• Sonuç bulunamadı

Alt amaç: Okul öncesi öğretmenlerinin üstün yetenekli bireylerin eğitimlerine yönelik tutumları görev yaptıkları okul türüne göre farklılık göstermekte

SONUÇLAR VE TARTIŞMA

9. Alt amaç: Okul öncesi öğretmenlerinin üstün yetenekli bireylerin eğitimlerine yönelik tutumları görev yaptıkları okul türüne göre farklılık göstermekte

midir?

Tablo 12 incelendiğinde araştırmanın örneklemini oluşturan okul öncesi öğretmenlerinin çalıştığı okul türü değişkenine göre yapılan analiz sonucunda ÜYETÖ’ nün alt boyutlarından olan özel yetenek sınıfları oluşturma puanları ortalamalarının anlamlı bir farklılık gösterdiği saptanmıştır. Özel bağımsız anaokulu ve özel ilkokul/kolej anasınıfında çalışan öğretmenlerin “özel yetenek sınıfları oluşturma” tutumlarına yönelik puanları; MEB bağımsız anaokulunda çalışan öğretmenlerin tutum puanlarından yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Avustralya’da Lassig (2003) tarafından yapılan üstün yetenekli eğitim reformları ile öğretmenlerin tutumlarına bunu etkisini incelendiği çalışmada da öğrenme ve gelişim merkezlerinde çalışan öğretmenlerin tutum düzeylerinin diğer devlet okullarına göre daha iyi düzeyde olması yönüyle yapılan bu araştıymayla benzerlik gösterdiği saptanmıştır. Özel bağımsız anaokulu ve özel ilkokul/kolej anasınıfında çalışan öğretmenlerin üstün yetenekli çocuklara karşı tutumlarının MEB bağımsız anaokulunda çalışan öğretmenlerin tutumlarına göre olumlu olması; özel sektörde çalışan öğretmenlere sunulan maddi imkanların daha geniş olması, özel sektörde çalışan öğretmenlerden hem yöneticilerin hem de ebeveynlerin yüksek beklenti içinde olmaları (Şahan, 2011), özel okullarda çalışan öğretmenlerin iş doyumlarınının devlet okullarında çalışan öğretmenlere göre yüksek olması (Ağan, 2002; Başalp, 2001; Çermik, 2001; Minibaş,1990; Taşdan ve Tiryaki, 2008; Varlık, 2000), gibi etkenlerden dolayı öğretmenlerin çocukların potansiyellerini en üst noktaya çıkarma konusundaki başarı odaklı çabalarının motivasyonlarını olumlu etkilemesinin (Çelikten ve Can, 2003; Çelikten, Şanal ve Yeni, 2005) üstün yetenekli çocuklara karşı tutumlarını olumlu yönde etkilediğini düşündürmüştür.

10. Alt amaç: Amaç: Okul öncesi öğretmenlerinin üstün yetenekli bireylerin eğitimlerine yönelik tutumları yaşa göre farklılık göstermekte midir?

Tablo 13 incelendiğinde araştırmanın örneklemini oluşturan okul öncesi öğretmenlerinin yaş grubu değişkenine göre ÜYETÖ’nün alt boyutlarından üstün yeteneklilerin ihtiyaçları ve destek, üstün yeteneklilere özel hizmetlere karşı olma ile üstün yeteneklilere yönelik genel tutum ortalamalarını belirlemek için yapılan analiz neticesinde grup ortalamaları arasındaki fark istatistiksel açıdan anlamlı bulunmamıştır. Araştırma bu yönüyle Tortop ve Kunt (2013)’un 323 öğretmenin katılımıyla, ilköğretim öğretmenlerinin üstün yeteneklilere

ilişkin tutumlarını incelenediği çalışmasındaki sonuçlarla benzerlik göstermiştir. Ancak araştırma bulgularına göre araştırmaya katılan okul öncesi öğretmenlerinin yaş grubu değişkenine göre ÜYETÖ’nün alt boyutlarından özel yetenek sınıfları oluşturma tutumların belirlemek amacıyla yapılan analiz sonucunda grup ortalamaları arasındaki fark istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuştur.

ÜYETÖ’nün alt boyutlarından olan özel yetenek sınıfları oluşturmaya ilişkin olarak 20-25 yaş aralığında olan öğretmenlerin özel yetenek sınıfları oluşturmaya ilişkin tutumlarının 31-35 yaş aralığında olan öğretmenlerinkinden daha olumlu olduğu görülmektedir. Bir başka deyişle 20-25 yaş arası okul öncesi öğretmenlerin üstün yetenekli çocukların özel sınıflarda eğitim almasına diğer yaş gruplarındaki öğretmenlerden daha olumlu bakmaktadırlar. Buna en büyük etken olarak; üstün yetenekli çocukların eğitimlerinin öneminin her geçen gün yapılan akademik çalışmalarla ortaya konması, özelliklede son yıllarda lisans düzeyinde eğitim veren kurumlarda ve bu kurumlarda görev yapan akademisyenler tarafından bu konuya dikkat çekilmesi, üstün yetenekli çocuklar ile ilgli öğretmen adaylarında farkındalık oluşturulması ve üstün yeteneklilik ile ilgili derslerin konması şeklinde ifade edilebilir. Bunun yansıması olarak da genç öğretmenlerin üstün yetenekli çocuklara özel sınıflar oluşturmanın olumlu yönlerini dikkate alarak tutum sergiledikleri düşünülebilir. Yapılan bu çalışmada yaş değişkenine göre ortaya çıkan bu sonuç Polyzopoulou ve arkadaşlarının (2014) Yunan eğitiminde öğretmenlerin üstün yeteneklilere karşı tutumlarını inceledikleri araştırma ile Boric ve Krijan (2015) tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarından genç öğretmenlerin yaşlı öğretmenlere göre üstün yetenekli çocuklara karşı tutumlarının genç öğretmenler lehine olumlu olması yönüyle benzeştiği Tortop ve Kunt (2013)’un yaptığı araştırma sonucuyla ise farklılık gösterdiği saptanmıştır.

11. Alt amaç: Okul öncesi öğretmenlerinin üstün yetenekli bireylerin eğitimlerine yönelik tutumları medeni durumlarına göre farklılık göstermekte midir?

Tablo 14 incelendiğinde araştırmanın örneklemini oluşturan okul öncesi öğretmenlerinin medeni durum değişkenine göre ÜYETÖ’nün alt boyutlarından özel yetenek sınıfları oluşturma tutum puanları belirlemek için yapılan analiz neticesinde grup ortalamaları arasındaki fark istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuştır. Medeni duruma göre özel yetenek sınıfları oluşturma tutum puanları, bekar okul öncesi öğretmenleri lehine bulunmuştur. Bunun nedeni olarak evli öğretmenlerin ev, çocuk, eş gibi uğraş alanlarının fazla olması ve bu etkenlerden dolayı da iş doyumlarının düşük olması; bekar okul öncesi öğretmenlerinin evli öğretmenlere göre uğraş alanlarının daha az olması ve çocuklara yönelik yapılacak

çalışmalara daha fazla yoğunlaşabilmelerinin yanında birçoğunun genç yaşlarda olması ve iş doyumlarının yüksek olması gibi etkenlere bağlanabilir. Şahin (2013)’in öğretmenlerin iş doyumu düzeylerini incelediği araştırma sonucunda da bekar öğretmenlerin iş doyumları evli öğretmenlere göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Dabaş, Kesen ve Eryılmaz (2013)’ın eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin engellilere yönelik tutumlarını incelediği çalışmada da bekar öğretmenlerin tutumları evli öğretmenlerin tutumlarına göre daha yüksek olduğu ve yapılan bu çalışma ile benzerlik gösterdiği saptanmıştır.

12. Alt amaç: Okul öncesi öğretmenlerin üstün yetenekli bireylerin eğitimlerine