• Sonuç bulunamadı

1. GİRİŞ

1.8. Zigoma İmplantları

1.8.9. Zigoma İmplant Uygulamasından Sonra Gözlenen Olumsuzluklar

Zigoma implantından sonra görülebilecek komplikasyonlar; cerrahi komplikasyonlar, erken dönem ve geç dönem komplikasyonlar olmak üzere üç gruba ayrılmaktadır. Postoperatif oroantral fistül oluşumu en sık karşılaşılan durumdur.

Maksiller sinüs lateral duvar perforasyonu neticesinde infraorbital şişlik gözlenebilir, postoperatif sinüzit, dişeti inflamasyonu, orbital penetrasyon, implantın nazal kaviteye yerleştirilmesi, implant apikal ucunun infratemporal fossaya yönlendirilmesi, bukkosinuzal fistül oluşumu, pterygoid bölgeye yerleştirilen implantın intraserebral alana ulaşması, kronik gingivitis, diğer komplikasyonlardır.

İmplant erken dönem kaybının esas nedeni, devam eden enfeksiyon nedeni ile oluşmaktadır. Postoperatif sinüzit oluşumunu önlemek için antibiyotik tedavisi fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi uygulanmaktadır (Malo P. ve ark. 2007, Pham A.V. ve ark. 2004, Bergkvist G. 2008).

1.8.9.1. Cerrahi komplikasyonlar

Zigomatik arka yakın anatomik bölgelere kazayla yapılan cerrahi girişimler sonucunda oluşmaktadır. Zigomatik kemik yetersizliği sonucunda implantların göz boşluğuna gönderilmesi sonucu gözlenmektedir. Bunun sonucunda periorbital ve konjuktivada ödem hematom oluşumu operasyon sonrasında gözlenmektedir (Reychler H. ve ark. 2010).

Posterior superior alveolar arter ve infraorbital arterde oluşabilecek perforasyon neticesinde aşırı kanamalar gözlenmektedir. Tomografide yapılacak analiz ile bu anastomozların %53'ü belirlenmektedir. Zigomatik ark üzerinde bulunan masseter kasta meydana gelecek perforasyon da yine kanamaya neden olabilmektedir.

87 1.8.9.1.1. Erken dönem komplikasyonlar

Cerrahi operasyon sonrasında 6 ay süre ile gözlenebilecek komplikasyonlardır. Bu aşama implant iyileşme ve abutment bağlanma aşamasını kapsamaktadır. Fasiyal hematom; 10 gün içinde çözünmektedir. Parestezi; yanak ve paranazal alanda oluşacak sinir hasarına bağlı olarak oluşmaktadır. Cerrahi sonrası 3-8 haftada düzelme gözlenmektedir. Dudak yırtılmaları; kullanılacak drillerin uzunluğuna bağlı olarak alt dudak yırtılmaları oluşmaktadır. Nazal kanama; orta dereceli burun kanaması operasyon sonrası 1-3 gün içinde gözlenmektedir. Abutment çevresinde inflamasyon ve hiperplazi oluşumu özellikle intrasinüs implant uygulamalarında palatinal dokudan kaynaklanmaktadır.

1.8.9.1.2. Geç dönem Komplikasyonlar

Zigoma implantı cerrahisi gören birçok hastada sinüs hastalıkları ile ilgili herhangi bir semptom oluşmamaktadır. Yapılan bazı çalışmalarda zigoma implantı cerrahisi sonrasında üst solunum yolu enfeksiyonunda artma gözlenmiştir bu sonuç maksiller ostium drenajında meydana gelecek daralmaya bağlanmaktadır.

Yapılan diğer çalışmalarda ise, posoperatif dönemde, %14-30 arasında sinüzite rastlanmıştır. Bazı vakalarda oro-antral fistül oluşmuştur. Bu vakalarda antibiyotik tedavisi meatotomi, yumuşak doku reporzisyonu uygulanır, implantlara müdahale edilmez. Oluşan sinüzitin nedeninin sinüs membran perforasyonuna bağlı oluştuğu implant için açılan kaviteden bakteri sızıntısı ile sinüzitin oluşacağı tahmin edilmektedir. Sinüzit içindeki yabancı cisim reaksiyonu ile de sinüzit oluşabilmektedir (Schmit B.L. ve ark. 2004). Ekstra maksiller implant ile bu durum engellenebilir. Nakai tarafından 2003'te yapılan çalışmada 15 zigoma implantının yerleştirilmesinden 6 ay sonra aldığı tomografide sinüzite rastlamamıştır (Nakai H.

ve ark. 2003).

88

Zigoma implantı sinüs fizyolojisinde oluşturabileceği oroantral açıklık ve sinüs temizlenmesinde meydana gelecek değişiklik ile sinüs için risk oluşturmaktadır.

i. Zigoma implantı sinüs anatomik bütünlüğünde bozulmaya neden olabilmekte, Schneiderian membranı bütünlüğünü tehlikeye atabilmekte ve sinüsün hematom ile dolmasına neden olabilmektedir.

ii. Zigoma implantının titanyum materyali sinüste yabancı cisim reaksiyonu gösterebilmektedir.

iii. Zigoma implantı oroantral açıklığa neden olabilmektedir.

Bütün opere sinüsler cerrahiden kısa bir süre sonra yapılacak incelemelerde kan ile dolu olup radyoopak gözlenmiştir. Son zamanlarda operasyondan belirli süre sonra elde edilen radyografik incelemelerde zigoma implantı cerrahisinden sonra düşük düzeyde sinüs opasitesine rastlanmıştır; bu durum sinüs temizleme mekanizmasının çalışıyor olmasından kaynaklanır.

Yapılan cerrahi işlemler sonrasında osteomeatal kompleks bütünlüğü korunmakta bu sayede sinüs mukozası cerrahi sonrası duruma adapte olabilmektedir.

Zigoma implantı cerrahisi sonrasında çevre mukozada inflamasyona ve kronik rinosinüzit oluşturabileceği nedeni ile intrasinuzal yabancı cisim reaksiyonuna neden olabileceği düşünülmüştür.

Petruson zigoma implantı cerrahisinden 1 yıl sonra sinoskopi ile yaptığı incelemelerde titanyum implantın parsiyel ya da total olarak normal mukozayla kaplandığını göstermiştir. Mukozada inflamasyon oluşmamış ve implanta direk tutunmuştur (Petruson B. 2004).

Zigoma implantı oroantral açıklığa neden olabilmektedir. Bunun olası nedenleri ise;

i. Klasik 2 aşamalı cerrahi işlem uygulandığında hareketli protezler izole zigoma implantı üzerinde lateral ve rotasyonel kuvvetlere neden olmaktadır.

Bu durum osteointegrasyon oluşmasını engellemektedir. Marjinal seviyede

89

implant kemik bağlantısının oluşmaması oroantral fistül oluşumuna neden olabilmektedir (Kahnberg K.E. ve ark. 1999).

ii. Zigoma implantı yüzeyinde abutment ile temasta olan bir delik bulunmakta bu oral ve antral açıklık arasında geçiş sağlamaktadır. Yeni Ti-Unite implant dizaynı ile bu delik daha da ufaltılmış sinüzit ve oroantral fistül riski azaltılmıştır.

iii. İki cerrahi işlem prosedürü yumuşak doku bariyeri oluşumuna neden olmakta ve oroantral açıklık oluşumuna neden olmaktadır.

iv. İmplant abutmentı etrafında yumuşak doku inflamasyonu oroantral açıklığa neden olabilmektedir. Normal palatal mukozada kalınlık 5 mm olmalıdır. Son histolojik incelemelerde implant etrafında parakeratinize epitelin bulunduğu kollojen liflerin implant yüzeyine dik olarak seyrettiği gözlenmiştir.

Potansiyel riskler ekstra sinüs tekniği ve immediyat fonksiyon protokolü kullanılarak önlenmektedir. Zigoma implant cerrahisinden sonra oluşabilecek sinüs rahatsızlıklarında implantın çıkarılması tercih edilmez öncelikle farmakolojik tedavi verilir rahatsızlıkların geçmediği durumlarda endoskopik sinüs cerrahisi yapılmaktadır. Aparicio'nun 20 hastaya yaptığı ekstra sinüs zigoma implant uygulamasının ardından 1 hastada maksiller sinüzit gözlenmiştir (Aparicio C. ve ark.

2010). Yine, Malo 29 hastada 67 ekstramaksiller implant uygulaması gerçekleştirmiş 2 yıl sonra 4 hastada postoperatif sinüzit gözlemiştir (Malo P. ve ark. 2008).