• Sonuç bulunamadı

Öğrenme nesneleri ile ilgili yurtdışında yapılmış araştırmalar

2.10. İlgili Araştırmalar

2.10.2. Öğrenme nesneleri ile ilgili yurtdışında yapılmış araştırmalar

öğrenme süreçlerinde kullanımının öğrencilerin basarı düzeylerine etkisi ile öğrenme süreçlerine katkılarını incelemiştir. Yansız atama yöntemiyle oluşturulan deney ve kontrol gruplarının arasında bir fark olup olmadığının incelendiği araştırmasında grupların birbirine denk olduğu görülmüş ve üretilen öğrenme nesnelerinin kullanımıyla ders işlenen deney grubu öğrencileri ile geleneksel eğitim yapan kontrol grubu öğrencilerinin öntest, sontest ve izleme testinden sonra uygulanan istatistikî çalışmada gruplar arasında anlamlı bir fark olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Deney grubu öğrencilerinin sontest ortalamaları, kontrol grubu öğrencilerinden daha fazla çıkmıştır ama öntest ve sontestleri arasında yapılan istatistikî ölçümde bu farkın anlamlı olmadığı görülmüştür. Bu sonuçtan hareketle; öğrenme nesneleriyle öğretim yapılmasının en az geleneksel eğitim kadar etkili olduğu sonucuna ulaşmıştır.

Yarar (2010), yürüttüğü yüksek lisans tez çalışması kapsamında flash programında kavram karikaturleri ile desteklenerek hazırlanan oğrenme nesnelerinin Sosyal Bilgiler oğretimine etkisi incelemistir. Araştırmacı, deneysel çalışmasında deney grubu ve kontrol grubunun başarılarında anlamlı artış olduğunu fakat gruplar arasında anlamlı fark olmadığı sonucuna ulaşmıştır. Kalıcılığın da ölçüldüğü çalışmada öğrenme nesnelerinin kalıcılığa anlamlı katkı sağladığı sonucuna ulaşmıştır.

2.10.2. Öğrenme nesneleri ile ilgili yurtdışında yapılmış araştırmalar

Stamey(2006), bir üniversitenin istatistik bölümünde öğrenim gören geleneksel öğretim alan ve öğrenme nesneleri ile öğrenim gören 2 grup oluşturmuştur. Doktora çalışması olarak yürütülen bu deneysel uygulamada kontrol ve deney gruplarının performanslarını karşılaştırmıştır. Araştırma kapsamında öğrencilerin öğrenme nesneleri kullanıldığında ki başarısını analiz etmiştir. Araştırma da ayrıca öğrencilerin öğrenme nesnelerine yönelik algıları da ölçülmüştür. 2005 yılında yapılan pilot uygulamadan sonra 2006 da asıl uygulamaya geçilmiştir. Araştırma neticesinde öğrenme nesnelerinin

kontrol grubu öğrencilerinin başarısına nispeten deney grubu öğrencilerinin başarısına gözle görülür bir katkı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca deneklerin büyük çoğunluğu öğrenme nesnelerine karşı olumlu bir tutum geliştirdikleri araştırmanın bir diğer sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Reece (2009), yürüttüğü doktora çalışması kapsamında ortaokul matematik dersinde uygulanmak üzere öğrenme nesnelerinin kullanıldığı bir tasarım modeli geliştirmiştir. Bu nicel araştırmada hazırlanan tasarım modelinin etkililiği ölçülmek istenmiştir. Araştırmacı kendisini bu araştırmayı yapmaya sevk eden etkenin böyle teknik ve öğrenme özelliklerini içeren bir modelin olmaması olarak ifade etmektedir. Araştırma Amerika’nın değişik bölgelerinden ve farklı ülkelerden katılımcılarla yürütülmüştür. 10 uzman araştırma modelinin ve ölçeklerin çevrimiçi öğretimsel tasarım sürecindeki etkililiğini analiz etmek üzere destek vermiştir ve gereken düzeltmeler yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, tasarım sürecinin başlangıcında bir ön değerlendirme yapılarak geliştirilen bu öğrenme nesnesi tasarım modeli çevrimiçi öğretim tasarımına önemli bir katkıda bulunmuştur.

Looser (2009), karma yöntem uyguladığı bir doktora çalışması yürütmüştür. Araştırmacı Amerika’da, sınıflarında dijital öğrenme nesneleri ile öğretim yapan orta dereceli okulların fen dersi öğretmenlerinin bu nesneleri öğretimde nasıl uyguladıklarını araştırmıştır. Veri toplama aracı olarak çevrimiçi bir anket ve 4 denek ile görüşme yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler göstermiştir ki, dijital öğrenme nesneleri öğretimin odak noktasını öğretmenden öğrenciye kaydırmaktadır. Hızlı geribildirimin gerçekleştiği etkileşimli dijital öğrenme öğrencilerin kendi öğrenme hızlarını kontrol etmelerini sağlamış ve başka bir öğrenme yönteminde olmadığı kadar öğrenmeyi genişlettiği sonucuna ulaşılmıştır.

Liu (2005), yürüttüğü yüksek lisans tez çalışmasında yapılandırmacı anlayışla tasarlanan öğrenme nesnelerinin öğrenciler tarafından öğrenmenin gerçekleştirildği bir model oluşturmuş ve öğrenci kendi öğrenmesini gerçekleştirmiştir. Araştırma neticesinde yapılandırmacılık ve nesnelcilik anlayışının birlikte işe koşulabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Hazırlanan modelle öğrenciler öğrenme nesnelerini kendileri kolaylıkla hazırlayabilmiş ve değiştirebilmişlerdir.

BÖLÜM III

YÖNTEM

Bu bölümde araştırmanın deseni, çalışma grubu, veri toplama araçları, elde edilen verilerin çözümlenmesinde kullanılacak istatistikî yöntem ve teknikler belirtilmiştir.

3.1.Araştırmanın modeli

Bu araştırmada, yüksek öğretim 1.sınıf yabancı dil İngilizce dersi kapsamında ‘’Passive Voice ve Adjective Clause’’ konularının öğretiminde öğrenme nesneleri ile zenginleştirilmiş bir öğretim ortamının öğrenci akademik başarısı ve transfer becerilerine etkisini belirlemek ve yapılan uygulamaya yönelik öğrenci görüşlerini ortaya koymak hedeflenmiştir.

Araştırmanın amacına yönelik verileri elde etmek için karma yöntem (mixed method research) olarak adlandırılan nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırmada nicel ve nitel veriler birilikte işe koşulmuştur. Araştırmanın nicel verilerini toplamak için deneysel desen, nicel verilerden elde edilen sonuçları desteklemek ve açıklamak amacıyla gerçekleştirilen nitel boyutta ki verileri toplamak için ise için yarı yapılandırılmış görüşme tekniğinden yararlanılmıştır. İki faktörlü deneysel bir desen uygulanmıştır. Faktörlerden biri tekrarlı ölçümler (ön test, son test, izleme testi) diğeri de farklı gruplar (deney ve kontrol grubu)

olarak belirlenmiştir. Bu modelde kontrol ve deney grubunda yer alan katılımcılar seçkisiz olarak belirlenmiştir.

Yansız atama yöntemiyle biri deney, biri de kontrol olmak üzere iki grup oluşturulmuş, her iki gruba da çalışma öncesi ve sonrası aynı testler uygulanarak ölçümler yapılmıştır. Öntest-sontest kontrol gruplu desende, aynı denekler üzerinde ölçüm yapıldığından hata terimi düşük olmuştur. Bu deneysel desen; daha az denek gerektirdiğinden, aynı denekler test edildiğinden, çalışmaya harcanan zaman ve çabada da ekonomiklik sağlar (Büyüköztürk, 2001).

Nicel ve nitel araştırma yöntemleri farklı dünya görüşü ve paradigmasına otururlar. Kendilerine özgü güçlü ve zayıf yönleri vardır ve birbirlerini tamamlayıcı yöntemler olarak düşünülmelidir (Yıldırım ve Şimşek, 2005). Araştırmanın nicel kısmında araştırma deseni, ön test -son test kontrol gruplu deneysel desen olarak belirlenmiştir. Öntest-sontest kontrol gruplu desen, yaygın olarak kullanılan karışık bir desendir. Katılımcılar, deneysel işlemden önce ve sonra bağımlı değişkenle ilgili olarak ölçülürler. Öntest-sontest kontrol gruplu desen bir ilişkili desendir. Çünkü aynı kişiler bağımlı değişken üzerinde iki kez ölçülürler. Bununla birlikte, farklı deneklerden oluşan deney ve kontrol gruplarının ölçümlerinin karşılaştırılması nedeniyle de bu desen, ilişkisizdir. Bundan dolayı, öntest-sontest kontrol gruplu desen bir karışık desendir (Avşar ve Alkış, 2007).

Araştırmanın nitel kısmında, öğrenci görüşleri ile öğretim yöntemi, öğretim süreci, süreç içerisinde kullanılan öğrenme nesnelerinin etkiliği araştırılmış ve veri toplama aracı olarak görüş ölçeği formu kullanılmış ve elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir.

Uygulanan deneysel desende, bağımlı değişkenler öğrenci başarı ve görüşleridir. Bu bağımlı değişkenler üzerinde incelen bağımsız değişkenler ise öğrencilere uygulanan öğrenme nesneleri ile zenginleştirilmiş öğretim ile geleneksel öğretim yöntemleridir.

3.2. Çalışma Grubu

Bilimsel araştırmalarda üzerinde çalışılan hedef evren tanımlanması kolay fakat ulaşılması güçtür. Bu nedenden ötürü bu hedef evren üzerinden belli kurallara göre seçilmiş ve seçildiği evreni temsil yeterliliği sahip olduğu kabul edilen daha küçük bir küme seçilir. Araştırmaların da büyük çoğunluğu bu örneklem küme üzerinde yapılır ve alınan sonuçlar, ilgili evrene genellenir. Maliyet güçlükleri, kontrol güçlükleri ve etik zorunluluklar bu örneklem üzerinde çalışmanın üç temel nedenidir (Karasar, 2010, s;110).

Bu araştırmada da bir çalışma grubu oluşturulmuştur. Bu çalışma grubunu Fatih üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu 1.sınıf öğrencilerinden uygulamaya katılan 40 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada 1 deney ve 1 kontrol grubu bulunmaktadır. Deney ve kontrol grupları oluşturulurken yansız atama esas alınmıştır. Deney ve kontrol grubu öğrencilerini cinsiyet bakımından denkleştirmeye yönelik bilgiler aşağıda verilmiştir.

Cinsiyet; Araştırmaya katılan öğrencilerin cinsiyet dağılımlarıyla ilgili veriler tablo 6’da verilmiştir.

Tablo 6: Araştırmaya Katılan Deneklerin Cinsiyetleri

Grup Cinsiyet f % Deney Erkek 6 30,0 Kız 14 70,0 Kontrol Erkek 7 35,0 Kız 13 65,0

Genel Durum Erkek 13 32,5

Kız 27 67,5

Araştırmaya katılan deneklerin 13’ü erkek 27’si kızdır. Tablo 6’da deney ve kontrol grubu öğrencilerinin erkek ve kız dağılımları hemen hemen aynı sayıda olduğu görülmektedir. Dolayısıyla bu oranlara göre her iki grupta yer alan öğrencilerin cinsiyet dağılımlarının araştırma sonucunu etkilemeyeceği söylenebilir (Özerbaş, 2003).

3.3. Verilerin Toplanması

Bu araştırmada Nicel verilerin toplanması için araştırmacı tarafından hazırlanan ve gerekli güvenirlik-geçerlilik çalışmaları yapılmış olan öğrenci başarı ve transfer testleri kullanılmıştır. Nitel veriler için uzman görüşü alınarak hazırlanmış 7 adet açık uçlu sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırma kapsamında kullanılan ölçme araçları ile ilgili aşağıda detaylı bilgi verilmektedir.

1.İngilizce Dersi Başarı Testi

Passive Voice and Adjective Clause Başarı Testi, öğrencilerin İngilizce dersindeki başarılarını ölçmek amacıyla 33 soruluk dört seçenekli çoktan seçmeli test olarak hazırlanmıştır. Başarı testi, uygulamadan önce öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeyini belirlemek için öntest ve uygulamadan sonra öğrencilerin konu ile ilgili başarılarını belirlemek için de sontest olarak uygulanmıştır. Başarı testi hazırlanırken belirtke tablosu hazırlanmış ve kapsam geçerliği ve öğrenci kazanımları dikkate alınarak 45 sorudan oluşan taslak bir test hazırlanmıştır ve uzman görüşüne sunulmuştur. Uzman görüşü doğrultusunda madde sayısı 39’ya düşürülmüştür. 39 maddelik bu başarı testi 107 öğrencinin bulunduğu bir ön deneme grubuna uygulanarak testin güvenirlik ve madde analizi çalışması yapılmıştır. Ayırt edicilik gücü .30’tan yukarı bir değere sahip olan tüm maddeler test kapsamına alınmıştır. Ayırt edicilik gücü değeri .30'un altında olan maddeler test kapsamına alınmamıştır ve madde sayısı 33’e düşürülerek ölçeğe son hali verilmiştir. Ölçme araçlarındaki doğru cevaplandırılan maddelere 1, yanlış cevaplandırılan ya da hiç cevaplanmayan maddelere 0 puan

sonucunda " İngilizce dersi başarı testinin "KR-20 güvenirlik katsayısı .76 olarak hesaplanmıştır. İngilizce dersi başarı testinin maddeleri üzerinde yapılan madde analizi sonuçlarına göre testin ortalama ayırt edicilik indeksi 0,47 olarak hesaplanmıştır. Testin ortalama güçlüğü ise .54 olarak bulunmuştur.

2. Transfer Testi

‘’Passive Voice and Adjective Clause’’ Transfer Testi, öğrencilerin İngilizce dersindeki transfer becerilerini ölçmek amacıyla 20 soruluk beş seçenekli çoktan seçmeli test olarak hazırlanmıştır. Transfer testi, sontestin uygulanmasından 2 hafta sonra öğrencilerin İngilizce konularını transfer düzeylerini belirlemek için uygulanmıştır. Transfer testi hazırlanırken belirtke tablosu hazırlanmış, kapsam geçerliği ve öğrenci kazanımları dikkate alınarak 30 sorudan oluşan taslak bir test hazırlanmış ve uzman görüşüne sunulmuştur. Uzman görüşü doğrultusunda madde sayısı 26’e düşürülmüştür. 26 maddelik bu başarı testi 98 öğrencinin bulunduğu bir ön deneme grubuna uygulanarak testin güvenirlik ve madde analizi çalışması yapılmıştır. . Ayırt edicilik gücü .30’tan yukarı bir değere sahip olan tüm maddeler test kapsamına alınmıştır. Ayırt edicilik gücü değeri .30’un altında olan maddeler test kapsamına alınmamıştır madde sayısı 20’ye düşürülerek ölçeğe son hali verilmiştir. Ölçme araçlarındaki doğru cevaplandırılan maddelere 1, yanlış cevaplandırılan ya da hiç cevaplanmayan maddelere 0 puan verildiğinden (Kuder-Richardson) KR-20 güvenirlik formülü kullanılmıştır. Ön deneme sonucunda " İngilizce dersi başarı testinin "KR-20 güvenirlik katsayısı .72 olarak hesaplanmıştır. İngilizce dersi başarı testinin maddeleri üzerinde yapılan madde analizi sonuçlarına göre testin ortalama ayırt edicilik indeksi 0,43 olarak hesaplanmıştır. Testin madde güçlük indeksi ise .52 olarak hesaplanmıştır.

4. Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu

Öğrenci görüşme formunun geliştirilmesinde ilk olarak 12 açık uçlu sorudan oluşan bir taslak form oluşturulmuştur. Görüşme formunun kapsam ve yapı geçerliliğini sağlamak amacıyla belirtke tablosu hazırlanmış ve farklı üniversitelerden uzmanların görüşüne başvurulmuştur. Uzmanların değerlendirmelerine göre taslak formdaki açık uçlu soru sayısı 7 tane olarak belirlenmiştir. Görüşme formu pilot uygulama olarak 3 öğrenciye uygulanmıştır. Pilot uygulama sonucunda, görüşme formundaki soruların öğrenciler tarafından anlaşıldığı, bir görüşmenin yaklaşık 5-10 dakika sürdüğü belirlenmiştir. Görüşme formu araştırmacı tarafından deney gurubundaki 10 öğrenciye uygulanmıştır.

Benzer Belgeler