• Sonuç bulunamadı

73. Ülkemizde yerel yönetimler vatandaşın yönetime katılması yolları kapalı, merkezi yönetimin taşeronluğunu yapan şubeler olarak görülmektedir.

74. Türkiye Değişim Partisi, yerel yönetimleri vatandaş ile devlet arasındaki iletişimsizliği ve güvensizliği ortadan kaldıran, yönetim-vatandaş arasında sağlıklı ve istikrarlı ilişki üreten, vatandaşın kendisini ilgilendiren kararlara katılabildiği, yönetişim ilkesinin hayat bulduğu alanlar olarak görür.

75. Yerel yönetimler reformu, ülkenin yönetim ve toprak bütünlüğüne dayalı üniter devlet yapısını esas alacaktır.

76. Coğrafi tanımlar ile yapılmış il, ilçe ve mahalle tanım ve sınırları nüfus büyüklüğü esas alınarak yeniden düzenlenecektir.

77. Türkiye’deki bütün yerleşim birimlerinde oturanların demokratik seçimlerle oluşturdukları yerel yönetim meclisleri, kendi sorunları, ihtiyaçları ve imkânları hakkında, kendi sınırları içinde geçerli, bir üst makam tarafından onay gerektirmeyecek ve bozulamayacak, Anayasaya, yasalara ve üst meclis kararlarına uygun kararları alabileceklerdir.

78. Hiçbir yerel hizmetin yürütülmesinde birden fazla sorumlu yönetim birimi olmayacaktır. Her yerel yönetim birimi kendi sınırları içindeki hizmetlerin tek yetkili ve sorumlu birimi olacaktır.

79. Yerel yönetimler sorumlu oldukları hizmetler konusunda kesin karar alma, proje yapma, kaynak tahsis etme, teşkilat kurma, personel istihdam etme yetkilerine sahip olacaklardır.

80. Halen, mahalli ve müşterek nitelikli görev ve hizmet yürüten merkezi idarenin taşra teşkilatları, tüm personel, araç-gereç ve binaları ile birlikte yerel yönetimlere devredilecektir.

81. Yerel yönetimler yönetim sorumluluğu ve/veya sermaye çokluğu kendilerine ait ticarî ve sınaî şirketler kuramayacaklardır.

82. Yerel Yönetimler Bakanlığı kurulacaktır. Yerel yönetimlerin tek amiri bu Bakanlık olacaktır.

83. Belediye zabıtalarının daha etkin görev yapabilmesi için her mahalle veya birkaç mahalleye zabıta karakolları kurulacaktır

84. Genel hükumet, yıllık gelirlerinin bir kısmını, nüfusları oranında otomatik olarak yerel yönetimlere aktaracaktır.

85. Kışın nüfusu az, yazın nüfusları artan belediyelere yeni kaynak yaratma yetkileri verilecek, merkezi yönetimce ayrıca yardımda bulunulacaktır.

86. Belediye meclisleri kaldırılacak, muhtarlar çok etkin hale getirilerek her ilçenin belediye mecli üyesi muhtarlardan meydana gelecektir.

87. Türkiye’deki bütün şehirler, Büyük şehir statüsüne kavuşturulacak, İl genel meclisleri kaldırılacak, yerine muhtarlardan oluşan yeni belediye meclisi oluşacaktır.

MUHTARLIKLAR

88. Türkiye Değişim Partisi muhtarlıkların demokrasinin halka en yakın uç beyleri olduğuna inanır.

89. Türkiye Değişim Partisi, muhtarları yerel sorunların tespitinin ve ilk müdahalesinin yapılacağı odaklar olarak tanımlar.

90. Türkiye Değişim Partisi, toplumsal dayanışmanın ve toplumsal dönüşümün ilk durakları olarak görür.

91. Muhtarlık alan tanımlamaları nüfus büyüklüklerine göre yeniden yapılacak, kentlerde ve büyükşehirlerde her 5000 nüfus bir mahalle ve muhtarlık olarak tanımlanacaktır.

92. Sosyal politikaların uygulanmasında sosyal yardımların dağıtımında ilk yetkili ve sorumlular muhtarlar ve azalar olacak şekilde yasal düzenleme yapılacaktır.

III.

YARGININ YENİDEN YAPILANMASI POLİTİKALARI

A.

İLKELER

“Tam Bağımsız ve tarafsız yargı TEK CELSEDE ADALET”

93. Türkiye Değişim Partisi’ne göre, kanun devleti aşamaları geride kalmış evrensel hukuk ilkeleri ve hukukun üstünlüğünün yaşandığı bir döneme girilmiştir.

94. Bu kadar yoğun bir değişim geçiren birey ve topluma, yıllar öncesinin toplumunun değerlerini esas alan kanunlar ve kurumsal adalet yapısıyla cevap vermeye çalışmak, başarısızlığı ve tıkanmayı getirmiştir.

95. Çeşitli kanunlarda yapılan kısmi düzenlemeler, adalet sisteminin bütünlüğünü büsbütün bozmuş, mekanizma işlemez hale gelmiştir. Değişmeyen kanunlar, değişen toplumun sosyal dokusu ile uyumsuzluğa düşmüş, adalet hizmeti verilemez hale gelmiştir.

96. Türkiye Değişim Partisi’ne göre, demokrasilerde, mağdurun en son sığınağı adalettir. Türkiye Değişim Partisi’

ne göre en önemli husus, davaların bir an önce bitirilmesidir. Geç gelen adalet, adalet değildir. Var olan yapı vatandaşın hak arama yollarını kapamaktadır.

97. Ekonomik, sosyal ve kültürel hayatın geldiği karmaşıklık,yeni ilişki ve alışveriş yöntemlerine uygun hukuki düzenlemeler acilen yapılacaktır.

98. Toplumda adaletin sağlanması, hukukun üstünlüğüne olan inancın yerleşmesi, herkesin hak arama olanaklarından eşit olarak yararlanabilmesi amacıyla, yargı açıklık, demokratiklik ve çabukluk ilkelerine uygun biçimde yeniden yapılandırılacaktır.

99. Yargılama işleyişi yeniden düzenlenecek, savcılık öncesi ifade alma yetkisi emniyet güçlerinden alınacak, Adalet yüksekokulu veya hukuk fakültesi mezunu, tek görevi hakkaniyetle ifade almak olan adli görevli kolluk kuvvetine verilecektir. Bu adli kolluk kuvvveti, her türlü araştırma, soruşturma ve dosyalama hizmetlerini, zanlıları ziyaret dahil, ifadeleri belgeleri yerinde temin edecek, dosya tamamlanmış olarak Savcılığa teslim edilecektir. Savcılık incelemelerinde, eksiklikleri kendi soruşturması ile tamamlayacak, dosya tam hazır vaziyette mahkemeye intikal ettirilecektir.

100. Arabuluculuk kurumu, hukukun üstünlüğü ve dezavantajlı tarafın haklarının korunması anlayışıyla yeniden yapılandırılacaktır.

101. Dinleme, gözetleme gibi özel hayata müdahale sayılabilecek uygulamalarda istismara izin vermeyecek şekilde, kişilik hakları lehine düzenlemeler yapılacaktır.

102. Yargısız infaz önlenecektir. Tutukluluk süresinde AİHM ve AB normlarına uyulması sağlanacak, tutukluğun istinai olmasına yönelik açık düzenleme yapılacaktır.

103. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), yargı bağımsızlığı esasına göre Hâkimler Kurulu ve Savcılar Kurulu şeklinde iki ayrı Kurul olarak yeniden ihdas edilecektir.

104. Mahkeme başladığında, ara verilmeksizin kaç gün ne kadar süre sürecekse tek celsede tamamlanacaktır.

B.

POLİTİKALAR

“Tek celsede adalet”

105. Türkiye Değişim Partisi iktidarında, savcı ve avukatlar mahkemelerde eşit işlem görecek, kürsüde sadece hâkim bulunacak, hâkim karşısında eşit düzeyde avukat ve savcı konuşlanacaktır.

106. Yargı mevzuatı anlaşılabilir biçimde, yalın, çelişkileri giderilmiş ve madde sayısı azaltılmış olarak yeniden düzenlenecektir.

107. Yargı mevzuatı bilişim, iletişim ve internet gibi yeni hayat ve ilişki alanlarını kapsar biçimde yeniden düzenlenecektir.

108. Toplum ve hayatın sürekli değişimine ayak uydurmak ve gerekli yasal düzenlemeleri yapabilmek amacıyla TBMM Adalet Komisyonunun olanak ve kadroları artırılarak devamlı bir çalışma içinde olmaları sağlanacaktır.. Adalet komisyonu kendi tespit ettiği ve kendisine başvurulan yanlış yasal uygulamaları ya da ihtiyaç duyulan yeni yasal düzenlemeleri taslak olarak hazırlamaya ve Meclis Başkanlığına sunmaya yetkilidir.

109. Yargılama usulüne ilişkin işlemler, taraflarca önceden yapılacak, bütün belge ve deliller önceden toplanacak, karar tek celsede verilecektir.. Duruşmalarda, tarafların bütün belge ve delilleri değerlendirilecek ve, yargılamanın süratle sonuca ulaşması sağlanacaktır.

110. Çok çeşitli isimlerle kafa karışıklığına sebep olan mahkemeler yeniden düzenlenerek ihtisas mahkemeleri kurulacaktır.

111. Türkiye Değişim Partisi’nde halkı genel olarak ilgilendiren konularda özel kuruluş biçimleri ve karar alma yetkileri olan (tüketiciyi, çevreyi vb. korumaya yönelik) kurullar oluşturulacaktır. Avukatların yetki ve sorumlulukları artırılacaktır.. Avukatların yetki ve sorumlulukları artırılacaktır. Avukatlarla savcılar iddia ve savunma makamı olarak oturma biçimleri dahil eşitlenecektir. İddia ve savunma makamının yetkileri eşitlenecektir.

112. Avukatlara, duruşma öncesi tanık dinleme, bilirkişi ve adlî tıp incelemesi yaptırma, ihtar ve tebligat gönderme, resmî ve özel yerlerden davalarla ilgili olarak her tür belge ve kayıtlar getirtebilme ve inceleyebilme yetkisi verilecektir.İddia makamının soruşturma yetkisine eşit, savunma makamda her türlü çalışmaları yapabilecektir.

113. Yoksulların yargılama giderlerinin karşılanabildiği yeni bir adlî yardım düzeni kurulacaktır.

114. Aile ve ev kutsaldır. icra hukukunda evde haciz yapma ya da yeddiemin uygulaması kaldırılacaktır.

115. Kesinleşmiş mahkeme kararı olmadan haciz işlemi yapılmayacaktır.

IV.

EKONOMİNİN YENİDEN YAPILANMASI POLİTİKALARI

A.

HEDEFLER VE İLKELER

Üretim desteklenecek, emek korunacaktır.

Türkiye, dünyanın üretim liderlerinden birisi olacaktır.

“Kaynak kullanımında verimlilik, bölüşümde adalet”

1. Temel Hedefler

Türkiye Değişim Partisi ekonomik kalkınmayı; bütün vatandaşların refah seviyesinin ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi, toplumsal barışın sağlanması ve Türkiye’yi dönüştürerek uygar dünyanın saygın bir üyesi haline getirme hedefi ile tanımlar. Ekonomik kalkınma programımız sadece büyüme rakamına bağlı değildir; hedefimiz yaşam kalitesi yüksek, mutlu bir toplum yaratmaktır.

Ekonomide birinci ve vazgeçilmez hedefimiz işsizliği ve yoksulluğu en aza indirmek, varlığı ve bereketi çoğaltmak, ülkemizi zenginleştirmek, gelir dağılımında adaleti sağlayarak mutlu bir toplum yaratmaktır.

Programımızın amacı,

 Üretim temelinde zenginleştiren,

 Her yurttaşa iş hakkı veren,

 Geliri adaletli paylaştıran,

 Ülkemizi küresel rekabette daha güçlü hale getiren,

 Üretime katan ve böylelikle bölgesel farklılıkları azaltan,

 Çevreyi ve doğayı koruyan,

 Kaynakları verimli kullanan,

 Özel sektörü canlı ve diri tutarken, adil rekabeti koruyan,

 Krizlere dayanıklı, istikrarlı, sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen bir finansal altyapıya sahip,

 Kamu-özel işbirliğininin kurumsallaştığı ve çeşitlendiği,

 İşçi ve işverenin taraf değil ortak olduğu ve üretimi elbirliği ile hakça sürdürebildikleri,

 İnsan hayatı ve mutluluğu ile toplumun ve çocuklarımızın geleceğini en öne koyan Refah 2.0 anlayışıyla yeni bir ekonomik model kurmaktır.

Bu amacı gerçekleştirmek için;

116. Yüksek ve istikrarlı büyümeye yönelik olarak özel sektör öncülüğünde dışa açık ve rekabetçi üretim yapısının geliştirilecek, stratejik proje ve yatırımlar için kamu-özel sektör işbirliği artırılacaktır.

117. Ekonomik ve Sosyal Konsey, ilgili bütün sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla, AB normlarına uygun hale getirilecektir. Ekonomi ile ilgili kararların ve projelerin hazırlanmasında, Ekonomik ve Sosyal Konsey daha aktif görev üstlenecektir.

118. Ekonomide devlet, hem sosyal devlet ilkesinin gereklerini etkin olarak yerine getirecek hem de esas olarak sosyal piyasa ekonomisinin daha iyi işlemesi için düzenleyici ve denetleyici rol üstlenecektir.

119. Şirketlerimizin ve kurumlarımızın açık inovasyondan en üst düzeyde yararlanmalarını sağlayacak ve tüm ar-ge ve ür-ge çalışmaları etkin şekilde desteklenecektir.

120. Özel sektör temel aktör olacaktır. Özel sektörün talepleri değerlendirilecek, kalkınma ve ekonomik büyüme hedefleriyle uyumlaştırılacak ve özel girişimcilik desteklenmeye devam edilecektir.

121. Sürdürülebilir ekonomik büyüme ve toplumsal gelişme için stratejik, iyi tasarlanmış ve doğru yönlendirilmiş kamu harcamaları artırılacaktır.

122. Piyasanın tam rekabet koşullarına doğru dönüşmesine yönelik çalışmalar derinleştirilecek, rekabet mevzuatı uluslararası normlara uygun bir şekilde yeniden düzenlenecektir.

123. Kadınlarımızın işgücüne katılımı teşvik edilecek ve ücret farklılıkları ortadan kaldırılacaktır.

124. OECD ilkeleri dikkate alınarak, adil ve sürdürülebilir vergi sistemi kurulacak, dolaylı vergilerin vergi gelirleri içindeki payı azaltılacak, vergiler sadeleştirilecek, geçici vergi uygulamasına son verilecektir.

125. Bilgi toplumunun gereklerine uygun, yenilikçi insan gücünün oluşması sağlanacak, dijital topluma geçiş süreci hızlandırılacaktır.

126. Bölgesel ve sosyal farklılıkları azaltmak, stratejik sektörlerde güçlenmek, yeni teknolojilere dayalı yatırımları çoğaltmak, tarım ve hayvancılığı geliştirmek amacıyla kamu-özel sektör iş ortaklığı modeli uygulanacaktır.

127. Bölgesel değer zinciri ilişkileri çerçevesinde, yenilikçi ve yüksek katma değerli küme oluşumları teşvik edilecek, mevcut kümelerdeki işletmeler arası iş birlikleri artırılacak, kümelerin uluslararası piyasalarla bütünleşmeleri güçlendirilecek destekler sağlanacaktır.

128. Bölgelerin rekabet edebilirlikleri ile iş ve yatırım ortamının mukayeseli olarak analiz edilmesine yönelik kurumsal ve insan kaynağı altyapısı geliştirilecektir.

129. Ülkemize gelen yabancı sermayede, sabit yatırımların payının artması ve orta vadede kısa vadeli sermaye hareketlerinden belirgin şekilde daha fazla olması hedeflenecektir.

130. Her sektörde tekelleşmeyi önlemek için tedbirler alınacaktır.

131. Etkin düzenleme ve denetleme mekanizmaları ile yolsuzluğun bitirilmesini ve kaynakların en verimli yatırımlara gitmesini sağlayacak piyasa düzeninin kurulacaktır.

132. Eğitim ve öğretim imkânlarına erişim bütün vatandaşlara fırsat eşitliği ilkesi doğrultusunda sağlanacak ve eğitimde yüksek kaliteyi yurt çapında tek ve üstün standart halinde sunulacak ve eğitimi parasız hale getirilecektir.

133. Sağlıkta kamu ve özel sektörün beraber hizmet verdiği, ancak yüksek sağlık hizmetleri kalitesinin bir standart olduğu sağlık sistemi oluşturulacak ve sağlık hizmetleri parasız hale getirilecektir.

134. Tarımda, üretimde planlamayı en üst düzeye çıkarmayı, sivil toplum kuruluşlarını, sanayi, ticaret, ziraat odaları ve diğer tüm oda ve kurumların kendi alanlarında planlamaya önderlik etmeleri sağlanacaktır.

2. Temel İlkeler

135. Türkiye Değişim Partisi piyasa ekonomisinin düzenleme ve denetlemeler ile istenen sonuçları vereceğine inanır,

136. Türkiye Değişim Partisi piyasa ekonomisi ilkeleri içinde, kamunun kısa, orta ve uzun vadeli stratejileri ile ülke ekonomisinin ve sektörlerin yön bulacağı esasına inanır.

137. Küresel rekabet ve kalkınmada insan sermayesinin, en az fiziki sermaye kadar önemli olduğuna inanarak insan sermayesinin gelişimine öncelik verir.

138. Lider ülkeler sınıfına girmenin ulusal teknolojik gelişimi sağlayarak mümkün olduğu ilkesine inanarak, araştırma ve geliştirme faaliyetlerine büyük yatırım yapılacak düzenlemeleri hayata geçirir.

139. Özel sektör ve girişimciliğin önündeki engellerin kaldırılarak, ülkede yatırım yapma getirilerini arttırmanın ekonomik büyümenin en önemli kaynağı olduğuna inanır.

140. Hukukun üstünlüğü ve hesap verilebilirlik ilkelerini bütün ekonomik aktörler için ayrım gözetmeksizin geçerli kılar.

141. Bugün ülkemizde eşit ve rekabetçi bir piyasa sistemi oluşturmanın önündeki en önemli engellerden birisinin kayıt dışı ekonomik faaliyetler olduğunun bilinci ile ekonominin kayıt içinde faaliyet göstermesi için gerekli düzenlemeleri tavizsiz ve kararlılıkla yapar.

142. Bugün ülkemizde yatırım ve girişimleri destekleyecek üç temel unsurun;

 Uygun makro ekonomik ortamın sağlanması ve uzun vadeli ucuz yatırım kredilerine rahat erişim imkânı,

 Fiziki alt yapı ile işletme ve üretimin ihtiyaç duyduğu bilgi ve hünerlere sahip ara ve yönetici elemana rahat erişim imkânı,

 Rekabet ortamının yaratılması ve bu ortamın yaratılabilmesi için efektif, bütün girişimciler için eşit çalışan ve güven uyandıran bir piyasa düzenleme ve denetleme mekanizmasının gereğini kabul eder.

143. Küresel rekabetin gereğine inanarak, bu rekabetten kaçınmayı değil bu rekabette kazanmayı hedefler.

144. Küresel rekabete dev ölçekli yerel firmalar ve KOBİ’lerin kümelenmesi ile girilebileceğine inanır ve bu yönde düzenlemeler, teşvikler ve stratejiler geliştirir.

145. Bugün ülkemizde küçük ve orta ölçekli girişimlerin, istihdam yaratmanın motoru olduğunu kabul eder;

KOBİ’lerin düşük verimlilik ve diğer eksiklerinin giderilmesi yönünde geliştirme faaliyetlerinde kamunun devrede olması gereğine inanır.

147. Dış borcun yatırımlar için kullanılmasını hedefler; spekülatif amaçlı dış sermayenin denetleme ve düzenlemeler ile yıkıcı etkilerine engel olur.

148. Dış talep ve ihracata verilen önem kadar, iç talebin de canlı tutulması gereğine inanır.

149. Ülke kaynaklarının kullanımı açısından kamu ve özel sektör birbiri ile rakip değil, ortak olmalıdırlar. Bu nedenle ekonomi politikamız açısından kamu-özel sektör işbirliği esastır.

150. Bu çerçevede ortak yarara dönük yatırımların gerçekleştirilmesi anlamında kamu-özel sektör işbirliği uygulamaları hayata geçirilecek, devlet, bu işbirliğinde düzenleyici ve denetleyici bir fonksiyon ifa ederken yeri geldiğinde öncü, yeri geldiğinde ortak olabilir.

151. Gerek ekonomik kararlarda gerekse stratejilerin oluşumunda bütün ilgili sivil toplum örgütleri, sendikalar ve odalar ile tam bir işbirliği halinde olmayı kamu-özel sektör iş birliğinin vazgeçilmez gereği kabul eder.

152. Bütün kamu kurumlarının, eşgüdüm halinde çalışmasını ve ortak amacın fiyat ve istihdam istikrarını sağlamak, üretimi ve rekabetçiliği artırmak ve sürdürmek olduğuna inanır.

B.

KALKINMA PLANI- GENEL POLİTİKALAR

1. Stratejik Planlar

153. Türkiye Değişim Partisi ülkemizin küresel rekabete gireceği alanların ve sektörlerin, ülke ve bölge avantajları gözetilerek belirlenmesi amacı ile kısa, orta ve uzun vadeli stratejiler hazırlayacaktır. Bu stratejik planlar hem mevcut sektörlerimizin iyileştirilmesi için Parti planlarını, hem de küresel rekabete girilecek sektörlerde ölçek ekonomisi mantığı doğrultusunda alınacak önlemleri kapsar.

154. Bu stratejilerin hazırlanmasında özel sektör temsilcileri, odalar, sendikalar, kamu kurum ve kuruluşları ile akademisyenler yer alacaktır. Stratejik planlar ilgili tarafların katılımı ile tam bir eşgüdüm içinde oluşturulacak, toplumsal öncelikleri ve ortak zenginleşme hedefini tanımlayacaktır.

155. Bu stratejik planlar kamu için emredici, özel sektör için yol gösterici olacaktır.

156. Teşvik programları, sektörel ve bölgesel olmak üzere mikro uygulamalar biçiminde hazırlanacak ve stratejik planlar ve ihtiyaçlar doğrultusunda oluşturulacaktır.

157. Araştırma geliştirme (Ar Ge) ve teknoloji yatırımları ve yatırım teşvikleri de stratejik programların çizdiği yön ve ihtiyaçlar doğrultusunda belirlenecektir.

158. İnsan sermayesinin gelişimi ve bilgi toplumuna dönüşümde öncelikler stratejik planlarda yer alacaktır.

159. Bölgesel eşitsizliklerin giderilmesinde kısa vadede kamu yatırımları devreye girecek, söz konusu yatırımlar için öncelik toplumsal fayda olacak ve özel sektör yatırımlarını teşvik edici bir bütünsellik içinde belirlenecektir.

Geri kalmış bölgelerdeki kamu yatırımlarının bölgede iyileşme sağlaması ile birlikte kâr amaçlı özel sektör yatırımlarının devreye girmesi stratejik planlar doğrultusunda ve teşvik yöntemi ile sağlanacaktır.

2. Maliye ve Vergi Politikası

160. Maliye politikalarının belirlenmesinde temel hedef istihdamı artırmak ve bunu sürdürülebilir kılmaktır. Temel hedefi vatandaşının yaşam seviyesinin yükseltilmesi ve mutluluğu olarak belirlenen kalkınma planımızda maliye politikalarının genişlemeci veya daraltıcı olacağı bu temel hedefe göre belirlenecektir.

161. Gelir sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı adil ve eşit vergi mükellefi olmalıdır.

162. Ülkemizde uzun yıllardır maliye politikalarında öncelik yüksek vergiler ve iç borç ile gelir elde etmektir. Yeni bir maliye politikası ile bu alanda büyük bir reform yapılacak, devletin gelirleri arttırılırken, harcama tercihleri millet lehine değişecektir.

163. Vergide esas; gelir ve kazançtır. Vergi sistemi gelir dağılımını düzeltici biçimde düzenlenecektir.

164. Gelirler kısmında yapılacak en büyük reform; kayıt dışı ekonominin kısa vadede azaltılması, orta vadede kesinlikle ortadan kaldırılması olacaktır.

165. Kayıt dışı işleyen ekonomik çarkların yarısının kayıt içinde dönmesi ile birlikte her yıl yaratılacak kaynak sayesinde hem genel vergi gelirleri yükselip, yeni kaynak yaratılacağı gibi, hem de dolaylı vergi oranları düşürülerek diğer tüm ürünlerle beraber, akaryakıt, iletişim gibi dünya standartlarının çok üstünde vergilendirilen ürünlerin üzerindeki vergi yükü hafifletilecektir. Kayıt dışılığın tamamen ortadan kaldırılmasının getireceği ek gelirle, reformların yapılması sağlanacaktır. Gelir dağılımına olumlu etki yapacak bu uygulama sayesinde iç talep de canlanacaktır.

166. OECD ilkeleri dikkate alınarak, adil ve sürdürülebilir vergi sistemi kurulacak, böylece kayıt dışı ekonominin ortadan kaldırılması mümkün olacaktır.

167. Dolaylı vergilerin vergi gelirleri içindeki payı azaltılacak, ÖTV, ÖİV vb. vergiler kaldırılacaktır.

168. Düşük oranda KDV uygulanan temel tüketim malları yeniden tanımlayıp, vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına göre genişletecektir.

169. Vergilendirme basitleştirilecek ve sadeleştirilecek, vergi oranları azaltılacaktır.

170. Geçici vergi uygulamasına son verilecektir.

171. İstihdam üzerindeki vergiler yeniden düzenlenecek yük olmaktan çıkarılacaktır.

172. Finansal işlemler ve kazançlardan alınacak vergiler, yeniden düzenlenecektir.

173. Devlet ve vergi mükellefleri arasındaki ilişkiler mükelleflerin hakları korunarak düzenlenecektir

174. Kamu bütçe yapımı ve uygulamasında Maastricht Kriterleri esas alınmaya devam edilecektir. Yatırım, eğitim, sağlık vb. sosyal harcamaların bütçe içindeki payı artırılacaktır.

İstihdam üzerindeki vergi yükü hem işverene, hem de çalışana önemli bir yük getirmektedir. İşletmeler ve ekonomik faaliyetler kayıt içine alınırken, istihdam üzerindeki vergiler önemli ölçüde düşürülerek işletmeler üzerindeki bu vergi yükü hafifletilecek ve işverenin istihdam talebini canlandırılacak ve istihdam teşvik edilmiş olacaktır.

175. Para ve sermaye piyasalarında fon arz ve talebini buluşturacak olan mekanizmaların işlevini artıracak eşitlikçi bir maliye ve vergi politikası oluşturulacaktır.

176. Bütçenin giderler kısmında yer alan yatırımlar, eğitim ve sağlık harcamaları bütçe içinde daha önemli pay alacaktır. Bilgi toplumuna dönüşüm için mecburi olan eğitim harcamaları ile, bilim ve teknoloji yatırımları için kaynak yaratılmış olacaktır.

177. Devlette yeniden yapılanma ile “etkin devlet” oluşturacak, şimdiye kadar masraf olarak gösterilen fakat üretime hiçbir katkısı olmayan masraflar süratle yok edilecektir.

3. Para politikası, Bankacılık ve Mali Kurumlar

178. Makro ekonomik dengelerin sağlandığı, iç borç yükünün düşürüldüğü, maliye ve para politikalarının kalkınma hedefli çalıştığı ortamda bankacılık sektörü de ana fonksiyonu olan üretim sektörünü desteklemek ve

178. Makro ekonomik dengelerin sağlandığı, iç borç yükünün düşürüldüğü, maliye ve para politikalarının kalkınma hedefli çalıştığı ortamda bankacılık sektörü de ana fonksiyonu olan üretim sektörünü desteklemek ve

Benzer Belgeler