• Sonuç bulunamadı

Ülkemizde aktif ö renmeyle ilgili ilk çal malar n Aç kgöz taraf ndan yap lm oldu u görülmektedir. Bu konuda ula labilen ilk yay n, Ün (1987) taraf ndan yay nlanan “Ö renmede birli i mi Yar ma m ?” adl makaledir. Ün (1987), makalesinde i birli ine ve yar maya dayal ö renme ya ant lar n n özelliklerini ve bu ö renme ya ant lar n n etkilerini tart m t r. Sonuç olarak, i birli i ortam n n akademik ba ar , derse ve arkada lara kar tutum ve güven gibi de i kenler üzerinde olumlu etkilerinin bulundu unu, bunun birçok ara t rma bulgusu ile desteklendi ini belirtmi tir.

Aç kgöz’e ait 1987’den günümüze kadar aktif ö renme ve i birlikli ö renmeyle ilgili pek çok yay n ve ara t rmaya rastlanmaktad r. Bu bölümde bunlardan baz lar na yer verilecektir.

Aç kgöz (1997) “Etkin Ö renme çin birlikli Ö renme” ba l kl bildirisinde etkin ö renmeyi ya ama geçirmede i birlikli ö renme tekniklerinin elveri lili ini tart m t r. Bildiride i birlikli ö renmenin ö rencilerin ba ms z çal malar na, sosyal etkile imde bulunmalar na, güdülenmelerine vb. gibi olumlu etkileri nedeniyle etkin ö renmenin uygulanmas na uygun ortamlar haz rlad belirtilmi tir.

Aç kgöz, Sucuo lu ve Gökda (1999) yapt klar bir ara t rmada ö retmenlerin etkin ö renmenin acemilik dönemlerinde kar la t klar sorunlar ve ba etme stratejilerini incelemi lerdir. Ara t rmaya özel bir ilkö retim okulundan seçilen 12 ö retmen kat lm t r. Ara t rma verileri ö retmenlerle yap lan teyp kay tlar ile toplanm t r. Denekler 20 saat süren “Temel E itim Ö renme Program ’na kat lm lard r. Ara t rman n sonunda ö retmenlerin acemilik sorunlar n ; ö rencilerin etkin ö renme yöntemlerinin uygulanmas na haz r olmamas , ö retmenlerin kayg lar ve sürenin uzamas gibi sorunlar olu turmakta iken, sorunlarla ba etme stratejilerini; ö retmenlerin meslekta i birli i, eksiklerini fark etme, yeti tirme programlar n n uygulamal olmas , ö rencilerin tutumu, eksiklerini gidermek için gayret etme gibi stratejiler olu turmaktad r.

Aç kgöz (2006) “Aktif Ö renme Uygulamalar ” ba l kl makalesinde aktif ö renmeye neden gereksinim duyuldu u tart lm , aktif ö renmede ö renci ve ö retmenin rolleri ele al nm t r. Ö renme sürecinde olumlu duygu ve alg lar n önemi ve bunlar n nas l desteklenebilece i vurgulanm t r. Ayr ca makalede aktif ö renmenin ö renme kapasitesinin art r lmas ndaki etkisi, ba lama dayal l k, tematik ö retme, i ve amaç seçimi, model olma, sosyal etkile im, aktif bilgi i leme, özdüzenleme, seçenek sunma, kontrollü uzman deste i ve s n f düzeni konular ele al nm t r.

Çullu (2003) taraf ndan yap lan, “Aktif Ö renmenin Yüklemeler, Ba ar ile Hat rda Tutma Üzerindeki Etkileri ve Ö renci Görü leri” ba l kl çal mada, aktif ö renmenin sosyal bilgiler dersi ba ar s , hat rda tutma, ö renci ba ar yüklemeleri üzerindeki etkileri ve aktif ö renme uygulamalar hakk ndaki ö renci görü leri incelenmi tir.

Ara t rma, 2002- 2003 ö retim y l 1. Döneminde, MEB’e ba l resmi bir ilkö retim okulunun iki 7. s n f nda uygulanm t r. Deney grubunda aktif ö renme yöntem ve teknikleri, kontrol grubunda geleneksel ö retim yöntemleri uygulanm t r. Ara t rman n bulgular na göre ula lan sonuçlar öyledir:

1. Aktif ö renme yöntem ve teknikleri Sosyal Bilgiler dersinde ö renci ba ar s n artt rmada daha etkilidir.

2. Aktif ö renme yöntem ve teknikleri kal c l art rmaktad r.

3. Aktif ö renmenin uyguland s n fla, geleneksel ö retim yöntemlerinin uyguland s n f aras nda ba ar ve ba ar s zl k yüklemelerinde farkl l k bulunmu tur.

4. Aktif ö renme çal malar na kat lan ö renciler çal ma öncesi dersi heyecanla beklemi ve çal ma s ras nda uygulamalara ne eli, istekli bir ekilde kat lm lard r. Birlikte yard mla arak daha iyi ö rendiklerini ve gösterdikleri ba ar lar n kendilerine olan sayg lar n artt rd n dile getirmi lerdir. Ö renciler, aktif ö renme çal malar n n ö renmeyi kolayla t rd ve h zland rd ; i birli ini, grupla çal may , payla may ö rendikleri ve arkada lar n daha yak ndan tan ma olana bulduklar görü ündedirler.

Gökçe (2004) taraf ndan yap lan “ lkö retimde Aktif Ö renmenin Ö renciler Üzerindeki Etkisi” ba l kl çal mada ilkö retimde aktif ö renmenin ö renciler üzerindeki etkisinin saptanmas amaçlanm t r. Ara t rman n çal ma grubunu, Ankara ilindeki sekiz ilkö retim okulundan seçilen toplam 382 ö renci ve 34 ö retmen olu turmu tur. Ara t rma verileri May s- Haziran 2003 tarihlerinde, ilkö retim üç, dört ve be inci s n f ö rencilerinden ve bu s n flar n ö retmenlerinden toplanm t r. Verilerin analizinde frekans ve yüzde kullan lm t r. Ara t rmadan elde edilen sonuçlara göre, ilkö retim okullar nda aktif ö renme süreci etkili bir biçimde uygulanamamakta ve ö retim etkinliklerinin planlanmas sürecine ö renciler etkin

olarak kat lamamaktad r. Bunun yan s ra ö renciler aktif ö renme süreci ile ilgili etkinliklere kat lmaya isteklidirler.

Oruço lu (2004) taraf ndan yalpan ara t rmada, ilkö retim II. Kademede eylemlerin ö retilmesinde aktif ö renme yönteminin etkilili i incelenmi tir. Ara t rmada kontrol gruplu öntest-sontest deseni kullan lm t r. Ara t rma iki grup üzerinde gerçekle tirilmi tir. Deney grubunda aktif ö renme yöntemi, kontrol grubunda geleneksel ö retim yöntemi kullan lm t r. Ara t rma sonunda, ilkö retim ö rencilerinin Türkçe ba ar s nda aktif ö renme yönteminin, geleneksel ö retim yöntemine göre daha etkili oldu u saptanm t r.

Ellez’in (2004) yapm oldu u bir ara t rmada, etkin ö renme, strateji kullan m , matematik ba ar s , güdü ve cinsiyet ili kileri incelenmi tir. Ara t rmada kontrol gruplu öntest-sontest deneysel ara t rma modeli kullan lm t r. Deney grubunda etkin ö renme teknikleri, kontrol grubunda ise geleneksel ö retim yöntemleri kullan lm t r. Ara t rma alt sosyo-ekonomik düzeye sahip bir ilkö retim okulunun 7. s n f ö rencileriyle (43 k z, 56 erkek) matematik dersinde yap lm t r. Ara t rman n denekleri çal maya gönüllü olarak kat lan ö retmenin ö rencileri aras ndan seçilmi tir.

Ara t rma sonunda, etkin ö renme yöntemlerinin ö rencilerin matematik ba ar s n art rd saptanm t r. Bu fark erkeklerin lehine anlaml d r. Etkin ö renme yöntemlerinin ö rencilerin güdülerini etkiledi i, geleneksel ö retim yöntemleriyle aras ndaki fark n önemli oldu u ve k zlar n erkeklere göre daha güdülü oldu u bulunmu tur. Etkin ö renme yöntemlerinin ö rencilerin strateji kullan m n etkiledi i, geleneksel ö retim yöntemleriyle aras ndaki fark n önemli oldu u ve erkeklerin k zlara göre daha etkili stratejiler kulland klar bulgusuna ula lm t r.

Alt nok (2004) taraf ndan gerçekle tirilen bir çal mada, i birlikli kavram haritalaman n, bireysel kavram haritalaman n, geleneksel ö retim yöntemlerinin ve ö rencilerin kavram haritalamaya yönelik tutumlar n n ö rencilerin fen ba ar s n n, strateji kullan m n n ve derse yönelik tutumlar n n; i birlikli kavram haritalamaya ve

bireysel kavram haritalamaya yönelik tutumlar n n üzerindeki etkilerin incelenmesi amaçlanm t r.

Ara t rma ilkö retim 5. s n f Fen Bilgisi dersleri s ras nda, 122 (52 k z, 70 erkek) be inci s n f ö rencisinin kat l m yla gerçekle tirilmi tir. ara t rmada öntest- sontest kontrol gruplu deneysel ara t rma modeli kullan lm , ara t rma gruplar ndan biri i birlikli kavram haritalama biri bireysel kavram haritalama, di eri ise geleneksel ö retim yapm t r. Uygulama öncesi kavram haritalama gruplar ndaki ö renciler kavram haritalama stratejisi konusunda yeti tirilmi tir.

Ara t rma sonucunda;

1. Kavram haritalama stratejisinin ö rencilerin fen ba ar s üzerinde geleneksel ö retime göre daha etkili oldu u,

2. birlikli ve bireysel kavram haritalama gruplar aras nda fen ba ar s aç s ndan fark bulunmad ,

3. Kavram haritalama stratejisinin ö rencilerin ö renme stratejisi kullan mlar üzerinde geleneksel ö retime göre daha etkili oldu u, i birlikli ö renme grubunun uygulamadan daha olumlu etkilendi i,

4. birlikli kavram haritalama grubundaki ö rencilerin fen bilgisi dersine yönelik tutumlar n n di er iki gruba göre daha olumlu oldu u, bireysel kavram haritalama grubuyla geleneksel ö retim grubu aras nda tutum aç s ndan fark bulunmad ,

5. Ö rencilerin fen ba ar s , ö renme stratejisi kullan m ve fen bilgisi dersine yönelik tutumlar n n kavram haritalamaya tutumlar ndan etkilendi i,

6. birlikli kavram haritalaman n bireysel kavram haritalamaya göre ö rencilerin kavram haritalamaya yönelik tutumlar n daha olumlu etkiledi i belirlenmi tir.

Gökda (2004) taraf ndan yap lan bir ara t rmada, sosyal bilgiler ö retiminde i birlikli ö renme, ö renme stilleri, akademik ba ar ve cinsiyet ili kileri incelenmi tir.

Ara t rma kontrol gruplu öntest-sontest deneysel ara t rma modeli kullan lm t r. Deney grubunda i birlikli ö renme, kontrol grubunda ise geleneksel

ö retim yöntemi uygulanm t r. Ara t rma orta sosyo-ekonomik düzeye sahip bir ilkö retim kurumunda gerçekle tirilmi tir.

Ara t rma sonunda, i birlikli ö renme yöntemlerinin ö rencilerin Sosyal Bilgiler ba ar s n art rd saptanm t r. birlikli ö renme ve geleneksel ö retimin ö rencilerin ö renme stillerini de i tirmedi i, geleneksel ö retim grubundaki görsel stile sahip ö rencilerin ortalamalar nda bir gerileme oldu u görülmü tür. birlikli ö renme ve geleneksel ö retimin ö rencilerin ö renme stilleri üzerindeki etkilerinin cinsiyetlere göre farkl l k göstermedi i, i birlikli ö renme gruplar ndaki görsel stile sahip ö rencilerin i itsel ve hareketsel stile sahip ö rencilere göre daha ba ar l olduklar belirlenmi tir. birlikli ö renme gruplar nda genel olarak, ders d konularda çat ma, konu ile ilgili çat ma, grubu yönetme ve emir verme gibi etkile imlerin ya and ve bu etkile imlerin ö renme stillerine göre de i medi i saptanm t r.

Aksu (2005), ilkö retimde aktif ö renmenin ve geleneksel ö retimin ö rencilerin geometri ba ar lar , kal c l , matemati e kar tutumu ve geometrik dü ünme düzeyleri üzerine etkilerini incelemi tir. Ara t rmada ön-test, son-test kontrol gruplu deneysel ara t rma modeli kullan lm t r. Deney gruplar nda aktif ö renme yöntemi, kontrol gruplar nda ise geleneksel ö retim yöntemi kullan lm t r. Ara t rma, bir ilkö retim okulunda okuyan 4. s n fta 93 ö renci, 5. s n fta 106 ö renci olmak üzere toplam 199 ö renci ile gerçekle tirilmi tir. Ara t rmada nicel ve nitel ara t rma yakla mlar benimsenmi tir. Ara t rman n sonunda:

1. Aktif ö renmenin geometri dersinde ö renci ba ar s n artt rmada geleneksel ö retim yöntemlerine göre daha etkili oldu u,

2. Aktif ö renme yöntem ve tekniklerinin uyguland deney grubunda kal c l k düzeyinin, kontrol grubuna oranla daha fazla oldu u,

3. Aktif ö renme yöntem ve teknikleri kullan larak i lenen geometri derslerinin, ö rencilerin matemati e olan tutumlar n olumlu yönde artt rmada etkili oldu u,

4. Aktif ö renme yöntem ve tekniklerinin uyguland deney grubu ile geleneksel yöntemlerin kullan ld kontrol grubu ö rencilerin geometrik

dü ünme düzeyleri aras nda deney grubu lehine anlaml bir farkl l k bulundu u,

5. Ö renciler aktif ö renme çal malar n n ö renmeyi kolayla t rd n , ö renciyi daha etkin hale getirdi ini, i birli ini, grupla çal may , çal may ö rendiklerini ve arkada lar n daha yak ndan tan ma olana elde ettiklerini ifade etti i,

6. Ö retmenlerin uygulama sürecindeki aktif ö renme yöntem ve tekniklerini gördükten sonra görü lerinde de i meler oldu u ve bu de i menin aktif ö renme lehine oldu u belirlenmi tir.

Oktar (2005), yapt ara t rmada ö renci merkezli ö renme-ö retme yakla mlar n n ö renci ba ar s na etkisini incelemi tir. Ara t rma, Mesleki E itim Fakültesi ikinci s n f ö rencilerinin ald Ö retimi Planlama ve De erlendirme dersinde, deneysel desen kontrol gruplu son test modeli kullan larak gerçekle tirilmi tir. Veriler ba ar testi ile toplanm t r. Deney grubunu olu turan s n fta ö rencilerin say s , özellikleri, s n f n fiziki ko ullar , konular n içeri i dikkate al narak kavram haritalar , v z lt grubu, tombala, akvaryum, kar l kl ö retim ve payla mal ö retim kullan lm t r. Her etkinli in sonunda ö rencilerle s n f içi çal malar yap lm ve uygulama sonunda ö renci görü leri al nm t r. Kontrol grubunu olu turan s n fta yaln zca geleneksel ö retim (anlat m, soru-cevap) gerçekle tirilmi tir. Konular n bitiminde her iki gruba ba ar testi uygulanm t r. Analizler sonucunda her iki grubun ba ar s aras nda anlaml bir fark oldu u saptanm t r. Deney grubu ö rencilerinin ba ar düzeyleri kontrol grubu ö rencilerinin ba ar düzeylerine göre daha yüksek bulunmu tur.

Harmandar ve Çil (2005) ilkö retim fen bilgisi dersinde canl larda üreme ve geli me ünitesinin Tak m Oyun Turnuva Tekni i ile ö retiminin ö renci ba ar s ve duyu sal özellikler üzerindeki etkisini incelemi lerdir. Ara t rma sonunda Tak m Oyun Turnuva tekni inin ö renci ba ar s ve duyu sal özellikler üzerinde olumlu etkileri oldu u belirlenmi tir.

Sönmez ve di . (2005)’nin yapt bir çal mada Aktif Ö renme Yakla m n n matematik dersi asal say lar ve çarpanlara ay rma ünitesinin ö retiminde ö rencilerin

genel ba ar s na etkisi incelenmi tir. Aktif ö renme yakla m ile geleneksel ö renme yöntemini ba ar aç s ndan kar la t rmay hedefleyen bu ara t rmada deneysel yöntem uygulanm t r. Bu ara t rman n örneklemini 2004-2005 ö retim y l n n güz döneminde Polatl ilçe merkezindeki Atatürk lkö retim Okulu 6. s n flar na devam eden, toplam 54 ö renci olu turmu tur. Ara t rma sonucunda elde edilen bulgulara göre deney ve kontrol gruplar n n toplam ba ar düzeyindeki ba ar ortalamalar aras nda anlaml bir fark oldu u görülmü tür. Aktif ö renme yakla m na uygun olarak yap lan ö retimin ö rencilerin genel ba ar lar n art rd sonucuna ula lm t r.

Bulut ve di . (2005) taraf ndan yap lan bir çal mada, ö rencilerin bili sel alan taksonomisinde uygulama düzeylerinin geli iminde aktif ö renme yakla m n n etkisi: matematik dersi örne inde incelenmi tir. Aktif ö renme yakla m ile geleneksel ö renme yöntemini ba ar aç s ndan kar la t rmay hedefleyen bu ara t rmada deneysel yöntem uygulanm t r. Bu ara t rman n örneklemini 2004-2005 ö retim y l n n güz döneminde Polatl ilçe merkezindeki Atatürk lkö retim Okulu 6. s n flar na devam eden, toplam 54 ö renci olu turmu tur. Ara t rma sonunda deney ve kontrol gruplar n n uygulama düzeyi ba ar ortalamalar aras ndaki fark n anlaml olmad görülmü tür.

Sar ta ’ n (2005), “Kimya E itiminde Aktif Ö renme ve Uygulamalar ” ba l kl çal mas nda, genel anlamda aktif ö renme incelenmi , kimya e itiminde aktif ö renme uygulamalar ele al nm t r. Ayr ca Ankara’da lise birinci s n f ö rencileri ile aktif ö renme yöntemlerini kapsayan bir uygulama yap lm t r. Ara t rma verileri 20 maddelik çoktan seçmeli bir test ve grup çal malar tutum ölçe i ile toplanm t r. Her iki ölçme arac da gruplara öntest ve sontest olarak uygulanm t r.

Ara t rmada elde edilen bulgular, aktif ö renme yakla m na dayanarak uygulanan ö retim yöntemlerinin, geleneksel yöntemlerden daha etkili oldu unu ortaya ç karm t r.

Çal kan’ n (2005) yapt bir çal mada, ilkö retim 4. s n f sosyal bilgiler dersinde aktif ö renme yöntemlerinden çözümlemeli öykü yönteminin ö rencilerin akademik ba ar lar na, tutumlar na ve aktif ö renme düzeylerine etkisi incelenmi tir.

lkö retim Sosyal Bilgiler dersi “Tarih, lk Yurdumuz ve Tarihte Anadolu” ünitesinin konu ve kavramlar n içeren öyküler yaz lm ve ders öykülerle i lenmi tir. Ö rencilere öyküyle ilgili sorular sorulmu tur. Ö rencilerin öykü kahramanlar n n yerine kendilerini koyduklar nda kendilerinin nas l davranaca n ö renmek amac yla empatik boyutta, kahraman n davran n n/dü üncesinin do ru ya da yanl l n belirlemeye yönelik ahlaksal boyutta, öyküde geçen soyut ya da somut kavramlar ve dersle ilgili konular n kavrat lmas amac yla da dü ünsel boyutta sorular sorulmu tur. Ara t rmada ula lan sonuçlar n deney grubu lehine oldu u görülmü tür.

Bulut’un (2005) yapm oldu u ara t rma ile okulöncesi e itim kurumlar nda çal an ö retmenlerin aktif ö renmeyle ilgili hizmet içi e itime kat lma durumu, ö retmenlerin hizmet öncesi e itimde aktif ö renmeyle ilgili yeterli bilgi alma durumu, okullar n sosyo-ekonomik düzeyinin aktif ö renmeyi etkileme durumu, ö retmenlerin aktif ö renme uygulamalar nda kar la t klar sorunlar, aktif ö renmenin ö rencilere sa lad yararlar, ö retmenlerin aktif ö renme uygulamalar nda kar la t klar zorluklar, ö retmenlerin aktif ö renme tekniklerini bilme ve uygulama düzeyleri saptanmaya çal lm t r.

Yap lan analiz sonuçlar nda okulöncesi e itim kurumlar ndaki ö retmenlerin aktif ö renmeyle ilgili hizmet içi e itime çok az kat ld klar saptanm t r. Ö retmenlere göre okullar n sosyo-ekonomik düzeyinin aktif ö renmeyi k smen etkiledi i belirlenmi tir. Ayr ca ö retmenlerin aktif ö renmeyle ilgili bilgiyi genellikle hizmet içi e itimde ald klar görülmü tür.

K l ç (2006) taraf ndan yap lan bir ara t rmada, aktif ö renmenin ve geleneksel ö retimin ngilizce dilbilgisi kurallar n uygulama becerileri üzerindeki etkileri ve ba ar üzerindeki etkilerin cinsiyet ile ili kileri incelenmi tir.

Ara t rmada kontrol gruplu, öntest-sontest deneysel ara t rma modeli kullan lm t r. Deney grubunda aktif ö renme, kontrol grubunda ise geleneksel

ö retim yöntemleri uygulanm t r. Ara t rma bir ilkö retim okulunda yürütülmü tür. Ara t rman n denekleri çal maya gönüllü olarak kat lan ö rencilerdir. Ara t rma sonunda aktif ö renmenin ngilizce ba ar s üzerinde etkili oldu u, aktif ö renme ve geleneksel ö retimin ö rencilerin ngilizce ba ar s üzerindeki etkilerinin cinsiyete göre farkl l k göstermedi i saptanm t r.

Tunçel’in (2006) yapt bir çal mada, i birlikli ö renme ve al t rma yönteminin ilkö retim yedinci s n flar n beden e itimi ba ar s , sosyal beceriler, bili sel süreçler üzerindeki etkileri ve bu etkilerle cinsiyet aras ndaki ili kiler incelenmi tir.

Ara t rmada kontrol gruplu öntest-sontest deney deseni uygulanm t r. Ara t rmada, deney grubunda, i birlikli ö renme tekniklerinden “Birlikte Ö renme ve E le - Kontrol Et- Uygula” tekni i, kontrol grubunda ise Al t rma Yöntemi uygulanm t r. Deney gruplar nda ve kontrol grubunda dersler ara t rmac taraf ndan yürütülmü tür. Ara t rma sonunda, i birlikli ö renme yönteminin ö rencilerin beden e itimi ba ar s , sosyal beceriler ve bili sel süreçler üzerinde geleneksel ö retime göre daha etkili oldu u belirlenmi tir. birlikli ö renme, erkek ö rencilerin beden e itimi ba ar s üzerinde k z ö rencilerinkinden daha olumlu etkiye sahiptir. birlikli ö renme yönteminin, k z ve erkek ö rencilerin sosyal becerileri ve bili sel süreçleri üzerindeki etkileri aras nda önemli farkl l klar bulunmam t r.

Yaltur’un (2006) gerçekle tirdi i bir ara t rmada, ilkö retim 6. s n flar n müzik dersinde aktif ö renme yönteminin ö renci ba ar s na etkisi incelenmi tir. Ara t rmada deneysel yöntem kullan lm t r.

Belirlenen 10 haftal k süre içinde, deney grubuna aktif ö renme yöntemleri, kontrol grubuna ise geleneksel ö retim yöntemleri uygulanarak dersler i lenmi tir. Uygulama sonunda, gruplara ünite ba ar testi, dört hafta sonra, birinci teste e de er sorularla haz rlanan kal c l k testi uygulanm t r.

Ara t rma sonunda elde edilen bulgular do rultusunda, aktif ö renme yöntemleri ile yap lan müzik derslerinin; müzik bilgilerinin ö renilmesi, çalg ve materyallerin kullan lmas , ritmik ve ezgisel çal malar, oyun etkinlikleri ve

yarat c l n geli tirilmesi aç s ndan, geleneksel ö retim yöntemleri ile yap lan müzik derslerine göre daha ba ar l oldu u ortaya ç km t r.

Aydede (2006) taraf ndan yap lan bir çal mada, aktif ö renme yakla m do rultusunda düzenlenen ö retimin ilkö retim 6. s n f ö rencilerinin Fen Bilgisi dersindeki akademik ba ar lar na, Fen Bilgisi dersine yönelik tutumlar na ve ö rendikleri bilgilerin kal c l na etkisi olup olmad ara t r lm t r.

Deney grubunda 34, kontrol grubunda 32 ö renci olmak üzere toplam 66 ö renci çal ma grubunda yer alm t r. Çal ma on iki hafta sürmü tür. Gruplar ö rencilerin haz rbulunu luk düzeyleri ve Fen Bilgisi dersine yönelik öntest tutum ölçe i puanlar na göre e itlenmi tir. Dersler deney grubunda aktif ö renme yakla m na, kontrol grubunda ise ö retmen merkezli geleneksel ö retime göre haz rlanan ders planlar ile gerçekle tirilmi tir. Ara t rma sonunda, Fen Bilgisi ba ar testi sontest puanlar aç s ndan, aktif ö renme yakla m n n uyguland deney grubunun ba ar sontest puanlar n n aritmetik ortalamas ö retmen merkezli geleneksel ö retimin uyguland kontrol grubunun ba ar sontest puanlar ndan çok az yüksek olmas na kar n deney grubu lehine anlaml farkl l k bulunmu tur. Aktif ö renmenin ö rencilerin Fen Bilgisi dersine yönelik tutumlar nda daha etkili oldu u saptanm t r. Ayr ca deney grubundaki ö rencilerin kal c l k puanlar anlaml düzeyde yüksek ç km t r.

Üzümcü (2006), ilkö retim 6. s n f sosyal bilgiler dersinde harita okuma becerisinin aktif ö renme yöntemiyle kazand r lmas n incelenmi tir. Çal maya toplam 40 ö renci kat lm t r. Verilerin toplanmas nda hem nicel hem de nitel yakla mlar bir arada kullan lm t r. Nicel veriler ba ar testi yoluyla, nitel veriler ise, ö renci görü meleri yoluyla toplanm t r.

Ara t rma sonunda, aktif ö renme etkinliklerinin uyguland deney grubunun ba ar s n n kontrol grubunun ba ar s na göre daha yüksek oldu u ortaya ç km t r.

Çizmeci (2006) taraf ndan yap lan ara t rma, aktif ö renme tekniklerine dayal müzik ö retiminin, müzik bilgilerinin ö renilmesi, müziksel i itme becerileri ile müzik dersine ili kin olumlu tutum ve görü lerin geli mesi üzerindeki etkilerini,

geleneksel yakla ma dayal müzik ö retimi ile kar la t rmal olarak incelemek amac ile gerçekle tirilmi tir.

Ara t rma, ilkö retim 6. s n f ö rencilerinden olu an iki grup üzerinde yap lm t r. Gruplardan birinde aktif ö renme tekniklerine dayal müzik ö retimi, di erinde ise geleneksel yakla ma dayal müzik ö retimi uygulanm t r.

Ara t rma verileri, deney öncesi ve deney sonras nda uygulanan test, ölçek ve deney sonras nda uygulanan görü meler ile toplanm t r.

Ara t rma sonunda u sonuçlara ula lm t r:

1. Aktif ö renme tekniklerine dayal müzik ö retimi, geleneksel yakla ma dayal müzik ö retimine göre müzik bilgilerinin ö renilmesinde daha etkilidir.