• Sonuç bulunamadı

2.7. Öğrenme Döngüsü Modelleri

2.8.2. Yurt DıĢında Yapılan ÇalıĢmalar

Campbell (2000) tarafından yapılan araĢtırmada, 5E öğrenme döngüsünün 5. sınıf öğrencilerinin kuvvet ve hareket kavramların anlaĢılmasına olan etkisi incelenmiĢtir. AraĢtırma Florida‟da öğrenim gören 22 5.sınıf öğrencisi ile yürütülmüĢtür. ÇalıĢmada laboratuvar aktivite raporları, diğer sınıf temelli değerlendirme teknikleri ve videoya alınan görüĢmeler ile çeĢitleme yapılarak, öğrencilerin kavram bilgilerinde artıĢ olduğu sonucuna ulaĢılmıĢ, ayrıca çalıĢma sonucunda öğrenciler ile yapılan ankete göre öğrencilerin kitabın temel alındığı bir eğitimde bilimi öğrenmediklerine inandıkları tespit edilmiĢtir.

McCormick‟in (2000) çalıĢmasında, lisans eğitiminde alınan öğrenci merkezli bir biyoloji dersinde tutum, baĢarı ve sınıf ortamını incelemiĢtir. ÇalıĢmada üç deney ve üç kontrol grubu ele alınmıĢ ve deney gruplarında dersler öğrenme döngüleri ve 5E modeli temel alınarak hazırlanmıĢtır. Üç kontrol sınıfından ikisinin geleneksel yönteme ek olarak bazı aktif öğrenme yöntemlerini kullanılmıĢtır. ÇalıĢma sonunda, geleneksel ve deneysel yöntemin uygulandığı sınıfların kavramsal anlama düzeylerinin, değiĢtirilmiĢ sınıflardan daha yüksek çıktığı sonucuna varılmıĢtır. Deney grubu ve değiĢtirilmiĢ sınıfların bilime karĢı tutumları ise geleneksel yöntem ile ders yapılan sınıftan daha yüksek bulunmuĢ ve öğrenme döngüleri ile 5E modelinin kavramsal anlama ve tutum açısından daha etkili olduğu tespit edilmiĢtir.

Levitt (2002), çalıĢmasında, “The Nose Knows… or Does It?” adlı bir dersle öğrencilerin bilgiyi yapılandırmasını kolaylaĢtıran sorgulama tekniğinin ve 5E modelinin kullanımını modellemeyi amaçlamıĢtır. AraĢtırıma 3. ve 4.sınıf öğrencileri ile yürütülmüĢtür. Öğretmenler öğrencilere kavramın anlaĢılması noktasında rehber olmuĢ ve soruları yöneltmiĢtir. AraĢtırmada 5E öğrenme modeline uygun sorular sorulurken bazı hususlara dikkat edilmiĢtir. 1. Detaylı, kesin sorular planlayın, 2. Dersle ilgili daha az konuĢun, daha çok soru sorun, 3. Tam ve karmaĢık cevapların üretilebileceği sorular sormaya çalıĢın, 4. Bütün öğrencileri cesaretlendirmek için farklı türden sorular sorun. Öğrenciler soru sorma ve sorgulama bölümünde geçtiklerinde öğretmenin soruları onlara model olacaktır. Öğretmenler soru sorduklarında ne kadar rahat ve etkili olurlarsa öğrenciler de kendi anlamları doğrultusunda soruları oluĢturabileceklerdir. Böylece öğrencilerin sorgulama becerileri geliĢecektir.

Boddy, Watson ve Aubusson (2003), 5E Üçlemesi: Yapılandırmacı Öğretme ve Öğrenme Modeli Ġçin Bir Referans adlı araĢtırmalarında, 5E öğrenme modelinin hangi Ģekillerde ve nasıl sınıf uygulamalarında yapılandırmacı bir öğretim modeli olarak uygulanabileceği konusunda bilgi vermeyi amaçlamıĢlardır. AraĢtırmada; 5E modeline dayalı bir ünite planlanmıĢ ve uygulama 3. Sınıfa devam eden 10 öğrenci ile gerçekleĢtirilmiĢtir. AraĢtırmaya öğrencilerle birlikte sınıf öğretmeni ve anne-baba katılmıĢtır. 5E Modeline dayalı olarak iĢlenen ünitenin öğrenciler tarafından ilginç ve eğlenceli bulunduğu, öğrencilerin motivasyonu arttırdığı ve üst düzey düĢünme becerisini geliĢtirdiği araĢtırmanın sonuçları arasında yer almaktadır.

Evans (2004), çalıĢmasında, hangi davranıĢın ya da olayın öğrencinin ilgisini çekeceği konusu üzerinden öğrencilerin nasıl motive edileceği ve nasıl merak uyandırılacağı üzerinde durmuĢtur. 5E öğrenme modelin uygun gazlarla ilgili bir ünite hazırlayan araĢtırmacı bunu sınıfa uygulamıĢ ve sonuçta ünite iĢlenirken öğrencilerin derse aktif olarak katıldıklarını, sorumluluk üstlendiklerini ve zevk aldıklarını tespit etmiĢtir. AraĢtırmacı, bu ünite çalıĢmasının baĢarılı bir Ģekilde sonlandığını ancak daha fazla zamana ihtiyaç duyulduğunu ifade etmiĢtir.

Wilder ve Shuttleworth (2005) çalıĢmalarında dersin 5E modeline göre iĢlenilmesinin derse etkililiğini araĢtırmıĢlardır. Uygulama, biyoloji dersinde yapılmıĢtır. ÇalıĢmanın girme, keĢfetme, açıklama, derinleĢtirme ve değerlendirme basamağı sürecinde, öğrenciler motive edilerek, var olan bilgileri ortaya çıkarmaları ve yeniden sorgulamaları sağlanmaya çalıĢılmıĢtır. ÇalıĢma sonunda 5E modelinin aĢamalarının gerçekleĢtiği, öğrencilerin kavramsal geliĢimlerini sağladığı ve öğrencileri motive ettiği sonucuna varılmıĢtır.

Hanuscin ve Lee (2008), çalıĢmalarında hizmet öncesi eğitim aracılığı ile ilköğretim öğretmenlerine 5E öğrenme modelinin kullanılarak öğretilmesini amaçlamıĢlardır. ÇalıĢmada modele uygun olarak geliĢtirilen aktiviteler, öğretmenlerin kendi uygulamalarında nasıl etkinlikler geliĢtirebileceklerine iliĢkin daha iyi bir anlayıĢ içinde olmalarını ve uygulama sonucunda kendi etkinliklerini oluĢturmalarını sağlamıĢtır.

Hokkanen (2011) çalıĢmasında, 5E öğrenme modeline uygun hazırlanan ders planlarının ve ders sunumlarının öğrencilerin fendeki akademilerini, ilgilerini ve güvenlerini arttırmayı amaçlamıĢtır. AraĢtırma, 6.,7. ve 8.sınıf öğrencileri ile yürütülmüĢtür. AraĢtırma sonunda, deney grubu öğrencilerinin fendeki akademileri, ilgileri ve güvenlerinin arttığı tespit edilmiĢtir.

5E Öğrenme Modeli ile ilgili çalıĢmalar yukarıda ifade edilmiĢtir. Yapılan çalıĢmalar yapılandırmacı yaklaĢım temelli 5E örenme modelinin derslerde kullanımı ve öğrencide, öğretmen adayında ve öğretmende gözlenmesi beklenen değiĢiklikleri içermesi bakımından önem taĢımaktadır. Son yıllarda yapılan çalıĢmalar, 5E öğrenme modelinin aĢamalarına uygun etkinlik geliĢtirme, 5E öğrenme modelinin uygulanması ve bütün aĢamalarına vurgu yapılması ve modelin derslerde ne derece etkili olduğuna dair sonuçlar içermektedir (Bayar, 2005; Çalık, 2006; Metin, 2007; Özsevgeç, 2006; Sağlam, 2006; Gürses, 2006; Orgill ve Thomas, 2007; Er Nas, Çepni, Yıldırım ve ġenel, 2007; Özsevgeç, 2007; Ercan-Özaydın, 2010; ġahin, 2010). Yapılandrımacı yaklaĢım temelli geliĢtirilen etkinlik ve materyallerin daha çok 5E öğrenme modeline uygun olarak geliĢtirilmesi, bu modelin kullanılabilirliğinin yüksek olduğuna yapılan vurguyu göz önüne sermektedir (Gürses, 2006).

BÖLÜM III

YÖNTEM

Bu bölümde araĢtırma modeli, araĢtırmanın örneklemi, araĢtırmada kullanılan veri toplama araçları ve veri analizleriyle ilgili açıklamalar yer almaktadır.