• Sonuç bulunamadı

ÖğrencilerinAnket Sorularına Verdiği Cevaplardan Elde Edilen Sonuçlar

SONUÇ VE ÖNERİLER

5.3. ÖğrencilerinAnket Sorularına Verdiği Cevaplardan Elde Edilen Sonuçlar

Anket uygulanan 429 yatılı ilköğretim bölge okulunda öğrenim gören ve anket uygulamasına katılan 5, 6, 7 ve 8. sınıflardaki 1894 (980 kız, 914 erkek) öğrencilerin anket sorularına verdikleri cevaplar özetle tablo 38‟de verilmektedir.

Tablo 38

Yatılı Ġlköğretim Bölge Okullarında Öğrenim Gören 5, 6, 7 ve 8. Sınıflardaki Öğrenci- lerin Özet GörüĢleri

Sorular GörüĢ N %

Fen ve teknoloji laboratuvarında

etkinlik yapmayı seviyor musunuz? Evet 1881 99,31

Fen ve teknoloji laboratuvarlarından

hangi sıklıkla yararlanıyorsunuz? Ayda 1 defa 859 45,35

Fen ve teknoloji ders kitabında yer alan etkinlikleri laboratuvarda yapabiliyor musunuz?

Evet 1149 60,66

Fen ve teknoloji laboratuvarında etkinlikleri tek baĢına mı yoksa grup halinde mi yapıyorsunuz?

Grup Halinde 1390 73,38

Fen ve teknoloji laboratuvarlarında etkinlik yaparken eksik

Yatılı ilköğretim bölge okullarında öğrenim gören ve ankete katılan öğrencilerin 1881‟i (%99,31) fen ve teknoloji laboratuvarında etkinlik yapmayı sevdiklerini belirtmektedirler. Öğrencilerinden 859‟u (%45,35) ise ayda bir kez laboratuvara gittiklerini belirtmektedirler. Öğrencilerin 1149‟u (%60,66) fen ve teknoloji ders kitabında yer alan etkinlikleri laboratuvar ortamında yapabildiklerini belirtmektedir. Öğrencilerin bu soruya verdikleri cevap ile ayda bir kere laboratuvar gitmeleri ile uyumlu olmadığı görülmektedir. Öğrencilerden 1390‟ı (%73,98) laboratuvardaki etkinlikleri grup halinde yaptıklarını belirtmiĢlerdir. Bu durum öğrencilerin sosyal iletiĢimleri açısından olumludur. Öğrencilerden 749‟u (%39,55) laboratuvarda etkinlik yaparken eksik malzemeleri olduğunu belirtmiĢlerdir.

Özetle 539 yatılı ilköğretim bölge okulunun 51‟inde fen ve teknoloji laboratuvarıın olmadığı ve uygulanan anket sonuçlarından elde edilen verilere göre yatılı ilköğretim bölge okullarındaki fen ve teknoloji laboratuvarlarının fiziksel alan ve deney setleri açısından eksikleri bulunduğu, öğrencilerin bu laboratuvarlardan istenilen düzeyde yararlanamadıkları, fen ve teknoloji dersine giren branĢ öğretmeni eksikliğinin bulunduğu, laboratuvar kullanım programına uyulmadığı, fen ve teknoloji laboratuvarlarının büyük bir bölümünde deney masalarına bağlı elektrik ve su tesisatının bulunmadığı ayrıca okullarda bir laboratuvar standardının olmadığı görülmüĢtür. Elde edilen sonuçlar fen ve teknoloji laboratuvarları konusunda yapılmıĢ diğer araĢtırmalarda elde edilmiĢ sonuçlarla benzerlik göstermektedir.

5.4. Öneriler

Ġlköğretimde temel amaç çocuğun evine en yakın ilköğretim okulunda eğitim almasını sağlamaktır. Ancak ülkemizin nüfus ve coğrafi koĢulları dikkate alınarak açılmıĢ olan yatılı ilköğretim bölge okullarındaki öğrencilerin günün koĢullarına göre yetiĢtirilmeleri amacıyla bu okulların bir bütün olarak düĢünülmesi ve sadece çocukların iaĢe ve öğrenim giderlerinin yanında okulların fiziksel eksiklerini giderici önlemler alınması gerektiği düĢünülmektedir. Bu okullardaki fen ve teknoloji laboratuvarlarının bir bütün olarak ele alınması öncelikli olarak fen ve teknoloji laboratuvarı olmayan

yatılı ilköğretim bölge okullarından baĢlamak üzere diğer yatılı ilköğretim bölge okullarındaki fen ve teknoloji laboratuvarların belirli bir standarda kavuĢturulması fen ve teknoloji öğretim programlarında yer alan kazanımların elde edilmesi ve fen okuryazarlığı açısından önemlidir.

Millî Eğitim Bakanlığı Ġlköğretim Genel Müdürlüğü tarafından bu okulların yapım onarım giderlerine ek olarak çocukların biliĢsel, duyuĢsal ve psiko-motor geliĢimlerini sağlamak amacıyla fen ve teknoloji laboratuvarlarının fiziksel durumlarının iyileĢtirilmesi amacıyla sadece bunlara yönelik bütçe ayırmasının yararlı olacaktır. Yatılı ilköğretim bölge okullarında görev yapan ve anket uygulamasına katılan 653 fen ve teknoloji dersi öğretmeninden 229‟nun (%33,54) 0-2 yıl kıdeme sahip olduğu görülmektedir. Bu öğretmenlere yönelik olarak fen ve teknoloji laboratuvarı kullanımı konusunda hizmetiçi eğitimlerin verilmesinin bu öğretmenlerin laboratuvarları etkin kullanmalarına katkıda bulunacağı düĢünülmektedir. Bunun yanında öğretmen yetiĢtiren kurumların öğretmen adaylarına lisans eğitimleri süresinde fen ve teknoloji dersi öğretim programında yer alan kazanımların neler olduğu ve bunlara ulaĢmak için hangi deneylerin yapılabileceği uygulamalı olarak verilmesinin, öğretmen adaylarının öğretmenliğe baĢladıklarında fen ve teknoloji laboratuvarını kullanmalarında daha istekli olacakları düĢünülmektedir. Ankete katılan öğretmenlerin 237‟si (%36,29) bir yıldan az süredir bulunduğu okullarda görev yaptığı bu durum öğretmen görev yeri değiĢiminin fazla olduğunu göstermektedir. Bu okullarda görev yapan öğretmenlerin daha uzun süreli görev yapmalarının öğrencilerin öğretmenlerine alıĢmalarına ve dersi sevmelerine önemli katkısı olacaktır. Öğrenci sayısı fazla olan okullarda fen ve teknoloji laboratuvarı sayısının da öğrenci sayısına göre orantılı olması gerekir. Okul binaları tasarlanırken veya ihtiyaç halinde laboratuvar sayısı öğrenci sayısına göre arttırılması gerekir. Yatılı ilköğretim bölge okullarındaki fen ve teknoloji laboratuvarlarında bulunan malzeme eksikliğinin giderilmesi için gönderilen ödeneklere laboratuvar ödeneğinin eklenmesi veya Milli Eğitim Bakanlığınca bu eksiklerin öğretim yılı baĢında giderilmesi için gerekli önlemlerin alınmasının öğrencilerin laboratuvarlardan daha çok yararlanması için katkı sağlayacağı düĢünülmektedir.

KAYNAKÇA

AAAS. (1993). Science for all Americans: Project 2061. New York: Oxford University Press

Akbaba T. (2004). Cumhuriyet döneminde program geliĢtirme çalıĢmaları. Aklın ve

Bilimin Aydınlığında Eğitim, 5(54-55).

Apaydın Z., Aydın H. Çakıcı Y. ve diğerleri (2008). Kuramdan uygulamaya fen ve

teknoloji öğretimi. (1. basım). Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.

Arı, A. (2002). Normal, taĢımalı ve yatılı ilköğretim okullarının karĢılaĢtırılması. Milli Eğitim

Dergisi, 153-154.

Aslan, Z., Doğdu, S. (1993). Eğitim teknolojisi uygulamaları ve eğitim araç gereçleri. Ankara: TekıĢık Ofset.

Atasoy B. (2004). Fen öğrenimi ve öğretimi. (2. basım). Ankara: Asil Yayın Dağıtım.

Ayas, A., Çepni, S., Akdeniz, A.R., (1994). Fen bilimleri eğitiminde laboratuvarın yeri ve önemi (II): Laboratuvar uygulamalarında amaçlar ve yaklaĢımlar,

Çağdaş Eğitim Dergisi, 19, 7-12.

Ayas, A., Çepni, S. & Akdeniz, A. R., (1993). Development of the Turkish secondary

science curriculum. Science Education, 77(4), 433-440.

Ayas, A., Çepni, S., Akdeniz, A.R., (1994). Fen bilimleri eğitiminde laboratuvarın yeri ve önemi (II): Laboratuvar uygulamalarında amaçlar ve yaklaĢımlar, Çağdaş

Eğitim Dergisi, 19, 7-12.

Ayas, A.P., Çepni S., Akdeniz, A.R., (2007). Kuramdan uygulamaya fen ve teknoloji

Ayas, A, (2006). Fen bilgisi öğretiminde laboratuar kullanımı. EskiĢehir: Anadolu Üniversitesi.

Bahar M., Aydın, F., Polat, M., Bertiz H. (2008). Fen ve teknoloji laboratuvar

uygulamaları 1- 2. (1. basım). Ankara: Pegem Akademi Yayınları.

BaĢar, H. (1999). Sınıf Yönetimi. Ġstanbul: Milli Eğitim Basımevi

BaĢer, M. (2006). Fen ve teknoloji öğretimi. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Bloom B.S., Hastings J. T., Madous G. F. (1971). Handbook on formative and

summative evaluation of student learning. New York: Mc Graw-Hill.

Bostan, F.(2005). Yatılı ilköğretim bölge okullarında toplam kalite yönetimi uygulamasının değerlendirilmesi (Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü)

Bozdemir S. (2009). Atatürk döneminde eğitimdeki gelişmeler. Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi. Web: http://fizik.cu.edu.tr/?sayfa=popdetay&id=156 15 Ocak 2011‟de alınmıĢtır.

Bozyılmaz B., Bağcı Kılıç G. (2005). 4. ve 5. sınıf fen ve teknoloji dersi öğretim programının bilim okuryazarlığı açısından analizi. Eğitim ve Bilim, 33 (150), 53-65.

Çakır, N.K., ġenler B., TaĢkın, B.G. (2007). Ġlköğretim II. kademe öğrencilerinin fen bilgisi dersine yönelik tutumlarının belirlenmesi. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi 5, 637-655.

Can, ġ. (2007). Fen bilgisi öğretmenliği öğretmen adaylarının fen okuryazarlık

düzeyleri üzerine bir çalışma. 21. Ulusal Kimya Kongresinde sunuldu, Malatya

Candan, R. (1990). İlkokul beşinci sınıf sosyal bilgiler ve fen bilgisi derslerinin

Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Çepni S., Çil E. (2010). Fen ve teknoloji programı ilköğretim 1. ve 2. kademe öğretmen

el kitabı. (2. basım). Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.

Çepni, S., Ayas, A., Jonnson, D., Turgut, F. (1997). Fizik öğretimi. Ankara:

Çepni, S., Ayvacı, H., Bacanak, A. (2004). Fen eğitimine yeni bir bakıĢ fen-teknoloji- toplum. Trabzon: Top-Kar Matbaacılık.

Çılğın, Ö. (2007). Yatılı ilköğretim bölge okullarında öğrenim gören öğrenciler ile velilerinin beden eğitimi ve ders dıĢı etkinliklere yaklaĢımları (Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü)

Cicioğlu, H. (1985). Cumhuriyet döneminde ortaöğretim programlarında felsefe grubu derslerinin analizi, Eğitim ve Bilim, 55, 16-22.

ÇoĢtu B., Ayas A., Çalık, M., Ünal S., KarataĢ F.Ö. (2005). Fen öğretmen adaylarının çözelti hazırlama ve laboratuvar malzemelerini kullanma yeterliliklerinin

belirlenmesi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 28, 65-72.

DemirbaĢ, M., Yağbasan, R. (2005). Türkiye‟de etkili fen öğretimi için ilköğretim kurumlarına yönelik olarak gerçekleĢtirilen program geliĢtirme çalıĢmalarının analizi ve karĢılaĢılan problere yönelik çözüm önerileri. Gazi Üniversitesi Kırşehir

Eğitim Fakültesi Dergisi, 6 (2), 53-57.

DemirbaĢ, M., Yağbasan R. (2005). Türkiye‟deki ortaöğretim kurumlarında uygulanan fen öğretim programlarının analizi: Modern fen öğretim programı uygulamaları. Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi. 6(2), 33-51.

Eğitim Fakültesi Dergisi, 9, 155-157.

Derman A., Doğu S., Altuk Gödek, Y. (2008). Sınıf öğretmenlerinin fen ve teknoloji

okuryazarlık düzeyleriyle ilgili algıları. 8. Uluslararası Eğitim Teknolojileri

Konferansında sunuldu, EskiĢehir.

Doğru, M., Aydoğdu, M. (2003). Fen bilgisi öğretiminde kullanılan yöntemlerde karĢılaĢılan sorunlar ile ilgili öğrenci görüĢleri. Pamukkale Üniversitesi Eğitim

Fakültesi Dergisi, 1(13), 150-158.

Duru, K. ve Gürdal, A. (2002). Ġlköğretim fen ve teknoloji dersinde kavram

haritasıyla ve gruplara kavram haritası çizdirilerek öğretimin öğrenci baĢarısına etkisi. V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, bildiriler kitabı, 1, 310-316, Ankara.

Erdemir, M., Aydın A., Soylu H. (1999). Ġlköğretim okulları 4 ve 5. sınıflarda fen bilgisi dersini yürüten öğretmenlerin karĢılaĢtıkları sorunlar. Gazi Üniversitesi

Kastamonu Eğitim Fakültesi Dergisi, 7(2).

Erden, M. (2005). Sınıf Yönetimi. Ġstanbul: Epsilon Yayıncılık.

Fidan, N. (1981). Ġlkokul 5. sınıfa giriĢ davranıĢları ve öğretme yöntemlerinin fen baĢarısına etkileri. Çağdaş Eğitim Dergisi, 58.

Genç, H., Küçük, M. (2003, 15-18 Ekim). Öğrenci merkezli öğretim programının

uygulanması üzerine bir durum tespit çalışması. XII. Ulusal eğitim bilimleri

kongresinde sunuldu, Ankara.

Gezer, K., Köse, S. (1999). Fen bilgisi öğretim ve eğitiminin durumu ve bu süreçte laboratuvarın yeri. PAÜ Eğitim Fakültesi Dergisi.

Gömleksiz, M.N., Bulut, Ġ. (2006). Yeni fen ve teknoloji dersi öğretim programının uygulamadaki etkinliğinin değerlendirilmesi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim

Fakültesi Dergisi, 32, 76-88.

Gömleksiz, M.N., Bulut, Ġ. (2006). Yeni fen ve teknoloji dersi öğretim programına iliĢkin öğretmen görüĢleri. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 16(2),173-

192.

Gönen, S. Akgün A., Aydın M. (2006). Ġlköğretim öğrencilerinin okul olanaklarına ve fen derslerinin öğretimine yönelik görüĢlerinin belirlenmesi. Milli Eğitim Dergisi

172, 203-210.

Gözütok, F.D. (2003). Türkiye‟de program geliĢtirme çalıĢmaları. Milli Eğitim Dergisi,

160.

Gülbeyaz, O.(2006). Yatılı ilköğretim bölge okullarında ve pansiyonlu ilköğretim okullarında görev yapan yönetici ve öğretmenlerin örgütsel stres kaynakları (Yüksek Lisans Tezi, Ġnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü)

Gündüz, H. (2006). Yatılı ilköğretim bölge okullarında görev yapan yönetici ve öğretmenlerin tükenmiĢlik düzeyleri (Yüksek Lisans Tezi, Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü)

Gürdal, A., (1988). Fen öğretimi. Deniz Kuvvetleri Yayınları, 21, 34-49.

Gürüz K. (2008). Yirmi birinci yüzyılın başında Türk milli eğitim sistemi. (1. basım) Ġstanbul: Türkiye ĠĢ Bankası Yayınları

Hofstein A., Lunetta V. N. (2003). The laboratory in science education: foundations for the twenty-first century. School Science Review, 90(330), 105-112.

for The Twenty-First Century, http://gpquae.iqm.unicamp.br/gtexperimentacao.pdf

adresinden 15.01.2010 tarihinde alınmıĢtır.

ĠĢcil, N. (1977). Örnekleme yöntemleri. Ankara: Ankara Ġktisadi ve Ticari Ġlimler Akademisi Yayını.

Kalkan, H., ġahin, M., Savcı, H., Özkaya, A., (1994). Kimya eğitiminde laboratuvarın

önemi. I. Ulusal Fen Bilimleri Eğitimi Sempozyumu Bildirileri, Dokuz Eylül

Üniversitesi, Ġzmir.

Kanlı U., Yağbasan R. (2008). 7E modeli merkezli laboratuvar yaklaĢımının

öğrencilerin bilimsel süreç becerilerini geliĢtirmedeki yeterliliği. GÜ, Gazi Eğitim

Fakültesi Dergisi 28(1), 91-125.

Kaptan, F. (1999). Fen bilgisi öğretimi. Ġstanbul: Öğretmen Kitapları Dizisi, Milli E Eğitim Basımevi.

Karamustafaoğlu, O. (2000, 26-29 Eylül). Fizik öğretiminde laboratuvar uygulamaları- nın yürütülmesinde karĢılaĢılan güçlükler. Türk Fizik Derneği 19. Fizik Kongre- sinde sunuldu. Elazığ.

Karamustafaoğlu, O. (2006). Fen ve teknoloji öğretmenlerinin öğretim materyallerini kullanma düzeyleri: Amasya ili örneği. AÜ. Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(1), 90-101.

Karasar, N. (1984). Bilimsel araştırma metodu. Ankara: Hacettepe TaĢ Yayıncılık. YÖK/Dünya Bankası, Milli Eğitimi GeliĢtirme Projesi, Hizmet Öncesi Öğretmen Eğitimi.

Kavak, N., Tufan, Y., Demirelli, H. (2006). Fen teknoloji okuryazarlığı ve informal fen eğitimi: Gazetelerin potansiyel rolü. Gazi Üniversetisi Eğitim Fakültesi Dergisi, 26(3), 17-28.

Kesercioğlu T., Aydoğdu M. (2005). Ġlköğretimde fen ve teknoloji öğretimi. Ankara: Anı Yayıncılık.

Kılıç, D. (2001). Yatılı ilköğretim bölge okulları ile diğer ilköğretim okullarının toplumsal fonksiyonlarını gerçekleĢtirme düzeylerinin karĢılaĢtırılması (Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü)

Kılıç, Z., Atasoy, B., Tertemiz, N., ġeren, M., ve Ercan, L. (2001). Konu alanı ders

kitabı inceleme kılavuzu, 18-19. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

KocabaĢoğlu, B. (2010). Ġlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin maddenin halleri ve ısı ünitesindeki baĢarı düzeyleri ve fene karĢı tutumlarının araĢtırılması. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.

Korkmaz, H. (2000). Fen öğretiminde araç-gereç kullanımı ve laboratuvar uygulaması açısından öğretmen yeterlilikleri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim

Fakültesi Dergisi, 19, 242-252.

Korkmaz, H. (2000), Fen öğretiminde araç-gereç kullanımı ve laboratuvar uygulaması açısından öğretmen yeterlilikleri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 19, 242-252.

Köseoğlu, F. (2006, 25-27 Ocak). 21. yüzyıl için fen, teknoloji ve matematik eğitiminde

nitelik arayışları, fen ve teknoloji okuryazarlığı. Yenilenen Öğretim Program

ÇalıĢtayında sunuldu, Ankara.

TaĢdelen, U., (2003). Yapılandırıcı öğrenme ortamı için: Bir fen ders kitabı nasıl

olmalı, Ankara: Asil Yayın Dağıtım.

Lagowski, J.J. (1989). Reformating the laboratory. Journal of Chemical Education, 66 (1), 12-14.

Leach, J., (2003). Students' understanding of the nature of science and its influence on labwork, Ed. Psillos, D., Niedderer, H., Teaching and learning in the science laboratory, The United States of America: Kluwer Academic Publishers.

MEB (2000), Milli Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisi, 63, 2518, Ankara.

MEB (2003).Yatılı ilköğretim bölge okulları ve pansiyonlu ilköğretim

okulları yönetici kılavuz kitabı. Ġstanbul: Milli Eğitim Basımevi

MEB (2004). İlköğretim fen ve teknoloji dersi 4 ve 5. sınıflar öğretim programı, Ankara: MEB Yayınları. Milli Eğitim Dergisi, 162.

MEB (2008). Yatılı ilköğretim bölge okulları yönetici kılavuzu. Devlet Kitapları, Ankara.

MEB (2010) Ġlköğretim Genel Müdürlüğü iogm.meb.gov.tr/files/TEP/tepsunu.pps, 13 Mart 2010 tarihinde alınmıĢtır.

MEB Projeler Koordinasyon Merkezi BaĢkanlığı Temel Eğitim Projesi (Ln-4355- TU), (2002). İlköğretim okullarının sosyal etkilerinin değerlendirilmesi araştırması, Ankara: Ankara Üniversitesi

Nakipoğlu, C., Sarıkaya, ġ. (2000). Kimya öğretmenlerinin derslerinde laboratuvar kullanmalarına mezun oldukları programın etkisi. Gazi Üniversitesi Kastamonu

Nakiboğlu, C., Sarıkaya, ġ. (1999). Ortaöğretim kurumlarında kimya derslerinde görevli öğretmenlerin laboratuvardan yararlanma durumunun değerlendirilmesi. Dokuz

Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, 11, 395-405.

Odubunni, O., Balagun, T. A. (1991). The effect of laboratory and lecture teaching methods on cognitive achivement in ıntegrated science, Journal of Research in Science Teaching, 28, 213-224.

Özçınar, Z. (1995). İlkokullarda fen öğretiminde laboratuvar etkinliklerinin

değerlendirilmesi. YayınlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal

Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Özgündüz, G. (2006). Yatılı ilköğretim bölge okullarındaki öğrenci velilerinin ders dıĢı etkinlik- lere yaklaĢımları ( Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü)

Özkaya, H. (2006). Yatılı ilköğretim bölge okulları ve ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin tükenmiĢlik düzeylerinin öğretmen görüĢleri açısından

karĢılaĢtırılması (Yüksek Lisans Tezi, 18 Mart ÜniversitesiSosyal Bilimler Enstitüsü)

Özmen, H. (2004). Fen öğretiminde öğrenme teorileri ve teknoloji destekli yapılandırmacı (constructivist) öğrenme. The Turkish Online Journal of

Educational Technology 3(1), 14.

Renner, J.W., Abraham, M.R., Burnie, H.H. (1985). Secondary school students‟ beliefs about the physics laboratory. Science Education, 69, 649–663.

Sarıbıyık S., Altunçekiç A., Yaman S. (2004, 6-9 Temmuz). Öğretmen adaylarının fen

bilgisi laboratuvarı dersine yönelik ilgi düzeylerinin ve problem çözme becerilerinin incelenmesi üzerine bir araştırma. XIII. Ulusal Eğitim Bilimleri

SavaĢ, N. (2002). İlköğretim fen öğretiminde öğretmenlerin izlediği öğretim yöntemleri

ve bu yöntemlerin öğrenci başarısına etkisi. YayınlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi,

Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum AraĢtırmaları Vakfı Raporu, Ekim 2009.

ġahin, Y.T., Yıldırım, S. (1999). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme. Ankara: Anı Yayıncılık.

ġimĢekli, Y., ÇalıĢ, S. (2008). Sınıf öğretmenliği öğrencilerinde bilimsel süreç

becerilerinin geliĢimine fen bilgisi laboratuvarı dersinin etkisi. Uludağ Üniversitesi

Eğitim Fakültesi Dergisi, 21, 183-192.

Taber, S. K. (2000). Molar and molecular conceptions of research into learning

chemistry: Towards a synthesis. Paper presented at Variety in Chemistry Teaching

Meeting, University of Lancaster.

Tezcan, M. (1998). Toplumsal değişme ve eğitim. Ankara: Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yayını.

Uluçınar ġ., Doğan A., Kaya O. N. (2008). Sınıf öğretmenlerinin fen öğretimi ve laboratuvar uygulamalarına iliĢkin görüĢleri. Kastamonu Eğitim Dergisi 16(2), 485- 494.

Ünal, S. ÇoĢtu, B., KarataĢ, F.Ö. (2004). Türkiye‟de fen bilimleri eğitimi alanındaki program geliĢtirme çalıĢmalarına genel bir bakıĢ. GÜ, Gazi Eğitim Fakültesi

Dergisi 24(2), 183-202.

William F. Pinar, (2003). International handbook of curriculum research. New Jersey: Lawrence Erlbaum Publication.

Yangın, S. Dindar H. (2007). Ġlköğretim fen ve teknoloji programındaki değiĢimin öğretmene yansımaları. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 33, 240-252.

YaĢar, ġ. (1998). Fen bilgisi öğretimi anadolu üniversitesi açıköğretim fakültesi ilköğretim öğretmenliği Lisans Tamamlama Programı, Anadolu Üniversitesi Yayınları, 100, 1061 Açıköğretim Fakültesi Yayınları, 585.

YavaĢ KarataĢ, N. (2006). Yatılı ilköğretim bölge okullarında okuyan öğrencilerin boĢ

zamanlarını değerlendirme alıĢkanlıkları (Yüksek Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü)

Yıldırım,A., ġimĢek, H. (2005). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. (5.basım) Ankara: Seçkin Yayıncılık

Yıldırım, C. (1996). Eğitimde araştırma metotları. Ankara: Akyıldız Matbaası.

YaĢar, ġ. (1998). Fen bilgisi öğretimi anadolu üniversitesi açıköğretim fakültesi

ilköğretim öğretmenliği lisans tamamlama programı. EskiĢehir: Anadolu

EKLER:

EK 1:

Yatılı ilköğretim bölge okullarındaki idareci (müdür, müdür yardımcıları) tarafından cevaplandırılması istenilen anket soruları:

Görev Yaptığınız Okulun Adı: Mesleki Kıdeminiz (Yıl):

Cinsiyetiniz: YaĢınız:

BranĢınız: Kaç yıldır bu okulda görev yapıyorsunuz?

1. Okulda yeterli fen ve teknoloji dersine giren branĢ öğretmeni var mıdır?

2. Okuldaki 5, 6, 7 ve 8. sınıflar fen ve teknoloji derslerinde bu laboratuvardan hangi sıklıkla yararlanabilmektedirler?

3. Okuldaki fen ve teknoloji laboratuvarının fiziksel alanı (metrekare olarak) öğrencilerin deney yapmaları için yeterli midir?

4. Okuldaki fen ve teknoloji laboratuvarında deney masaları var mıdır?

5. Okuldaki fen ve teknoloji laboratuvarında deney masalarına bağlı su ve elektrik tesisatı var mıdır?

6. Okuldaki fen ve teknoloji laboratuvarı öğrenci sayısına göre yeterli midir? 7. Dönem baĢında her sınıfın fen ve teknoloji laboratuvarından yararlanması

amacıyla laboratuvar kullanım programı yapılmakta mıdır?

8. Fen ve teknoloji laboratuvarında öğrencilerin gerekli deneyleri yapması için yeterli materyal ve deney seti bulunmakta mıdır?

9. Fen ve teknoloji laboratuvarında eksik olan malzemeler hangi yolla tamamlanmaktadır? (Ders Aletleri Yapım Merkezi gibi, lütfen kısaca açıklayınız.)

EK 2:

Yatılı ilköğretim bölge okullarındaki fen ve teknoloji dersi öğretmenleri tarafından cevaplandırılması istenilen anket soruları:

Okulunuz: Mesleki Kıdeminiz (Yıl):

Cinsiyetiniz: YaĢınız:

BranĢınız: Kadrolu/SözleĢmeli:

Kaç yıldır bu okulda görev yapıyorsunuz?

1. Okuldaki fen ve teknoloji laboratuvarının fiziksel alanı öğrencilerin deney yapmaları için yeterli midir?

2. Fen ve teknoloji laboratuvarında Ders Aletleri ve Yapım Merkezi tarafından gönderilen kimya laboratuvar seti var mıdır?

3. Fen ve teknoloji laboratuvarında Ders Aletleri ve Yapım Merkezi tarafından gönderilen fizik laboratuvar seti var mıdır?

4. Fen ve teknoloji laboratuvarında Ders Aletleri ve Yapım Merkezi tarafından gönderilen biyoloji laboratuvar seti var mıdır?

5. Fen ve teknoloji laboratuvarında Ders Aletleri ve Yapım Merkezi tarafından gönderilen fen ve teknoloji laboratuvar seti var mıdır?

6. Okuldaki fen ve teknoloji laboratuvarında deney masalarına bağlı su ve elektrik tesisatı var mıdır?

7. Fen ve teknoloji laboratuvarı öğrenci sayısına göre yeterli midir?

8. Dersine girdiğiniz sınıflar hangi sıklıkla fen ve teknoloji laboratuvarından yararlanmaktadır?

9. Ġlköğretim fen ve teknoloji ders kitaplarında yer alan etkinler fen ve teknoloji laboratuvarında yapılabilmekte midir?

10. Eğer dersine girdiğiniz sınıflardaki öğrenci sayısı 30 ve üzeri ise, bu durum öğrencilerin fen ve teknoloji laboratuvarından yararlanmasını engellemekte midir?

EK 3:

Yatılı ilköğretim bölge okullarında 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda öğrenim gören öğrenciler tarafından cevaplandırılması istenilen anket soruları:

Okulunuz: Sınıfınız:

Cinsiyetiniz: YaĢınız:

1. Laboratuvarda etkinlik yapmayı seviyor musunuz?

2. Fen ve teknoloji laboratuvarından hangi sıklıkla yararlanıyorsunuz?

3. Fen ve teknoloji ders kitabında yer alan etkinlikleri fen ve teknoloji taboratuvarında yapabiliyor musunuz?

4. Fen ve teknoloji laboratuvarında etkinlikleri tek baĢına mı yoksa grup halinde mi yapıyorsunuz?

5. Fen ve teknoloji laboratuvarında etkinlik yaparken eksik malzemeleriniz oluyor mu?

EK-4

Fen ve Teknoloji Laboratuvarlarında Bulunması Gereken Araç-Gereçlerin Listesi