• Sonuç bulunamadı

4.2. Öğretmenlerle Bireysel Görüşmelerden Elde Edilen Bulgular

4.2.2. Öğretmenlerin Gelenek-Görenek, Örf ve Adetlerimizi Gelecek Nesillere

Bu soruya yanıt bulabilmek amacıyla öğretmenlerin değerlerin gelecek nesillere aktarımı konusundaki önerileri ile ilgili frekans ve yüzde dağılımı belirlenmiştir Tablo 4.10.'da elde edilen veriler görülmektedir.

Tablo 4.10. Öğretmenlerin Gelenek-Görenek, Örf ve Adetlerimizin Gelecek Nesillere Aktarımı Konusundaki Önerilerine İlişkin Frekans ve Yüzde Dağılımı

Gelenek-Görenek, Örf Adetlerin Aktarımı ile İlgili Öneriler

Öğrt.1 Öğrt.2 Öğrt.3 Öğrt.4 Öğrt.5 Öğrt.6 Öğrt.7 Öğrt.8 Öğrt.9 Öğrt.10 F %

1) Örf ve adetlerin çocuklara aktarılmasında öğretmen, ebeveyn ve çevrenin doğru model olması √ √ √ √ 4 40 2) Düğün törenlerine ve hasta ziyaretlerine giderken çocuklarında götürülmesi √ √ 2 20

3) Ülke genelinde kültürel öğelerin hatırlanıp yaşatılmasına dair etkinliklerin düzenlenmesi

√ √ 2 20

4) Kültürel objelerin (kılık- kıyafet ) saklanarak gelecek nesillere aktarılması

√ 1 10

5) Ağız kullanımının teşvik edilmesi

√ 1 10

6) Akraba ziyaretlerinde bulunularak uzak akrabaların tanınması ve milli

kültürlerimizin öğrenilmesi

√ 1 10

7) Düğün ve cenaze

törenlerinin geleneksel olarak devam ettirilmesi

Öğretmenleri Gelenek-görenek, örf ve adetlerimizin gelecek nesillere aktarımı ile ilgili öğretmen önerileri yorumlanırsa; ilk sırada %40 ile örf ve adetlerin çocuklara aktarılmasında öğretmen, ebeveyn ve çevrenin doğru model olması gelmektedir. 10 öğretmenden 4 tanesi bu öneriyi dile getirmiştir. Katılımcıların bu konudaki görüşleri aşağıda verilmiştir.

Öğrt2: Bu gelenek ve göreneklerimizi canlı tutmak zorundayız. Yeni yetişen nesli de bu konuda o ortamlara dahil ederek, örneğin bir hasta ziyaretine giderken yanımızda çocuğumuzu götürerek veya bir düğüne giderken yanımızda çocuğumuzu götürerek onların da bu konuda duyarlı olmalarını sağlayabiliriz. İşte bayramda büyükleri ziyaret etmek gibi. Ya biz birlikte yapmaya başlarsak bir şeyleri çocuklarımız da bunu davranış haline getireceklerdir.

Öğrt4: Bunun en iyi şekilde nasıl olur. Örnek olarak olur. Hasta ziyareti yapın deyince olmuyo yapılınca ancak olabiliyo. Ya da saygılı olmaktan bahsediyoruz. Çocuğa saygılı ol deyince olmuyo, sende örneğini görürse çocuk aynen uyguluyo. Evde çoluk çocuğumuz nasılsa okulda ki çoluk çocuk da aynen örnek alacak yani. Öğrt7: Geçmişteki örf ve adetlerimize bağlı kalınabilir. Özellikle bu diziler çocuklara izletilmemeli diye düşünüyorum. Çünkü tamamen örf ve adetleri hiçe sayan bir dönemdeyiz şu anda. Biz kendimiz örnek olursak öğretmen olarak, veli olarak, ebeveyn olarak, çevre olarak. Çocuklara bunu daha sağlıklı aşılayabileceğimizi düşünüyorum. Biz kendimiz önce sahip çıkıcaz ki onlar da sahip çıkabilsinler

Öğrt8: Bunları aktarmak için çocuklara öncelikle örnek olmalıyız. Onların görebileceği tarzda. Aktarma yapacağımız şeyleri örnek olarak gösterirsek çocuklara daha yararlı olacağını düşünüyoruz.

2. sırada %20 ile düğün törenlerine ve hasta ziyaretlerine giderken çocukların da götürülmesi, ülke genelinde kültürel öğelerin hatırlanıp yaşatılmasına dair etkinliklerin düzenlenmesi gelmektedir. Araştırmaya katılan 10 öğretmenden 2 tanesi bu cevabı vermiştir. Katılımcıların bu konudaki görüşleri aşağıda verilmiştir.

Öğrt2: Yeni yetişen nesle de bu konuda o ortamlara dahil ederek örneğin bir hasta ziyaretine giderken yanımızda çocuğumuzu götürerek veya bir düğüne giderken yanımızda çocuğumuzu götürerek onları da bu konuda duyarlı olmalarını sağlayabiliriz.

Öğrt4: Hasta ziyareti yapın deyince olmuyo yapılınca ancak olabiliyor.

Öğrt5: Bu konuda sosyal alanlarda yani mesela etkinlikler düzenlenebilir. Yada güncel etkinliklerle geleneksel şeyler entegre edilebilir. Yani çeşitli yarışma marışma da düzenlenebilir ama bunlar biraz daha şey böyle bi mecburi gibi oluyo. Daha çok böyle bi yarışma için değil de severek eğlenerek öğretirsek daha iyi olur. Bunun gibi şeylerde eskiden gelen geleneksel şeyleri kullanabiliriz. Mesela örneğin mimari yani güncel işte 21. Yüzyıl mimarisinde az önce ne dedik halı desenleri dedik onları kullanabiliriz örneğin süslemelerinde. Bunun gibi şeylerle taşıyabiliriz bence.

Öğrt10: Okullarda kültür aktarımı çalışmalarını zayıf buluyorum. Geziyle olabilecek şeyler bunlar veya okulu başka ziyaret etmesi gerekiyor mesela başka birilerinin, kültürü aktaracak olan kimselerin. Yani bu yönden zayıf. Ama testtir, sınavdır dediniz mi okullarımız en önden gidiyorlar. Sistem ona zorluyor biraz.

3. sırada %10 ile düğün ve cenaze törenlerinin geleneksel olarak devam ettirilmesi, kültürel objelerin (kılık-kıyafet ) saklanarak gelecek nesillere aktarılması, ağız kullanımının teşvik edilmesi, akraba ziyaretlerinde bulunularak uzak akrabaların tanınması ve milli kültürlerimizin öğrenilmesi gelmektedir. Araştırmaya katılan 10 öğretmenden 1 tanesi bu cevabı vermiştir. Katılımcının bu konudaki görüşleri aşağıda verilmiştir.

Öğrt1: Bence düğün törenleri mesela gelenekleri görenekleri aktarmak için çok düğün ve cenaze törenleri önemli bi kaynak.

Öğrt3: Bunların bi kere yaşanmasını sürekli kılmak lazım. Bize zor gelse de. Ne biliyim eski kalma olan şeylerimizi saklamalıyız giysilerimizi falan. Onlar resimler falan derslerde görüyolar ama onlar ne diyim yeterince canlı olmuyo. Özellikle onlardan canlı örnekler sınıfa getirirsek çok daha güzel olur gibime geliyo.

83

Öğrt6: Gelenek göreneklerimizin aktarılması için önce yeni neslin akrabalarını, birinci derece değil de daha uzak akrabalarını da tanıması gerekiyor. Ben kendimden örnek vereyim. Çok geniş bir akraba kitlemiz var. Ama benim tanıdığım bir elin parmaklarını geçmiyor. Bunlardan geçmişimizi daha iyi öğrenebiliriz yani. Akrabasını tanıması lazım çocuğun, onun geçmiş hayatını öğrenmesi lazım. Eskilerin neler yaptığını onlardan öğrenmesi lazım.

4.2.3. Öğretmenlerin Değerler Eğitimi Kapsamında Aktarılması Gereken