• Sonuç bulunamadı

563. Türkiye Değişim Partisi “Ulusal Gençlik Eylem Programı” hazırlayacak ve uygulamaya koyacaktır. Ulusal Gençlik Konseyi kurulacaktır.

564. Yerel yönetim ve mahalle meclislerinde gençlerin temsilinin artırılması için özel düzenlemeler yapılacaktır.

565. Gençlerimize kendini ifade etme özgürlüğü bilinci kazandırmak amacıyla okullarda, eğitim sistemi dışındaki gençler için yerel yönetimlerde sanat tarihi, tiyatro, müzik, plastik sanatlar programları hazırlanacak ve uygulanacaktır.

566. Gençlerin öncülüğünde, gençlerin aktif olarak siyaset hayatına katılmaları ve kendi geleceklerinde söz sahibi olmaları sağlanacaktır.

567. Üniversite mezunu her gencin iş bulmasını sağlamak öncelikli hedefimiz olacaktır.

568. Gençlerin dijital dünyanın verimli ve üretken bireyleri olmaları özendirilecek ve hazırlanacak eğitim programları ile desteklenecektir.

569. Gençlerin sosyal hayatta ve karar alma mekanizmalarında daha aktif rol almaları sağlanacak, hareketlilik programları özellikle dezavantajlı gençlerin katılımını artıracak biçimde genişletilip çeşitlendirilecektir.

570. Gençlerimizin girişimciliği uygun hibe ve kredilerle desteklenecektir.

571. Ulusal İstihdam Stratejisi ışığında, gençlerimizin kendi bölgelerinde meslek eğitimi almaları ve istihdam edilmeleri sağlanacaktır.

572. Gençlerimizin beyin gücünü Türkiye’de kullanmaları özendirilecektir.

573. Çocuk işçiliği önlenecektir.

I.

SPOR

574. Türkiye Değişim Partisi, yaşam boyunca devam eden beden eğitimi ve sporu kültürümüzün bir parçası kabul eder.

575. Türkiye Değişim Partisine göre spor politikalarının amacı, sporu yaygınlaştırmak, sağlıklı kuşaklar yetiştirmek ve toplumsal barışa katkıda bulunmaktır.

576. Sporu tabana yayan ve her alanda şampiyon sporcular yetişmesine olanak sağlayan köklü reformlar gerçekleştirilecektir.

577. Güvencesiz bir şekilde amatör sporlarla ilgilenen gençlerimizin, sağlık ve sosyal güvenlik haklarına kavuşturulması hedeflenecektir.

578. Başarılı sporcuların, uygun burs olanaklarına kavuşturularak yüksek öğretim kurumlarına yerleştirilmeleri hedeflenecektir.

579. Vatandaşların fiziksel hareketliliğini teşvik edecek programlar geliştirilecek, uygun rekreasyon alanları oluşturulacaktır.

580. Erken çocukluk eğitiminden başlamak üzere tüm eğitim kademelerinde spor eğitimi içerik ve uygulama olarak iyileştirilecektir.

581. Kamuya ait tüm spor tesislerinin bütün vatandaşların kullanımına açık olması sağlanacaktır.

582. Spor ve teknoloji bağlantısının geliştirilmesi amacıyla ar-ge çalışmaları gerçekleştirilecektir.

583. Yerel yönetimler, her yaştan insanın istediği sporu yapmasına imkân verecek spor tesisleri kurulacaktır.

584. Spor yönetimi, aşağıdan yukarı, özerk grupların, spor kulüplerinin örgütlenmesiyle oluşturulacak (her dal için ayrı) spor birlikleri eliyle gerçekleştirilecektir.

585. Federasyonların özerkliği güçlendirilecektir.

J.

ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZ

586. Engelli vatandaşlarımız ülkemizde vatandaş olmanın haklarından tam olarak yararlanamamaktadırlar. Ülkemiz nüfusunun %12’si engellidir. Engelli vatandaşlarımızın en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak üzere idari yapılar kurulacaktır.

587. Engelli vatandaşlarımızın eğitimi, bakımı, sağlığı, istihdamı, sosyalleşmesi idari birim tarafından ele alınacak, planlanacak ve hayata geçirilecektir.

588. Engelli vatandaşlarımızın sosyal yaşama, istihdama, ülke için ekonomiye katkıları azami düzeyde sağlanacak, iş göremez durumda olan engellilere, asgari ücret düzeyinde maaş bağlanacaktır.

589. Engelli vatandaşlarımızın sosyal yaşamda, konforlu bir hayat yaşamaları için, kurdukları derneklere devlet desteği, derneklerin organize edecekleri tatil dâhil, sosyal etkinliklere devlet ve yerel yönetim desteği sağlanacaktır.

590. Engelli vatandaşlarımızın ülkemizde yerel yönetimler ve genel yönetimlerde olabildiğince istihdam edilecektir.

591. Engelli vatandaşlarımızın eğitimine önem verilecek, koşullarına uygun eğitim mutlaka verilecektir.

592. Engelli vatandaşlarımızın her türlü teknolojik ihtiyacı devlet tarafından bedelsiz karşılanacaktır.

VII.

GÜVENLİK POLİTİKALARI

A.

AVRUPA BİRLİĞİ

“Çağdaş medeniyet hedefi Avrupa Birliğidir (AB)”

593. Türkiye Değişim Partisine göre, temel stratejimiz AB içinde yer alan, aynı zamanda Avrupa Birliği’nin dönüşümüne etkin olarak müdahil olabilen bir Türkiye’dir. AB ve Türkiye tarafından rafa kaldırılmış olan, AB üyeliği ve müzakereler tekrar başlayacaktır.

594. AB müzakere sürecindeki tüm reformlar, toplumsal çıkarlarımız ve evrensel demokratik değerler esas alınarak, hızla tamamlanacaktır.

595. Halen devam etmekte olan gümrük birliği süreci tam üyelik perspektifiyle yeniden yapılandırılacak ve ülkemizin sanayi, hizmetler, gümrük ve dış ticaret politikalarına halel getirmeyecek şekilde yeniden yapılandırılacaktır.

596. Ekonomik, demokratik ve sosyal reformların tümü eş zamanlı ve bütünleşik olarak gerçekleştirilecektir.

B.

DIŞ POLİTİKA

“Dışarıda onur, içeride huzur”

597. Türkiye Değişim Partisine göre, Türkiye dış politikası diğer devletlerle eşitlik esasında yürütülecektir. Bu eşitliğin bağımsızlık ve egemenlik olgularından kaynaklandığını hiçbir zaman göz ardı edilmeyecektir. Eşitliğin göstergesi olan gerçekçi bir karşılıklılık ilkesi dış politikada her zaman geçerli olacaktır.

598. Demokratik, laik yapımızla uyumlu, tarihi ve kültürel derinliğimizi yansıtan, eşitlik ve karşılıklılık esaslarına dayalı, onurlu, tutarlı ve güvenilir bir dış politika izlenecektir.

599. Diğer ülkelerle girilen ittifaklar ve bu kapsamda aramızda imzalanan anlaşmalardan doğan hak ve yükümlülükler dengede tutulacaktır. Anlaşmalarda, ülkemiz çıkarlarını en üst düzeyde koruyacak şartlar gözetilecektir.

600. Türkiye Değişim Partisi’ne göre, Türkiye, dış politikada yurtta barış dünyada barış ilkesine uygun davranacaktır.

601. Dünya ile iç içe, açık, barışçı, evrensel insan hakları ve demokratik değerlerine sahip, inandırıcı ve bağımsız dış politika izlenecektir.

602. Türkiye’nin ihtiyaçlarına cevap veren küresel çaplı bir dış politika sürdürülecek, bu bağlamda ticaret, finans, yatırım ve enerji konularında bütüncül yaklaşımlar benimsenecek, bu amaçla yurtdışı temsilciliklerimiz ve teşkilatımız güçlendirilecektir.

603. Avrupa-Atlantik camiasının bir üyesi olarak bölgesel barış ve istikrara katkıda bulunmak hedefleri esas alınacaktır.

604. Türkiye’nin bölgesinde ve dünyada adil ve kalıcı bir barış ortamının oluşması için etkin rol oynayacağı politikalar geliştirilecektir. Yeni evrensel değerlere ve demokratik dünya barışına yönelik davranılacaktır. Silah üretim ve kullanımını azaltacak gelişmeler desteklenecektir.

605. Dış politikada, kişilikli, tutarlı, güven veren, inandırıcı bir çizgi izlenecektir.

606. Türkiye Değişim Partisinin, dış politikada öncelikli hedefi, ülkenin genelde dünyada ağırlığını ve etkinliğini artırması yanında, özelde bulunduğu coğrafyada önemli bölgesel güç statüsünü koruması ve geliştirmesidir.

607. Türkiye, bölgesel ve küresel işbirlikleri ve örgütlenmelerde öncü, katılımcı ve etkin olacaktır.

608. Bölgesel ve uluslararası işbirliğine, uluslararası örgütler içinde etkin bir rol oynamaya ağırlık verilecektir.

609. Ulusal güvenliğimiz için komşu ve çevre ülkelerle yakın ilişkiler kurulacak, sorunların çözümü hızlandırılacaktır.

610. NATO ittifakı güvenlik politikamızın kilit unsuru olmaya devam edecektir.

C.

İÇ GÜVENLİK

611. Vatandaşların can ve mal güvenliği en üst düzeyde sağlanacaktır. Hiç kimse can, ırz ve mal güvenliğini devletin sağlayamayacağı endişesiyle kendi güvenliğini sağlama yoluna gitmek mecburiyetini hissetmeyecektir.

612. Güvenlik güçlerinin hiçbir neden ve gerekçe ile insan haklarını ihlale neden olacak uygulamalar içinde olmamaları sağlanacaktır.

613. Devletin vatandaşları hakkında her ne sebeple olursa olsun fişleme, özel bilgileri derlemesine engel olacak yasa ve düzenlemeler yapılacaktır.

614. İşkence, telefon dinleme gibi insan hakları ihlallerinin her türlüsüne engel olacak yasalar çıkarılacak ve düzenlemeler yapılacaktır.

615. Silah taşıma ruhsatları sınırlandırılacak, silah bulundurma ruhsatları daha sıkı kurallara bağlanacaktır.

616. Kamu düzenini korumakla görevli emniyet teşkilatı suçları önlemek ve ortaya çıkarmakla görevlidir. Bu nedenle de hedefimiz toplumsal sorunlara daha duyarlı, sorumlu ve hesap verebilir bir emniyet teşkilatı oluşturmaktır.

617. Polis görevlerinin profesyonel biçimde yerine getirilmesi için öncelikle kadro anlamında güçlendirilecektir.

618. Polise görev ve yetki veren “Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu” yeniden ele alınarak " suç önleyici"

yetkilere ağırlık veren bir yasa çıkarılacaktır.

D.

SAVUNMA

619. Türkiye Değişim Partisi, ulusal güvenliği, ulusal varlık ve bütünlük ile ulusal çıkarların bütünü olarak tanımlar ve ulusal güvenliğin her türlü tehdide karşı korunmasını ulusal savunmayı da içine alan bir bütün olarak görür.

620. Bu kavram etrafındaki yeni güvenlik ve tehdit tanımlaması ilgili tüm kurumların ortak katılımıyla Hükümet yönetiminde yeniden yapılacaktır. Bu kapsam da görev, yetki ve sorumluluk tanım ve dağılımları da aynı çalışmada yenilenecektir.

621. Vatandaşların güvenliği en üst düzeyde sağlanacaktır. Hiç kimse, güvenliğini devletin sağlayamayacağı endişesi içinde olmayacaktır.

622. Ülkemizin bağımsızlığının ve güvenliğinin baş güvencelerinden olan TSK’nın güçlü kalması için gereken kaynaklar tahsis edilecektir.

623. Milli güvenlik politikaları, siyasî, sosyal, ekonomik, bilimsel ve teknolojik politikalarla uyumlu olacak, sürekli güncellenecektir.

624. Modernizasyon hızlandırılacak, savunma sanayimiz sivil sanayiyle bütünleştirilerek yeni yatırımlarla desteklenecektir.

625. Savunma sanayinin dışa bağımlılığı en aza indirilecektir.

626. Savunma sanayinin ihracat kapasitesi artırılacaktır.

631. TSK’nin görevleri nedeniyle, TBMM’de hesap verme sorumluluğu tamamen Milli Savunma Bakanlığı tarafından üstlenilecek ve Genelkurmay Başkanlığının, kamuoyu tarafından, siyasi kararların uygulama sonuç ve nedenleri ile ilgili olarak muhatap alınması, görevleri dışındaki konular üzerinde yorum yapması veya yorum yapmaya zorlanması önlenecektir.

632. Genel savaşların bölgesel savaşlara, nizamî savaşların büyük ölçüde gayri nizamî savaşlara dönüştüğü ve top yekûn savaş esaslarının her türlü savaş türünde egemen olduğu günümüzde, silahlı kuvvetlerin teşkilatlanma, silahlanma ve komuta sistemlerinin yeniden yapılandırılması planlanacak ve sağlanacaktır. İnsan yoğun sistemden teknoloji yoğun sisteme geçilecektir.

633. Sivil sanayi ile entegre edilmiş savunma sanayi geliştirilecek, silah sistemleri alanlarında teknolojik transfer ve ortak yapım imkanlarından faydalanılacaktır.

E.

YURT DIŞINDA YAŞAYAN TÜRK VATANDAŞLARI ve AKRABA TOPLULUKLAR

634. Türkiye Değişim Partisi, yurtdışında geçici ya da kalıcı amaçla yaşayan yurttaşlarımızın gerek göçmenlikten kaynaklanan sorunları gerekse Türkiye ile ilişkilerinden kaynaklanan sorunların çözümüne yardımcı olmak amacıyla, “Yurt dışı Türk Vatandaşları Bakanlığı” kuracaktır. Bu Bakanlık yurttaşlarımızın hem yurtdışındaki sorunlarına, haklarına hem de Türkiye’deki haklarının korunması ve geliştirilmesine çalışacak, yurtdışından geri dönüş yapanların hukuksal ve sosyal sorunlarıyla ilgilenecektir.

635. Türkiye Değişim Partisi, yurtdışındaki yurttaşlarımızın yaşadıkları ülkelerin vatandaşlığına geçmesini ve çifte vatandaşlık statüsünü savunacak çalışmaları üreterek, girişimlerde bulunacak diplomatik faaliyetleri önemseyerek, bu doğrultudaki tüm engellerin ortadan kaldırılmasını sağlayacaktır.

636. Vatandaşlık hakkını elde etmiş yurttaşlarımızın yaşadıkları ülkelerin siyasal hayatındaki etkinliğini artıracak ve teşvik edecek politikalar geliştirilecektir.

637. Yurttaşlarımızın yaşadıkları ülkelerde her türlü kamu kurumunda ve devlet kademelerinde görev alabilmesi için politikalar geliştirilecektir.

638. Yurtdışındaki yurttaşlarımızın hukuksal, sosyal, siyasi ve ekonomik alanda maruz kaldıkları ayrımcılık uygulamalarına karşı, onların haklarını koruyacak çalışmalar ve etkin politikalar geliştirilecektir.

639. Türkiye Değişim Partisi, gönüllü ya da zorunlu geri dönüş yapan yurttaşlarımızın ülkemizdeki tekrar uyum ihtiyaçlarına yardımcı olmak ve destek sunmak amacıyla sosyal güvenlik kurumu bünyesinde, Sosyal Danışma Merkezleri’ni hizmete koyacaktır.

640. Vatandaşlık hakkını elde etmiş yurttaşlarımızın yaşadıkları ülkelerin seçkin ve aktif vatandaşları olmaları için uygun katkı ve destek sağlanacaktır.

641. Yurt dışında yaşayan çocuk ve gençlerimizin anadillerini öğrenmeleri ve kültürel değerlerimizi tanımaları sağlanacaktır.

642. Akraba topluluklarla kültürel etkileşimi güçlendirecek çalışmalar yapılacak, gençlerin Türkiye’de eğitim imkânları geliştirilecektir.

643. Yurt dışındaki vatandaşlarımızın, hukuksal, sosyal, siyasi ve ekonomik alanda maruz kaldıkları güçlüklere ve ayrımcılık uygulamalarına karşı, onların haklarını koruyacak çalışmalar ve etkin politikalar geliştirilecektir.

VIII.

SON HÜKÜMLER

Bu programda yazılanlar memlekete hizmet ve Türkiye’yi baştan başa değiştirmek için olan arzumuzun sadece satırbaşlarıdır. İktidara olduğumuzda demokrasinin tesisi, özgürlüklerin güçlendirilmesi, hukukun üstünlüğünün sağlandığı, ekonomisi ve teknolojisi güçlü refah içinde bir ülkeyi var edecek “Türkiye Değişim Programı “uygulamaya konulacaktır.

Göreve geldiğimiz zaman :

1/ Siyasi partiler bünyesindeki delege sisteminin tamamen kaldırılacak, her seçimin partiye kayıtlı tüm üyelerle yapılmasını sağlayacağız.

2/ Partiye üyelik dilekçelerinin ilçe seçim kurullarına verilmesini sağlayacak yasal düzenlemeyi hayata geçireceğiz.

Sonuç olarak; programımızdaki ilkeleri yaşama geçirdiğimizde çağdaş demokrasi ve adaletin var olduğu mutlu bir ülkede yaşayacağımıza olan inancımız tamdır.

Benzer Belgeler