• Sonuç bulunamadı

4.2. Öğretmenlerle Bireysel Görüşmelerden Elde Edilen Bulgular

4.2.3. Öğretmenlerin Değerler Eğitimi Kapsamında Aktarılması Gereken

Önerileri

Bu soruya yanıt bulabilmek amacıyla öğretmenlerin değerler eğitimi kapsamında verilen değerlerin gelecek nesillere aktarımı konusundaki önerileri ile ilgili frekans ve yüzde dağılımı belirlenmiştir. Tablo 4.11.'de elde edilen veriler görülmektedir.

Tablo 4.11. Öğretmenlerin Değerler Eğitimi Kapsamında Aktarılması Gereken Değerlerin Öğrencilere Kazandırılmasında Neler Yapılmasına İlişkin Frekans ve Yüzde Dağılımı Değerlerin Gelecek Nesillere Aktarımı Hakkında Öğretmen Önerileri Öğrt.1 Öğrt.2 Öğrt.3 Öğrt.4 Öğrt.5 Öğrt.6 Öğrt.7 Öğrt.8 Öğrt.9 Öğrt.10 F % 1) Değerlerin çocuklara aktarılmasında yaparak ve yaşayarak öğrenme modelinin kullanılması √ √ √ 3 30

2) Ülke genelinde değerlerin hatırlanıp yaşatılmasına dair etkinliklerin düzenlenmesi

√ √ √ 3 30

3) İnsanlara saygılı olması

bilincinin kazandırılması 1 10

4) Değerlerin çocuklara aktarılmasında aile, çevre ve öğretmenin rol model olması

√ 1 10

5) Değerlerin gelecek nesillere aktarımı için somut çalışmalar yapılması( Resim, şiir, kompozisyon, drama, değerler ağacı)

√ 1 10

6) Değerlerin öğrencilere hayat boyu öğrenme- uygulama şeklinde öğretilmesi

Öğretmenlerin değerler eğitimi kapsamında aktarılması gereken değerlerin gelecek nesillere aktarımı konusundaki önerileri yorumlanırsa; ilk sırada %30 ile değerlerin çocuklara aktarılmasında yaparak ve yaşayarak öğrenme modelinin kullanılması ve ülke genelinde değerlerin hatırlanıp yaşatılmasına dair etkinliklerin düzenlenmesi gelmektedir. 10 öğretmenden 3 tanesi bu öneriyi dile getirmiştir. Katılımcıların bu konudaki görüşleri aşağıda verilmiştir.

Öğrt3: Yani aynı şeyler. Değerlerimizle yaşayarak yaşatarak çocuklarımıza öğretmeliyiz. Mesela işte büyüklere saygı, hasta ziyareti, yaşlı ziyareti, bayram ziyaretleri bunları biz yaşarsak çocuklarımıza da öğretebiliriz onlarda kendi çocuklarına öğretirler.

Öğrt5: Şimdi bu konuda insan yani en güzeli yaşayarak öğrenmek. Şimdi değeri mesela bazen yerine getiriyosun ama bunun sana kazancını göremezsin. Çünkü bu elle tutulur bişey değildir. Onun için yani gelecek nesillere aktarmak için onu bi kazanç olarak değil de, hissetmesi lazım. Bunu da yani çocukların duygusal gelişimine aşılamamız lazım. Mesela bi iyilik bi değerdir ama çocuğa bi kazanç sağlamaz. Dolayısıyla çocuk onu biz yapmasını teşvik edeceğimiz zaman onu duygusal olarak da tatmin etmeliyiz yani. Bunu örneklendirirsek yaparak yaşayarak olursa ancak duyguyu da ancak orda tadabilir. Yani biz beraber, onla beraber yapmalıyız. Öğretmek yerine yaşayarak. O zaman duyguyu tadar ve kalıcı olur. Öğrt7: Yine aynı şekilde değerlere de biz kendimiz önce sahip çıkalım. Şuanda çağımız internet çağı olduğu için çoğu değeri unuttuk, çoğu değeri hiçe sayıyoruz. Yani bunu slâytla, okuduğumuz bir hikâyeyle tamam belki bir şekilde anlatabiliriz ama soyut kalır ve çok fazla manalı olmaz. Bunu yaşayarak, yaşatarak. Atıyorum değerleri öğretmek istiyorsak çocukları alıp Huzur Evine, Çocuk Esirgeme Kurumu'na götürürsek bu değerleri daha iyi kazandırmış oluruz. Tabi ki önce eğitim, değer eğitimi de olsa ailede başlar.

Öğrt2: 6. soruya verdiğim cevaba yakın şeyler söyleyebilirim. Yani burda ailelere çok önemli görevler düşüyo. Yerel yönetimlere, sivil toplum örgütlerine önemli görevler düşüyo. Bugün Türkiye'nin birçok yerinde işte dernekler vakıflar bu gelenek

ve göreneklerini yaşatmak adına çok değişik etkinlikler yapıyolar. Örneğin İstanbul da Fes hane de yapılan yöresel etkinlikler var yine yöresel ürünler fuarları var. Yine İstanbul da özellikle köy derneklerinin yaptığı etkinlikler var. Bunlar aslında bi şekilde o gelenek ve görenekleri devam ettirmek adına yapılan etkinlikler.

Öğrt6: Değerlerimizi aktarabilmek için önce ailelerimizin değerler konusuna önem vermesi gerekiyor. İçten dışa doğru açılıyor. Önce aileden, sonra mahalleden, sonra köyden. Bu şekilde aktarılabilir. Aktarılma konusunda belediyelere çok iş düşüyor. Bu tür kültürel etkinlikler yapabilirler. Bu şekilde kaynaşmak ve kültürel etkinliklerin aktarımı yapılabilir. Halk eğitimler, kursları bu yönde kurslar açarsa aktarım daha güzel olur. Bu şekilde yani.

Öğrt9: Bu eğitim hem okulda hem de kurs olabilir, değişik etkinliklerle aileler olabilir. Öğrencilere aktarılmalı.

2. sırada %10 ile insanlara saygılı olması bilincinin kazandırılması, değerlerin çocuklara aktarılmasında aile, çevre ve öğretmenin rol model olması, değerlerin gelecek nesillere aktarımı için somut çalışmalar yapılması (resim, şiir, kompozisyon, drama, değerler ağacı), değerlerin öğrencilere hayat boyu öğrenme-uygulama şeklinde öğretilmesi gelmektedir. Araştırmaya katılan 10 öğretmenden 1 tanesi bu cevabı vermiştir. Katılımcının bu konudaki görüşleri aşağıda verilmiştir.

Öğrt1: Değerlerin. Ya el öpmek mesela yani halen. Bayramlaşmak, bayramlarda büyüklerin ziyaret edilmesi lazım çocukların büyüklerini ziyaret etmesi lazım. İşte gittikleri zaman büyüklerin ellerini öpmesi lazım. Dışardan bi büyük geldiğinde ayağa kalkmak yada uzanıyosa toparlanıp oturmak gibi şeylere hala önem verilmesi lazım. Mesela cenaze olduğunda müzik dinlemek televizyon izlemek bi süre yas tutmak gerekir. Onların atlanmaması lazım. O çocuklara da öğretilmesi lazım bunların.

Öğrt4: Gelecek nesillere nasıl aktarıcaz. Yani aslında 1. sorunun devamı gibi. Yine aynı şekilde yani ancak ve ancak kitap okuyarak yada bunun değerler kazananına koyarsak olmaz. Bunu ancak örnekleyerek, örnek olarak. Bi ders olarak değil de ders içinde kullanarak ancak gelecek nesillere aktarabiliriz. En önemlisi bence model

olmak burda. Model olursak geleceklere aktarılıcak, o da gelecek nesillere model olacak. O şekilde. Yani aslında bize nasıl olduysa geleceğe de biz o şekilde yansıtacaz yani.

Öğrt8: Değerler konusunda da zaten değerler eğitimi konularında her ay işliyoruz. Sevgi konulu, saygı konulu, daha değişik. Bununla ilgili resim, şiir çalışmaları yaptırıyoruz.

Öğrt10: Değerler eğitimi çok güzel bir proje. Ancak bununda yöneticilerimiz tarafından çok fazla ciddiye alındığını düşünüyorum. Şöyle ki yani zaten öğretmenlerin görevi tüm hayatları boyunca değerleri öğrencilere vermekken bunu bir mesela bir aya sığdırma veya şu ay şu değeri öğreneceksin demek öğrenciye, biraz saçma geliyor bana. Yani bu hayatı boyunca olması gereken şey. Ama tabi ki kötü bir proje değil.

4.2.4. Öğretmenlerin İl/İlçe/Okul Bazında Düzenlenen Geleneksel Çocuk