• Sonuç bulunamadı

Komplike bir yapıya sahip yiyecek-içecek işletmelerinin faaliyetleri esnasında karşılaştıkları bir takım sorunları vardır. Ancak yiyecek-içecek işletmeleri turizm endüstrisinde faaliyet gösteren sektörün olmazsa olmazlarından kabul edilen stratejik öneme sahip en önemli unsurlarından biridir. Nitekim yiyecek-içecek işletmelerini turizm

getirilirken turizm sektörünün genel sorunlarına kısaca değinmekte fayda vardır. Bu bağlamda turizm sektörünün genel sorunları aşağıdaki şekilde özetlenebilir.

Turizm Sektörü’nün Genel Sorunları

Turizm; otoritelerin tahminlerine göre turizm anlayışında ve şeklinde küçük değişmeler olsa da turizm, gelecekte de gelişimini sürdürerek önemini koruyacak hatta arttıracaktır. Bu bağlamda Türkiye'nin ödemeler dengesine ve ekonomik gelişimine önemli ölçüde katkıları olan turizmde gelecekteki hedeflerine ulaşmak hatta hedeflerini aşmak için Türkiye’nin mevcut sorunlarını tespit edip, bu sorunlarına çözümler üretmesi gerekmektedir. Sorunların çözüme kavuşturulmasıyla ve Türkiye'nin sahip olduğu muhteşem turizm potansiyeli ile gelecekteki hedeflerinin çok üzerine çıkması pek muhtemel görünmektedir. Bunun için ülkesel turizm sorunlarına kısaca değinmekte yarar vardır. Bu sorunlar aşağıdaki şekilde sınıflandırılabilir.

 Çevre sorunları

 Đç turizmin gelişmemesi sorunu

 Đşletmecilik sorunları

 Ulusal ve uluslararası konjonktürel sorunlar

 Turizmin çeşitlendirilmesi sorunu

 Ulaştırma sorunu

 Altyapı sorunları

 Reklam-tanıtım sorunu

 Turizm politikası oluşturulmaması sorunu

 Pazarlama sorunu

 Turizm planlaması sorunu (Öğüt ve diğ, 2003: 34-36)

 Turizm istikrar sorunu

 Turizm hedef pazar çeşitlendirme sorunu

 Đşletmelerin yenilenme sorunu

 Türkiye turizm ürününün ucuza pazarlanma sorunu

Yukarıda saydığımız tüm bu sorunlar aşağıdaki şekilde kısaca açıklanabilir;

Altyapı sorunları :

Turizm merkezlerinde altyapı sorunları çözüme kavuşturulamamış, yoğun dönemlerde yoğunluğa gereken hizmet gerektiği gibi verilememektir.

Çevre sorunları :

Çevre kirliliği her geçen gün artmakta, turizm yöreleri hızla betonlaşmaktadır. Bir an önce gerekli önlemler alınmalıdır. Turizmin temel yapıtaşlarından birisi temiz çevre, doğal güzellikler ve temiz denizdir.

 Turizm çeşitlendirilmesi: Türkiye turizmi çeşitlendirmek zorundadır. Turizmi çeşitlendirmek, turizmin tüm yıla yayılmasını sağlar. Kıyıların betonlaşıp kirlenmesini yavaşlatır, global pazarda rakiplere rekabet üstünlüğü sağlar. Türkiye’nin kaliteli, ucuz sağlık hizmetleriyle tedavi cenneti olabileceği,

Đndependet gazetesinin ''Türkiye'nin dış ve kısırlık tedavilerinde ucuz olmasının ilgi çekici olduğunu'' yazmasından anlaşılmaktadır (Sabah, 2006: 5).

 Đşletme sahiplerinden kaynaklanan sorunlar önem arzetmektedir.

 Turizm ulusal ve uluslararası konjonktürel değişimlerden büyük oranda etkilenmektedir.

 Đç turizmin gelişmesi için alınabilecek tedbirler alınmalı, her türlü teşvikler devreye sokulmalıdır. Đç turizmin gelişmesi Türkiye turizminin ucuza pazarlanması sorununu çözecek önemli bir etmendir.

Ayrıca Türkiye 200'ün üzerinde anfi tiyatro ve 1350'nin üzerinde termal kaynağıyla (Hürriyet, 2006: 9) turizmi çeşitlendirmek için gereken büyük bir potansiyele sahiptir. Bu enstrümanlarla turizmin çeşitlendirilmesi Türkiye turizminin sezonunun uzamasına, nitelikli işgören istihdamının artmasına ve istikrara kavuşmasına yol açacaktır.

 Türkiye yeni hedef pazarlar belirlemelidir. Avrupa birliğine bağımlı kalmamalıdır.

 Türkiye için turizmin ne derece önem arz ettiği, geniş topluluklarca yeterince algılanamamıştır. Topyekün turizm bilinci oluşturulması çalışmaları toplumun bütün katmanlarına yayılmalıdır. Türkiye ulaşım ağını ( hava, deniz, kara, demiryolu) teknolojik gelişmeyle günün şartlarına uygun hale getirmelidir.

 Pazarlamaya gereken önem verilmeli, acilen pazarlama stratejileri geliştirilmelidir.

 Türkiye turizm planlamasını günün ihtiyaçlarına göre sürdürülebilir turizm için yeniden yapmalıdır.

 Turizm endüstrisi mümkün olduğunca istikrara kavuşturulmalı, bunun için gerekli stratejiler geliştirilmelidir.

 Bunların içinde iç turizm ve pazar çeşitlendirilmesine gidilmelidir.

 Turizm politikaları acilen gözden geçirilmeli, yeni stratejiler oluşturulmalıdır.

‘’Kuzey ıraklılar, turizmcilere’ Burada tatilini Antalya'da geçirmek isteyen çok. Gelin ofis açın’ önerisi götürdü’’ (Sabah, 2007:8) haberi, bize pazar çeşitlendirilmesinin önemini göstermektedir.

 Turizm ucuza pazarlanmakta, bunun için gerekli önlemler acilen alınmalıdır. Pazar çeşitlendirilmesi, iç turizmin geliştirilmesi, ürün çeşitlendirme bu sorunu çözmede nüve noktalarıdır. Tisk başkanı Koçoğlu ''Dünyanın en güzeli'' dediği otellerde yabancıların sudan ucuz fiyatlarla tatil yaptığından yakındı ( Hürriyet, 2006:11)

 Türkiye Turizm işletmeleri eskimeye başlamıştır. Günün teknojisiyle yenilenmeleri gerekmektedir. Bunun için gerekli önlemler alınmalıdır.

Reklam ve Tanıtma:

Đşletmeler kendi aralarında reklam ve tanıtma stratejileri geliştirmelidir. Bunun için turizm işletmeleri, dernekleri vasıtasıyla bir araya gelip, çözümler üretilmelidir. Türkiye devlet politikası olarak, üniversite sayısını hızla arttırmalı, yabancı ülkelerden mümkün olduğunca çok öğrencinin bu üniversitelerde okumaları sağlanmalıdır. Türkiye'de okuyan öğrenciler

ülkelerine döndüklerinde Türkiye'nin gönüllü turizm, ticari ve diplomatik elçileri olacaklar, adeta Türkiye'nin her konu da lobilerini oluşturacaklardır.

Turizm sektörünün genel sorunları ile birlikte yiyecek-içecek sektörünün sorunlarını işverenler ve işgörenler açısından kısaca aşağıdaki şekilde özetlemek mümkündür.

2.12.1 Yiyecek-Đçecek Đşletmelerinin Đşveren Açısından Sorunları

Büyük öneme sahip yiyecek-içecek sektörünün daha iyi hizmet verebilmesi ve Türkiye’nin turizm hedeflerine varmada daha verimli olması için hiç kuşkusuz sektörün değerlendirilmesi yapılıp sorunları belirlendikten sonra bunlara çözümler üretilmelidir. Daha iyiyi yakalamanın yolu mevcut sorunların çözümünden geçer. Bu bağlamda mevcut sorunları aşağıdaki şekilde özetlemek mümkündür.

KDV Açısından Sorunlar:

Hammadde KDV oranının düşük, satışlarda ise yüksek ödenmesi, işletmelere ekonomik yük getirmektedir.

Sosyal Güvenlik Harcamaları:

Sosyal güvenlik kesintilerinin işveren işçi payının yüksekliği işletmeleri kayıt dışı istihdama zorlamaktadır.

Kritik Noktalarda Nitelikli Personel Đstihdam Zorluğu:

Kritik nokta personelinin yüksek ücret beklentisi işletmeleri kayıt dışı istihdama itmekte, bu da hizmet kalitesini düşürmekte ve netice itibariyle de müşteri memnuniyetini olumsuz etkilemektedir.

Denetim Yetersizliği:

Merdiven altı faaliyetlere göz yumulması haksız rekabet ortamı yaratmakta bu ise işletmeleri kayıtlı işletmeleri zora sokmaktadır (Gürkan, 2005: 111-112). Ayrıca ;

 Çalışma süresinin yoğunluğu

 Sosyal faaliyetlere boş zaman ayırmama

 Özel günlerde çalışma

 Aile yaşantısına zaman ayıramama

 Tatillerde bile çalışma zorunluluğu gibi olumsuzluklar sektörde çalışanı yormaktadır.

Bununla birlikte işgörenler açısından da yiyecek-içecek sektörü bazı sorunlara sahiptir. Bunlar ise kısaca aşağıdaki gibi özetlenebilir.

2.12.2 Yiyecek-Đçecek Đşletmelerinin Đşgören Açısından Sorunları

 Kariyer imkanının yetersiz oluşu

 Düşük ücret

 Đş yeri çalışma şartlarının ağırlığı

 Özel hayata zaman ayıramama

 Sosyal güvenliğin yetersizliği

 Toplumun sektöre bakış açısı

 Yasal statünün olmaması (Demirkol ve diğ, 2004:167)

 Çalışma süresinin fazla olması ve özel günlerde çalışma zorunluluğu başlıca sorunları oluşturmaktadır.

Yiyecek-içecek işletmelerinin rekabet üstünlüğü elde ederek ülke ekonomisine katkısı, sorunların çözülerek yenilikler getirilmesi ölçüsünde artacaktır.

BÖLÜM 3: YĐYECEK-ĐÇECEK ĐŞLETMELERĐNDE