• Sonuç bulunamadı

Ankete katılan öğretmenlerin anket sonunda sorulan “Yeni Đngilizce Öğretim Programı ile ilgili görüş ve önerileriniz nelerdir? ” sorusuna verdikleri yanıtlar incelenmiş, öğretmenlerin programla ilgili görüşleri sekiz ana başlıkta genellenerek aşağıdaki ve bulgulara ulaşılmıştır.

1. Yabancı Dile Olumsuz Bakış

“Okulumuza taşımalı olarak gelen öğrenciler bulunmakta ve bu öğrencilerde Türkçeyi yeterli derecede kullanamama gibi sorunlar var. Doğal olarak anadiline hakim olamayan öğrencilerimiz yabancı dili öğrenirken de zorlanıyor. Bu öğrencilerimizin ailelerinin yabancı dile bakış açıları da öğrencileri olumsuz etkiliyor.”

Bu bulgulara dayalı olarak bazı öğrenciler anadilinde okuma- yazma ve anlamada problem yaşarken aynı öğrencilere Đngilizce öğretmekte zorluk çekildiği söylenebilir. Öğrenci ailelerinin yabancı dile bakış açıları öğrencilerinin dil öğrenmeye ilişkin motivasyonunu olumsuz yönde etkilemektedir.

2. Kalabalık Sınıflar

“4. ve 5. Sınıflarda 35-45 arası öğrenci bulunmaktadır. Bu durum etkinlikleri özellikle listening çalışmalarını yapmamızı engelliyor. Ayrıca haftalık 3 ders saati programı uygulamak için yeterli olmuyor. ”

“Sınıfları kalabalık olması programın aktarımını engelleyen en önemli problemdir. Ayrıca genel itibariyle ailelerin sosyo-ekonomik durumlarının düşük olması sebebiyle öğrencilerin okul dışında çeşitli işlerde çalışmaları başarılarının düşmesine neden oluyor. Bu gibi etkenler programın sağlıklı uygulanamamasına sebebiyet vermektedir.”

“Sınıf mevcutlarının fazlalığı ve gerekli araç-gereçlerin yetersizliği uygulamada sıkıntılar yaşanmasına neden oluyor.”

132

Sınıflardaki öğrenci sayıları yabancı dil öğretimi için fazladır. Etkinliklerin tam anlamıyla uygulanamaması ve her öğrenciye gerektiği kadar söz hakkı verilememesi gibi sorunların sınıf mevcutlarının dil öğretimi için uygun hale getirilmesiyle çözebileceği söylenebilir. Gaziantep Đl Milli Eğitim Müdürlüğü verilerine göre Gaziantep Đl Merkezinde bulunan ilköğretim okullarının sınıf mevcudunun ortalaması 49,59’dur. Bu rakamın Merkez Đlçelere dağılımı ise Şehitkamil ilçesi 61, Şahinbey Đlçesi ise 36’dır. Burada görüldüğü üzere sınıf mevcutları standartların çok üzerindedir. Bu şartlarda yapılandırmacı yaklaşımla hazırlanan müfredatın etkin olarak uygulanabilmesi ve istenilen sonuçların elde edilmesi mümkün görülmemektedir. Yapılandırmacı kuram doğrultusunda öğretim yapılan sınıfların mevcutları 25–30 kişi seviyesine indirilmesi yönünde çalışmalar yapılmalıdır (Yapıcı, 2005).

3. Đçerik Yoğunluğu

“Programda verilen konuların fazla olduğunu bu sebeple oyun, şarkı gibi etkinliklere yeteri kadar zaman ayıramadığımızı düşünüyorum. Ayrıca kitapların görsellikten uzak olduğunu, daha renkli, dikkat çekici olması gerektiğini düşünüyorum.”

“Program teknoloji kullanımını özendirmektedir ama konular için ayrılan zaman yeterli olmamakta, içerik fazla zaman kaybına yol açmaktadır”

“4. Sınıfta yeterli cümle bilgisi verilmeden 5. Sınıfta kompleks cümlelere geçilmiş. 4. Sınıflarda çok fazla kelime yükü var. Listening bölümleri yeterli ve anlaşılır. Öğrenci bu programla derste daha aktif hale gelmiş ve öğretmenin yükü azaltılmıştır.

“Yeni program öğrencilerin derse etkin katılımlarını sağlamak için hazırlanmış bir program. Bu etkin katılımı sağlamak amacıyla hazırlanmış etkinliklerin sayısı haftada 3-4 ders saati içerisinde gerçekleştirilmek için çok fazla. Etkinliklerin fazla olması zaman zaman öğrencinin dersin konusunu unutmasında etkili oluyor ve bu yüzden çok sık tekrar egzersizlerine ihtiyaç duyuluyor.”

Bulgular incelendiğinde, öğretilecek kelime sayısının ve konuların fazla olmasının, oyun, şarkı ve etkinlikler yeteri kadar zaman ayrılmasını engellediği söylenebilir. Ayrıca öğrencilere daha ilgi çekici, görsel kitaplar gönderilmesinin onların öğrenmesini olumlu yönde etkileyeceği söylenebilir.

133 4. Materyal Sıkıntısı

“Görsel, işitsel materyal bulmakta zorluk çekiyoruz. Öğretmen ve öğrencilere gönderilen ders araç ve gereçleri zamanında ulaştırılamamaktadır. Öğretmenlere verilen CD ders işleme esnasında yeterli olmamaktadır.”

“Aslında programda teknolojiyi kullanarak çok rahat ve etkili öğretim yapılabilir ama okulların ve öğrencilerin gerekli araç-gereç donanımına sahip olması gerekiyor. Bu yüzden sistem sekteye uğruyor.”

“Uygulamayı kolaylaştıracak ve öğrenmeleri daha kalıcı kılacak materyallerin her okula kazandırılması gereklidir.”

“4. ve 5. Sınıf kitapları hedeflenen konuşma ve dinleme becerisini karşılayacak şekilde hazırlanmamıştır. 5. Sınıf kitapları öğrencilerin seviyelerinin üzerinde ve öğrencini ilgisini çekecek düzeyde değildir. Ayrıca gerekli araç, gereç, CD ve benzeri materyaller öğretmenlere ve öğrencilere gerektiği gibi ulaştırılamamıştır ve böylece özellikle konuşma ve dinleme becerisi kazandırılması konusunda sıkıntılar eskiden de olduğu gibi hala yaşanmaktadır”.

Bulgular incelendiğinde eğitim-öğretim yılı basında öğretmenlere derslerde kullanılmak üzere verilen CD’lerin yeterli olmadığı aynı zamanda bunlarla birlikte görsel materyaller gönderilmesi gerektiği, okullara ve öğretmenlere gereken materyallerin ulaştırılmadığı söylenebilir.

5. Ölçme ve Değerlendirme Konusundaki Sıkıntılar

“Yeni programda ölçme değerlendirme konusunda sorun yaşanmaktadır. Yeni programda amaç öğrencilerin dili etkin kullanmalarını sağlamak olmasına rağmen, (SBS) sınavları sebebiyle dil gramer temelli öğretilmek zorunda kalınmaktadır. Programı nasıl uygulayacağımız konusunda hizmet içi eğitim seminerleri verilmesi bizi aydınlatacaktır.”

Öğretmenler yeni programda kullanacakları yöntem ve teknikler, ölçme değerlendirme teknikleri, konusunda yeteri kadar bilgi sahibi olmadıklarını belirtmişlerdir. Bu konuda seminerler verilmesinin programın daha sağlıklı uygulamasını sağlayacağı söylenebilir.

134

6. Dört Temel Becerinin Eşit Şekilde Geliştirilmesi

“Dört temel beceri kesinlikle etkili bir şekilde kazandırılamamakta ve öğrenciler de bu becerileri kullanamamaktadır.”

“Programda eski programda olduğu gibi dört temel beceriyi aynı düzeyde kazandırmak mümkün değil.”

“4. ve 5.sınıf kitapları hedeflenen konuşma becerisini karşılayamamaktadır.. 5. Sınıf kitapları öğrenci seviyelerine göre biraz ağır ve öğrencinin ilgisini çekecek düzeyde değildir”

“Yeni program öğrencilerin konuşma becerilerini geliştirmeye yönelik hazırlanmasına rağmen öğrencilerin günlük hayatta Đngilizce konuşma fırsatları olmadığı için bu beceri yeteri kadar geliştirilememektedir”.

Görüldüğü gibi öğretmenlerin Đngilizce’ deki dört temel beceriyi eşit şekilde geliştirmenin bu programla mümkün olmadığını düşünmektedirler. Özellikle görsel ve işitsel materyaller konusunda yaşanan sıkıntılar, konuşma ve dinleme becerilerinin yeterince geliştirilememesine neden olabilmektedir.

7. Hizmet içi Eğitim ve Seminerler

“Programın Đngilizce öğretmenlerine yeterince anlatılmadığını düşünüyorum. Örneğin diğer branş derslerinin öğretmenleri, program değişikliği konusunda bilgilendirme amaçlı seminerlere alındılar fakat Đngilizce öğretmenlerinin hepsi bu seminerlerden yararlanamadı.”

“Programla ilgili sunulan seminerler bilgilendirici değildir. Ayrıca, bunun için ayrılan zamanı yeterli bulmuyorum. Zamanlama konusunda sıkıntılar yaşansa da genel anlamda faydalı görüyorum”

“Yeni programın uygulayıcıları olan biz öğretmenlerin program konusundaki eksiklikleri giderilmemiş ve bu durum programın kısa sürede başarılı olmasını gerektirecek gibi gözükmektedir. Program ancak uzun vadede anlaşılarak doğru uygulanabilecek gibi görünüyor”

“Yeni program gerçekten uzmanlar tarafından titizlikle hazırlanmış gözükmekle birlikte, programla ilgili öğretmenlere verilen eğitimler, seminerler ve ayrıca kılavuz kitaplar yeterli olmamıştır. Programı uygulayan biz öğretmenlerin sıkıntıları hala giderilmemiştir. Çoğu öğretmen programı bile inceleyemeden doğrudan kitaplardan dersi işlemekte ve bu da pek işe yarayacak bir yenilik olarak gözükmemektedir”

135

Yeni programın uygulayıcıları olan öğretmenlerin programla ilgili bir eğitimden geçmesi, programın başarıya ulaşması için en gereken kriterdir. Öğretmenlerin bir kısmı programla ilgili hiçbir hazırlığa, eğitime veya seminere tabi tutulmadan sadece kendi çabalarıyla, kılavuz kitaplarla ve meslektaşlarıyla iletişime geçerek programı uygulamaya çalışmakta ve sıkıntılar yaşamaktadırlar.

8. Coğrafi ve Kültürel Farklılıklar

“Her şeyden önce gönderilen kitaplar öğrencilerin seviyesine uygun değildir. Coğrafi farklılıklar ve öğrencilerin öğrenme hızı ve şekli dikkate alınmamıştır.”

“Yeni program ideal bir okul ve sınıf ortamı için tasarlanmış fakat Türkiye gerçekleri daha farklı. Sınıflar kalabalık ve dil öğretimi için daha az mevcutlu sınıflara ihtiyaç vardır”

“En genel anlamda; programdaki temel eksiklik kültüre ve çevreye uyum sağlamamaktadır. Bölge bölge kitap veya programın değerlendirilip ona göre uygulanması gerekir”

Bu bulgulara göre, ideal bir sınıf ve okul ortamı düşünülerek hazırlanmış bir programın farklı coğrafya ve ortamlarda uygulanmasında problemler yaşanmasına neden olduğu söylenebilir.

Öğretmenler yukarıda belirtikleri sorunlara çözüm yolu olarak aşağıda maddeleştirilen önerileri sunmuşlardır.

1. Programda ölçme-değerlendirme yapılmadan, sadece kelime ve kalıplar öğretilebilir.

2. Kelime öğretimi ile başlayıp sonra kalıplar öğretilebilir.

3. Kitaplar, görsel CD ve Bilgisayar destekli materyallerle birlikte gönderilebilir. Konularla ilgili resimler, flash kartlar gönderilebilir. CD’ler ( orijinal telaffuzla) daha anlaşılır üretilebilir, konularla ilgili çizgi film CD’leri oluşturulabilir.

4. Alıştırma kitaplarında daha çok etkinlik olabilir, alıştırma kitapları daha renkli ve ilgi çekici olabilir.

5. Đçerik daha dikkat çekici hale getirilebilir. Oyun, boyama ve şarkı etkinlikleri çoğaltılabilir. Her ünite sonunda SBS ye hazırlık amaçlı test bölümlerine yer verilebilir.

6. Yeni program hakkında öğretmenlere bilgilendirici hizmet içi eğitim seminerleri düzenlenebilir.

BEŞĐNCĐ BÖLÜM

5. SONUÇ VE ÖNERĐLER

Bu bölümde, araştırmada elde edilen bulgulara dayalı olarak yapılan yorumlardan ulaşılan sonuçlar ve bu sonuçlar doğrultusunda geliştirilen öneriler yer almaktadır.