• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM V: SONUÇ VE ÖNERĐLER

5.2. ÖNERĐLER

Hareketli ve görsel materyaller içeren Powerpoint sunumunun kullanıldığı, yüksek öğrenim öğrenci erişilerine nasıl etki ettiğinin araştırıldığı bu çalışmanın sonucunda elde edilen bulgulara dayalı olarak aşağıdaki öneriler geliştirilmiştir:

1. Tüm derslerin öğretiminde özellikle de kimya dersinin öğretiminde konuyu sunan öğretmenler, öğrencilerin dersi daha iyi anlamalarını sağlamak için derslerinde işlenecek konu ile ilgili sunumların görsellerini, daha hareketli ve dikkat çekici materyallerden seçmelidir.

2. Öğretmenlerin derslerde bilgisayar desteği ile bu tür hareketli öğeler içeren sunumları kullanmalarının olumlu etkilerini bilmeleri, onların öğretme performanslarını daha üst seviyeye çıkartacaktır. Bu amaçla öğretmen yetiştirme programlarında öğretmen adaylarına daha fazla ders saati içeren bilgisayar dersi konulmalı ve özellikle uygulama konusunda daha çok geliştirilmeleri sağlanmalıdır. Böylece öğretmenlerin derslerde anlatacakları konu ile ilgili sunumları ve içeriklerini daha kolay ve etkin bir şekilde uygulayabilecekleri açıktır. Bu yüzden öğretmen adaylarına bu konuda uygulamalı etkinlikler yaptırılmalıdır.

3. Đlk, orta ve yüksek öğretimde yararlanılabilecek öğretim materyallerinde, bilgisayarlar çağın hızla gelişen teknolojisine ayak uydurarak, hareketli öğelerin sunuma eklenmesini sağlayacak gerekli programları içermelidir ve bununla ilgili gerekli çalışmalar yapılmalıdır.

4. Eğitim kurumlarında bilgisayarlar ve özellikle sunum programlarının uygun kullanımıyla ilgili konferans ve seminerler verilerek, görevde

bulunan öğretmenlerin hizmet içi eğitimleri sağlanmalı, öğretmenlerin bilgisayar ve bu tür sunumları kullanmalarına yönelik teşvik edilmeleri gerekmektedir. Aynı zamanda öğrenci ve veliler de bu konuda bilgilendirilmelidir.

5. Tüm ders, konu ve öğrenci düzeylerine uygun olarak bilgisayar destekli Powerpoint sunumları hazırlanmalı, ancak bu sunumların daha çok hareketli görsel öğe içermesine dikkat edilerek, bu konuda plan, programlar hazırlanmalı ve uygulamalar yapılmalıdır.

6. Bilgisayar yazılım uzmanları her ders ve düzeyde öğrencilerin hedef ve davranışlarına, konuların özelliklerine uygun bu tür sunumlar geliştirmelidirler.

7. Bu araştırma tüm okul, kademe, ders ve hedef düzeylerinde gerçekleştirilebilir. ‘Bilgisayar destekli eğitimde hareketli ve görsel materyaller içeren sunumlarla ders anlatılması’ konusu yeni ve geniş bir konu olduğundan daha fazla deneysel çalışma yapılmalıdır.

8. Bu çalışmaya dayanarak benzer olarak, çoklu ortam oluşturan (daha fazla duyu organına hitap eden) materyallerin kullanılması ve bunların etkilerinin araştırılması konulu çalışmaların yapılabileceği önerilebilir.

KAYNAKLAR

Akgün, E. (2002). Bilgisayar Destekli Kimya Dersi Laboratuar Uygulamalarının Öğrencilerin Başarı ve Tutumlarına Etkisi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi,

Ankara Üniversitesi, Ankara.

Akpınar, E., Aktamış, H. & Ergin, Ö. (2005). Fen Bilgisi Dersinde Eğitim Teknolojisi Kullanımına Đlişkin Öğrenci Görüşleri. The Turkish Online Journal of Educational Technology – TOJET, January, ISSN: 1303–6521, Volume 4, Issue 1, Article 12.

Akyüz, Y. (1997). Türk Eğitim Tarihi (Başlangıcından 1997’e). Đstanbul: Đstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları, S:1.

Alev, N. & Akdeniz, A.R. (1996). Fizik Eğitim ve Öğretiminde Bilgisayar Destekli Yaklaşım. II. Ulusal Eğitim Bildirileri Sempozyumu Bildirileri, 18-20 Eylül, S: 120-124.

Alkan, C., Çilenti, K. & Özçelik, D. (1991). Kimya Öğretimi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.

Allen, R. (1998). The Web: Interactive and Multimedia Education, Computer Networks and ISDN Systems, 30, S: 1717-1727.

Alyaz, E. & Gürsoy, E. (2002). Computer Based Instruction and Computer Assisted Language Learning in Schools in Bursa. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt: XV, Sayı: 1.

Arıkan, F. (2003). Fen Derslerinin Öğretiminde Bilgisayar Destekli Öğretim Yönteminin Öğrenci Başarısına Etkisi (Nükleikasitler). Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.

Aşkar, P. (1991). Bilgisayar Destekli Öğretim. Eğitimde Arayışlar 1. Sempozyumu Bildirileri Metinleri Özel Kültür Okulları, Eğitim-Araştırma ve Geliştirme Merkezi, 13-14 Nisan, S: 174-179.

Aşkar, P. (1998). Okullarda Bilgisayar Uygulamaları. Ankara: Türkiye Bilimsel Araştırma Vakfı Yayınları.

Ateş, A., Altunay, U. & Altun, E. (2006). The Effects of Computer Assisted English Instruction on High School Preparatory Students’ Attitudes Towards Computers and English. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Araştırma Dergisi, Journal of Theory and Practice in Education , cilt 2 sayı(2), S: 97-112.

Avcı, S. (2003). Öğretim Materyalleri Önemi ve Tasarım Đlkeleri. http://mlokurs.virtualave.net/ saffeta@ogretmen.every1.net.

Ayas, A., Yılmaz, M. & Tekin, S. (2001). Öğretmen Adaylarına Radyoaktivite Konusunun Bilgisayar Destekli Öğretim Yolu Đle Sunularak Anlamlı Öğrenmeye Katkısının Değerlendirilmesi. Yeni Binyılın Başında Türkiye’de Fen Bilimleri Sempozyumu, Bildiriler Kitabı, S: 431-434.

Aydın, S., Hacıoğlu F. & Özkul, M(Güngör). (1989). Genel Öğretim Yöntemleri (Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Anaokulu Öğretim-Eğitim Ön lisans Programı). Ankara: Gazi Üniversitesi Yayınları, S:79.

Aykanat, F., Doğru M. & Kalender S. (2005). Bilgisayar Destekli Kavram Haritalar Yöntemiyle Fen Öğretiminin Öğrenci Başarısına Etkisi. Kastamonu Eğitim Dergisi, Cilt:13, No:2, S: 391-400.

Baki A., Tiryaki E., Çelik D. & Öztekin B. (2000). Excel Yardımıyla Đlköğretim Matematik Öğretiminde Bilgisayar Destekli Materyal Geliştirme. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi IV. Fen Bilimleri Eğitim Kongresi Bildiriler Kitabı, S:

658-662.

Baki, A. (2002). Öğrenen ve Öğretenler Đçin Bilgisayar Destekli Matematik. Đstanbul: Tübitak Bitav-Ceren Yayınları,S:11.

Baykal, A. (1984). Öğretim Makineleri Đçinde Neden Bilgisayar. 1. Bilgisayar Kongresi, Ankara.

Bilen, M. (1996). Plandan Uygulamaya Öğretim. Ankara: Aydan Web Tesisleri, S:66.

Bitter, G. G. (1989). Microcomputers In Education Today. USA: Mitchell Publising Inc.

Borgi, L. ( 1991). Öğretmenlerin Bilgisayar Kullanımı Đçin Eğitimleri. Doğa – Tr. J. of Physics, 15, Tübitak, S:136-145.

Cansoy, R. (2001). Kimya Öğretiminde Model ve Deneysel Yöntemin Başarıya Olan Etkisi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, Đstanbul.

Chang, K., Sung, Y. & Chen, S. (2001). Learning Thorough Computer-based Concept Mapping with Scaffolding Aid. Journal of Computer Assisted Learning, 17, S:21-33.

Coştu, B., Çepni, S. & Yeşilyurt, M. (2002). Kavram Yanılgılarının Giderilmesinde Bilgisayar Destekli Rehber Materyallerin Kullanılması. V. Ulusal Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Sempozyumu, ODTÜ, Ankara.

Coye, R. W. & Stonebraker, P. W. (1994). The Effectiveness of Personal Computers in Operation Management Education. International Journal of Operations & Production Management, 14, 12, (1994), S:34-46.

Çekbaş, Y., Yakar, H., Yıldrım, B. & Savran, A. (2003). Bilgisayar Destekli Eğitimin Öğrenciler Üzerine Etkisi. The Turkish Online Journal Of Educational Technology-TOJET, October, ISSN: 1303–6521, Volume 2, Issue 4, Article 11.

Demirci, N. (2003). Bilgisayarla Etkili Öğretme Stratejileri ve Fizik Öğretimi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Demirel, Ö. (2005). Öğretimde Planlama ve Değerlendirme Öğretme Sanatı. Ankara: PegemA Yayıncılık.

Depireux, J. (1991). Simple Interfacing and Use of Computer As a Laboratory Instrument, Turkish J. Phys. 15(2), Nisan 1991.

Ely, D. (1999). Toward a Philosohy of Đnstructional Technology :Thirty Years On. British Journal of Education Technology, 30 (4), S: 305-315.

Erdoğan, B. (2000). Ortaöğretim Kimya Dersinde Bilgisayarlı Eğitim Etkinliği Đle Đlgili Deneysel Bir Araştırma. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Đzmir.

Ergin, A. (1998). Öğretim Teknolojisi ve Đletişim. Ankara: Anı Yayıncılık.

Ertem, S. (1999). Matematik Öğretiminde Bilgisayar ve Teknolojinin Kullanımı Üzerine Bir Đnceleme. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Đzmir.

Ertepınar, H. (1995). The Relationship Between Formal Reasoning Ability, Computer Assisted Instruction and Chemistry Achievement. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11, S: 21-24.

Ertürk, S. (1972). Eğitimde Program Geliştirme. Ankara: Yelkentepe Yayınları, S: 12.

Feyzioğlu, B. (2002). Kimya Dersi Çözeltiler Konusu Đçin Web Sayfası Oluşturulması ve Bilgisayar Destekli Öğretimin Etkililiği. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Đzmir.

Fidan , N. (1986). Okulda Öğrenme ve Öğretme. Ankara: Kadıoğlu Matbaası.

Geban, Ö. (1992). Effects of Computer Simulations and Problem Solving Approach on High School Students. Middle East Technical University, Faculty of Education, Department of Science Education, Ankara.

Hamurcu, H. (1994). Ortaokul 1. Sınıf Fen Bilgisi Dersinin Öğretiminde Uygulanabilecek Alternatifli Öğretim Yöntemleri. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Đzmir.

Harmandar M. & Samancı O. (2000). Eğitim Fakültesi Kimya Eğitimi Bölümü Öğrencilerinin Bilgisayara Yönelik Tutumları. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi IV. Fen Bilimleri Eğitim Kongresi Bildiriler Kitabı, S: 686-688.

Healy, J. (1998). Failure to Connect- How Computers Affect Our Children’s Minds-for Better and Worse. New York: Simon&Schuster.

Heinich, R., Molenda, M. & Russel, J. D. (1993). Instructional Media and the New Technologies of Instruction (fourth Edition). New York: Macmillan Publishing Company.

Hickey, M. G. (1993). Computer Use in Elemantary Classrooms: An Ethnographic Study. Journal of Computing in Childhood Education, S:219-228.

Hics, R.B. & Laus, H. (1989). A Computer-Assisted Approach To Learning Physics Concepts. Am.J.Phys. 57(9).

Horzum H. B., Yaman E. & Yaman H. (2005). Okul Yöneticilerinin Öğretmenleri Bilgisayar ve Đnternet Kullanmaya Yönlendirme Düzeyleri: Sakarya Đli Örneği. Eğitim Bilimleri ve Uygulama Dergisi, Cilt 3, sayı 6.

http://www.bilgisayardershanesi.com/ppoint.htm

Jacobsen, E. (1991). Mikro Bilgisayarların Fen Derslerinde Kullanılmasına Dünyadaki Yaklaşımlar. Doğa – Tr. J. Of Physics, 15 (1991), Tübitak, S:152-164.

Jonassen, D. & Reeves, T. (1996). Learning with Technology: Using Computers as Cognitive Tools. In D. H. Jonassen 8 (Ed.), Handbook of Research on Educational Communications and Technology, S: 693-719.

Kadayıfçı, O. (1998). Lise Kimya Öğretiminde Bilgisayar Destekli Eğitimin Kimya Başarısına Etkisi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, Đstanbul.

Karataş, Ö. (2002). Lise 2 Kimyasal Denge Konusunun Öğretiminde Bilgisayar Paket Programları ile Klasik Yöntemlerin Etkililiğinin Karşılaştırılması. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon.

Kıyıcı, G. & Yumuşak, A. (2005). Fen Bilgisi Dersi Laboratuarı Dersinde Bilgisayar Destekli Etkinliklerin Öğrenci Kazanımları Üzerine Etkisi; Asit-Baz Konusu Örneği. The Turkish Online Journal Of Education Technology – TOJET, October, ISSN: 1303–6521, Volume 4, Issue 4, Article 16.

Kocasaraç, H. (2003). Bilgisayarların Öğretim Alanında Kullanımına Đlişkin Öğretmen Yeterlilikleri. The Turkish Online Journal Of Educational Technology – TOJET, July, ISSN: 1303–6521, Volume 2, Issue 3, Article 10.

Lipponen, L. & Hakkarainen, K. (2001). Developing Culture of Inquiry in Computer-Supported Collaborative Learning. Educational Technology Project of

Helsinki, Helsinki 2001 Project. (www.oise.utoronto.ca/cscl/papers/lasse.pdf )

Lynch, M.D. (1997). The Effects of Cognitive Style, Method of Instruction, and Visual Ability on Learning Chemical Kinetics. P.D. Dissertation, Iawo State University.

McGroarty, E., Parker, J. & Heidemann, M. (2004). Supplementing Introductory Biology with On-Line Curriculum. Biochemıstry and Molecular Biyology Education, 32, S:20-26.

M.E.B. (1991). Türkiye’de Bilgisayar Destekli Eğitim: METAGREM, S:159, 253- 260, 317-339.

Meyveci, N. (1997). Bilgisayar Destekli Fizik Öğretiminin Öğrenci Başarısına ve Öğrencinin Bilgisayara Yönelik Tutumuna Etkisi. A.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Morgil, Đ., Cingör, N., Erökten, S., Yavuz, S. & Oskay, Ö. (2004). Bilgisayar Destekli Kimya Öğretiminde Portfolyo Çalışmaları. The Turkish Online Journal Of Educational Technology – TOJET, April, ISSN: 1303–6521, Volume 3, Issue 2, Article 15.

Morgil Đ. & Ural E. (2006). Aktif Öğrenme Ortamlarında Bilgisayar Destekli Eğitim ve Đnternet Kullanımının Kimya Öğretmen Adaylarının Transfer Edilebilen Yetenekler Üzerindeki Etkisi. Türk Fen Eğitimi Dergisi, Yıl-3 Sayı-2.

Nas, M. (2000). Görsel Araçların Kimya Eğitimine Etkileri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara.

Newby, M. & Fisher, D. (1998). The Association Between Computer Laboratory Environment and Student Outcomes. The Australian Association for Research in Education Annual Conference, Adelaide, Australia.

Numanoğlu, M. (1990). Milli Eğitim Bakanlığı Bilgisayar Destekli Eğitim Projesi Bilgisayar Destekli Eğitim Yazılımlarında Bulunması Gereken Eğitsel Özellikler. Ankara: A.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, S:13.

Oral, B., Temel, H. & Güler, E. (2004). Kimya Eğitimi Öğrencilerinin Bilgisayar Destekli Öğretim Uygulamasına Đlişkin Algıları. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, (8), S:42–51.

Özdener, N. (2005). Deneysel Öğretim Yöntemlerinde Benzetişim (Simulasyon) Kullanımı. The Turkish Online Journal Of Educational Technlogy – TOJET, October, ISSN: 1303-6521, Volume 4, Issue 4, Article 13.

Özmen, H. (2002). Kimyasal Reaksiyonlar Ünitesindeki Kavramların Öğretimine Yönelik Rehber Materyal Geliştirilmesi ve Uygulanması. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon.

Özsevgeç, T. (2007). Đlköğretim 5. Sınıf Kuvvet ve Hareket Ünitesine Yönelik 5E Modeline Göre Geliştirilen Rehber Materyallerin Etkililiklerinin Belirlenmesi. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon.

Peters, H. J., & Daiker, K. C. (1982). Graphics and Animation as Instructional Tools. Pipeline, 7 , S: 11-13.

Pisapia, J. R., Knutson, K. & Coukos, E. D. (1999). The Impact of Computers on Student Performance and Teacher Behavior. The Annual Meeting of Florida Educational Research Association, Florida, USA.

Reiser, R. A. (2001). A History of Instructional Technology: Part II. A History of Instructional Design. ETR&D,49(2), S: 57-67.

Misconceptions in Elektrochemistry, Ph,D. Dissertation, Iowa State University,.

Sanger, M. J. & Greenbowe, T. J. (1997). Student Misconceptions in Electrochemistry: Current Flow in Electrolyte Solutions and The Salt Bridge. Journal of Chemical Education, 74(7), S: 819-823.

Seferoğlu, S. (2006). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı. PegemA Yayıncılık, Ankara.

Şahin, T. & Yıldırım, S. (1999). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme. Ankara: Anı Yayıncılık,S:64-66.

Tonta, Y. (1999). Bilgi Toplumu ve Bilgi Teknolojisi. Türk Kütüphaneciliği 13(4), Aralık 1999, S:363-375.

Tüysüz, C. (2003). Đnteraktif Öğretimin Öğrenci Başarısı Etkisine Bir Örnek: Mol Kavramı ve Avagadro Sayısı. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Đzmir.

Tüzün, H. (2006). Eğitsel Bilgisayar Oyunları ve Bir Örnek: Ouest Atlantis. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi (H.U Journal of Education) 30: S: 220-229.

Usluel, Y. K. & Seferoğlu, S. (2005). Öğretim Elemanlarının Bilgi Teknolojilerini Kullanmada Karşılaştıkları Engeller, Çözüm Önerileri ve Öz-Yeterlik Algıları. Eğitim Bilimleri ve Uygulama Dergisi, Cilt 3, sayı 6.

Uşun, S. (2000). Dünyada ve Türkiye’de Bilgisayar Destekli Öğretim. Ankara: PegemA Yayıncılık.

Üstüner, Ş. I., Sancar, M. & Ersoy, Y. (2000). Bilgisayar ve Đnternet Destekli Eğitimde Bir Deneme: Teknolojinin Öğrencilerin Fen/Matematik Başarısına

Etkisi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi IV. Fen Bilimleri Eğitim Kongresi Bildiriler Kitabı, S:296–300.

Voska, K.W. & Heikkinen, H.W. (2000). Idendification and Analysis of Student Conception Used to Solve Chemical Equilibrium Problems. Journal of Research in Science Teaching, 37, 2, S: 160-176.

Yalın, H. Đ. (2003). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme. Ankara: Nobel Yayınları.

Yaman, M. (2005). Solunum Zinciri Konusunda Simülasyonla Desteklenmiş Bir Bilgisayar Programının Öğrenmeye ve Đlgiye Etkisi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi (H.U. Journal of Education) 29, S: 222-228.

Yanpar, T. & Yıldırım, S. (1999). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme. Ankara: Anı Yayıncılık,S:27-31.

Yanpar, T. (2005). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme. Ankara: Anı Yayıncılık.

Yıldız, R. (2002). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme. Konya: Mikro Basım-Yayım-Dağıtım.

Yiğit, N. & Akdeniz A. R. (2000). Fizik Öğretiminde Bilgisayar Destekli Materyallerin Geliştirilmesi: Öğrenci Çalışma Yaprakları. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi IV. Fen Bilimleri Eğitim Kongresi Bildiriler Kitabı, S: 711-716.

Wellington, J. J. (1985). Children, Computer and Curriculum. London: Harper and Rov Publishers.

Welton, D. A. & Mallon, J. T. (1999). Children and Their World. Haughton Mifflin Comp.

Ek–1: Erişi Testi

SORULAR

1. Hekzagonal sıkı istiflenmede tabakaların dizilişi nasıldır? A) ABABAB

B) ABCDABCD C) ABCBCA D) ABBABB E) ABCABC

2. En fazla boşluk oranı hangi tür sıkı istiflenme modelindedir? A) Basit kübik örgü

B) Đç merkezli kübik örgü C) Dış merkezli kübik örgü D) Yüzey merkezli kübik örgü E) Hiçbiri

3. Aşağıdakilerden hangisi amorf maddeler ile kristaller arasındaki farklardan değildir?

A) Amorf maddelerde katıyı oluşturan moleküller, atomlar ve iyonlar rasgele dizilmişlerdir. Kristallerde ise düzenlidir.

B) Amorf yapılar belli bir geometrik yapıya sahip değildir, oysa kristallerin belirli bir geometrisi vardır.

C) Kristallerin belirli bir erime noktası varken, amorf maddeler belli bir sıcaklık aralığında yumuşayarak erirler.

D) Kristaller üç boyutlu yapıdayken, amorf maddeler üç boyutlu değildir. E) Hiçbiri

4. Đstiflenme modellerinen biri kübik istiflenmedir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi kübik örgü birimlerinden biridir?

A) Yüzey merkezli B) Dış merkezli C) Kenar merkezli D) Köşegen merkezli E) Dik merkezli

5. Aşağıdakilerden hangisi bir kristal çeşidi değildir? A) Metalik kristaller

B) Đyonik kristaller C) Moleküler kristaller

D) Ağ örgülü ( Kovalent) kristaller E) Polar kristaller

6. Aşağıdakilerden hangisi metalik kristallerin özelliklerinden değildir? A) Isıyı iletirler.

B) Elektriği iletirler.

C) Tel ve levha haline getirilebilirler. D) Sıkıştırılamazlar.

E) Elektron denizi modeliyle açıklanamazlar.

7. Bir maddenin direncinin çok düşük ısılarda sıfıra düşmesi haline ne denir? A) Đletkenlik

B) Yalıtkanlık C) Süper iletkenlik D) Yarı iletkenlik E) Hiçbiri

8. Süper iletkenlik aşağıdaki alanların hangisinde kullanılmaz? A) Nükleer manyetik rezonans (NMR)

B) Kol saatlerinde

C) Parçacık hızlandırıcılarında D) Hızlı trenlerde

E) Bilgisayar chip vb. yapımında

9. Aşağıdakilerden hangisi iyonik kristallerin özelliklerinden değildir? A) Katılarının ısı ve elektrik iletkenliği yoktur.

B) Kırılgan değildirler.

C) Sıvı hali ve çözeltileri elektriği iletir.

D) Basınç kristal yapının kolayca parçalanmasını sağlar. E) Serttirler.

10. Bütün fiziksel halleri elektriği iletmeyen kristal çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Moleküler kristaller B) Đyonik kristaller

C) Ağ örgülü (Kovalent) kristaller D) Metalik kristaller

E) Hiçbiri

11. Taneciklerin aralarında en az boşluk olacak şekilde düzenlenmelerine ne ad verilir? A) Düzenlenme B) Yerleşme C) Sıkışma D) Sıkı istiflenme E) Hiçbiri

12. Şeker molekülü ne tür kristale örnektir? A) Metalik B) Đyonik C) Moleküler D) Ağ (Kovalent) Örgülü E) Hiçbiri

13. Sıvı molekülleri birbirleri içinde yayılırlarken aynı zamanda birbirleri ile çarpışırlar

Buna göre, moleküllerin ardı ardına çarpışması sırasında alınan yola ne denir? A) Yol

B) Serbest gidiş C) Gidiş

D) Ortalama serbest yol E) Akış

14. Bir sıvı atmosfere açık bir kapta ısıtıldığında belli bir sıcaklıkta, yalnız yüzeyde değil tüm sıvı kitlesinde buharlaşma görülür. Sıvı kitlesi içindeki buhar kabarcıkları yüzeye çıkar ve uzaklaşır. Bu olaya ne ad verilir?

A) Kaynama B) Buharlaşma C) Yoğunlaşma D) Erime

E) Hiçbiri

15. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Buhar basıncının, standart atmosfer basıncına eşit olduğu sıcaklığa normal kaynama noktası denir.

B) Yüksek rakımlarda dış basınç düşer.

C) Yüksek rakımlarda su daha yüksek sıcaklıkta kaynar.

D) Sıvıların 1 atm basınç altındaki kaynama noktalarına standart kaynama noktası denir.

16. Düdüklü tencereler için aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

I. Düdüklü tencerelerdeki yay sistemi içteki basınç belirli bir basınca ulaşmadan buhar çıkışına izin vermez.

II. Tencere içindeki basınç atmosfer basıncından daha yüksek olur. III. Kaynama açık tenceredekinden daha düşük sıcaklıkta olur. IV. Yemekler açık tenceredekine göre daha kısa sürede pişer.

A) I,II,III,IV B) Yalnız I C) Yalnız II D) II, III, IV E) I, II, IV

17. Donma olayı için aşağıdaki bilgilerden hangisi ya da hangiler doğrudur?

I. Bir sıvının sıcaklığı düşürülürse sıvıyı oluşturan moleküllerin kinetik enerjisi azalır.

II. Sıvı halden katı hale geçerken moleküller arası çekim kuvvetleri artar. III. Donma olayında sıvı ile katı arasında bir denge kurulur.

A) Yalnız I B) I ve II C) Yalnız II D) II ve III E) I,II,III

18. Aşağıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri yanlıştır?

I. Bir atmosfer basınç altında bir sıvının katısı ile dengede bulunduğu sıcaklığa standart erime noktası denir.

II. Bir maddenin sıvısının donma noktası ile katısının erime noktası birbirine eşittir.

III. Sıvı donarken çevresinden ısı alır. A) Yalnız I

B) Yalnız II C) Yalnız III

D) I ve II E) II ve III

19. Sıvı tanecikleri arasındaki çekim kuvvetleri yüzeydeki moleküllerde daha fazladır. Bunun sonucu yüzeyde bir büzülme, küçülme meydana gelir, bu durum yüzeyde bir molekül zarı meydana getirir. Oluşan bu zar sıvının içinden dışarı çıkacak ve dışından içine girecek herhangi bir cisme veya taneciğe bir direnç gösterir.

Yukarıdaki açıklamaya dayanarak bu dirence ne ad verilir? A) Yüzey gerilimi

B) Yüzey direnci C) Yüzey sıkılığı D) Yüzeyleşme E) Hiçbiri

20. Yaprakların mumlu yüzeylerindeki su damlacıklarının küreye yakın biçim alması, aşağıdaki olayların hangisinin bir sonucudur?

A) Mumlaşma B) Yoğunlaşma C) Yüzey sıkılaşması D) Yüzey gerilimi E) Kırağılaşma

21. Aynı cins tanecikler arasındaki çekim kuvvetine ne ad verilir? A) Yüzey gerilimi

B) Yüzey kuvveti C) Adezyon D) Kohezyon E) Hiçbiri

22. Aşağıdaki ifadelerinden hangileri doğrudur?

I. Aynı cins tanecikler arasındaki çekim kuvvetine kohezyon denir. II. Farklı cins tanecikler arasındaki çekim kuvvetine adezyon denir.

III. Bir kap içerisinde bulunan sıvıların yüzeylerinin şekli kohezyon ve adezyon kuvvetlerinin büyüklüğüne bağlıdır.

A) I ve II B) I,II,III C) II ve III D) Yalnız III E) I ve III

23. Bir sıvı damlası bir yüzey boyunca bir film halinde yayılırsa, sıvının bu yüzeyi ... söylenir.

Đfadesinde boş bırakılan yere ne gelmelidir? A) Islattığı

B) Yıkadığı C) Yayıldığı

D) Saydamlaştırdığı E) Hiçbiri

24. Yüksek yerlerde yemeklerin geç pişmesinin nedeni nedir?

A) Yükseklere çıkıldıkça basınç düştüğünden kaynama noktası da düşer. B) Yükseklere çıkıldıkça basınç arttığından kaynama noktası da düşer. C) Basınçla yemeğin pişme süresi arasında ilişki yoktur.

D) Yükseklere çıkıldıkça basınç değişmediğinden yemek geç pişer. E) Hiçbiri

25. Aşağıdakilerden hangisi sıvıların özelliklerinden değildir? A) Sıkıştırılamazlar.

B) Bulundukları kabın şeklini alırlar. C) Moleküller arası boşlukları azdır.

D) Sıcaklık artmasıyla hacimlerinde az da olsa bir artma olur. E) Sıcaklık artışıyla yoğunlukları değişmez.

26. Ağ örgülü (Kovalent) kristaller için hangisi yanlıştır? A) Elektriği iletmezler (grafit hariç).

B) Isı iletkenlikleri yoktur.

C) Elektronlar katı içinde serbestçe dolaşırlar. D) Bu tür kristale elmas örnek verilebilir. E) Hiçbiri

27. Aşağıdakilerden hangisi kristallerin özelliklerinden değildir? A) Basınç uygulanarak hacimleri küçültülemez.

B) Bazı kristaller elektriği iletir, bazıları iletmez. C) Hepsi iyonik yapılıdır.

D) Bazıları yumuşak, bazıları serttir. E) Dış görünüşleri düzenlidir.

28. Oda sıcaklığında yüksek buhar basıncına sahip sıvılara ... sıvılar denir. Đfadesinde noktalı yere aşağıdakilerden hangisi gelir?

A) Yanıcı B) Yakıcı C) Sıcak

D) Uçucu olmayan E) Uçucu

29. Eğer cam bir sıvı yağ filmiyle kaplanırsa sıvı damlacıkları için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A) Damlacıklar cam üzerinde durmaz.

B) Su yüzey üzerinde herhangi bir etki yapamaz. C) Su yüzeyi ıslatır.

D) Su yüzeyi ıslatmaz. E) Hiçbiri

30. Na, Cu, Al, Mg ne tür kristale örnek verilebilir? A) Đyonik kristaller

B) Ağ örgülü (Kovalent) kristaller C) Moleküler kristaller

D) Metalik kristaller E) Hiçbiri

Ek–2: Öntest ve Sontestte Yer Alan Soruların Konulara Göre Dağılımları

Kristal Yapılar Konusunun Konulara Göre Soru Dağılımı

KONULAR SORULAN SORU SAYISI

Kristal ve Kristallerin Özellikleri 1

Kristal Yapı ile Amorf Maddeler

Arasındaki Farklar 1

Birim Hücre ve Çeşitleri 0

Sıkı Đstiflenme 1

Hekzagonal Sıkı Đstiflenme 1

Kübik Sıkı Đstiflenme 1

Đstiflenme Modelleri 1

Kristal Katı Çeşitleri 1

Metalik Kristaller 2

Süper iletkenlik 2

Đyonik Kristaller 1

Moleküler Kristaller 2

Ağ Örgülü (Kovalent) Kristaller 1

Sıvılar Konusunun Konulara Göre Soru Dağılımı

KONULAR SORULAN SORU SAYISI

Sıvılar ve Özellikleri 1

Ortalama Serbest Yol 1

Benzer Belgeler