• Sonuç bulunamadı

 Öğrencilerin geleneksel vatandaşlığa yönelik algısı mensubu olduğu aile tipine göre anlamlı bir fark ortaya koymamıştır.

 Öğrencilerin vatandaşlık algısı puanının aile tipine göre değiştiği, genel olarak çekirdek aileye mensup öğrenciler lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunduğu tespit edilmiştir.

 Öğrencilerin demokratik vatandaşlığa yönelik algısının aile gelir durumuna göre anlamlı bir fark gösterdiği, aile gelir durumu asgari ücret üstünde olan öğrencilerin demokratik vatandaşlığa yönelik algısının ailesi asgari ücret ve altında gelir elde eden öğrencilere göre daha olumlu olduğu belirlenmiştir.

 Öğrencilerin geleneksel vatandaşlığa yönelik algısının aile gelir durumuna göre anlamlı bir fark gösterdiği, aile gelir durumu asgari ücret üstünde olan öğrencilerin geleneksel vatandaşlığa yönelik algısının ailesi asgari ücret ve altında gelir elde eden öğrencilere göre daha olumlu olduğu saptanmıştır.

 Öğrencilerin vatandaşlığa yönelik algısının aile gelir durumuna göre anlamlı bir fark gösterdiği, aile gelir durumu asgari ücret üstünde olan öğrencilerin vatandaşlığa yönelik algısının ailesi asgari ve ücret altında gelir elde eden öğrencilere göre daha olumlu olduğu belirlenmiştir.

 Öğrencilerin demokratik ve geleneksel vatandaşlık algısı puanları ile vatandaşlık algısı puanlarının akademik başarı ile doğru orantılı olarak arttığı tespit edilmiştir.

 Öğrencilerin demokratik toplum adına okul ortamlarında kendilerini ifade etme biçimlerine destek verilebilir.

 Öğretmenler öğrencilere içten saygı göstererek öğrencilerin hem kendilerine hem de başkalarına yönelik saygı duygusunu geliştirmelerini sağlayabilirler.

Öğretmenler okul yönetimleri ile işbirliği yaparak demokratik vatandaşlık kapsamında

“Çocuk Hakları Bildirgesi”ni tanıtıcı etkinlikler düzenleyebilirler.

 Akademik başarısı düşük öğrencilerin ilgisini çekebilecek demokratik vatandaşlık ile ilgili etkinlikler okul ortamlarında düzenlenebilir ve bu sayede akademik başarısı düşük olan öğrencilerin demokratik vatandaşlığa yönelik ilgisinin arttırılması sağlanabilir.

 Okul Meclisleri Projesi kapsamında okul meclislerine seçilen öğrencilerin okul yönetimindeki karar alma süreçlerine etkin bir biçimde katılmaları sağlanabilir.

Okul aile işbirliği kapsamında ebeveynler demokratik vatandaşlık yeterlikleri konusunda uzmanlar ve öğretmenler tarafından bilgilendirilebilir. Özellikle annelere yönelik eğitim çalışmaları düzenlenebilir.

4.2.2. Araştırmacılara Yönelik Öneriler:

 Sekizinci sınıf öğrencilerine yönelik gerçekleştirilen bu araştırma ortaokulun diğer basamaklarında yapılabileceği gibi ortaöğretimin kademelerinde de gerçekleştirilebilir.

 Öğrencilerin demokratik vatandaşlık algısının kazanımlar şeklinde davranışa dönüşüp dönüşmediği konusunda öğretmen ve ailelerin görüşlerini belirlemeye yönelik tamamlayıcı araştırmalar yapılabilir.

 Öğrencilerin vatandaşlık algı düzeyleri kitap okuma, internet kullanımı, süreli yayın takibi gibi değişkenlere göre incelenebilir.

 Eğitim ve öğretim hizmetlerinin merkezinde yer alan öğretmenlerin demokratik vatandaşlığa yönelik algısının belirlenmesi amacıyla araştırmalar yapılabilir.

 Çankırı il merkezinde yapılan bu araştırma genişletilerek ülke genelinde araştırmalar yapılabilir.

KAYNAKLAR

Acar-Çiftçi, Y. ve Aydın, H. (2014). Türkiye’de Çokkültürlü Eğitimin Gerekliliği Üzerine Bir Çalışma. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, (33), 197-218.

Ağaoğulları, M. A. (1989). Fransız Devriminde Birey-Devlet İlişkisi (1789-1794).

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 44 (3), 195-228.

Ağaoğulları, M. A. (1994). Kent Devletinden İmparatorluğa. Ankara: İmge Kitabevi.

Ağaoğulları, M. A. ve Köker , L. (2004). İmparatorluktan Tanrı Devletine. Ankara: İmge Kitabevi.

Akça, G. ve Vurucu, İ. (2010). Çok Kültürlülük Tartışmaları, Toplumsal Bütünlük Kaygısı ve Yeniden Milletleşme (Kazakistan Halkı Asamblesi Örneği). Manas Sosyal Bilimler Dergisi, 12 (24), 13-42.

Akıncı, Ş. (2003). Roma Hukuku Dersleri. Konya: Sayram Yayınları.

Akkoyunlu-Ertan, K. (2014). Kent ve Kentli Hakları. Ankara: Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü Yayınları.

Aktaş, N. (2010). İlköğretim Beşinci Sınıf Öğrencilerinin Sosyal Bilgiler Programında Verilen Değerleri Edinme Düzeyleri (Erzincan Örneği) (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Atatürk Üniversitesi, Erzurum.

Amadeo, J., Torney Purta, J., Lehmann, R., Husfeldt, V. and Nikolova, R. (2002). Civic Knowledge and Engagement: An IEA Study of Upper Secondary Students in Sixteen Countries. Amsterdam: International Association for the Evaluation of Educational Achievement.

Arblaster, A. (1999). Demokrasi (N. Yılmaz, Çev.). Ankara: Doruk Yayıncılık.

Aristoteles. (1990). Politika (M. Tunçay, Çev.). İstanbul: Remzi Kitabevi.

Arslan, S. (2014). Çokkültürlü Toplumlarda Vatandaşlık Eğitimine Yönelik Öğretmen ve Öğrenci Düşüncelerinin İncelenmesi (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Marmara Üniversitesi, İstanbul.

Atasoy, A. (1997). İlköğretim İkinci Kademede Demokrasi Eğitimi ve İlköğretim İkinci Kademe Öğretmen ve Öğrencilerinin Demokratik Tutum ve Davranışlarının Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi).

Ankara Üniversitesi, Ankara.

Ateş, K. (2011). Yurttaşlığın Kıyısında Aleviler "Öz Türkler" ve "Heretik" Ötekiler.

Ankara: Phoenix Yayınevi.

Aybay, R. (2008). Vatandaşlık Hukuku. İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.

Aycan, N. ve Çalık, D. (2003). İlköğretim Okullarında Demokrasi Eğitimi: Manisa İli Örneği. Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1 (2), 19-29.

Aytaç, K. (2012). Avrupa Eğitim Tarihi Antik Çağdan 19. Yüzyılın Sonlarına Kadar.

Ankara: Phoenix Yayınları .

Balcı, A. (1989). Eğitimsel Araştırmanın Eğitimsel Sorunların Çözümünde uygulanması.

Ankara Üniversitesi eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 22 (1), 411-420.

Balcı, A. ve Tuncel , G. (2012). İlköğretim Öğrencilerinin Avrupa Birliği Vatandaşlığı Kavramını Algılamaları Üzerine Bir Değerlendirme. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 35 (35), 19-33.

Başaran, Z. (2006). Demokratik Yaşamın Gelişmesinde Sosyal Bilgiler Dersinin Rolü ve Önemi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Atatürk Üniversitesi, Erzurum.

Başbay, A. (2014). Çokkültürlü Eğitim Kapsamındaki Derslerinin İncelenmesi: Georgia State Üniversitesi Örneği. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 14 (2), 585-608.

Başbay, A. ve Bektaş, Y. (2009). Çokkültürlülük Bağlamında Öğretim Ortamı ve Öğretmen Yeterlikleri. Eğitim ve Bilim, 34 (152), 30-43.

Baştürk, N. (2011). İlköğretim 8. Sınıf Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi Dersi Öğretim Programı Kazanımlarının Öğrenci Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi (Konya İli Örneği) (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Atatürk Üniversitesi, Erzurum.

Baumann, G. (2006). Çokkültürlülük Bilmecesi Ulusal, Etnik ve Dinsel Kimlikleri Yeniden Düşünmek (I. Demirakın, Çev.). Ankara: Dost Kitabevi.

Baviskar, S. and Malone, S. F. M. (2004). What Democracy Means to Citizens-and Why It Matters. European Review of Latin American and Caribbean Studies, (76), 3-23.

Bayram, N. (2009). Sosyal Bilimlerde SPSS ile Veri Analizi. Bursa: Ezgi Yayınevi.

Bektaş Öztaşkın, Ö. ve İçen, M. (2015). Ortaokul Öğrencilerinin Hoşgörü Eğilimleri ile Demokrasi Algıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi, 1 (Hüseyin Hüsnü Tekışık Özel Sayısı), 39-56.

Bilgin, A. A. (2010). Avrupa Birliği Adalet Divanı İçtihadı Işığında Serbest Dolaşım ve Birlik Yurttaşlığı. Uluslararası Hukuk ve Politika Dergisi, 6 (23), 15-41.

Bodin, J. (1955). Six Books of the Commonwealth. Oxford: Basil Blacwell.

Bookchin, M. (1987). The Rise of Urbanisation and the Decline of Citizenship. San Fransisco: Sierra Club Books.

Bozkurt, Ö. (1994). Siyasi ve Kurumsal Yönleriyle Maastricht Antlaşması ve Avrupa Bütünleşmesi. Amme İdaresi Dergisi, 26 (1), 7-26.

Boztemur, R. (2006). Tarihsel Açıdan Millet ve Milliyetçilik: Ulus-Devletin Kapitalist Üretim Tarzıyla Birlikte Gelişimi . Doğu Batı Dergisi, (38), 161-179.

Brett, A. S. (2011). Yurttaş Hakları Tasavvurunun Gelişimi (G. Aksay, Çev.). Q. Skinner ve B. Strath içinde, Devletler ve Yurttaşlar Tarih, Kuram, Muhtemel Gelecek (s.

113-133). İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları .

Brubaker, R. (2009). Fransa ve Almanya'da Vatandaşlık ve Ulus Ruhu (V. Pekel, Çev.).

Ankara: Dost Kitabevi.

Bucaktepe, A. (2014). Birinci ve İkinci Meşrutiyet Anayasalarında Öngörülen Devlet Modelleri Hakkında Bir Değerlendirme, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (42), 45-56.

Buğra, A. (2015). Boğaziçi Üniviersitesi Sosyal Politika Forumu. Boğaziçi Üniversitesi:

http://www.spf.boun.edu.tr/docs/STGP_Bugra.pdf adresinden 24 Aralık 2015 tarihinde alındı.

Bulandere, V. (2014). Öğrencilerin Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi Dersi Kazanımlarını Elde Etme Düzeyleri ve Derse Yönelik Görüşleri (Erzurum İli Örneği) (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Atatürk Üniversitesi, Erzurum.

Burbank, J. and Cooper, F. (2012). İmparatorluklar Tarihi Farklılıkların Yönetimi ve Egemenlik (A. A. Çağlayan, Çev.). İstanbul: İnkılap Yayınevi.

Burger, J. M. (2006). Kişilik Psikoloji Biliminin İnsan Doğasına Dair Söyledikleri (İ. D.

E. Sarıoğlu, Çev.). İstanbul: Kaknüs Yayınları.

Büyükkaragöz, S. (1989). Ortaöğretimde Demokrasi Eğitimi, Öğretmen, Öğrenci ve Yöneticilerin Demokratik Tutum ve Davranışları. Konya: Selçuk Üniversitesi Araştırma Fonu.

Büyüköztürk, Ş. (2002). Faktör Analizi: Temel Kavramlar ve Ölçek Geliştirmede Kullanımı. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, (32), 470-483.

Büyüköztürk, Ş. (2008). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.

Büyüköztürk, Ş., Aygün, Ö., Kılıç Çakmak, E. ve Karadeniz, Ş. (2014). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.

Canatan, K. (2009). Avrupa Toplumlarında Çokkültürcülük: Sosyolojik Bir Yaklaşım.

Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2 (6), 80-97.

Clarke, P. B. (1996). Deep Citizenship. London: Pluto Press.

Cohen, L., Manion, L. and Morrison, K. (2007). Research Methods in Education. New York: Taylor & Francis.

Corey, G. (2008). Psikolojik Danışma, Psikoterapi Kuram ve Uygulamaları (T. Ergene, Çev.). Ankara: Mentis Yayıncılık.

Corrigall-Brown, C. (2003). What Do Politics Have to Do With Me? Analysis of Political Alienation Among Young Canadians. Atlanta: American Sociological Association.

Çokluk, Ö., Şekercioğlu, G. ve Büyüköztürk, Ş. (2010). Sosyal Bilimler İçin Çok Değişkenli İstatistik. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.

Çolak, K. (2015). Sosyal Bilgiler ile Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi Derslerinde Küresel Vatandaşlık Eğitimi (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Marmara Üniversitesi, İstanbul.

Dağ, N. (2012). Vatandaşlığın Niteliksel Dönüşümü ve Vatandaşlık Eğitimi Üzerine Bir Betimleme. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 13 (1), 105-118.

Damgacı, F. ve Aydın, H. (2013). Akademisyenlerin Çokkültürlü Eğitime İlişkin Tutumları. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 12 (45), 325-341.

Dinan, D. (2005). Avrupa Birliği Ansniklopedisi (H. Akay, Çev.). İstanbul: Kitap Yayınevi.

Doğan, İ. (2000). Sivil Toplum Ondan Bizde de Var, İstanbul: Sistem Yayıncılık.

Doğan, İ. (2007). Modern Toplumda Vatandaşlık, Demokrasi ve İnsan Hakları, "İnsan Haklarının Kültürel Temelleri”, Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Doğan, İ. (2009). Dünden Bugüne Türk Ailesi. Ankara: Atatürk Kültür Merkezi Yayınları.

Doğan, İ. (2012). Sosyoloji Kavramlar ve Sorunlar. Ankara: Pegem Akademi.

Doğan, İ. (2016). Sosyoloji Kavramlar ve Sorunlar. Ankara: Pegem Akademi.

Doğanay, A. (2008). What Does Democracy Mean to 14-year-old Turkish Children? A Comparison with Results of the 1999 IEA Civic Education Study. Research Papers in Education, 25 (1), 51-71.

Doğanay, A. ve Sarı, M. (2009, Mayıs). Lise Öğrencilerinin Vatandaşlık Algılarına Etki Eden Faktörlerin Analizi. I. Uluslararası Avrupa Birliği, Demokrasi, Vatandaşlık ve Vatandaşlık Eğitimi Sempozyumu’nda sunulan bildiri. Uşak Üniversitesi, Uşak.

Doytcheva, M. (2013). Çokkültürlülük (T. A. Onmuş, Çev.). İstanbul: İletişim Yayınları.

Durgun, Ş. (2010). Cumhuriyetçi ve Liberal Anlayış Çerçevesinde Türkiye'de Vatandaşlık Sorunsalı. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1 (1), 65-92.

Durualp, E. ve Durualp, E. (2012). İlköğretim II. Kademede Öğrenim Gören Öğrencilerin Evrensel Değerlere İlişkin Tutumlarının İncelenmesi, Kuramsal Eğitimbilim Dergisi, 5 (4), 484-499.

Duruhan, K. ve Ersöz, Y. (2013). Ortaokulda Demokrasi Algıları Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. Tarih Okulu Dergisi, (16), 657-672.

Eğitim Reformu Girişimi. (2015). Eğitim İzleme Raporu 2014-2015. İstanbul: Eğitim Reformu Girişimi.

Erdenir, F. H. (2005). Avrupa Kimliği: Pan Milliyetçilikten Post Milliyetçiliğe. Ankara:

Ümit Yayıncılık.

Erdoğan, Y., Bayram, S. ve Deniz, L. (2008). Web Tananlı Öğretim Tutum Ölçeği:

Açıklayıcı ve Doğrulayıcı Faktör Analizi Çalışması. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 4 (2), 121-145.

Ergül, E. (2013). Avrupa Birliği Müktesebatında Yabancıların Aile ve Özel Hayat Hakkı Çerçevesinde Korunması. Ankara Barosu Dergisi, (3), 195-206.

Erincik, S. (2011). Kimlik ve Çokkültürcülük Sorunu. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 52 (2), 219-241.

Eroğlu, N. (2003). Eski Yunan Medeniyeti, Doğu ve Batı. Köprü Dergisi:

http://www.koprudergisi.com/index.asp?Bolum=EskiSayilar&Goster=Yazi&Ya ziNo=100 adresinde 15.01.2014 tarihinde alındı.

Eroğul, C. (1991). Devlet Yönetimine Katılma Hakkı. Ankara: İmge Kitabevi.

Ersoy, A. F. (2012). Annelerin Vatandaşlık Algısı, Çocuklarında Vatandaşlık Bilinci Geliştirme Uygulamaları ve Karşılaştıkları Sorunlar. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 12 (3), 2111-2124.

Ersoy, A. F. (2014). Active And Democratic Citizenship Education And İts Challenges in Social Studies Classroom. Eurasian Journal of Educational Research, 55, 1-20.

Ersoy, F. (2011). İlköğretim Öğrencilerinin Çocuk Haklarına İlişkin Algıları. İlköğretim Online, 10 (1), 22-39.

Ersöz, Y. ve Duruhan, K. (2015). Okul Ortamında Demokrasi Yaşantıları. İnönü Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2 (3), 13-26.

Foster, M. B. (1971). Masters of Political Thought. London: G. Harrop & Co. Ltd.

Foweraker, J. and Landman, T. (1997). Citizenship Rights and Social Movements: A Comparative and Statistical Analysis, Oxford: Oxford University Press.

Fraser, N. and Gordon, L. (1994). Civil Citizenship Against Social Citizenship? B. V.

Steenbergen içinde, The Condition of Citizenship (s. 90-107). London: Sage.

Geboers, E., Geijsel, F., Admiraal, W., & ten Dam, G. (2015). Citizenship Orientations and Knowledge in Primary and Secondary Education. Social Psychology of Education: An International Journal, 18 (4), 749-767.

Gibbon, E. (1987). Roma İmparatorluğu'nun Gerileyiş ve Çöküş Tarihi Cilt 2 (A.

Baltacıgil, Çev.). İstanbul: Bilim Sanat Felsefe Yayınları.

Gökalp, Z. (1976). Türk Medeniyeti Tarihi. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.

Gökberk, M. (1980). Felsefe Tarihi. İstanbul: Remzi Kitabevi.

Gömleksiz, M. N. ve Cüro, E. (2011). Sosyal Bilgiler Dersinde Yer Alan Değerlere İlişkin Öğrenci Tutumlarının Değerlendirilmesi. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 8 (1), 337-366.

Gömleksiz, N. ve Kılınç, H. H. (2013). Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi Dersi Kazanımları Ölçeğinin Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 8 (12), 993-1004.

Göze, A. (1995). Siyasal Düşünceler ve Yönetimler. İstanbul: Beta Yayıncılık.

Gülalp, H. (2007). Vatandaşlık ve Etnik Çatışma Ulus-Devletin Sorgulanması. İstanbul:

Metis Yayınları.

Güllüpınar, F. (2012). Eşitsizlik ve Toplumsal Tabakalaşma Açısından Vatandaşlık Üzerine Sosyolojik Bir Analiz. Ankara Üniversitesi Siyasal Bİlgiler Fakültesi Dergisi, 67 (1), 81-109.

Günal, A. N., & Küçükgüngör, E. (1997). Roma Hukuku'nda İkametgah (Domicilium) Kavramı. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 46 (1), 121-127.

Gürbüz, G. (2006). İlköğretim 7. ve 8. Sınıflarda Vatandaşlık Bilgisi Dersinde Demokrasi Eğitimi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Bolu.

Heater, D. (1990). Citizenship: The Civic Ideal in World History Politics and Education.

London & New York: Longman.

Heater, D. (2007). Yurttaşlığın Kısa Tarihi (M. D. Üst, Çev.). Ankara: İmge Kitabevi.

Heywood, A. (2014). Siyaset Teorisine Giriş (H. M. Köse, Çev.). İstanbul: Küre Yayınları.

Hobbes, T. (2012). Leviathan (S. Lim, Çev.). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

Hobsbawm, E. J. (1993). 1780'den Günümüze Milletler ve Milliyetçilik: "Program, Mit, Gerçeklik" (O. Akınhay, Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

İnal, K. (2014). Çocuk ve Demokrasi. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

İnan-Kızıltepe, G., Uyanık, Ö., Özsüer, S. ve Can-Yaşar, M. (2013). 61–72 Aylık Çocukların Demokratik Tutum ve Davranışlarının Anne Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, (3), 227-244.

İnsel, A. (2000). Özgürlük Etiği Karşısında İktisat Kuramı, A. Sen'in Etik İktisat Önerisi.

Toplum ve Bilim, (86), 7-21.

Foweraker, J. and Landman, T. (1997). Citizenship Rights and Social Movements: A Comparative and Statistical Analysis . Oxford: Oxford University Press.

Janoski, T. (1998). Citizenship and Civil Society. Cambridge: Cambridge University Press.

Jaume, L. (2011). Fransız Devrimi'nde Yurttaş ve Devlet (G. Aksay, Çev.). Q. Skinner ve B. Strath içinde, Devletler ve Yurttaşlar Tarih, Kuram, Muhtemel Gelecek.

İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.

Journet, N. (2009). Evrenselden Özele Kültür (Y. Sezen, Çev.). İstanbul: İz Yayıncılık.

Kadıoğlu, A. (1999). Modern Vatandaşlığın Farklı Boyutları: Yeni Bir Vatandaşlık Etiğine Doğru. A. Kadıoğlu içinde, Cumhuriyet İdaresi Demokrasi Muhakemesi (s. 53-72). İstanbul: Metis Yayınları.

Kadıoğlu, A. (2012). Vatandaşlık: Kavramın Farklı Anlamları. A. Kadıoğlu içinde, Vatandaşlığın Dönüşümü: Üyelikten Haklara (s. 21-30). İstanbul: Metis Yayınları.

Kalaycı, N. ve Hayırsever, F. (2014). Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bağlamında Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi Ders Kitabına Yönelik Bir İnceleme ve Bu Konuya İlişkin Öğrenci Algılarının Belirlenmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 14 (3), 1049-1074.

Kaldırım, E. (2005). İlköğretim 8. Sınıf Öğrencilerinin Demokrasi Algıları. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 25 (3), 143-162.

Kara, C., Topkaya, Y. ve Şimşek, U. (2012). Aktif Vatandaşlık Eğitiminin Sosyal Bilgiler Programındaki Yeri. Journal of World of Turks, 4 (3), 147-159.

Karadeniz-Çelebican, Ö. (2010). Roma Hukuku, Tarihi Giriş Kaynaklar -Genel Kavramlar- Kişiler Hukuku-Hakların Korunması. Ankara: Yetkin Yayınları.

Karaköse, H. (2002). Ortaçağ Tarihi ve Uygarlığı. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Karaman-Kepenekci, Y. (2000). İnsan Hakları Eğitimi. Ankara: Anı Yayıncılık.

Karaman-Kepenekci, Y. (2008).Eğitimciler İçin İnsan Hakları ve Vatandaşlık. Ankara:

Ekinoks Yayınevi.

Karan, U. (2007). Sosyal Hakların Güçlendirilmesi Açısından Bir İmkan: Bütüncül Yaklaşım. Amme İdaresi Dergisi, 40 (3), 31-62.

Karasar, N. (2014). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.

Karatekin, K., Kuş, Z. ve Sönmez, Ö. F. (2010, Eylül). İlköğretim Öğrencilerinin Demokrasi Algıları. IX. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Sempozyumu’nda sunulan bildiri. Fırat Üniversitesi, Elazığ.

Kastoryano, R. (2007). Alman Birliğini Yeniden Tanımlamak: Milliyetten Vatandaşlığa (E. Kılıç, Çev.). H. Gülalp içinde, Vatandaşlık ve Etnik Çatışma Ulus-Devletin Sorgulanması (s. 35-58). İstanbul: Metis Yayınları.

Kaya, B. ve Kaya, A. (2012). Teknoloji Çağında Öğretmen Adaylarının Küresel Vatandaşlık Algıları. Sakarya University Journal of Education, 2 (3), 81-95.

Kaya, B. ve Ersoy, F. (2014). Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi Dersinin Sekizinci Sınıf Öğrencilerinde Vatandaşlık Algısının Oluşmasıyla İlişkisi. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, (23), 252-303.

Kaya, G. (2013). Avrupa Vatandaşlığı (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir.

Kaya, M. (2006). İlköğretim 8. Sınıf Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Dersinde Yer Alan Kavramların Kazanılmışlık Düzeyi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi).

Gazi Üniversitesi, Ankara.

Kaymakcan, R. ve Meydan, H. (2010). Demokratik Vatandaşlık ve Din Öğretimi Yeni Yaklaşımlar ve Türkiye'de DKAB Dersleri Bağlamında Bir Değerlendirme. İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Fakültesi Dergisi, 1 (1), 29-53.

Kennedy, K. J. (2007). Student Constructions of 'Active Citizenship': What Does Participation Mean to Students? British Journal of Educational Studies, 55 (3), 304-324.

Keskin,Y. (2008). Türkiye’de Sosyal Bilgiler Öğretim Programlarında Değerler Eğitimi:

Tarihsel Gelişimin, 1998 ve 2004 Programlarının Etkililiğinin Araştırılması (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Marmara Üniversitesi, İstanbul.

Keyman, F. (2008). Kimlik, Vatandaşlık ve Demokratikleşme: Türkiye Örneği. İstanbul:

Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi Yayınları.

Kılınç, E. ve Dere, İ. (2013). Lise Öğrencilerinin ‘İyi Vatandaş’ Kavramı Hakkındaki Görüşleri. Sosyal Bilgiler Eğitimi Araştırmaları Dergisi, 4 (2), 103-124.

Kline, P. (1992). An Easy Guide To Factor Analysis. New York: Routledge.

Koç, K. (2007). İlköğretim 7. Sınıflarda Okutulan Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Dersinde Öğrenciye Kazandırılması Amaçlanan Evrensel Değerlere İlişkin Tutumlar Üzerinde Öğretim Sürecinin Etkisi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Fırat Üniversitesi, Elazığ.

Koray, M. (2002). Avrupa Toplum Modeli, Nereden Nereye... İstanbul: Basisen Eğitim ve Kültür Yayınları.

Koschaker, P. (1977). Modern Özel Hukuka Giriş Olarak Roma ÖZel Hukukunun Ana Hatları (K. Ayiter, Çev.). Ankara: Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Yayınları.

Koslowski, R. (1994). Intra-EU Migration, Citizenship and Political Union. Journal of Common Market Studies, 32 (3), 368-402.

Köklü, N. (1995). Tutumların Ölçülmesi ve Likert Tipi Ölçeklerde Kullanılan Seçenekler.

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 28 (2), 81-93.

Kuang, X. and Kennedy, K. J. (2014). Assian Students' Perceptions of 'Good' Citizenship:

The Role of Democratic Values and Attidues to Traditional Culture. Asia Pacific Journal of Educational Development, 3 (1), 33-42.

Kuş, Z. (2012). İlköğretim Öğrencilerinin Demokrasi Algılarının Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Gazi Üniversitesi, Ankara.

Kuş, Z. ve Çetin, T. (2014). İlköğretim Öğrencilerinin Demokrasi Algıları. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 14 (2), 769-790.

Küçükkaragöz, H. (2009). Bilişsel Gelişim ve Dil Gelişimi. B. Yeşilyaprak içinde, Eğitim Psikolojisi. Ankara: Pegem Akademi Yayınları.

Küp, D. (2012). Yeni Sağ Politikalar Ekseninde Türk Kamu Yönetiminde Yeniden Yapılanma Arayışları ve Bu Yeni Yapının Beklentilere Cevap Verebilme Düzeyi (Yayımlanmamış Yüksek Lİsans Tezi). Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Karaman.

Kymlicka, W. (2006). Çağdaş Siyaset Felsefesine Giriş (E. Kılıç, Çev.). İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.

Kymlicka, W. ve Norman, W. (2012). Vatandaşın Dönüşü: Vatandaşlık Kuramındaki Yeni Çalışmalar Üzerine Bir Değerlendirme (C. Cemgil, Çev.). A. Kadıoğlu içinde, Vatandaşlığın Dönüşümü Üyelikten Haklara (s. 185-217). İstanbul: Metis Yayınları.

Layiktez, C. (1998). Ortaçağın Aydınlığı. İstanbul: Tukan Yayınları.

Locke, J. (1962). Two Treaties of Civil Government . London: J. M. Dent.

Losito, B. and D'Apice, A. (2003). Democracy, Citizenship, Participation. The Results of the Second IEA Civic Education Study in Italy. İnternational Journal of Education Research, 39 (6), 609-620.

Marcus, R. R., Mease, K. and Ottemoeller, D. (2001). Popular definitions of democracy from Uganda, Madagascar, and Florida. Journal of Asian and African Studies, 36 (1), 113-132.

Marshall, T. H. (1965). Class, Citizenship and Social Development. New York: Anchor Books.

Marshall, T. H. and Bottomore, T. (1992). Citizenship and Social Class. London: Pluto Press.

Marshall, T. H. ve Bottomore, B. (2006). Yurttaşlık ve Toplumsal Sınıflar (A. Kaya, Çev.). İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.

McGrath, S. (2000). The Practice of Social Citizenship: Lessons from the Canadian Centre for Victims of Torture. First Light, Canadian Centre for Victims of Torture, Spring, 3-6.

McMillan, J. and Schumacher, S. (1984). Research in Education: A Conceptual Introduction. Boston and Toronto: Little Brown and Company.

Meriç, C. (1997). Sosyoloji Notları ve Konferanslar. İstanbul: İletişim Yayınları.

Mısırlı-Özsoy, A. (2010). 8th Grade Students' Perceptions of Civic Issues and Participation in Electoral, Political and Civic Avtivities (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Ankara.

Milli Eğitim Bakanlığı, (2012). İlköğretim Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi Dersi Öğretim Programı. Ankara: Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı.

Milli Eğitim Bakanlığı, (2015). Milli Eğitim İstatistikleri Örgün Eğitim 2014-2015.

Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı.

Mosca, G. (1946). Roma ve Ortaçağ Siyasi Müessese ve Doktrinler (M. Özyörük, Çev.).

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 3 (2-4), 532-564.

Mulhan, M. (2007). İlköğretim 7. Sınıf Vatandaşlık ve İnsan Hakları Dersi Kavramlarının Öğrenilmesinde Sosyal, Ekonomik ve Kültürel Faktörler ile Eğitim Öğretim Uygulamalarının Etkileri (Yayımlanmamış Yüksek Lİsans Tezi). Marmara Üniversitesi, İstanbul.

Mumcu, A. (1997). Türkiye’de İnsan Haklarının Dünü ve Bugünü. H. Yazıcı içinde, İnsan Haklarının Gelişimi (s. 111-117). Ankara: TÜBİTAK Matbaası.

Öcal, A. (2011). İlköğretim Yedinci Sınıf Öğrencilerinin Vatandaşlık Hakları Konusundaki Görüşleri. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 10 (35), 134-149.

Özbek, R. (2004). Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Ders Amaçlarının Gerçekleşme Düzeyi (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Atatürk Üniversitesi, Erzurum.

Özdamar, K., Odabaşı, Y., Hoşcan, Y., Bir, A. A., Kırcaali İftar, G., Özmen, A. ve Uzuner, Y. (1999). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.

Özdemir-Özden, D. (2011). İlköğretim Okullarında Çevresel Vatandaşlık Eğitimi (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Marmara Üniversitesi, İstanbul.

Özdemir, İ. M. (2008). Küreselleşme Sürecinde Türkiye'de Sosyal Devlet ve Sosyal Hizmetler (Yayımlanmamış Yüksek Lİsans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Konya.

Özensel, E. (2012). Çokkültürlülük Uygulaması Olarak Kanada Çokkültürlülüğü . Akademik İncelemeler Dergisi, 7 (1), 55-70.

Özkazanç, A. (2009, 64 1). Toplumsal Vatandaşlık ve Neo-Liberalizm Sorunu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 64 (1), 247-274.

Özpolat, A. (2009). Demokratik Vatandaşlık Birlikte Yaşama Kültürü. Ankara: Hegem Yayınları.

Öztürk, A. (2013). Machiavelli Düşüncesinde Cumhuriyetçi Özgürlük ve Kurucu Lider İmgesi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 68 (2), 181-204.

Öztürk, C. ve Dilek, D. (2002). Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler Öğretimi. Ankara: Pegem Yayıncılık.

Özyürek, A. ve Tezel-Şahin, F. (2005). 5-6 Yaş Grubunda Çocuğu Olan Ebeveynlerin Tutumlarının İncelenmesi. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 25 (2), 19-34.

Parkinson, C. N. (1984). Siyasi Düşüncenin Evrimi (M. Harmancı, Çev.). İstanbul: Remzi Kitabevi.

Patten, A. (2000). Equalty of Recognition and the Liberal Theory of Citizenship. London:

Continum.

Pierson, C. (2000). Modern Devlet (B. Erdoğan, Çev.). İstanbul: Berdan Matbaası.

Poggi, G. (2011). Devlet Doğası, Gelişimi ve Geleceği (A. Babacan, Çev.). İstanbul:

İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.

Poggi, G. (2012). Modern Devletin Gelişimi Sosyolojik Bir Yaklaşım (Ş. Kut, Çev.).

İstanbul: İstanbul Bigi Üniversitesi Yayınları.

Polat, E. G. (2011). Osmanlıdan Günümüze Vatandaşlık Anlayışı. Ankara Barosu Dergisi, (3), 127-157.

Poyraz, M. (2007). Babaların Babalık Rolünü Algılamalarıyla Kendi Ebeveynlerinin Tutumları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Gazi Üniversitesi, Ankara.

Rawls, J. (1996). Political Liberalism. New York: Columbia University Press.

Riesenberg, P. (1992). Citizensihip in the Western Tradition: Plato to Rousseau. North Carolina: The University of North Carolina Press.

Roskin, M. G. (2013). Çağdaş Devlet Sistemleri Siyaset, Coğrafya, Kültür (M. B.

Seçilmişoğlu, Çev.). Ankara: Adres Yayınları.

Rousseau, J. J. (1999). Toplum Sözleşmesi (A. Erenuluğ, Çev.). Ankara: Öteki Yayınevi.

Russell, B. (1997). Batı Felsefesi Tarihi Ortaçağ (M. Sencer, Çev.). İstanbul: Say Yayınları.

Ryan, M. (2011). Özgürlük, Hukuk ve Ortaçağ Devleti (G. Aksay, Çev.). Q. Skinner, &

B. Strath içinde, Devletler ve Yurttaşlar Tarih, Kuram, Muhtemel Gelecek (s. 55-71). İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları .

Sadık, F. ve Sarı, M. (2012). Çocuk ve Demokrasi: İlköğretim Öğrencilerinin Demokrasi Algılarının Metaforlar Aracılığıyla İncelenmesi. Uluslararası Cumhuriyet Eğitim Dergisi, 1 (1), 48-62.

Sağlam, H. İ. (2000). Sosyal Bilgiler Dersinin Demokratik Tutum Geliştirmedeki Rolü.

Milli Eğitim Dergisi, (146), 67-71.

Sarıbay, A. Y. (1992). Siyasal Sosyoloji. Ankara: Gündoğan Yayınları.

Sarıca, M. (1987). 100 Soruda Siyasi Düşünce Tarihi. İstanbul: Gerçek Yayınevi.

Sarıipek, D. B. (2006). Sosyal Vatandaşlık ve Günümüzde Yaşadığı Dönüşüm: Aktif Vatandaşlık (Sosyal Politika Açısından Bir Değerlendirme). Çalışma ve Toplum Dergisi, (2), 67-95.

Saygılı, A. (2010). Modern Devletin Çıplak Sureti. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 59 (1), 61-97.

Saylan, S. E. (2007). Avrupa Birliği Vatandaşlığı ve Gelişim Süreci (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Ankara Üniversitesi, Ankara.

Schnapper, D. (1995). Yurttaşlar Cemaati (Ö. Okur, Çev.). İstanbul: Kesit Yayınları.

Schulz, W., Ainley, J., Fraillon, J., Kerr, D. and Losito, B. (2010). ICCS International Report: Civic Knowledge, Attitudes and Engagement Among Lowersecondary School Students in 38 Countries. Amsterdam: International Association for the Evaluation of Educational Achievement.

Seçer, Z., Çeliköz, N. ve Yaşa, S. (2007). Bazı Kişisel Özelliklerine Göre Okul Öncesi Eğitim Kurumlarına Devam Eden Çocukların Babalarının Babalığa Yönelik Tutumları. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (18), 425-438.

Sejersen, T. B. (2008). I vow to thee my countries: The expansion of dual citizenship in the 21st century. International Migration Review, 42(3), 523-554.

Selvi, Ö. (2012). Bilgi Toplumu, Bilgi Yönetimi Ve Halkla İlişkiler. Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi, (3), 191-214.

Sencer, M. (1987). İnsan Hakları Açısından Amerikan Devrimi. İnsan Hakları Yıllığı, 9, 85-126.

Sherrod, L. R. (2008). Adolescents' Perception of Rights as Reflected in Their Views of Citizenship. Journal of Social Issues, 64 (4),771-790.

Şenel, A. (1986). Siyasal Düşünceler Tarihi Tarih Öncesinde İlkçağda Ortaçağda ve Yeniçağda Toplum ve Siyaset ve Düşünüş. Ankara: Teori Yayınları.

Şenkal, A. (2005). Küreselleşme Sürecinde Sosyal Politika. İstanbul: Alfa Yayım Basım.

Şenkal, A. (2006). Sosyal Politika ve Sosyal Vatandaşlık: Kölelikten Sosyal Vatandaşlığa (Avrupa Birliği Sosyal Vatandaşlık Örneği). Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, (50), 225-258.

Şimşek, N. (2011). İlköğretim Sosyal Bilgiler Dersinde Öğrencilerin Demokratik Kazanımlarının Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi. Milli Eğitim Dergisi, (190), 188-202.

Tabachnick, B. G. and Fidell, L. S. (2001). Using Multivariate Statistics. Boston: Ally and Bacon.

Tahiroğlu, B. ve Erdoğmuş, B. (2011). Roma Hukuku Dersleri Tarihi Giriş-Hukuk Tarihi-Genel Kavramlar-Usul Hukuku. İstanbul: Der Yayınları.

Tanör, B. (1978). Anayasa Hukukunda Sosyal Haklar. İstanbul: May Yayınları.

Tatlıdil, H. (1996). Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistiksel Analiz . Ankara: Akademi-Mat.

Tatoğlu, E. (2006). Avrupa Birliğinin Tarihsel Gelişimi (1951- 1995) (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Ankara Üniversitesi, Ankara.

Tekiroğlu, M. (2013). Kitle İletişim Araçlarının 8. Sınıfta Okutulmakta Olan

“Vatandaşlık Bilgisi ve Demokrasi Eğitimi” Dersine Etkilerinin Araştırılması ve Değerlendirilmesi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir.

Telli, A. A. (2014). 3-6 Yaş Grubu Çocuğu Olan Babaların Babalık Rolü Algısı ve Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi).

Atatürk Üniversitesi, Erzurum.

Tezcan, E. (2002). Avrupa Birliği Hukukunda Birey. İstanbul: İletişim Yayınları.

Tezel-Şahin, F. ve Özyürek, A. (2008). 5-6 Yaş Grubu Çocuğa Sahip Ebeveynlerin Demografik Özelliklerinin Çocuk Yetiştirme Tutumlarına Etkisinin İncelenmesi.

Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 6 (3), 395-414.

Timuçin, A. (1992). Düşünce Tarihi. İstanbul: Çetin Matbaası.

Tok, N. (2005). Liberal Demokratik Toplumda Vatandaşlık ve Eğitim. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 60 (3), 235-254.

Tonga, D. (2013). 8. Sınıf Öğrencilerinin Vatandaşlık Bilinci Düzeylerinin Çeşitli Değişkenler Açısından Değerlendirilmesi (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Gazi Üniversitesi, Ankara.

Topçuoğlu, A. A. (2012). Modern Hukuk ve İslam'da Vatandaşlık Kavramının Hukuki Temeli. Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi , 16 (3), 185-216.

Torney Purta, J., Lehmann, R., Oswald, H. and Schulz, W. (1999). Citizenship and Education in Twenty-Eight Countries: Civic Knowledge and Engagement at Age Fourteen. Amsterdam: İnternational Association for the Evaluation of Educational Achievement.

Torun, Y. (2011). Siyaset Felsefesi Tarihinde Devlet . Ankara: Orion Kitabevi.

Turner, B. S. (1986). Citizenship and Capitalism. London: Allen & Unwin.

Turner, B. S. (2000). Contemporary Problems in the Theory of Citizenship. London:

Sage.

Türkoğlu, H. G. (2011). Roma Hukukunda Humanitas ile Maiestas Populi Romani Arasındaki Bağlantı. Türkiye Barolar Birliği Dergisi, (96), 229-268.

Ural, S. N. (2010). İlköğretim Öğrencilerinin Demokratik Tutum ve Empatik Eğilim Düzeylerine Sosyal Bilgiler Dersinin Etkisi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi, Sakarya.

Uyan-Semerci, P. (2010). İnsan Hakları İhlali Olarak Yoksulluk. P. Uyan Semerci içinde, Dev ve Cüce Aynı Yolda: Yoksulluk ve Pozitif Özgürlükler (s. 1-21). İstanbul:

İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.

Uyangör, N. (2007). İlköğretim 7. Sınıf Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Programının Değerlendirilmesi (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Hacettepe Üniversitesi, Ankara.

Uygun, S. ve Engin, G. (2014). Temel Demokratik Değerler Ölçeği: Bir Ölçek Geliştirme Çalışması. Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 9 (5), 2021-2031.

Ünsal, A. (1998). Yurttaşlık Anlayışının Gelişimi. A. Ünsal içinde, 75 Yılda Tebaa'dan Yurttaş'a Doğru (s. 4-11). İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları.

Üstel, F. (1999). Yurttaşlık ve Demokrasi. Ankara: Dost Kitabevi.

Vermeulen, H. and Slijper, B. (2003). Multiculturalisme in Canada, Australie en de Verenigde Staten, Ideologie en beleid 1950-2000. Amsterdam: Aksant.

Weber, M. (2012). Ekonomi ve Toplum (L. Boyacı, Çev.). İstanbul: Yarın Yayıncılık.

Weiner, A. (1998). European Citizenship Practice. Buildings Institutions of a Non-State.

USA: Westview Press.

Yazgan İnanç, B. ve Yerlikaya, E. E. (2012). Kişilik Kuramları. Ankara: Pegem Akademi.

Yazıcıoğlu, Y. ve Erdoğan, S. (2004). SPSS Uygulamalı Bilimsel Araştırma Yöntemleri.

Ankara: Detay Yayıncılık.

Yiğittir, S. ve Öcal, A. (2010). İlköğretim 6. Sınıf Öğrencilerinin Değer Yönelimleri.

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (24), 407-416.

Yılmaz, K. (2013). İlköğretim Öğrencilerinin Vatandaşlık Eğitimi İle İlgili Temel Kavramlara İlişkin Algılarının İncelenmesi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 28 (1), 453-463.

Yoğurtcu, A. (2010). İlköğretim İkinci Kademe Öğrencilerinin Demokratik Tutumlarının İncelenmesi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Erzincan Üniversitesi, Erzincan.

Yuncu, Y. L. (2011). İki Yoksulluk Yaklaşımı: A. Sen'in Yapabilirlikten Yoksunluk Teorisi ve Toplumsal Dışlanma Çerçevesinin Karşılaştırılması. İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi.

Zhang, Y. (2011). Citizenship Education in China: Comparing Eighth Grade Students' Civic Attitudes and Civic Engagement in Shangai and Hong Kong (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Minnesota Üniversitesi, Minnesota.

EKLER EK A: Vatandaşlık Algısı Ölçeği*

* İzinsiz kullanılamaz Sevgili Öğrenciler,

Aşağıda vatandaşlık hakkında çeşitli ifadeler verilmiştir. Sizden beklenen, bu ifadelerde belirtilen duygu ve düşüncelere katılma derecenizi verilen tepki seçeneklerinden birini işaretleyerek ifade etmenizdir. Doğru veya yanlış yanıt yoktur. Kendi görüşünüzü içtenlikle ifade etmeniz önemlidir. Yardımınız için teşekkür ederim.

Enver Durualp Tamamen Kayorum Kayorum Kalmıyorum Kesinlikle Kalmıyorum 1. İnsanın doğuştan gelen farklılıklarına saygı duyulur.

2. İyi vatandaş, vergisini zamanında öder.

3. Farklı görüş, düşünce ve inanç toplumsal yaşamı zenginleştirir.

4. İnsan olmak; kadın, erkek, genç, yaşlı, zengin, fakir vs. olmaktan daha önemlidir.

5. Vatandaş olmak, Türk dili ve kültürüne sahip çıkmaktan geçer.

6. Farklı kültürlere ait tarihi eserler ayrım gözetilmeden korunur.

7. Toplumu ilgilendiren konularda kendimi sorumlu hissetmem.

8. İyi vatandaş kanunlara ve kurallara uyar.

9. Farklı kültür ve inançlara saygı duymak demokrasinin gereğidir.

10. Her insan, özünde değer taşıyan bir varlıktır.

11. Etkili vatandaş, toplumdaki diğer kişiler ile işbirliği yapar.

12. İnsana, insan olduğu için değer verilir.

13. Ulusal (milli) çıkarlarımız her şeyin üstündedir.

14. Bireylerin farklı özelliklere sahip olması doğal bir durumdur.

15. Hak arama özgürlüğü tüm vatandaşları kapsar.

16. Bireyler, kültürel açıdan birbirlerinden üstün ya da zayıf değildir.

17. Ülke ve dünya sorunlarıyla ilgili güncel tartışmalar yapılması, vatandaşlık bilincini geliştirir.

18. Vatandaşlar özgürlüklerini kullanırken başkalarının özgürlüklerine saygı duyar.

19. Her kültür saygındır.

20. Etkili vatandaş, kendi görevlerinin sorumluluğunu alır.

21. Bütün insanlar özgürlükler ve haklar bakımından eşittir.

22. Farklı kültür ve inançlara saygı duymak, insan haklarına bağlı olmanın gereğidir.

23. Vatandaşlar bir konu hakkındaki düşüncelerini özgürce açıklayabilir.

24. Farklı kültürlerden kişilerle iletişim halinde olmak rahatsızlık verir.

25. İyi vatandaş sahip olduğu hakları ve özgürlükleri bilir.

26. Bireylerin farklı inançlara sahip olması normal bir durum değildir.

27. Çevreyi korumaya yönelik toplumsal etkinliklerde yer almak, vatandaşlık sorumluluğudur.

28. Vatandaşların siyasal tercihlerine saygı göstermek demokrasinin gereğidir.

29. Sivil toplum kuruluşlarının (dernek, vakıf, sendika vs.) çalışmalarına gönüllü olarak katılmak gerekir.

30. Farklı kültür ve inançtan olanları ayrı tutmak yerine onları insan olarak kabul etmek gerekir.

31. Toplumun çıkarları için gerektiğinde vatandaşların hakları kısıtlanabilir.

32. Bizi değerli kılan bireysel farklılıklarımızdır.

33. Vatandaş, sahip olduğu hakları devlete borçludur.

34. Toplumu ilgilendiren sorunların çözümünde sivil toplum kuruluşları (dernek, vakıf, sendika vs.) etkin olmalıdır.

35. İnsan hakları ve özgürlükleri herkes için eşit ve önemlidir.

36. Tüm vatandaşlar için eğitim eşitliği sağlanır.

37. Dünyadaki bazı insanların diğerlerinden daha fazla fırsat ve olanaklara sahip olması normal bir durumdur.

38. Toplumu ilgilendiren sorunların çözümünde etkin bir şekilde rol almak gerekir.

Benzer Belgeler