• Sonuç bulunamadı

Öğrencilerin Yaşadığı Olumlu ve Olumsuz Deneyimlere İlişkin Görüşler

MERKEZİ PROJELER

4. BULGULAR VE YORUMLAR

4.6. Öğrencilerin Yaşadığı Olumlu ve Olumsuz Deneyimlere İlişkin Görüşler

Çalışmanın ana amacı altında oluşturulan alt amaçlardan biri olan “erasmus+ değişim programının öğrencilerin olumlu olumsuz deneyimleri nelerdir?” alt amacına ilişkin analiz sonuçlarına göre elde edilen bulgular aşağıda belirtilmektedir.

Şekil 20. Erasmus+ Değişim Programı Sürecinde Yaşanan Zorluklara Yönelik Temalar

Araştırma kapsamında erasmus+ değişim programının sürecinde öğrencilerin yaşadığı zorluklara ilgili katılımcıların görüşlerine ait temalar Şekil 20’de sunulmuştur. Erasmus+ programına katılan öğrencilerinin bu soruya verdikleri cevaplar “yabancı bir dili etkili konuşamama”, “yaşam şartları”, “kültürel, sosyal ve kişisel farklılık”, “eğitim” olmak üzere dört temada toplanmıştır.

Erasmus+ değişim programı sürecinde yaşadıkları zorluklar ile ilgili katılımcıların görüşlerine dair ifadeler üzerinde yapılan kodlamalara bakıldığında kod yoğunluğu en fazla “yabancı bir dili etkili konuşamama” temasında çıktığı görülmektedir. Erasmus+ değişim programı sürecinde yaşadıkları zorluklar ile ilgili katılımcıların görüşlere dair kodlamaların içerikleri incelendiğinde ifadeleri şu şekilde özetlenmektedir:

Yabancı bir dili etkili konuşamama konusunu “Dil konusunda oldukça sıkıntı çektim. … Oldukça zor bir dildi ve Polonya da yaşayan insanların bazıları İngilizce konuşmasını bilmiyordu”(K4).

“Yabancı dilde eğitim aldığım süre zarfında hocaları anlama kısmında biraz sıkıntılar yaşadım (K9)”

"İngilizcem çok iyi olmadığı için derslerde öğretmenin anlattıklarını kısmen anlamış olsam da tam anlamıyla anlayamadım ve sormak istediğim soruları bazen soramadım."(K5)

"Yabancı olduğum ülkede yaşadığım en büyük zorluk gittiğim ülkede İngilizce bilen insan sayısının az olmasıydı. Bu açıdan ilk gidişimde zorlandım. Ayrıca derslerle iligili anlayamadığım kısımlar vardı."(K16)

"Polonya'da özellikle yaşlı insanlar İngilizce bilmediği için market, yurt, yemekhane gibi ortamlarda derdimi anlatmak biraz zor oldu ama bir şekilde anlaştık."(K18)

"Kimi zaman proje hazırlamada bu konuda zorlansam da gerek hocalarım gerek arkadaşlarım sayesinde yabancı dildeki problemleri atlatabiliyordum."(K22)

"İlk zamanlar anlama sıkıntısı çekebiliyordum fakat bir süre geçtikten sonra artık İngilizce konuşma ve duymaya alıştığım için o sorunu da ortadan kaldırmış oldum."(K10)

"Sadece yabancı dilde eğitim almak konusunda kısa süreli ama zorlu bir alışma dönemi geçirdim. Bunun haricinde herhangi bir zorluk yaşamadım."(K17)

Öğrencilerin cevaplarına baktığımızda hem akademik anlamda hem de sosyal yaşamda dil sıkıntısı çektikleri görülmektedir. Kendi ülkelerinde İngilizce‘yi aktif bir şekilde kullanmayan öğrenciler akademik ve soyal hayatta kendilerini sadece İngilizce ifade edebilecekleri bir ortamla karşılaştıklarında özellikle ilk zamanlarda fazlasıyla zorluk çektiklerini, dersleri anlamakta güçlük yaşadıklarını ancak bir süre sonra duruma alıştıklarını belirtmektedirler. Bunun dışında gittikleri yabancı ülkede yerli halk İngilizce konuşamıyorsa, günlük hayatlarını devam ettirirken iletişim kurma zorluğu ilk aşamada birçok öğrencinin karşı karşıya kaldığı bir problem olarak ifade edilmektedir.

Aynı zamanda katılımcıların bir kısmı erasmus+ programı sürecinde “yaşam şartları” ile de yaşadıkları zorlukları dile getirmişlerdir:

“Yemek kültürleri biraz farklıydı ve ayrıca ekonomik açıdan uygun değildi ancak uyum sağladım”(K6)

"Yaşam şartları ve kuralları farklı olduğu için öğrenene kadar bazı sıkıntılar yaşadım. Otogar olayları, otobüs kartları, alışveriş koşulları, tatil günlerini bilmiyor olmam, yurtta yaşam ve gezilerde kalınacak hostel tarzı yer ve ulaşım sorunları."(K5)

"Çok kuralcı bir yapıları olduğu için ilk başlarda alışmak zor oldu."(K13) "Güzel seyler öğrendim adaptasyon sürecini daha çok soğuk havaya adapte olmakta zorlanırken yaşadım."(K25)

Öğrencilerin ifadelerinden anlaşılacağı üzere farklı bir ülkede farklı kurallar ve kültürle karşılaşmaları yaşam şartları açısından zorluk çektiklerini, alışma konusunda sıkıntı yaşadıklarını ve zorlu adaptasyon süreci geçirdiklerini göstermektedir. Yemek kültürü, ekonomik şartlar, ulaşım, şehre özgü kurallar, yurtta, otobüste, alışverişte

uyulması gereken kurallar, hava şartları öğrencilerin adapte olmakta zorlandıkları konulardır denebilir. Ayrıca kuralların uygulanmasında ülkeler arasında farklılık olmasının alışma sürecinde problem oluşturabildiğini söylemek mümkündür.

“ Kültürel, sosyal ve kişisel farklılık“ teması ile ilgili ifadelere bakacak olursak öğrencilerin verdikleri cevaplar şu şekildedir:

"İlk kez yurtdışına çıktığım için ne yapacağımı pek bilmiyordum ve insanlarla iletişim kurarken çekiniyordum ama zamanla alıştım."(K1)

"Özellikle yemek konusunda çok büyük sorunlar yaşadım. Erasmusta en çok zorlandığım konulardan biri yemekti ve oradaki lavabo koşulları benim ülkemden ve

alışkanlıklarımdan farklı olduğu için hoşuma gitmeyen bir özellikti."(K5)

"En önemli kültür farkı yemekten kaynaklanıyordu. Yaklaşık 1 ay oranın yemek kültürü ve bizim yemek kültürümüz arasında bir uyum sağlamaya çalıştım.Bir ayın sonunda en azından yeme sistemini düzene sokmuştum."(K10)

Öğrencilerin yorumlarına baktığımızda özellikle yemek kültüründeki farklılık konusunda zorluk yaşadıkları görülmektedir. Ayrıca temizlik koşulları ve iletişim kurmada çekingenlik gibi kişisel ve kültürel faklılıkların da alışma sürecinde problem oluşturduğu söylenebilir.

Tek kodlama yapılan “ eğitim“ açısından duruma bakacak olursak "Benim için zor olan tek kısım farklı bir üniversitenin eğitim sistemine alışmak oldu. Yurt dışına çıkmak ya da farklı bir kültüre adapte olmak beni hiç zorlamadı, genelde kolay uyum sağlayan biriyimdir."(K27) tarafından ifade edilen eğitim sürecinde yaşanılan zorluk olarak dile getirilmiştir.

Öğrencilerin cevaplarına istinaden oluşan erasmus+ değişim programı sürecinde yaşadıkları zorluklar ile ilgili görüşlerine yönelik gruplandırmalara yine öğrencilerin ne yoğunlukta cevaplandırdığı ve sıralaması Tablo 29’da sunulmuştur.

Tablo 29. Erasmus+ Değişim Programı Sürecinde Yaşadıkları Zorluklar İle İlgili Katılımcıların Görüşleri

Temalar Kodlama Sıklığı Yüzde (%)

Yabancı bir dili etkili konuşmama 9 52,94 Yaşam şartları 4 23,53 Kültürel, sosyal ve kişisel farklılık 3 17,65

Eğitim 1 5,88

Toplam Kodlama 17 100,00

Araştırma kapsamında görüşülen öğrencilerin erasmus+ değişim sürecinde yaşadıkları zorluklara ilişkin görüşleri Tablo 29’da sunulmuştur. Elde edilen sonuçlara göre 9 kodlama ve %52,94’lük bir oran ile erasmus+ programında en çok “yabancı bir dili etkili konuşmama” yönünde sorun yaşadıklarını belirtmiştir. Öğrenciler erasmus+ programında yaşadıkları zorluklara yönelik ikinci sıradaki görüşünü 4 kodlama ve %23,53’lük bir oran ile “yaşam şartları” yönünde sorun yaşadıklarını belirtmiştir. Öğrenciler erasmus+ programında yaşadıkları zorluklara yönelik üçüncü sıradaki görüşünü 3 kodlama ve %17,65’lik bir oran ile “kültürel, sosyal ve kişisel farklılık” yönünde sorun yaşadıklarını belirtmiştir.

4.7.Öğrencilerin Programın Yönetimsel Anlamda İyileştirilmesine Yönelik