational citizenship behavior among hospital employees: A multidimensional analysis involving job satisfaction and organizational commitment. Hospital & Health Services Administration, 42(2), Summer, 221–241.

Bozkurt, S. and Doğan, A. (2006). İş tatmini ve örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişki: Çanakkale ilindeki beş yıldızlı otel işletmelerinde bir uygulama. III. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Kongresi Bildiri Kitabı, Ankara, 441-457.

Brief, A. and Motowidlo, S.J. (1986). Prosocial Organizational Behavior. Academy of Management Review, 11, 710-725.

Brown, J., Lusch, R.F. and Nicholoson, C.Y. (1995). Power and relationship commitment: their impact on marketing channel member performance. Journal of Retailing, 71(4), 363-392.

Buluç, B. (1998). Bilgi çağı ve örgütsel liderlik. Yeni Türkiye Dergisi, 4(20), 1205-1213. Bursalıoğlu, Z. (2005). Okul yönetiminde yeni yapı ve davranış.(13.Basım). Ankara: Pegem-A

Yayıncılık.

Burton, C.H. (2003). An empirical investigation of the interrelationships of organizational culture, managerial values, and organizational citizenship behaviors. Unpublished phd. thesis, The George Washington University, Washington.

Cemaloğlu, N. (Kış 2007). Okul yöneticilerinin liderlik stillerinin farklı değişkenler açısından incelenmesi. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 5(1), 73-112.

Chen, S. X. and Carey, T. P. (2009). Assessing citizenship behavior in educational contexts the role of personality, motivation and culture. Journal of Psychoeducational Assessment, 27(2): 125-137.

Chu, C. I., Lee, M. S. and Hsu, H.M. (2006). The impact of social support and job stres on public health nurses organizational citizenship behaviors in rural taiwan. Public Health Nursing, 23(6), 496–505.

Clegg, S. R., Courpasson, D. and Phillips, N. (2006). Power and organizations. London: A Sage Publications Series.

Cohen, A. and Kol, Y. (2004). Professionalism and organizational citizenship behavior: An empirical examination among Israeli nurses. Journal of Managerial Psychology, 19(4), 386-405.

Çakır, Ö. (2001). İşe bağlılık olgusu ve etkileyen faktörler. (1. Basım). Ankara: Seçkin Yayınevi.

Çelik, M. (2007). Örgüt kültürü ve örgütsel vatandaşlık davranışı: bir uygulama, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum. Çıtak, Z. (2010). Motivasyon ve iş tatmininin örgütsel vatandaşlık davranışın etkisi üzerine

bir araştırma. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Niğde Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Niğde.

Deckop, J. R., Mangel, R. and Cirka, C. C. (1999). Getting more than you pay for: Organizational citizenship behavior and pay-for-performance plans. Academy of Management Journal, 42(4), 420–428.

Demir, P. (2007). Aile şirketlerinde örgütsel vatandaşlık. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gaziantep.

Demirel, Y. ve Özçınar, M. F. (2009), “Örgütsel vatandaşlık davranışının iş tatmini üzerine etkisi: Farklı sektörlere yönelik bir araştırma. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 3(1): 129-145.

Desivilya, H. S., Sabag, Y. and Ashton, E. (2006). Prosocial Tendencies in Organizations The Role Of Attachment Styles And Organizational Justice in Shaping Organizational Citizenship Behavior. İnternational Journal of Organizational Analysis, 14(1), 22-42.

Desplaces, D. E. (2004). A multi-level approach to individual readiness to adopt enterprise resouce planning software. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Univesity of Rhode Island, ABD.

Dilek, H. (2005). Liderlik tarzlarının ve adalet algısının; örgütsel bağlılık, iş tatmini ve örgütsel vatandaşlık davranışı üzerine etkilerine yönelik bir araştırma. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kocaeli.

Dolma, S. (2003). Çalışanların örgütsel vatandaşlık davranışları sergilemelerinde güdülerin etkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Dönder, H. H. (2006). Öğretmenlerin Örgütsel Vatandaşlık Davranışları ve Bürokrasi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyonkarahisar.

Eby, L. T., Adams, D. M., Russell, J. E.A. and Gaby, S. H. (2000). Perceptions of organizational readiness for change: Factors related to employees’ reactions to the implementation of team-based selling. Human Relations, 53(3), 419-441.

Eisenberg, R., Huntington, S., Hutchinson, S. and Sowa, D. (1986). Perceived organizational support. Journal of Applied Psychology, 71(3), 500-507.

Eisenberg, R., Fasolo, P. and Valerie D.L. (1990). Perceived Organizational Support and Employee Diligence, Commitment and Innovation. Journal of Applied Psychology, 75, 51-59.

Eisenberg, R., Cummings, J., Armeli, S. and Lynch, P. (1997), “Perceived Organizational Support, Discretionary treatment and innovation”, Journal of Applied Psychology, 82, 812 820.

Eisenberg, R., Stinglhamber, F., Vandenberghe, C., Sucharsk, L.I. and Rhoades, L. (2002). Perceived supervisor support: Contributions to perceived organizational support and employee refention. Journal of Applied Psychqolog, 87, 565-573.

Erdoğan, İ. (2010). Örgütsel bağlılığın örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Eren, E. (2001). Örgütsel davranış ve yönetim psikolojisi. (7. Basım). İstanbul: Beta Yayın Dağıtım.

Erkutlu, H. V. (2003). Yöneticilerin güç kaynakları ve bunların yönetici ve örgütsel etkililik üzerindeki etkileri: Beş yıldızlı oteller üzerine bir uygulama. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Eroğlu, F. (1998). Davranış bilimleri. (4. Basım). İstanbul: Beta Yayınları.

Ertan Kantos, Z., Oğuz Çuhadaroğlu, E. ve Taşdan, M. (Mayıs 2009). İlköğretim okulları yöneticilerinin yönetim biçimlerine ilişkin sınıf öğretmenlerinin görüşleri (Nitel bir araştırma). Kastamonu Eğitim Dergisi, 17(2), 393-402

Ertürk, M. (2000). İşletmelerde yönetim ve organizasyon (3. Baskı). İstanbul: BETA Basım Yayım Dağıtım A.Ş.

Eser, G. (2011). Güven eğiliminin algılanan örgütsel destek üzerindeki etkisi. Marmara Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, 30(1), 365-376.

Fassina, N. E., Jones, D. A. and Uggerslev, K. L. (2008). Relationship clean-up time: Using meta-analysis and path analysis to clarify relationships among job satisfaction, perceived fairness and citizenship behaviors. Journal of Management, 34(2), 161-188.

Florence, S. (2003). Organizations and supervisors as sources of support and targets of commitment: a longitudinal study. Journal of Organizational Behavior, 24(3), 251-270.

Foley, S., Yue, N.H. ve Lui, S. (2005). The effects of work stressors, perceived organizaitonal support, and gender on work family conflict in Hong Kong. Asia Pacific Journal of Management, 22(3), 237-256.

Foote, D. A. and Tang, T. L. (2008). Job satisfaction and organizational citizenship behavior (OCB). Management Decision, 46(6), 933-947.

French, J. P., Jr. and Raven, B. (1959). The bases of social power. In Dorwin Cartwright (Ed.), Studies in social power. Michigan-Ann Arbor: Institute for Social Research.

Garg, P. ve Rastogi, R. (2006). Climate profile and OCBs of teachers in public and private schools of India. International Journal of Educational Management, 20(7): 529-541.

Gençtürk, O. C. (2005). Algılanan sosyal desteğin örgütsel vatandaşlık üzerine etkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

George, J. M. (1992). The role of personality in organizational life: Issues and evidence. Journal of Management, 18, 185-213.

Gibson, J. L., Ivancevich, J. M. and Donnelly, J. H. (2002). Organizations: Behavior, structure, processes. (10. Basım). McGraw-Hill, Inc, ABD.

Greenberg, J. and Baron, R. A. (2000). Behavior in Organizations. (7th edition). NewJersey: Prentice-Hall.

Greenhaus, J.H., Bedeian, A.G. ve Mossholder, K.W. (1987). Work experiences, job performans, and feelings of personal and family well-being. Journal of Vocational Behavior, 31, 200-215.

Gonzalez, J. V. and Garazo, T. G. (2006). Structural relationships between organizational service orientation, contact employee job satisfaction and citizenship behavior. International Journal of Service Industry Management, 17(1), 23-50.

Gupta, B. and Sharma, N. K. (2008). Compliance with bases of power and subordinates’ perception of superiors: Moderating effect of quality of interaction. Singapore Management Review, 30(1), 1–24.

Güney, S. (2000). Davranış bilimleri. (2. Basım). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Gürbüz, S. (2006). Örgütsel vatandaşlık davranışı ile duygusal bağlılık arasındaki ilişkilerin belirlenmesine yönelik bir araştırma. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3(1), 48-75.

Gürbüz, S. (2007). Yöneticilerin örgütsel vatandaşlık davranışlarının iş tatmini ve algıladıkları örgütsel adaletle ilişkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Gürbüz, S. (2008). İş tatmini ve adalet algısının örgütsel vatandaşlık davranışına etkisi. Amme İdaresi Dergisi, 41(4), 49-77.

Güven, M. (2006). Örgütsel bağlılık ve örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişki. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Hinkin, T. H. and Schriesheim, C. A. (1989). Development and application of new scales to measure the French and Raven (1959) bases of social power. Journal of Applied Psychology, 74(4), 561–567.

Hitt, M. A., Black, J. S. and Porter, L. W. (2005). Management (International Edition). USA: Pearson Prentice Hall.

Hodge, B. J., Anthony, W. P. and Gales, L. M. (1996). Organization theory: A strategic approach (5th Edition). USA: Prentice Hall, Inc.

Holt, D. T. (2002). Readiness for change: The development of a scale. Yayımlanmamış Doktora Tezi, University of Auburn, Alabama.

Hoy, W.K. and Miskel, C.G. (2010). Eğitim yönetimi (çev. S. Turan). Ankara: Nobel yayın Dağıtım. (Eserin orijinali 2004’te yayımlandı).

Hunt, J. W. (1994). Yönetici için örgüt içindeki davranış kılavuzu (çev. M. Odman). Ankara: Öteki Yayınları.

Hunt, C. (1999). Candlesticks and faces: aspects of lifelong learning. Studies in the Education of Adults, 31(2), 197-209.

Ilies, R., Scott, B. A. and Judge, T. A. (2006). The interactive effect of personal trait and experienced states on intraindividual patterns of citizenship behavior. Academy of Management Journal, 29(3): 561-575.

İşbaşı Özen, J. (2000a). Örgütsel vatandaşlık davranışı: Farklı ölçeklerin uygulanabilirliğine ilişkin bir çalışma. Erciyes Üniversitesi 8. Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi, 359-372.

İşbaşı Özen, J. (2000b). Çalışanların yöneticilerine duydukları güvenin ve örgütsel adalete ilişkin algılamalarının örgütsel vatandaşlık davranışının oluşumundaki rolü: bir turizm örgütünde uygulama. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Antalya.

İşbilir, H. (2005). İlköğretim okulu yöneticilerinin duygusal zekâ yeterlilikleri ile kullandıkları yönetsel güç kaynakları arasındaki ilişkinin öğretmen algılarına dayalı olarak incelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gaziantep.

Jahangir, N., Akbar, M. M. and Begum, N. (2006). The role of social power, procedural justice, organizational commitment, and job satisfaction to engender organizational citizenship behavior. ABAC Journal, 26(3), 21–36.

Kamer, M. (2001). Örgütsel güven, örgütsel bağlılık ve örgütsel vatandaşlık davranışlarına etkileri. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Karabey, C. N. (2005). Örgütsel özdeşleşme, örgütsel imaj ve örgütsel vatandaşlık davranışı ilişkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.

Karaman, A. (1999). Profesyonel yöneticilerde güç kullanımı. (1. Basım). İstanbul: Türkmen Kitabevi.

Karaman, K., Yücel, C. ve Dönder, H. (2008). Öğretmen görüşlerine göre, okullardaki bürokrasi ile örgütsel vatandaşlık arasındaki ilişki. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi, 53, 49-74.

Karasar, N. (2008). Bilimsel araştırma yöntemi (8. Baskı). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Katz, D. and Kahn, R.L. (1978). The Social Psychology of Organizations. NewYork: Wiley.

Kaynak, S. (2007). Öğretmenlerin kişilik özellikleri ve örgütsel vatandaşlık davranışı. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyonkarahisar.

Kendirligil, S. (2006). Çalışanların Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Sergileme Eğilimleri Üzerinde Örgüt Kültürünün Etkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Kelloway, E.K., Loughlin, C., Barling, J. and Nault, A. (2002). Self-Reported Counterproductive Behaviors and Organizational Citizenship Behaviors: Separate but Related Constructs. International Journal of Selection and Assessment, March/June, 10(1-2), 143.

Kılıç, G. (2006). Eğitim kurumlarında liderlik tarzları ve örgüt kültürünün performans üzerindeki etkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kayseri.

Kılıç, E. (2010). Örgütsel bağlılık, örgütsel vatandaşlık davranışı ve yabancılaşma arasındaki ilişki-çağrı merkezi çalışanları üzerine uygulama. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bursa.

Kırel, Ç. (1998). Örgütlerde güç kullanımı: çalışanların algıladıkları güç ve tepkileri üzerinde bir uygulama. Anadolu Üniversitesi Yayınları No:1031, İ.İ.B.F. Yayın No:13.

Kidder, D. L. and Parks, J. M. (2001). The good soldier: who is s(he)?. Journal of Organizational Behavior, 22(8), 944-945.

Kidder, D.L. (2002). The influence of gender on the performance of organizational citizenship behaviors. Journal of Management, 28 (5), 629-648.

Kim, S. (2006). Public service motivation and organizational citizenship behavior in Korea. International Journal of Manpower, 27(8): 722-740.

Koçel, T. (2003). İşletme yöneticiliği. (Genişletilmiş 9. Basım). İstanbul: Beta Yayım Dağıtım.

Koçel, T. (2005). İşletme yöneticiliği (10. Basım). İstanbul: ARIKAN Basım Yayım ve Dağıtım Ltd. Şti.

Koşar, S. (2008). İlköğretim okulu yöneticilerinin yönetimde gücü kullanma stilleri ile örgüt kültürü arasındaki ilişki. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Köse, S., Kartal, B. ve Kayalı, N. (2003). Örgütsel vatandaşlık davranışı ve tutuma ilişkin bir araştırma. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 20, 1-19. Kretner, R. (1983). Management (2 nd Edition). Boston: Houghton Niftlin Company.

Kurt, E. (2011). Örgüt kültürünün örgütsel vatandaşlık davranışına etkisi: Bir kamu kurumu çalışanlarına yönelik araştırma. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.

Laçinoğlu, Z. (2010). İlköğretim okulu öğretmenlerinin örgütsel adalet algıları ile bazı örgütsel davranışlar arasındaki ilişki (Sakarya ili örneği). Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.

Laios, A., Theodorakis , N. and Gargalianos, D. (2003). Leadership and power: Two important factors for effective coaching. International Sports Journal, 7(1), 151.

Lawrence, B. T. and Robinson, S. (2007). Ain’t misbehavin: Workplace deviance as organizational resistance. Journal of Management, 33(2), 378-395.

Linden, R. (1997). Perceived organizational support and leader-member exchange: A social exchange perspective. Academy of Management Journal, 40(1), 82-111.

Lıu, M.M.A. and Fang, Z. (2006). A power based leadership approach to project management. Construction Management and Economics, 24(3), 497-507.

Lynch, P.D., Eisenberger, R. and Armeli, S. (1999). Perceived organizational support: Inferior versus superior performance by wary employees. Journal of Applied Psychology, 84, 467-483.

Machiavelli, N. (1996). Hükümdar (çev. Y. Türkiye). İstanbul: düşünen Adam Yayınları.

Martin, R. (1995). The roles of organizational support and justice during a layoff. Academy of Management Journal, 89-93.

Mendoza, M. J. S. and Lara, P. Z. M. (2007). The impact of work alienation on organizational citizenship behavior in the Canary Islands. International Journal of Organizational Analysis, 15(1), 56-76.

Mercan, M. (2006). Öğretmenlerde örgütsel bağlılık, örgütsel yabancılaşma ve örgütsel vatandaşlık davranışı. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Afyankarahisar Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyonkarahisar.

Mercan, S. (2010). Performansa dayalı ücret sisteminin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerine etkileri ve bir uygulama. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Moorman, R. H., Niehoff, B. P. and Organ, D. W. (1993). Treating employees fairly and organizational citizenship behavior: Sorting the effects of job satisfaction, organizational commitment and procedural justice. Employee Responsibilities and Rights Journal, 6(3), 209-225.

Moorman, R. and Blakely, G. (1995). Individualism-collectivism as an individual difference piedictor of organizational citizenship behaviour. Journal of Organizational Behaviour, 16.

Moorman, R.H., Blakey, G.L. ve Niehoff, B.P. (1998). Does perceived organizational support mediate the relationship between procedural justice and organizational citizenship behavior. The Academy of Management Journal, 41(3), 351- 357.

Mossholder, K. W., Bennett, N., Kemery, E. R. and Wesolowski, M. A. (1998). Relationships between bases of power and work reactions: The mediational role of procedural justice. Joumal of Management, 24(4), 533–552.

Murphy, G. Athanasou, J. and King, N. (2002). Job satisfaction and organization citizenship behaviour. Journal of Managerial Psychology, 17(4): 287-297.

Nahavandi, A. and Malekzadeh, A. R. (1999). Organizational behavior. New Jersey: Prentice-Hall, Inc.

Benzer Belgeler