• Sonuç bulunamadı

II. BÖLÜM

3.2. Alan Araştırmasının Amacı, Kapsamı, Yöntemi, Sınırları ve Varsayımları

3.2.3. Çalışmaya Konu Olan Bankalar Hakkında Bilgiler

1946 yılında Ankara'da kurulan Garanti Bankası, yıllar içinde sürekli artan başarı grafiğiyle bugün Türkiye'nin en büyük özel bankalarındandır. Kurumsal bankacılık, özel bankacılık, ticari bankacılık, KOBİ bankacılığı, bireysel bankacılık ve yatırım bankacılığı alanlarında faaliyet gösteren Garanti, müşteri odaklı bir yaklaşımla, kaliteden ödün vermeksizin çok yönlü finansal hizmetler sunmaktadır.

Hızlı büyüme trendini sürdürmeyi hedefleyen Garanti'nin, yurtiçinde 697 şubesi ve 16.300'ü aşan çalışanı vardır. Sektöründe bölgesel bir oyuncu olma vizyonu taşıyan Garanti Bankası, çevresindeki geniş bir coğrafyada bulunan pazarlarla yakın ve kalıcı bir ilişki içindedir.

Garanti Bankası, verimli, kârlı ve sürdürülebilir bir büyüme stratejisi izleyerek, ekonomiye ve topluma değer katan bankacılık hizmetleri sunmaktadır. Aynı yaklaşımı “Sorumluluk ve başarılarıyla topluma örnek bir banka” sloganı ile toplumsal paylaşım projelerine de yansıtan Garanti; kültür, sanat, çevre, eğitim, spor gibi bireyin ve toplumun vizyonunu geliştiren alanlarda uzun soluklu projeler tasarlıyor ya da finansal destek vermeye çalışmaktadır. Üstlendiği misyonu bir adım ileriye taşıyan Garanti, bünyesinde oluşturduğu kurumlarla (Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi, Garanti Galeri, Osmanlı Bankası Müzesi), toplumun kültürel birikiminin yanı sıra kendi kurum kültürünü de geliştirmeyi amaçlıyor. Dünya çapında birçok önemli sanat etkinliğine sponsorluk desteği veren Garanti, bu projelerle geçmişten geleceğe ışık tutmayı ve Türkiye'nin tanıtımına katkıda bulunmayı hedeflemektedir.

Her yeni kurumsal sosyal sorumluluk çalışmasında öncü olmaya çalışan Garanti, gençliğin enerjisini toplumsal faydaya dönüştürmeyi amaçlayan Gönüllü Eğitime Destek projesi; Öğretmen Akademisi Vakfı; Denizyıldızları Projesi; Basketbol A Milli Takımı 12 Dev Adam'ın ana sponsoru; Osmanlı Bankası Müzesi.... vb faaliyetlerle kendini göstermektedir.

Garanti Bankası, Türk ve dünya bankacılığında ilk kez uygulanan çok sayıda ürün ve hizmet geliştirmiştir. Garanti, rekabet stratejilerini sadece fiyatlama üzerine kurmamakta, hizmette rekabeti ön plana çıkarmaktadır. Bu amaçla müşterileriyle daha kalıcı ve yakın ilişkiler kurmaya, yenilikçi olmaya, fark yaratmaya ve dinamizme büyük önem vermektedir. 2006 yılında sosyal sorumluluk kapsamında Türkiye'de ilk kez "Kadın Girişimcilere Destek Paketi" ile Türkiye Kadın Girişimciler Derneği'yle

(KAGİDER) birlikte finansman ve eğitim desteği sağlayarak ürünleri ile topluma destek olduğunu vurgulamaktadır.179

3.2.3.2 T. İş Bankası A.Ş.

I. Dünya Savaşı sonrasında dünyada pek çok alanda olduğu gibi finansal sektörde de hızlı gelişmeler kaydedilmiş, yeni teknolojiler, kriterler ve metotlar oluşturulmuştur. Ülkemizin bu yenilik ve gelişmelerden tümüyle yoksun olduğu; zor ekonomik koşulları altında başlayarak 1.035 şube ve 21.000’i aşkın çalışanı ile günümüze kadar lider, öncü ve güvenilir banka konumunu sürdürerek, müşterilerin, hissedarların ve çalışanların, Türkiye’de en çok tercih ettikleri banka olma gayreti ile günümüze kadar gelmiştir.

Üstlendiği tüm sosyal projeleri uzun dönemli olarak planlayan ve en yüksek toplumsal faydayı yaratacak projelere odaklanma ilkesiyle hareket eden T.İş Bankası, 2005 yılı Aralık ayında imzalanan anlaşma ile Türkiye Satranç Federasyonu’nun ana sponsorluğunu üstlenmiştir.

Sosyal sorumluluk planları ile yapılan Darüşşafaka sınavını kazanan 81 öğrencinin başta eğitim olmak üzere giyim, gıda, barınma vb. tüm giderleri karşılanarak oluşturulan “81 İlden 81 Öğrenci” projesi, çocuk kitapları yayıncılığında çeşitli sorunların yaşandığı ülkemizde okuma alışkanlığının erken yaşlarda kazanılmasını sağlamak ve çocukların zihinsel ve kültürel gelişimine katkıda bulunmak amacıyla başlatılan “Karneni Göster, Kitabını Al” projesi ile, Ateş Böceği Gezici Öğrenim Birimi, Depremzede Öğrencilere Eğitim Bursu projeleri ile faaliyetlerine devam etmektedirler.180

3.2.3.3 Denizbank A.Ş.

DenizBank, 1938 yılında, gelişmekte olan Türk denizcilik sektörüne finansman

179http://www.garanti.com.tr/ana_sayfa/garantiyi_taniyin, 01.08.2009. 180http://www.denizbank.com/TR/Hakkimizda, 01.08.2009.

sağlamak üzere bir devlet bankası olarak kurulmuştur. 1997 yılının başında, bir bankacılık lisansı olarak Zorlu Holding tarafından Özelleştirme İdaresi’nden satın alınmıştır. Ekim 2006’da, Avrupa’nın önde gelen finans gruplarından biri olan Dexia tarafından Zorlu Grubu’ndan satın alınan DenizBank, halen Dexia çatısı altında 400 şubesi, 8.200’e yakın çalışanı ile geleceğe emin adımlarla ilerleyen bir finans grubu olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

Denizbank; toplumların kurumlardan ticari ve finansal başarıdan çok daha fazlasını bekledikleri ve iş ortaklarının, hissedarlarının, çalışanlarının ve müşterilerinin kendilerinden, sadece sundukları ürün ve hizmetlerle değil, imza attıkları toplumsal projelerle de farklılaşmalarını talep ettikleri görüşü ile hareket etmektedirler.

Denizbank bu sorumluluğun farkındalığıyla, bir yandan sosyal göstergelerin ışığında, farklı alanlarda toplumsal gelişime katkı sağlayacak projeleri hayata geçirmekte; diğer yandan kurumsal yönetişim ilkeleri doğrultusunda açık ve şeffaf bir kurum olarak hizmet üretimini amaçlamaktadır.

Sosyal sorumluluk çerçevesinde; özellikle eğitim, kültür, sanat ve spor alanında toplumsal bilinci geliştirmeye yönelik projelere destek vererek, çağdaş ve ileri bir Türkiye için çalışmaktadırlar. Finansal faaliyetlerinin ülke ekonomisine sağladığı katkıyı, eğitim, kültür, sanat ve spora destek vererek toplumsal alana da yaymayı hedeflemektedirler.

Tek başına ekonomik refahın, sosyal refah olmaksızın hiçbir yararı olamayacağı gerçeğinden hareketle, bankacılık hizmetlerine vurmuş oldukları ‘kalite’ damgasını eğitim, kültür, sanat ve spor alanındaki çalışmalarına da taşımaktadırlar.

Kaybolmaya yüz tutmuş kültürel değerlerimizin gün ışığına çıkarılması, zengin kültür ve sanat birikimimizin korunması ve yeni girişimlerle geliştirilmesi, uluslararası alanda kabul gören başarılı kültür-sanat adamlarının desteklenmesine ilişkin projeleri;

kitap yayınları; sesli edebiyat yapımları; belgesel yapımları; müzik yapımları ve sponsorlukları ile sosyal sorumluluk projelerinde aktif yer almaktadırlar.181

Benzer Belgeler